Translate

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Ένταξη στην βιολογική γεωργία των αποκλεισθέντων υποψηφίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;

Αποτέλεσμα εικόνας για Ένταξη στην βιολογική γεωργία των αποκλεισθέντων υποψηφίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Βουλευτής Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης, με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη έφερε στην Βουλή το ζήτημα της «ένταξης των  αποκλεισθέντων υποψηφίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) στην νέα προκήρυξη του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020, μετά την εξαγγελία του ΥΠΑΑΤ περί υπερδέσμευσης της διαθέσιμης χρηματοδότησης του προγράμματος».
Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του ο Βουλευτής υποστηρίζει ότι: «Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν.: Α.Π.309/80905/23-4-2019, απάντηση του Υ.Π.Α.Α.Τ, στην υπ’ αριθμόν: Α.Π.7028/12-4-2019 Ερώτηση μου, με θέμα: «Αποκλεισμός υποψηφίων από την νέα προκήρυξη του Μέτρου 11 Βιολογικές Καλλιέργειες του Π.Α.Α 2014-2020 λόγω διαχειριστικής ανεπάρκειας του Υ.Π.Α.Α.Τ», το Υπουργείο απάντησε ότι θα προχωρήσει σε δέσμευση επιπλέον 80 εκατ. ευρώ, πέραν του αρχικού προϋπολογισμού των 120 εκατ.  ευρώ, για τις 2 Δράσεις του προγράμματος, τα οποία θα κατανεμηθούν, στις Περιφέρειες, όπου διαπιστώνεται το μικρότερο ποσοστό κάλυψης των αιτούντων.
Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί, όπως άλλωστε αρχικώς επεσήμανα και στην προαναφερθείσα ερώτηση μου, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στην Κεντρική Μακεδονία, στην Περιφέρεια με την μεγαλύτερη συμμετοχή, στο αγροτικό Α.Ε.Π της χώρας, εκ των 5.200 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, μόνον 214 εγκρίθηκαν, ήτοι, ποσοστά ανά Δράση:  ΔΡΑΣΗ 11.2.1: 7,58 %  και  ΔΡΑΣΗ 11.2.2: 3%, (5.8%). Στην δε, Π.Ε Σερρών, τα ποσοστά είναι πολύ πιο χαμηλά, καθώς, εκ των 1269 αιτήσεων, εγκρίθηκαν μόνον οι 26, (2%)».
Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη,  τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Π.Κ.Μ έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά κάλυψης των αιτούντων του Μέτρου 11, από τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος ζητάει από τον Υπουργό να του απαντήσει εάν προτίθεται μετά και την σχετική εξαγγελία του Υ.Π.Α.Α.Τ, περί αύξησης των διαθέσιμων κονδυλίων, για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες του Π.Α.Α 2014-2020»,  με το ποσό των 80 εκατ. ευρώ (πλέον του αρχικού προϋπολογισμού των 120 εκατ. ευρώ), να συμπεριλάβει στην νέα κατανομή και τους υπόλοιπους βιοκαλλιεργητές της Π.Κ.Μ που μένουν, έως τώρα, εκτός προγράμματος ιδιαίτερα του Νομού Σερρών, ο οποίος έχει το μικρότερο ποσοστό παραγωγών που εντάχθηκαν.
Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου