Translate

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Η παρασκευή των ψεκαστικών διαλυμάτων

 Αποτέλεσμα εικόνας για ψεκασμος δεντρων

Η καλή έκβαση μίας επέμβασης με φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες εξαρτάται, πέρα από την επιλογή του κατάλληλου φάρμακου και της κατάλληλης χρονικής στιγμής της επέμβασης και από τη σωστή παρασκευή του ψεκαστικού υγρού. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι χρήσιμο να δοθούν μερικές απλές, γενικού χαρακτήρα υποδείξεις:

1. Βρέξιμες σκόνες (WP)Τα φυτοφάρμακα σε μορφή βρέξιμης σκόνης πρέπει να μπαίνουν πρώτα σε λίγο νερό, όγκου διπλάσιου ή τριπλάσιου από τον όγκο τους, να αναμειγνύονται καλά ώσπου να μουσκέψουν και να κάνουν ομοιογενές πυκνόρρευστο μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε αυτό νερό, ώστε να έχουμε έναν λιγότερο πυκνό πολτό, τον οποίο ρίχνοντάς τον στη ψεκαστική συσκευή τον φέρνουμε με το υπόλοιπο απαιτούμενο νερό στον σωστό όγκο (ποσότητα).

2. Γαλακτοποιήσιμα υγρά (EC)Σε περίπτωση φάρμακου σε μορφή γαλακτοποιήσιμου υγρού θα πρέ¬πει επίσης να προστίθεται στη μία δόση φυτοφάρμακου διπλάσιος ως τριπλάσιος όγκος νερού, υπό συνεχή ανάδευση ώσπου να επιτευχθεί ένα ομοιογενές γα¬λάκτωμα. Αυτό στη συνέχεια μπαίνει στο βυτίο ψεκασμού και συμπληρώνεται με νερό στον επιθυμητό όγκο.

3. Μείγματα φυτοφαρμάκωνΣτην παρασκευή μειγμάτων από δύο ή περισσότερα γεωργικά φάρμακα μεγάλη σπουδαιότητα έχει ή συνδυαστικότητα των δραστικών στοιχείων, ώστε να μη προκύπτει φαινόμενο χημικής ή φυσικής ασυμβατότητας πού αποτελούν συχνά αιτία φυτοτοξικών φαινομένων.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλεύεται κανείς τους πίνακες συνδυαστικότητας, καθώς και τις οδηγίες πού αναγράφονται στις ετικέτες του δοχείου συσκευασίας.
Ιδιαίτερη προφύλαξη πρέπει να λαμβάνεται στα μείγματα ελαιοπολτών και όλων των αλκαλικής αντίδρασης φαρμάκων (Βορδιγάλειος πολτός), που δημιουργούν συχνότερα τέτοια φαινόμενα μή συνδυαστικότητας και φυτοτοξικότητας.
Σημασία σοβαρή έχει  επίσης και η μέθοδος παρασκευής των διαλυμάτων / αιωρημάτων των μειγμάτων. Ισχύουν τα εξής:Δύο ή περισσότερες βρέξιμες σκόνες αναμειγνύονται σε μορφή σκόνης και έπειτα αραιώνονται με νερό όπως προαναφέρθηκε.
  1. Δύο ή περισσότερα γαλακτοποιήσιμα υγρά αραιώνονται το καθέ¬να χωριστά σε αρχικό γαλάκτωμα, τα όποια κατόπιν ενοποιούνται.
  2. Μείγματα από βρέξιμες σκόνες και γαλακτοποιήσιμα υγρά αφού διαλυθούν ξεχωριστά τα ενοποιούμε, βάζοντας τελευταία τα προδιαλύματα των υγρών σε εκείνα από τις σκόνες.
  3. Τα παρασκευάσματα πρέπει να ψεκάζονται αμέσως μετά την ετοιμασία τους, ιδιαίτερα εάν είναι μείγματα φυτοφαρμάκων.

Αλλες γενικές οδηγίες που αφορούν τους ψεκασμούς
  1. Στη φάση της άνθησης είναι καλό να αποφεύγονται οι επεμβάσεις και μάλιστα με εντομοκτόνα ή ακαρεοκτόνα που θανατώνουν ή παρενοχλούν την χρήσιμη για τη γονιμοποίηση εντομοπανίδα (μέλισσες κ.λ.π.).
  2. Επεμβάσεις με θερινούς πολτούς δεν συνιστώνται με θερμοκρασία πάνω από 30° C και σε απότιστα δένδρα.
  3. Ο Βορδιγάλειος πολτός (Γαλαζόπετρα συν ασβέστη) πρέπει να είναι ουδέτερος (ΡΗ = 7) ή λίγο αλκαλικός (να πλεονεκτεί το ασβέστη).
  4. Ο Βορδιγάλειος πολτός δεν συνδυάζεται με τα Οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα.
  5. Τα Οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα συνδυάζονται με τα έτοιμα χαλκούχα και τα Οργανικά μυκητοκτόνα.
  6. Οι διαφυλλικές λιπάνσεις πρέπει να γίνονται χωριστά, εκτός εάν η συνδυαστικότητά τους είναι γνωστή.
  7. Ανάμιξη μυκητοκτόνων ή εντομοκτόνων υπό μορφή βρέξιμης σκόνης με ορυκτέλαιο (πολτός) γίνεται ως έξης:
    Παρασκευάζεται το σκεύασμα της σκόνης στο μισό βυτίο με νερό και τέλος προστίθεται υπό συνεχή ανάμιξη το έλαιο.
  8. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση Λεμπαϊσίντ στην πορτοκαλιά και Ρογκόρ στη νεραντζιά (δυνατόν τοξικά φαινόμενα σε υψηλές θερμοκρασίες).
  9. Ο καθαρισμός των ψεκαστικών μηχανημάτων και των βυτίων μετά τον ψεκασμό γίνεται ως έξης:
  • Εάν το φυτοφάρμακο είναι ελαιοδιαλυτός εστέρας (οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο, ορμονικό ζιζανιοκτόνο, κ.ά.) χρησιμοποιούμε πετρέλαιο (πλύσιμο δύο φορές).
  • Εάν είναι υδατοδιαλυτό άλας χρησιμοποιούμε νερό με απορρυπαντικό.
  • Εάν χρησιμοποιηθεί φυτορμόνη (2,4D, κ.ά.) ο καθαρισμός γίνεται με νερό και αμμωνία (4 μέρη αμμωνία σε 100 μέρη νερού).  
     
    Πηγή:  lakoniacoop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου