Τις «εύκολες» περιπτώσεις, που δεν κολλάνε στο χρονίζον άλυτο ζήτηµα των βοσκότοπων φαίνεται πως προωθούν τώρα οι αρµόδιοι των πληρωµών, δίνοντας προτεραιότητα στα υπόλοιπα της εξισωτικής του 2015 και στη βιολογική κτηνοτροφία του 2012, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda.
Πρόκειται για προγράµµατα, που τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, «σκοντάφτουν» σε απλά γραφειοκρατικά κυρίως θέµατα, γεγονός που επιτρέπει στους ιθύνοντες να τα προκρίνουν στο χρονοδιάγραµµα των πληρωµών, αν και χωρίς συγκεκριµένο για άλλη µια φορά πλάνο.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Αποστόλου στους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους µε τους οποίους συναντήθηκε την περασµένη εβδοµάδα ότι µέχρι τέλος Ιανουαρίου θα πληρωθεί η βιολογική κτηνοτροφία του 2012, ενώ χρήµατα αναµένεται να δουν και οι κτηνοτρόφοι που δεν πληρώθηκαν σε πρώτη φάση την εξισωτική του 2015.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννη Καργιώτης φέρεται να δηλώνει ότι «µια συµπληρωµατική πληρωµή για τη φετινή εξισωτική το πιθανότερο είναι να καταβληθεί µέχρι τις αρχές Μαρτίου, κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί από τον όγκο των ενστάσεων».
Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα αποτελεί η διευθέτηση της καταβολής της εξισωτικής του 2015 στους παραγωγούς των νησιών του Αιγαίου, η οποία -σύµφωνα µε τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ- θα προχωρήσει αµέσως µόλις σχηµατιστεί ο σχετικός πίνακας χρηµατοδότησης από την ΕΕ.
Με το βλέµµα στα πρόστιµα, µένουν εκτός οι κοµµένοι των εξισωτικών αποζηµιώσεων του 2013 και 2014
Στον ΟΠΕΚΕΠΕ για ενστάσεις παρέπεµψε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου τους «κοµµένους» κτηνοτρόφους των παλιών εξισωτικών για τα έτη 2013 και 2014. Ο ίδιος, βέβαια, κατά τη συνάντησή του µε τους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους, δεν τους άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς ξεκαθάρισε ότι εµφανίζουν πολλά προβλήµατα λόγω των βοσκοτόπων και ως εκ τούτου όσοι κτηνοτρόφοι έµειναν εκτός, µάλλον δεν θα πληρωθούν.
Τα εµπόδια, σύµφωνα µε τον κ. Αποστόλου, έγκεινται στο ζήτηµα των προστίµων που έχουν καταβληθεί στη χώρα µας σχετικά µε τα βοσκοτόπια, που δεν επιτρέπουν πολλές «παρεµβάσεις». Άλλωστε, όπως διαφάνηκε από τη σύσκεψη στην πλατεία Βάθη, µεγάλη αγωνία για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, παραµένει η µε κάθε τρόπο αποφυγή νέων κοινοτικών καταλογισµών.
Βατές οι εκκρεµότητες µε τα Μητρώα ζώων
Πιο εύκολη, προς επίλυση, περίπτωση, θεωρείται από τους αρµόδιους, το θέµα που προέκυψε για την εξισωτική του 2015, µε τη µη καταχώριση των απογραφών ζωικού κεφαλαίου από τα κτηνιατρεία, παρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι προσήλθαν εγκαίρως. Οι παραγωγοί ζητούν άµεση αποκατάσταση του προβλήµατος που προέκυψε από λάθη των κτηνιατρικών υπηρεσιών, οι οποίες δεν καταχώρησαν όλους τους δικαιούχους στο σύστηµα, κάτι το οποίο -όπως τους εξήγησε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου- αναµένεται να ξεκαθαρίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός υπογράµµισε ότι ναι µεν όσοι κτηνοτρόφοι δεν πληρώθηκαν την εξισωτική του 2015, θα πληρωθούν, ωστόσο δεν σβήνουν υπάρχουσες ποινές που τους έχουν επιβληθεί από το 2013 και το 2014.
Σηµειώνεται, τέλος, ότι σχετικά µε την εξόφληση της εξισωτικής του 2015, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρεται να την τοποθετεί χρονικά περίπου το Πάσχα.
Η πρόταση των κτηνοτρόφων Τυρνάβου
Έναν αλγόριθµο που να υπολογίζει το χαρτογραφικό υπόβαθρο των βοσκήσιµων γαιών όπως είναι σήµερα και τις παλιές επιλέξιµες βοσκοτοπικές ενότητες οι οποίες στα δικαιώµατα είχαν ποσοστό 37,5 και 62,5% προτείνουν να τρέξει οι κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου, προκειµένου να αποκατασταθούν οι αδικίες στην πληρωµή των εξισωτικών αποζηµιώσεων 2013 και 2014. Σε υπόµνηµά τους προς τους αρµόδιους του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής καταθέτουν την πρότασή τους, προκειµένου να καταστεί δυνατή η πληρωµή των «κοµµένων» παραγωγών, δεδοµένου ότι οι ίδιοι δεν είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση, όπως λένε.
Αναλυτικότερα οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν τα εξής:
Α) το χαρτογραφικό υπόβαθρο έχει µεταβληθεί πάρα πολλές φορές από το 2013 µέχρι την τελευταία πληρωµή, µε αποτέλεσµα να αλλάξουν οι εκτάσεις των κτηνοτρόφων και
Β) έχει αλλάξει ο κανονισµός και προσµετρούνται ως 100% επιλέξιµες στην εξισωτική βοσκοτοπικές ενότητες που στα δικαιώµατα είχαν ποσοστό 37,5 και 62,5%.
Η αλλαγή αυτών των παραµέτρων έχει ως συνέπεια τα εξής:
α) Υπάρχουν κτηνοτρόφοι κυρίως αγελαδοτρόφοι (χρειάζονται αρκετά στρέµµατα για τα δικαιώµατα) που µπορούν να κάνουν χρήση των βοσκοτοπικών ενοτήτων µε 100% ώστε να απεγκλωβίσουν τις ενότητες µε 37,5 και 62,5% για να πληρωθούν την εξισωτική κυρίως οι αιγοπροβατοτρόφοι που δεν χρειαζόταν εκτάσεις για τα δικαιώµατα
β) Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που απορρίφθηκαν στην εξισωτική για κάποιο άλλο λόγο (π.χ. εισόδηµα ή κάνει ο σύζυγος) και κάνουν χρήση βοσκοτόπων που δεν τους είναι χρήσιµα και απαραίτητα.
γ) Η αλλαγή χαρτογραφικού υποβάθρου και ποσοστών ενοτήτων για την εξισωτική έφερε ανακατανοµή σε όλους, µε αποτέλεσµα κτηνοτρόφοι να έχουν παραπάνω έκταση απ’ ό,τι χρειάζονται ενώ άλλοι να µην έχουν καθόλου.
δ) Υπάρχουν αρκετά χιλιάδες στρέµµατα βοσκοτόπων σε περιοχές (για το 2013) ανά τη χώρα, τα οποία παραµένουν ανεκµετάλλευτα ακόµη και σήµερα.
Όλα αυτά βέβαια πραγµατοποιήθηκαν διότι τα βοσκοτόπια που σχεδιάστηκαν στην αίτηση του 2013 (δεν υπήρχε τεχνική λύση) δεν έχουν καµία σχέση µε τη σηµερινή εικόνα και το χαρτογραφικό υπόβαθρο έχει αλλάξει κατά 80%. Σηµειωτέον ότι για το 2014 που υπάρχει η τεχνική λύση δεν υπάρχουν αδήλωτα βοσκοτόπια, άλλα βεβαίως ισχύουν οι τρεις πρώτες προϋποθέσεις.
Πηγή: agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου