Translate

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Η καλλιέργεια της αραχίδας στην Ελλάδα.

Ελκυστική αρχίζει να γίνεται η καλλιέργεια της αραχίδας στη χώρα μας

Ελκυστική αρχίζει να γίνεται η καλλιέργεια της αραχίδας στη χώρα μας Ελκυστική αρχίζει να γίνεται ξανά η καλλιέργεια της ελληνικής αραχίδας, από την οποία παράγεται το γνωστό σε όλους αράπικο φιστίκι. Η αραχίδα καλλιεργείται στην Ελλάδα στις περιοχές της Μεσσηνίας (στον Μπουρνιά και στην Μπούκα), στον Αλμυρό και στις Σέρρες. Η τιμή παραγωγού φέτος κυμαίνεται στα 1,10 – 1,20 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία και 1 ευρώ το κιλό στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για ένα προϊόν με καλές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η αγορά ξηρών καρπών σταθερά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, με την εγχώρια κατανάλωση να εμφανίζει σταθερό ρυθμό αύξησης χρόνο με τον χρόνο. Η καλλιέργεια θεωρείται εύκολη, χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες. Η σπορά γίνεται τέλη Απριλίου, ενώ η συλλογή τέλη Σεπτέμβρη αρχές Οκτωβρίου. Η καλλιέργεια τις περισσότερες φορές είναι συμπληρωματική με την καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας. Τα φιστίκια μέχρι σήμερα σπανίως ήταν ελληνικά, αφού συνήθως στο εμπόριο κυκλοφορούν εισαγόμενα φιστίκια από ΗΠΑ, Κίνα, Αίγυπτο και Αργεντινή. Τελευταία όμως το ενδιαφέρον για ελληνικό αράπικο φιστίκι είναι αυξημένο στην αγορά. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στον Έλληνα καταναλωτή να γνωρίσει ένα προϊόν που είναι πιο ποιοτικό και με καλύτερη γεύση.
«Η καλλιέργεια της αραχίδας έχει παράδοση στις περιοχές Μπούκα της Μεσσήνης και Μπουρνιά της Καλαμάτας», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς. «Στο παρελθόν η καλλιέργειά της στη Μεσσηνία έφτανε και στα 10.000 στρέμματα. Οι εισαγωγές σε χαμηλή τιμή από τρίτες χώρες όμως έκαναν ασύμφορη την καλλιέργεια, αφού οι τιμές παραγωγού που πρόσφεραν οι έμποροι ήταν κάτω του κόστους. Όμως τα τελευταία χρόνια, επειδή υπάρχουν φυτοϋγειονομικά προβλήματα στα εισαγόμενα φιστίκια, η καλλιέργεια ξανάρχισε να γίνεται ελκυστική. Ειδικότερα φέτος καλλιεργήθηκαν 1.500 στρέμματα στην περιοχή του Μπουρνιά και 2.500 στρέμματα στην περιοχή της Μπούκας. Είχαμε πολύ καλές στρεμματικές αποδόσεις λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας. Όσον αφορά το κόστος, είναι χαμηλό επειδή χρησιμοποιείται σαν συμπληρωματική καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας. Τα τελευταία χρόνια επειδή δεν υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας δεν συνέφερε στους εμπόρους να κάνουν εισαγωγές πιστοποιημένου σπόρου. Μετά την ανάκαμψη της καλλιέργειας αναμένεται ότι θα ενδιαφερθούν και οι προμηθευτές να φέρουν πιστοποιημένο σπόρο από τις ΗΠΑ, που θα φέρει ακόμη υψηλότερες αποδόσεις. Σήμερα το κόστος καλλιέργειας υπολογίζεται στα 200 – 250 ευρώ το στρέμμα. Εκτιμώ ότι σε μια «κακή» χρονιά της καλλιέργειας πατάτας, από πλευράς τιμής παραγωγού, το φιστίκι ήταν μια ανάσα για τον αγρότη».

Ο κ. Γεώργιος Γκούμας, ιδιοκτήτης της Agrexpo Γεωργικά Εφόδια, που είναι από την περιοχή του Μπουρνιά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η καλλιέργεια του φιστικιού στην περιοχή μας έχει ξεκινήσει τη δεκαετία του 70. Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 80 αποτελούσε μια πολύ επικερδή καλλιέργεια για τους παραγωγούς. Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι μεγάλες εισαγωγές του προϊόντος από την Κίνα υπήρξε μείωση της καλλιέργειας, που έφτασε και κάτω από 1.000 στρέμματα. Από πέρσι όμως υπήρξε κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον από τους τοπικούς εμπόρους. Αυτό φάνηκε και στις τιμές παραγωγού, οι οποίες πέρσι κυμάνθηκαν μεταξύ 90 λεπτά και 1 ευρώ το κιλό. Φέτος όμως αυξήθηκαν και έφτασαν στα 1,10 – 1,20 ευρώ το κιλό. Το προϊόν απορροφάται από την εγχώρια αγορά. Βασικό πρόβλημα για τους παραγωγούς παραμένει η εύρεση του σπόρου. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν είτε κινέζικο σπόρο είτε δικό τους. Φέτος εκτιμώ ότι καλλιεργήθηκαν συνολικά στη Μεσσηνία 2.500 – 3.000 στρέμματα. Αυτή την εποχή η συγκομιδή βρίσκεται στο 80% της παραγωγής. Οι στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν στα 300 – 500 κιλά το στρέμμα».

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό αράπικο φιστίκι, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε αρκετές ξένες χώρες, κυρίως από την Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που ωθούμε πολλούς παραγωγούς να το καλλιεργήσουν», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Μακανίκας, της εταιρείας «Μακίν Ξηροί Καρποί». Και προσθέτει: «Έχουμε συνεργασία με παραγωγούς από τις περιοχές Αλμυρού και Σερρών. Η συγκομιδή σε αυτές τις περιοχές ξεκίνησε φέτος στις 25 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στο 1 ευρώ το κιλό. Εμείς μεταποιούμε σε συσκευασίες χονδρικής και χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ελληνική παραγωγή. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα προϊόν με καλές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η αγορά ξηρών καρπών σταθερά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, με την εγχώρια κατανάλωση να εμφανίζει σταθερό ρυθμό αύξησης χρόνο με τον χρόνο. Η δε καλλιέργεια του αράπικου φιστικιού θεωρείται εύκολη, χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες. Επειδή η καλλιέργειά της δεν είναι εφικτή σε όλες τις περιοχές, εμείς προτείνουμε στους παραγωγούς να καλλιεργήσουν δοκιμαστικά λίγα στρέμματα στην αρχή για να δουν πως θα πάει η καλλιέργεια και μετά να κάνουν εντατική καλλιέργεια. Πάντως για να καλύψουμε την εγχώρια ζήτηση θα πρέπει να αυξήσουμε τις εκτάσεις καλλιέργειας».

Σταύρος Παϊσιάδης
Πηγή: Αγρότυπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου