Φυτικά και Φυσικά Εντομοκτόνα
Τα
βιολογικά προϊόντα είναι αλήθεια ότι είναι απαλλαγμένα από χημικά
λιπάσματα και εντομοκτόνα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δε
χρησιμοποιούνται φυσικά σκευάσματα, κατάλληλα όμως για βιολογική
καλλιέργεια. Αποτελούν
ουσίες, με ελάχιστη τοξικότητα, που δεν δηλητηριάζουν το περιβάλλον και
το πιάτο μας.
Τα κυριότερα βιολογικά εντομοκτόνα που μπορούμε να βρούμε στην αγορά, είναι τα παρακάτω:
Ροτενόνη Παράγεται: από τις ρίζες των φυτών Derris spp, Lonchocarpus spp και Tephrosia spp.
Δρα: Ως εντομοκτόνο σε μεγάλο αριθμό εντόμων, όπως μελίγκρες, κάμπιες, διάφορες μύγες, αρκετά σκαθάρια, κ.λπ. Δεν έχει όμως εκλεκτική δράση στα ωφέλιμα έντομα. Δεν είναι τοξική για τις μέλισσες, αλλά είναι πολύ τοξική για τα ψάρια. Τελευταίος ψεκασμός πριν από την κατανάλωση: Δέκα ημέρες. Φυσικό Πύρεθρο Παράγεται: Από το χρυσάνθεμο Chrysanthemum (Pyrethrum) cinerariaefolium και τα συγγενή είδη C. roseum και C. carneum. Δρα: κυρίως ως εντομοκτόνο επαφής, αλλά δεν είναι εκλεκτικό ως προς τα ωφέλιμα έντομα, γι’ αυτό και η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις σοβαρού προβλήματος. Το φυσικό πύρεθρο είναι εντομοκτόνο ευρέος φάσματος και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλά μασητικά και μυζητικά έντομα (π.χ., μελίγκρες, κάμπιες, διάφορες μύγες, κ.λπ.). Χαρακτηριστικά: Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αποικοδομούνται σύντομα, σε φυσικές και αβλαβείς ουσίες. Τελευταίος ψεκασμός πριν από την κατανάλωση: 48 ώρες. Αζαδιραχτίνη Παράγεται: από το δένδρο Azadirachta indica ή Νιμ (Neem). Δρα: Εναντίον πολλών εντόμων (μελίγκρες, κάμπιες, σκαθάρια, κ.λπ.). Για τα ωφέλιμα (αρπακτικά ή παράσιτα) δεν είναι τοξική, εκτός και αν αυτά τρέφονται και με φυτικούς ιστούς. Χαρακτηριστικά: Εχει και κάποια διασυστηματική δράση, περνάει δηλαδή στο εσωτερικό των ιστών. Εχει επίσης και κάποιες εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Τελευταίος ψεκασμός πριν από την κατανάλωση: Τρεις ημέρες. Aλατα (Καλίου) λιπαρών οξέων Δρουν: Οπως περίπου και το γνωστό μας σαπουνόνερο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση πάρα πολλών εντόμων (μελίγκρες, κάμπιες, διάφορες μύγες, κ.λπ.). Χαρακτηριστικά: Δεν έχουν τοξική – υπολειμματική δράση. Τελευταίος ψεκασμός πριν από την κατανάλωση: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και πριν από τη συγκομιδή. Θεωρούνται τα πιο ήπια από τα «βιολογικά εντομοκτόνα». Ορυκτέλαια – Παραφινέλαια Παράγονται: Από την κλασματική απόσταξη του πετρελαίου. Κατατάσσονται σε θερινούς πολτούς ή λευκά λάδια που χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο βλάστησης και στους χειμερινούς πολτούς που είναι εντομοτοξικότεροι και φυτοτοξικότεροι και χρησιμοποιούνται όταν τα φυτά δεν έχουν φύλλα και είναι σε χειμερινό λήθαργο. Δρουν: Ως εντομοκτόνα επαφής, αλλά δεν είναι εκλεκτικά, έτσι σκοτώνουν ορισμένες κατηγορίες εντόμων (μελίγκρες, κάμπιες, διάφορες μύγες, ψώρες, τα αυγά αρκετών εντόμων κ.λπ.), που βρίσκονται πάνω στη φυτική επιφάνεια την ώρα του ψεκασμού. Τελευταίος ψεκασμός πριν από την κατανάλωση: 20 ημέρες. Σκευάσματα: Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δεκάδες. Εντομοπαθογόνοι μικροοργανισμοί Είναι σκευάσματα φυσικών μικροοργανισμών ή τοξίνες τους. Δεν είναι προϊόντα γενετικής μηχανικής.
Α) ΕΝΤΟΜΟΠΑΘΟΓΟΝΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ
Bacillus
thuringiensis (Βάκιλλος της Θουριγγίας): Είναι εντομοκτόνο με εκλεκτική
δράση στις κάμπιες διάφορων εντόμων (ανάλογα με τη φυλή του βάκιλλου).
Τελευταίος ψεκασμός πριν από την κατανάλωση: Περίπου 3 – 5 ημέρες. Spinosad: Διασυστηματικό εντομοκτόνο που προέρχεται από τις τοξίνες που παράγονται από το βακτήριο Saccharopolyspora spinosa. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πάρα πολλών εντόμων (κάμπιες, διάφορες μύγες, ψώρες, σκαθάρια κ.λπ.). Τελευταίος ψεκασμός πριν από την κατανάλωση: 3 – 21 ημέρες (ανάλογα με την καλλιέργεια). Β) ΕΝΤΟΜΟΠΑΘΟΓΟΝΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ
Beauveria bassiana: Είναι εντομοκτόνο (περιέχει ζωντανά σπόρια μύκητα) επαφής για την καταπολέμηση διάφορων μυζητικών εντόμων.
Τελευταίος ψεκασμός πριν από την κατανάλωση: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και πριν από τη συγκομιδή. Γ) ΕΝΤΟΜΟΠΑΘΟΓΟΝΟΙ ΙΟΙ
Δρουν: Ως εντομοκτόνα στομάχου που μετά την κατάποση από τα έντομα, ξεκινάει η μόλυνσή τους.
Απευθύνονται: κυρίως σε επαγγελματίες αγρότες για την καταπολέμηση ενός συγκεκριμένου εντόμου (καρπόκαψα) που προσβάλλει μηλιές και αχλαδιές. Τελευταίος ψεκασμός πριν από την κατανάλωση: Είναι 3 ημέρες. Τέσσερα σημαντικά χαρακτηριστικά τους: • Η προέλευση. Παρασκευάζονται από φυτικές ή άλλες φυσικές ουσίες, ενώ στην περίπτωση των μικροοργανισμών αυτοί δεν είναι γενετικώς τροποποιημένοι, αλλά υπάρχουν στη Φύση. • Η χαμηλή έως ελάχιστη τοξικότητα που έχουν στο περιβάλλον και στους ζωντανούς οργανισμούς. Ετσι, είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα όταν υπάρχουν κατοικίδια ζώα και μικρά παιδιά. • Η ελάχιστη υπολειμματικότητά τους στα τρόφιμα. Μετά τη χρήση τους τα προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν σχεδόν άμεσα, ακολουθώντας πάντα βέβαια τους χρόνους που προβλέπονται από την τελευταία εφαρμογή μέχρι την κατανάλωση. • Ο τρόπος δράσης τους. Είναι κατά κανόνα εντομοκτόνα επαφής, δηλαδή παραμένουν στην επιφάνεια των προϊόντων και έτσι με ένα απλό πλύσιμο τα πιθανά υπολείμματά τους μπορούν να απομακρυνθούν άμεσα.
Πηγή: organiclife.gr
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου