Η ΒΙΟΓΝΩΣΗ Α.Ε. ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ
Όταν η έλλειψη σιδήρου είναι σε αρχικά στάδια (ήπιας μορφής) τα χλωρωτικά συμπτώματα εμφανίζονται στην τρυφερή - νεαρή βλάστηση του φυτού. Αργότερα, αν η έλλειψη αυτή δεν αποκατασταθεί, τότε τα συμπτώματα είναι εμφανέστατα και στα παλαιότερα φύλλα. H τυπική μορφή της τροφοπενίας σιδήρου είναι το κιτρίνισμα μεταξύ των νεύρων του φύλλου (σχέδιο ψαροκόκαλο).
Ποιες συνθήκες ευνοούν την έλλειψη σιδήρου
Ασβεστούχα εδάφη
Βαριά εδάφη, πλούσια σε άλατα ασβεστίου και μαγνησίου
Πολύ όξινα εκπλυμένα και φτωχά σε οργανική ουσία εδάφη
Ασβεστούχα εδάφη, όπου δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα καλίου
Ήδη επιβαρυμένα ή φτωχά εδάφη, όπου το πρόβλημα επιδεινώνεται από τον ψυχρό και υγρό καιρό ή την χαμηλή ένταση φωτισμού.
Σε περίπτωση που έχουμε βάλει στο χωράφι μας κοπριά ή κομπόστ στο οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση (δεν έχει χωνευτεί)
Εδάφη όπου έχουμε μεγάλες και συνεχείς αζωτούχες λιπάνσεις ή επανειλημένη εφαρμογή φωσφορικών λιπασμάτων.
Ποια φυτά είναι πιο ευαίσθητα στην έλλειψη σιδήρου
Φυτά που είναι ευαίσθητα στην έλλειψη σιδήρου είναι το αμπέλι, το
ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή καθώς και ορισμένα καλλωπιστικά φυτά όπως
γαρδένια, ορτανσία, καμέλια, ροδόδενδρο, αζαλέα κα.
Πώς αντιμέτωπίζουμε την τροφοπενία σιδήρου
Πρέπει να αποφεύγονται χειρισμοί και καλλιεργητικές εργασίες που
προκαλούν συμπίεση και "πέτρωμα" του εδάφους. Επίσης η κατεργασία του
εδάφους πρέπει να έχει στόχο τον καλό αερισμό, την χαλάρωση του εδάφους
και την εύκολη απομάκρυνση του νερού που τυχόν κατακρατείται στο έδαφος
(το λίμνασμα).
Επίσης στην περίπτωση που προσθέσουμε κοπριά στο χωράφι, να είμαστε
σίγουροι ότι αυτή είναι καλά χωνεμένη, έχει ολοκληρωθεί δηλαδή η ζύμωση.
Επίσης καλό είναι να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα λίπανσης,
έτσι ώστε να αποφεύγουμε τις υπερβολές και τις άσκοπες εφαρμογές.
Τέλος είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε στο έδαφος ή κατευθείαν στο φυτό
με ψέκασμα, σκευάσματα που περιέχουν σιδήρο σε χηλική μορφή.
Πηγή: www.fytokomia.gr
Σύσκεψη της επιστημονικής - συμβουλευτικής επιτροπής για τη φυτοπροστασία συγκάλεσε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα κ. Μανόλης Χνάρης.
Συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης του προγράμματος δακοκτονίας καθώς και η υφιστάμενη κατάσταση στην αντιμετώπιση άλλων μυκητολογικών προσβολών του ελαιόκαρπου.
Η επιστημονική επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συστήνει στους ελαιοπαραγωγούς να επιδιώκουν την όσο το δυνατόν Πρώιμη Συγκομιδή, συνυπολογίζοντας τα παρακάτω:
Σε πρώιμες περιοχές και δέντρα μέτριου φορτίου καρποφορίας, η συγκομιδή μπορεί να ξεκινήσει μέσα Οκτωβρίου, με προτεραιότητα στα αρδευόμενα χωράφια. Ακόμα και για τις όψιμες περιοχές και τα φορτωμένα δέντρα, καλό είναι να ολοκληρωθεί η συγκομιδή εντός του Δεκεμβρίου.
Εξάλλου επισημαίνονται τα παρακάτω για τους παραγωγούς:
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα κ. Μανόλης Χνάρης, «ήδη η επιστημονική επιτροπή που συστάθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης για το σκοπό αυτό συνέλεξε 44 δείγματα από ισάριθμους ελαιώνες και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Τα δείγματα αυτά αναλύθηκαν στη συνέχεια από το Εργαστήριο Μυκητολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και από το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του ΕΛΜΕΠΑ. Η απόφαση της Επιτροπής προς τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης είναι να προχωρήσουν σε πρώιμη συγκομιδή. Θέλουμε να έχουμε ποιοτικό ελαιόλαδο. Έτσι αποφεύγουμε και τις μυκητολογικές προσβολές. Παραδοσιακά στην Κρήτη η συγκομιδή ελαιοκάρπου γινόταν μετά το Νοέμβριο. Εμείς προτείνουμε να ξεκινά από τα μέσα Οκτωβρίου».
Συμμετείχαν στη σύσκεψη ο πρόεδρος του συλλόγου ελαιουργών Χανίων κ. Μιχάλης Χαιρετάκης, ο Αναπ. Διευθυντής ΔΑΟ Κρήτης κ. Κώστας Φωτάκης, η διευθύντρια ΔΑΟΚ Χανίων κ. Μαρία Μυλωνάκη, καθώς και οι υπεύθυνοι δακοκτονίας, Μαλανδράκη Ελένη από τα Χανιά και ο Κώστας Ζουλάκης από το Ρέθυμνο.
Πηγή: agrotypos.gr
Με την υπόσχεση ότι θα πιάσουν πρώτοι θέση στο νέο πρόγραµµα βιολογικής γεωργίας και πως σύντοµα θα βγει ένα ενδιάµεσο µέτρο ώστε να καλύψουν τουλάχιστον για τα έτη 2020 και 2021 τα έξοδα πιστοποίησης, συνεχίζει τη βιοκαλλιέργεια η πλειοψηφία των παραγωγών που εντάχθηκαν στην προκήρυξη του 2017.
Συγκεκριµένα, η παραπάνω κατηγορία βιοκαλλιεργητών της «3ετίας» (Μέτρο 11.1.1) έχουν µείνει ουσιαστικά χωρίς κάποια ενίσχυση για τις εκµεταλλεύσεις τους φέτος και µάλλον και για του χρόνου. Ως εκ τούτου, εφόσον περιµένουν το νέο πρόγραµµα δεν θέλουν επ’ ουδενί να εγκαταλείψουν χάνοντας έτσι είτε τους «πόντους» προτεραιότητας σε περίπτωση που η νέα πρόσκληση ανοίξει για όλους τους αγρότες. Και, επίσης, να µείνουν απ’ έξω εφόσον τελικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάρει την απόφαση να βγάλει πρόσκληση µόνο γι’ αυτούς (2ετής ή µονοετής παράταση). Άλλωστε ο µεταβατικός κανονισµός της τρέχουσας ΚΑΠ δεν έχει ακόµα οριστικοποιηθεί, οπότε αυτό το σενάριο παίζει ακόµα.
Σηµειώνεται εδώ πως το ζήτηµα της επέκτασης των δεσµεύσεων δεν αφορά µόνο τους βιοκαλλιεργητές του 2017. Τις εξελίξεις παρακολουθούν από κοντά και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι που µπήκαν στο Μέτρο της Βιολογικής Κτηνοτροφίας εντός του 2018, των οποίων η πριµοδότηση λήγει του χρόνου.
Όσον αφορά τώρα τα έξοδα πιστοποίησης, σύµφωνα µε βιοκαλλιεργητές, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου έχει επιτευχθεί µείωση των τιµολογίων µεταξύ παραγωγού και Οµάδας Πιστοποίησης (π.χ από 300 ευρώ στα 220 ευρώ) ως µία διευκόλυνση για να συνεχιστεί η συνεργασία χωρίς πριµ. Αυτό το έξοδο πάντως περιµένουν οι βιοκαλλιεργητές να έρθει να το καλύψει το Μέτρο 3.1 «Στήριξη για νέες συµµετοχές σε συστήµατα ποιότητας», για το οποίο η σχετική εφαρµοστική απόφαση έχει πάρει υπογραφή από το ∆εκέµβριο του 2019 και µάλιστα συνοδευόµενο µε «πανηγυρικό» δελτίο τύπου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, ακόµα η προκήρυξη δεν έχει βγει κάτι που µπορεί να βάζει σε σκέψεις µέχρι και για ακύρωσή της ώστε να πάνε τα κονδύλια στις έκτακτες ενισχύσεις αγροτών µέσω ΠΑΑ. Κάτι τέτοιο προς το παρόν διαψεύδεται από τις αρµόδιες υπηρεσίες.
Συγκεκριµένα, στο Μέτρο αυτό προβλέπεται η ενίσχυση για νέες συµµετοχές στα εξής συστήµατα ποιότητας:
Πηγή: agronews.gr
Με αφορμή ερωτήσεις αναγνωστών-αγροτών ο ΑγροΤύπος έψαξε και πάλι το θέμα του ενδεχομένου διετούς παράτασης στα Βιολογικά.
Όπως λοιπόν προέκυψε ξανά από το ρεπορτάζ και έχουμε γράψει πάλι προ μηνών, δύσκολη πρέπει να θεωρείται μια διετής επέκταση στα Βιολογικά, όπως ζητούν αρκετοί φορείς και παραγωγοί. Αλλά δεν προκύπτει από πουθενά τέτοιο ενδεχόμενο.
Σημειώνεται ότι για να προχωρήσει μια παράταση απαιτούνται γύρω στα 50-55 εκατ. ευρώ αλλά και πολιτική βούληση.
Υπενθυμίζεται ότι με έγγραφό του, που είχε αποστείλει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) ζητούσε προ μηνών την διετή παράταση της Δράσης 11.1.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους στη γεωργία» του 2017 για τη Βιολογική Γεωργία.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
με βάση τις επισημάνσεις πολλών μελών μας, μέσα από την καθημερινή τους επαφή και συνεργασία με τους Έλληνες παραγωγούς αλλά και τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, μας τέθηκε το ζήτημα της παράτασης της Δράσης 11.1.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους στη γεωργία» του 2017 για τη Βιολογική Γεωργία στη χώρα μας.
Όπως γνωρίζετε, η παραγωγή βιολογικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί σημαντική παράμετρο και βασική επιλογή για την παραπέρα ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα στα οποία μπορεί να στηριχτεί η εγχώρια γεωργική παραγωγή για την έξοδό της από την μακροχρόνια οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.
Η πρόσκληση της Δράσης, η οποία προέβλεπε την για τρία έτη μετατροπή των καλλιεργειών σε βιολογικές, έδινε τη δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος για άλλα δύο έτη μέσω νέας προκήρυξης, πρόβλεψη η οποία δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Δεδομένου ότι οι 6.500 περίπου παραγωγοί που εντάχθηκαν στη Δράση έχουν ήδη ξεκινήσει τη χειμερινή καλλιέργεια του 2020 με βιολογικό προσανατολισμό, η μη επιδότησή τους για τη συγκεκριμένη δράση θα δημιουργούσε προβλήματα σε αυτούς. Επισημαίνουμε εδώ ότι ένα μεγάλο κομμάτι των καλλιεργειών αυτών είναι συνδεδεμένο και με το πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, κάτι που μεγεθύνει ακόμη περισσότερο τις προκύπτουσες ωφέλειες αλλά και τις υποχρεώσεις των παραγωγών.
Για τους παραπάνω λόγους, είναι πιστεύουμε επιβεβλημένη η διετής παράταση της συγκεκριμένης δράσης, κάτι που θα ενισχύσει τη στροφή και δέσμευση των Ελλήνων παραγωγών στη χρήση βιολογικών μεθόδων παραγωγής, στόχος που είναι, πιστεύουμε, ένα από τα ζητούμενα για την ελληνική γεωργία αλλά και την κοινωνία.
Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική παραπέρα διευκρίνηση και συνεργασία.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Αν. Μάμαλης
Πηγή: agrotypos.gr
Αγρότες και κτηνοτρόφοι περιμένουν πώς και πώς την εξόφληση