O δάκος τον Σεπτέμβριο.
Διανύουμε μία από τις πιο δύσκολες ελαιοπαραγωγικές χρονιές πανελλαδικά.
Οι ελαιοπαραγωγοί ταλαιπωρούνται από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Οι στενάχωρες αυτές καταστάσεις τους έχουν οδηγήσει σε ένα λαβύρινθο σκέψεων και δυστυχώς επικρατεί μία εύλογη απορία: ‘Αξίζει να προστατέψω την εναπομείνουσα παραγωγή μου από το δάκο;
Η απάντηση σαφώς και θα πρέπει να είναι ΝΑΙ.
Ο Σεπτέμβριος και οι πρώτες βροχοπτώσεις χτυπάνε απειλητικά την πόρτα των ελαιοπαραγωγών. Οι μέτριες θερμοκρασίες που καταγράφονται το μήνα αυτό δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες για την ανάπτυξη και εξέλιξη του εντόμου του δάκου. Επομένως συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή και στροφή των καλλιεργητών σε τρόπους αποτελεσματικούς και σε συστήματα που τηρούν επιτυχώς τα κριτήρια της Βιολογικής και Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας.
Μέσα από ένα δίκτυο παγίδων, έχουν καταγραφεί διεξοδικά οι γενεές του δάκου, με τελευταία να καταδεικνύουν ως την πιο γόνιμη περίοδο για την τρέχουσα γενεά.
Με βάση, λοιπόν, το βιολογικό κύκλο του δάκου η γενεά του Σεπτεμβρίου αναμένεται τεράστια και υπολογίζεται στις 10.09.20. για βόρεια Ελλάδα και 15/09. για Κρήτη/Πελοπόννησο.
Με βάση τα ανωτέρω προτείνουμε στους παραγωγούς οι οποίοι επιθυμούν να προστατέψουν ότι απέμεινε από την παραγωγή τους να προβούν άμεσα στην εγκατάσταση των δακοπαγίδων το αργότερο μέχρι τις 5 και 8 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, και το ράντισμα με πυρεθρινοειδή 10/09. βόρεια Ελλαδα και 15/09/20 Κρήτη/Πελοπόννησο.
Μην αφήσετε το δάκο να δράσει ανενόχλητος την πιο κρίσιμη περίοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου