Translate

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Βιο-οικο-καλλιέργεια Πράσου

Bild
Από το τεύχος 13 ( Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστο '99) της Ν. Σελήνης:

ALLIUM PORRUM οικογένεια Λειριώδη (LILIACEAE)
Χατζηπανανιώτου Μένη

Το πράσο κατάγεται από τις παραμεσόγειες χώρες και καλ­λιεργείται για τον λευκό επιμήκη βλαστό του. Είναι φυτό διετές από σπόρο σε σπόρο και μονοετές αν καλλιεργηθεί για το βλαστό του. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Εχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα και είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες γι’ αυτό και καλλιεργείται σαν φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο λαχανικά.

Σπορά - μεταφύτευση


Σπέρνεται σε θερμοσπορεία τον φεβρουάριο ή σε ανοικτά σπορεία τον Μάρτιο - Απρίλιο. Η σπορά γίνεται στα πεταχτά ή σε γραμμές και σε βάθος 1,5 cm. Μόλις φυτρώσουν τα φυτά, κάνουμε αραίωμα αφήνοντας αποστάσεις μεταξύ των φυτών 3- 6 εκ. Στο σπορείο παραμένουν 1 -2 μήνες και μόλις αποκτήσουν πάχος μολυβιού τα μεταφυτεύουμε στο χωράφι. Η μεταφύτευ­ση αρχίζει τον Ιούνιο.

Λεύκανση


Για να πετύχουμε τη λεύκανση των πράσων μπορούμε να τα φυτέψουμε στις αυλακιές βαθιά μέχρι τη βάση των φύλλων (10-12 cm) και καθώς αναπτύσσονται να συσσωρεύουμε γύρωτους χώμα.

Παραγωγή σπόρου


Για τηνπαραγωγή σπόρου είτε αφήνονται επιτόπου ορισμέ­να φυτά να σποροποιήσουντον επόμενο χρόνο ή ξεριζώνονται καιτοποθετούνται σε άμμο ή φυτόχωμα και μεταφυτεύονται την Ανοιξη.
Με την εμφάνιση των ανθικών κεφαλών και αφού μαυρίσουν οι σπόροι τα κόβουμε και τα μεταφέρουμε στην αποθήκη.
Περιμένουμε να ξεραθούν εντελώς και τινάζουμε το σπόρο.

Οι ποικιλίες των πράσων διακρίνονται σε μακροστέλεχες και βραχυστέλεχες. Στα πρώτα ανήκουν τα Μακριά Αργους και τα Λευκά Μακριά που καλλιεργούνται στη Μακεδονία.
Στη δεύτερη ανήκουν τα πράσα Εύβοιας με κοντό και χοντρό στέλεχος.

Επειδή τα πράσα σταυρογονιμοποιούνται σε μεγάλο ποσο­στό για να κρατήσουμε τις ποικιλίες, πρέπει να είναι απομονω­μένες.

Διαδοχική καλλιέργεια


Μπορούν να διαδεχθούν το σπανάκι στο χωράφι

Συγκαλλιέργεια


Τα πράσα μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί με καρότα ή παντζάρια ή μαζί με κινέζικο λάχανο. Επίσης παραδοσιακά συγκαλλιεργούνται με δεντρολίβανο και φασκόμηλο.

Συγκομιδή
Η συγκομιδή τους αρχίζει το φθινόπωρο. Διαλέγουμε φυτά που έχουν διάμετρο τουλάχιστον 3 εκ. Τα πράσα μπορούν να διατηρηθούν καλά για 1-3 μήνες σε θερμοκρασία Ο οC και σχετική υγρασία 85-90%. Στους -2 °C παγώνουν.

Προβλήματα καλλιέργειας

Τα πράσα έχουν τις ίδιες ασθένειες και εχθρούς με τα κρεμ­μύδια. Για πληροφορίες βλέπε τεύχος 2.

Βιβλιογραφία

-      Γενική και Ειδική Λαχανοκομία Θρασυβούλου Δ. Ραπτόπουλου.

- GARDEN PROBLEM SOLVER JEFF BALL

High - Yield Gardening HUNT and BORTZ

Φυσιολογικές ιδιότητες του πράσου 


Δ.Π.-Σ.Ο.

Το πράσο (Κρόμμυον το πράσον), λαχανικό γνωστό από την αρχαιότητα καλλιεργείται σχεδόν σε όλους τους κήπους ως λαχανικό και αρτυματικό. Συγγενής του είναι το αγριόπρασο (Allium porrum ampeloprasum) που μοιάζει πολύ με το καλλιεργημένο, μόνο, που ο βολβός του έχει γύρω - γύρω βολβίδια και τα φύλλα του είναι μεμβρανώδη και μαλακά. Η γεύση του είναι πιο λεπτή και πιο γλυκιά. Εχουν τις ίδιες ιδιότητες και χρήσεις.  



Κύρια συστατικά: Το λαχανικό αυτό έχει γλυκίζουσα και κάπως καυστική γεύση και οσμή ευχάριστη. Αποτελείται κατά το 90% από νερό. Εχει έτσι μικρή θρεπτική αξία. Το υπόλοιπο 10% όμως αποτελείται από πολλές χρήσιμες ουσίες όπως: βιταμίνες Β,C, Φωσφορι­κό οξύ (χρήσιμο για την υπερκόπωση, τις θηλάζουσες....), Σίδηρο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Φώσφορο, Μαγ­γάνιο, Θείο, Νάτριο, Κάλλιο, Πυρίτιο, υδατάνθρακες, κυτταρίνη, αιθέριο λάδι θειαζωτούχο (χρήσιμο για τους φυματικούς), γλίσχραμα.

Είναι διουρητικό, διαλυτικό της άμμου και των λίθων του νεφρού και της κύστης, καθαρτικό, μαλακτικό, αποχρεμπτικό, νευροτονωτικό, αντισηπτικό.

Χρήσεις: Εσωτερικά, χρησιμοποιείται για αρτηριο­σκλήρωση, αναιμία, ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα), παθή­σεις του ήπατος, καρδιοπάθειες, κυστίτιδες, υδρωπικία, ρευματισμούς, πνευμονικές φλογώσεις, βρογχίτιδα, φυ­ματίωση, τραχειοβρογχίτιδα, ραχίτιδα, λαρυγγίτιδα, νε­φρική ανεπάρκεια, αζωθαιμία, παχυσαρκία, καχεξία.

Εξωτερικά, για αποστήματα, δοθιήνες, κάλους, κατα­κράτησή ούρων, ωταλγίες, πληγές, τσιμπήματα εντό­μων, εγκαύματα, αιματώματα.

Χρήσιμα μέρη του πράσου είναι ο βολβός, τα φύλλα αλλά και τα ριζίδια του και οι σπόροι.

Εσωτερική χρήση


-  Παίρνοντας το ζουμί από βρασμένα πράσα έχουμε ένα πολύ καλό διουρητικό.

-  Για την υδρωπικία: Βράζουμε κοτσάνια από πράσα σε 2 κιλά νερό ώσπου να μείνει το μισό. Ο άρρωστος θα πρέπει να παίρνει 1 ποτήρι του κρασιού απ’ αυτό το ζουμί πρωί, μεσημέρι, βράδυ.

-  Για παθήσεις ουροδόχου κύστεως: Βράζουμε σπό­ρους από πράσα σε κρασί. Πίνουμε κρύο, πριν τον βραδινό ύπνο για 7-10 ημέρες.

-  Οι σπόροι επίσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψιττακίασης. Κοπανίζονται και λαμβάνονται σε μορ­φή εγχύματος.
Για πόνους αυτιών και ιλίγγους. Ενσταλάζουμε χυμό από πράσα και ροδέλαιο μέσα στο ακουστικό πόρο.

-  Αλλη συνταγή συστήνει για το βούισμα των αυτιών χυμό στιμμένου πράσου μαζί με πρόβειο γάλα (3-4 σταγόνες).

-  Για τη βραχνάδα: χυμός πράσου ανακατεμένος με μέλι: 1 φλιτζάνι του καφέ, 3 φορές την ημέρα.

Οι μαλακτικές ιδιότητες του πράσου ήταν γνωστές τόσο στους αρχαίους Ελληνες όσο και στους Ρωμαίους. Ο Αριστοτέλης μας λέει ότι το πράσο κάνει πολύ καλή φωνή. Ο δε Πλίνιος αναφέρει ότι ο Νέρων έτρωγε πράσο με πολύ λάδι για να καλυτερεύσει τη φωνή του.

-  Το αφέψημα ή το έγχυμα πράσων είναι χρήσιμα σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από μανιτάρια.

-  Επίσης κάποια παλιά συνταγή μας λέει ότι η εσωτε­ρική λήψη χυμού πράσου ανακατωμένου με μέλι ωφελεί τους δαγκωμένους από ερπετά σε συνδυασμό με κατά­πλασμα πράσων πάνω στη δαγκωματιά.

-  Παλαιότερα έφτιαχναν σιρόπι με τα πράσα για τους φυματικούς.

Εξωτερική χρήση

-  Χυμός πράσου ή κατάπλασμα ωμού πράσου για τα τσιμπήματα από σφήκες, μέλισσες κ.λ.π.

-  Ο χυμός φρέσκου πράσου είναι επίσης ωφέλιμος για φαγούρες, εκζέματα και δερματίτιδες.

 - Χυμός πράσου με γάλα ή τυρόγαλα είναι χρήσιμος για σπυριά και κοκκινίλες προσώπου.

-   Για αποστήματα και δοθιήνες: Φτιάχνουμε ζύμη με ψίχα ψωμιού και χυμό και την τοποθετούμε πάνω στο απόστημα.

-   Για τους κάλους: Αφήνουμε 4 φύλλα πράσου μέσα σε ξίδι για 24 ώρες. Επειτα τα τοποθετούμε πάνω στο πάσχον μέρος για μια νύχτα. Το πρωί ξύνουμε την περιοχή του κάλου. Αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά.

-  Στις πληγές: Τα φύλλα πράσου είναι αντισηπτικά και επουλωτικά.

-   Για κατακράτηση ούρων, κυστίτιδες: Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 6 πράσα σκεπασμένα με λάδι ελιάς. Τα τοποθετούμε ζεστά στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

-   Για εντερικά σκουλήκια: Ψιλοκομμένα ριζίδια πρά­σου με γάλα.

-  Για πόνους στα πλευρά: Καταπλάσματα βρασμένων πράσων.

-   Για την αζωθαιμία: Αφήνουμε 30 γραμμ. ριζών σε 1 λίτρο άσπρο κρασί για 10 ημέρες. Παίρνουμε 1 ποτήρι κάθε πρωί.

-    Βαφή μαλλιών: Ο χυμός φρέσκου πράσου στο τελευταίο ξέβγαλμα δίνει όμορφες ανταύγειες και ζωη­ρεύει το χρώμα των καστανών και ξανθών μαλλιών. (1 ποτήρι νερού).

Το πράσο στη μαγειρική


Το πράσο μπαίνει σε πολλές συνταγές της μεσογεια­κής κουζίνας είτε ως κυρίως λαχανικό είτε ως άρτυμα.

Στην αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν ένα είδος σάλτσας, τον “μυττωτό” με μαλακό τυρί, τρίμμα σκόρδου, ελαιό­λαδο, πράσο και μέλι.

Μπορούμε να αποξηράνουμε πράσα ή αγριόπρασα, αφού τα κόψουμε κομματάκια, για να τα χρησιμοποιή­σουμε το χειμώνα σε σούπες λαχανικών.

Παραθέτουμε και την άποψη για το πράσο του μονα­χού Αγαπίου του Κρητός, όπως αναφέρεται στο “Γεωπονικόν”, που εκδόθηκε το 1850.

Δια το Πρασον.
Είναι το ατυχώτερον φαγί από όλα τα χορτάρια, και πρέπει να μην το τρώγει τινάς λεπτός άνθρωπος, μόνον όσοι κοπιάζουν και δουλεύουσιν όπου είναι δυνατής κράσεως. οι δε ευγενείς ας απέχωσιν αυτού διατί είναι πολλά θερμόν δίδει κεφαλόπονον και χαλά το γούλον και τα οδόντια “βλάπτει το φως και τον στόμαχον” είναι πολλά κακοχώνευτον και γεννά άνεμον βλάπτει τα νεφρά και κάμνει κακούς χυμούς “φέρνει φοβερά ονείρατα” μόνον ετούτο το καλόν έχει όπου οφελούσι τα φύλλα του εις ταις ζοχάδες να τα βάνεις ψημένα όταν φάγεις μανιτάρια και φοβάσαι να μην ήσαν φαρ­μακερά, φάγε πράσα να μη να σε βλάψη το φαρμάκι ότι το πράσον είναι φυσικά του μανιταριού αντιφάρμακον. Ετι δε αφανίζει και την κραιπάλην, ήγουν όταν μεθύσης και να φάγεις πράσα ξεμεθάς γλίγωρα. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

“Traitement des maladies par les legumes, les fruits et les cereales” Dr. J Valnet ed. Maloine S.A. 1975.

-  “Le guide de Γ anticonsommateur” ed. Seghers, Paris

-  Γεωπονικόν, εκδόσεις “ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ” 1979

-  Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότη­τες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός Εκδοτικός Οίκος.

-  230 Βότανα, Ιουλίας Δαβάρα, TELE - PRESS Εγκυκλοπαι­δικές Εκδόσεις.


Πηγή: topikopoiisi.com 

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Μόνο τα πολύ χαμηλά εισοδήματα θα μείνουν εκτός λογιστικών βιβλίων

Πολύ χαμηλό θα είναι το εισοδηματικό όριο κάτω από το οποίο ένας αγρότης δε θα είναι υποχρεωμένος από το νέο έτος να τηρεί λογιστικά βιβλία εσόδων-εξόδων στο πλαίσιο του νέου φορολογικού καθεστώτος. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών σπεύδουν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών για όσους αναμένουν εξαίρεση από το νέο τρόπο φορολογίας τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μαζικές απαλλαγές και ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα ενταχθούν σε αυτόν (κάτι για το οποίο, άλλωστε, επιμένει και η τρόικα).
Το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει με ερμηνευτική εγκύκλιο του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη στις επόμενες ημέρες.Το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει με ερμηνευτική εγκύκλιο του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη στις επόμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι αυτό άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Κατώφλι» τα 3.000 ευρώ;
Το εισοδηματικό «κατώφλι» για την εφαρμογή των βιβλίων δεν αναμένεται να ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ και πιθανότητα θα υπολογίζεται βάσει των επιδοτήσεων ή των επιστροφών ΦΠΑ. Από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες μέρες με ερμηνευτική εγκύκλιο από τον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει και σχετική πρόβλεψη της «τελευταίας στιγμής» στο νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων στην περίπτωση που επιλεγεί να ενταχθούν σε αυτό και οι -κυοφορούμενες εδώ και καιρό- αλλαγές στο ΚΦΑΣ.
Οι αγρότες που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα –η μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή- θα πρέπει από 1η Ιανουαρίου 2014 να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων κατά τα πρότυπα των επιτηδευματιών, ωστόσο δε θα επιβαρυνθούν και με το γνωστό «τέλος επιτηδεύματος».
Ο φόρος θα καταλογίζεται επί των καθαρών εσόδων από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 13%. Βάση θα αποτελούν τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης καθώς και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.
Για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν με το νέο καθεστώς το 2015 με τα εκκαθαριστικά του 2014. Για τα φετινά εισοδήματα υπενθυμίζουμε ότι οι αγρότες θα φορολογηθούν με τους συντελεστές που ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Μαυραγάνης: «Εξετάζεται η απαλλαγή των μικρών εκμεταλλεύσεων από την τήρηση βιβλίων»
Παράθυρο εξαίρεσης των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την τήρηση βιβλίων και στοιχείων αφήνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ, Φεβρωνίας Πατριανάκου.
Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει, πιο συγκεκριμένα, ότι μετά το πόρισμα που εκδόθηκε από Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία συστήθηκε με σκοπό την περαιτέρω απλοποίηση και βελτίωση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.), εξετάζεται το ζήτημα απαλλαγών και εξαιρέσεων από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων για μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Η κα Φεβρωνία Πατριανάκου είχε ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών, με ερώτησή της στη Βουλή, να εξαιρεθούν τα μικρά αγροτικά εισοδήματα από τη φορολόγηση βάσει βιβλίου εσόδων και εξόδων, καθώς και από τη συνακόλουθη υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος.
Η βουλευτής Λακωνίας είχε υπογραμμίσει ότι η υποχρέωση τήρησης και έκδοσης φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, που προβλέπει το νέο νομοθετικό καθεστώς φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων από 1ης Ιανουαρίου 2014, συνεπάγεται υπέρμετρη επιβάρυνση για τους αγρότες που διαθέτουν μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις ή μικρό αριθμό εκτρεφόμενων ζώων, οι οποίοι άλλωστε αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία.
Η επιβάρυνση συνίσταται τόσο στο κόστος της επαγγελματικής συνδρομής που απαιτείται για την τήρηση της ιδιαίτερα περίπλοκης αυτής φορολογικής διαδικασίας όσο και στην καταβολή του τέλους επιτηδεύματος. Με τον τρόπο αυτό όμως η καλλιέργεια περιορισμένων στρεμματικά εκτάσεων και η εκτροφή μικρού αριθμού ζώων καθίσταται ασύμφορη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική οικονομία, πολλώ δε μάλλον για την επιδιωκόμενη επανεκκίνησή της.
               
Γιάννης Τσατσάκης
Πηγή: agronews.gr

Μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του Diabrotica στα καλαμπόκια Ημαθίας

Ταγκαλάκη Έλενα
Λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica Virgifera Le Conte στον αραβόσιτο, από τις προσβεβλημένες ζώνες σε απαλλαγμένες από τον οργανισμό περιοχές με τη διατήρηση της προσβεβλημένης ζώνης, σύμφωνα με την 38102/15-11-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΟΝ7ΛΛ-97Α) απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας.
Όπως ανακοινώνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, η προσβεβλημένη ζώνη είχε ορισθεί με την 35050/17-10-2012 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας σε τμήμα της έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, η οποία οριοθετείται ως εξής:
Κατά μήκος της οριογραμμής με την με την Π.Ε. Πέλλας (προσβεβλημένη ζώνη) έως την τάφρο 66, εν συνεχεία κατά μήκος της τάφρου 66 έως το σημείο που τέμνεται με την Εγνατία οδό και κατόπιν κατά μήκος της Εγνατίας οδού έως την Π.Ε. Θεσσαλονίκης( συνέχεια της προσβεβλημένης ζώνης).
Στην προσβεβλημένη ζώνη λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
-Στους αγρούς να πραγματοποιείται αμειψισπορά με την οποία οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών ο αραβόσιτος να αναπτύσσεται μία φορά (1:2).
- Να μην υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή νωπών μερών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
-Να μη γίνεται μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
-Να γίνεται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του εντόμου Diabrotica virgifera (χρήση εντομοκτόνου εδάφους, ψεκασμοί φυλλώματος με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα).
Σύμφωνα με τις 2003/766/ΕΚ και 2006/564/ΕΚ αποφάσεις της Επιτροπής, τριάντα(30) χλμ εκτός της μολυσμένης ζώνης ( περιλαμβάνεται το υπόλοιπο της έκτασης Π.Ε. Ημαθίας) και δέκα (10) χλμ. εντός αυτής, οργανώνεται σε ετήσια βάση πρόγραμμα Περιστολής.
Για την εφαρμογή του Προγράμματος Περιστολής λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:
-  Οργανώνεται αμειψισπορά ώστε οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών, ο αραβόσιτος να αναπτύσσεται μία φορά (1:2) ή
η αμειψισπορά εφαρμόζεται κατά τρόπο ώστε οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια τριών διαδοχικών ετών ο αραβόσιτος να αναπτύσσεται δύο φορές(2:3) και, σε σύνδεση με το τοπικό σύστημα πρόβλεψης για την ανάπτυξη του οργανισμού, η σπορά τουλάχιστον μιας από αυτές τις καλλιέργειες αραβοσίτου να πραγματοποιείται μετά την εμφάνιση της προνύμφης, ή
η αμειψισπορά εφαρμόζεται κατά τρόπο ώστε οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια τριών διαδοχικών ετών, ο αραβόσιτος να μπορεί να αναπτυχθεί δύο φορές(2:3) σε συνδυασμό κάθε φορά, με αποτελεσματικούς ψεκασμούς με εντομοκτόνα για καταστροφή ενήλικων οργανισμών ή με κάθε άλλο μέτρο ή ψεκασμό που έχει ως αποτέλεσμα παρόμοιο επίπεδο ελέγχου του οργανισμού. 
-Ο αραβόσιτος να μην συγκομίζεται πριν την 1η Οκτωβρίου.
- Να μην υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή νωπών μερών αυτών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο στην προσβεβλημένη ζώνη.
-Να μην γίνεται μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο στην προσβεβλημένη ζώνη.
-Να γίνεται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του εντόμου Diabrotica virgifera (χρήση εντομοκτόνου εδάφους, ψεκασμοί φυλλώματος με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα).
- Τα γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν στους σπαρμένους με αραβόσιτο αγρούς, να καθαρίζονται από χώματα και άλλα υλικά πριν την έξοδο τους από την ζώνη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στους Κωνσταντίνο Μπέη και Κωνσταντίνο Μπονάνο γεωπόνους της Δ.Α.Ο.Κ. Ημαθίας στο τηλ. 2331350152.

Πηγή: agronews.gr

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Mερομήνια!

Τι προβλέπουν τα «μερομήνια» για το φετινό χειμώνα σε Κρήτη και Βόρεια Ελλάδα

Agronews
Σύμφωνα με τα «μερομήνια» η Κρήτη θα έχει ένα κανονικό χειμώνα όχι πρόωρο ή βαρύ. Από την άλλη πλευρά για τη Βόρεια Ελλάδα αναμένονται βροχοπτώσεις και πτώση θερμοκρασίας το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, αρχικά ήπιος Ιανουάριος με ψυχρή μεταβολή στη συνέχεια και σχετικά ήπιο χειμερινό καιρό για το Φεβρουάριο.
Πολυάριθμοι είναι οι υποστηρικτές που βασίζονται στα «μερομήνια» για να προχωρήσουν με τις αγροτικές τους επενδύσεις, ανάμεσά τους αγρότες, κτηνοτρόφοι και γενικά ανθρώποι που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο. Η παρατήρηση που γίνεται αφορά κυρίως τον συγκεκριμένο τόπο και αυτό συμβαίνει καθώς ο κάθε τόπος έχει δικές του εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με το λαϊκό μετεωρολόγο κ. Μιχάλης Γεροντής θα είναι επιτέλους ένας κανονικός χειμώνας, που θα έρθει στην ώρα του, θα έχει τις βροχές, τα κρύα και τα χιόνια του, δεν θα είναι ήπιος όπως τον περυσινό, αλλά ούτε πρώιμος και βαρύς όπως εκείνον που είχαμε πρόπερσι.

Αυτή είναι μια πρώτη γεύση για το αποτέλεσμα της έρευνας που κάνει κάθε χρόνο, μελετώντας τα μερομήνια τις έξι πρώτες και τις έξι τελευταίες μέρες του Αυγούστου.

«Η χρονιά που μετεωρολογικά ξεκινά για τα μερομήνια το Σεπτέμβρη και τελειώνει τον Αύγουστο μάς έδειξε από τις παρατηρήσεις που κάναμε στη φύση τις πρώτες έξι και τις τελευταίες έξι ημέρες του Αυγούστου ότι θα είναι αλλιώτικη. Έρχεται ένας διαφορετικός χειμώνας. Δε θα μοιάζει με το χειμώνα του 2011, που ήταν πολύ βαρύς και πρώιμος, ούτε με τον περυσινό που ήταν αρκετά ήπιος. Θα είναι ένας χειμώνας που θα έχει τα πάντα. Τις βροχές του, τα κρύα και τα χιόνια του, χωρίς όμως ακραία καιρικά φαινόμενα», μας λέει ο κ Μιχάλης Γεροντής.

Βροχές
«Στη μελέτη που έχω κάνει έχω βρει τη βροχή που έπεσε τον περασμένο μήνα στην Κρήτη, αλλά και την ψιχαλίδα του περασμένου Σαββάτου. Ο Σεπτέμβρης θα έχει κάποιες ακόμα ασθενείς βροχοπτώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο Οκτώβρης, ο Νοέμβρης και ο μισός Δεκέμβρης θα έχουν πάρα πολλές βροχές και πολύ κρύο. Από τις 15 Δεκεμβρίου έρχονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, παγωνιά και χιόνια.

Ο Γενάρης θα είναι άβροχος μήνας. Το πολύ να βρέξει στις 5 από τις 31 μέρες του Γενάρη. Ο Φλεβάρης, ο Μάρτης και ο Απρίλης θα είναι 100% χειμωνιάτικοι, με πολλές βροχές, κρύο και όψιμες χιονιές».

Καύσωνες
«Το Μάη δε θα έχουμε εκπλήξεις. Οι καλοκαιρινοί μήνες θα δώσουν πολλούς καύσωνες, χωρίς όμως τα πολλά μελτέμια που είχαμε αυτό το καλοκαίρι»’, προσθέτει ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Μιχάλης Γεροντής, αναφερόμενος στις δρίμες 2012-2013.

Η φετινή έρευνα του κ Γεροντή, καθώς και η μεθοδολογία του, με πολλές συμβουλές για τους ενδιαφερόμενους να μυηθούν στα μυστικά της τέχνης του λαϊκού μετεωρολόγου, θα καταγραφούν σε ένα ακόμη βιβλίο του, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες και θα έχει τίτλο “Προβλέψτε τον καιρό με τις δρίμες”.

Σε αυτό το βιβλίο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, κυρίως, που ενδιαφέρονται για αυτές τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις-εκτιμήσεις, θα μπορούν να διαβάσουν πολλές λεπτομέρειες για τον κάθε μήνα ξεχωριστά.

Βόρεια Ελλάδα:

Νοέμβριος:
1-15: Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, αρκετές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας
15-30: Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ειδικά προς το τέλος του μήνα προβλέπεται ψυχρή εισβολή που θα επηρεάσει κυρίως την βόρεια χώρα με χιόνια σε όλα τα ορεινά και ίσως ημιορεινές περιοχές.

Δεκέμβριος:
1-15: Χαμηλές θερμοκρασίες και πρώτη σημαντική ψυχρή εισβολή με χιόνια σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
15-31: Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες ενώ θα κάνουν την εμφάνιση τους 1 ή 2 κακοκαιρίες με έντονα φαινόμενα. Χιόνια σε ακόμη χαμηλότερα υψόμετρα.

Ιανουάριος:
1-15: Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας
15-31: Σημαντική αλλαγή στο δεύτερο δεκαήμερο με ψυχρή εισβολή και κακοκαιρία με χιόνια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Φεβρουάριος:
1-15: Ήπιος χειμερινός καιρός χωρίς αξιόλογα φαινόμενα
15-31: Συνεχίζεται ο ήπιος χειμερινός καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας στο τέλος του μήνα

(Πηγή: rethymnoguide.gr)

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Μόνο με πιστοποίηση η εισαγωγή βιολογικών από Τρίτες χώρες

Ταγκαλάκη Έλενα
Τις λεπτομέρειες για την εισαγωγή βιολογικών από τρίτες χώρες καθορίζει σχετική εγκύκλιος της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια.
Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο, τόσο ο εισαγωγέας – που αποτελεί φυσικό ή νομικό πρόσωπο- όσο και ο πρώτος παραλήπτης στον οποίο παραδίδεται το εισαγόμενο φορτίο θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής προέλευσης.
Επίσης, ο εισαγωγέας / πρώτος παραλήπτης θα πρέπει να έχει συνάψει σύμβαση με έναν από τους εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ&Π) που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.
Τέλος, ο εισαγωγέας θα πρέπει να ενημερώνει έγκαιρα πριν την πραγματοποίηση της εισαγωγής τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τον ΟΕ&Π για κάθε αποστολή που πρόκειται να εισαχθεί στην Κοινότητα.
Πηγή: AgroNews

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η καλλιέργεια του λούπινου

Bild   1) Από το τεύχος 24 της Ν.Σελήνης(Μαρτης-Απρίλης-Μάης 2002), των Γιώργου & Αντώνη Αντωνόπουλου:

Η καλλιέργεια του Λούπινου είναι γνωστή από αρχαιότατων χρόνων. Καλλιεργήθηκε σαν όσπριο πάνω από 3.000 χρόνια στην Λεκάνη της Μεσογείου. Αναφέρεται από τον Θεόφραστο και άλλους αρχαίους συγγραφείς ως Θέρμος ή άγιος Θέρμος και είχε υπογραμμίσει την ικανότητα του Λούπινου να φυτρώ­νει σε φτωχά εδάφη καθώς και στην ωφελιμότητά του στην βελτίωση του εδάφους.

Καλλιεργούνται για τα σπέρματά τους και για χλωρή λίπαν­ση ιδίως στα ελαφρά μη ασβεστούχα εδάφη καθώς και για τροφή ζώων. Επίσης για καλλωπιστικό. Στη χώρα μας η οποία θεωρείται ως φυσικό τους περιβάλλον τείνουν να εξαφανι­στούν. Καλλιεργούνται ελάχιστα στην ΙΙελλοπόνησο και Κρή­τη.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ελπίδες ότι τα προσεχή χρόνια τα Λούπινα θα πάρουν σημαντική θέση μεταξύ εκείνων των εγχώριων πηγών πρωτεϊνών οι οποίες μπορούν να υποκατα­στήσουν την εισαγόμενη σόγια (περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 40% περισσότερη από τη σόγια).

Τα Λούπινα αναπτύσσονται καλύτερα σε καλοστραγγισμένα όξινα και ουδέτερης αντίδρασης εδάφη. Ανώτερη τιμή ΡΗ 7,5. Γενικά τα ελαφρά εδάφη (κσκκινοχώματα) είναι τα καταλ­ληλότερα.. Τα βαριά κακώς στραγγιζόμενα εδάφη δεν είναι κατάλληλα, ενώ εκείνα που υποφέρουν από αλατότητα δεν βοηθούν στην καλή ανάπτυξη του φυτού. Επίσης τα ασβεστώδη εδάφη είναι ακατάλληλα γι’ αυτό τα Λούπινα χαρακτηρίζονται ασβεστόφοβα. Καλά εδάφη είναι τα αμμοπηλώδη.

Η καλλιέργεια του Λούπινου είναι πετυχημένη στις περιο­χές εκείνες όπου η καλλιεργητική περίοδος είναι απαλλαγμένη από σοβαρά στρες υγρασίας και η θερμοκρασία κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα 15 - 25 ο C.

Η ανάπτυξη του φυτού αντιδρά αμέσως και θετικά σ’ αυτές τις θερμοκρασίες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εποχή της σποράς και μετά δίνουν ένα καλό ξεκί­νημα στα φυτά και στη συνέ­χεια ανάπτυξη η οποία είναι προϋπόθεση για καλή από­δοση.

Χαμηλές θερμοκρασίες μικρότερες από 10 ο C προκαλούν κατά την άνθηση α­πώλεια ανθών ενώ υψηλές θερμοκρασίες άνω την 25 οC προκαλούν αναστολή στην ανάπτυξη των ανθών.

Σε θερμοκρασίες χαμη­λές ιδιαίτερα κάτω από Ο oC έχει σοβαρά προβλήματα και δεν συνιστάται η σπορά του.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες του χωραφιού πρέπει να γίνει ο χρόνος επιλο­γής σποράς. Αφθονη υγρασία εδάφους κατά την αναπαραγωγική φάση (ιδιαίτερα στην εποχή λουλουδιού και δεσίματος) παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του φυτού. Όσο καλύ­τερη είναι η ανάπτυξη του φυτού τόσο περισσότερο άζωτο δεσμεύεται και συνεπώς έχουμε καλύτερη απόδοση.

Η καθυστέρηση σποράς επηρεάζει συχνά τις αποδόσεις (όπως και σ’ όλα τα όσπρια) και την φυσιολογική ανάπτυξη του φυτού. Ο σπόρος τοποθετείται σε βάθος 2-4 cm. Σπορά σε βάθος μεγαλύτερο από 6 cm επηρεάζει το φύτρωμα και πιθα­νών τον σχηματισμό φυματίων.

Η ποσότητα του σπόρου για παραγωγή καρπού κυμαίνεται γύρω στα 8-10 kgr στο στρέμμα και μια γραμμική σπορά προτείνεται απόσταση σειρών 30 εκατοστά. Η ποσότητα του σπόροy για χλωρή μάζα για ζωοτροφές ή για χλωρή λίπανση είναι γύρω στα 15 κιλά το στρέμμα. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι ή με κομπίνα.

Τα Λούπινα επειδή περιέχουν αλκαλοειδείς ουσίες, πριν χρησιμοποιηθούν ως τροφή θα πρέπει να απαλλαγούν από αυτές. Στη χώρα μας η απομάκρυνση γίνεται από την αρχαιό­τητα μέχρι σήμερα σχεδόν με τον ίδιο εμπειρικό τρόπο.

Συνήθως τα σπέρματα πρώτα βράζονται και μετά αφήνονται στην επίδραση της θάλασσας ή σε τρεχούμενο νερό για λίγες μέρες (πηγή - ποτάμι) έως ότου ξεπικρίσουν. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τοποθετούνται σε ένα δοχείο με νερό το οποίο αλλάζουμε μερικές φορές την ημέρα.

Μετά γίνεται η αποξήρανση ή υπάρχει η δυνατότητα να συσκευαστούν σε δοχείο με προσθήκη άρμης νερού. Ο βρα­σμός είναι απαραίτητος για να καταστρέψει την βλαστική ικανότητα των σπερμά­των και να εμποδίσει την ενζυματική και βακτηριακή αποσύνθεση, να μειώ­σει την απιώλεια πρωτεΐ­νών μέσω της συσσωμά­τωσής τους και να διευκο­λύνει την φυσική απομά­κρυνση των αλκαλοειδών.

Τα νωπά ξεπικρισμένα Λούπινα χρησιμοποιούνται προς άμεση κα­τανάλωση. Τα Λούπινα μαζί με λεμόνι και κρεμ­μύδια αποτελούν το ονο­μαστό περουβιανό έδε­σμα ΕΝΤΑΔΑ. Επίσης σε κάθε είδος σαλάτας μπορούμε να προσθέτουμε μια - δυο κουταλιές Λούπινα (πρωτεΐνη 40% και αρκετά εύπεπτα). Σε πειράματα όπου έγιναν δοκιμές παρασκευής ψωμιού για να συγκριθούν, άλευρα από σίτο. άλευρα από Λούπινα και άλευρο από σόγια βρέθηκε ότι η υποκατάσταση 10% άλευρο σίτου με σογιάλευρο έδωσε ψωμί συμπαγές με κατώτερη υφή και άρωμα.

Ψωμί εμπλουτισμένο 10% με αλεύρι από Λούπινο μπορεί να θεωρηθεί ως σπουδαία τροφή πολύ υψηλής θρεπτικής αξίας. Επίσης περιέχουν στα σπέρματά τους υψηλό ποσοστό λίπους το οποίο φθάνει το 24% μπορούν να θεωρηθούν ως υποσχόμενη για το μέλλον ελαιοκαλλιέργεια.

Τα Λούπινα που περιέχουν μεγάλο ποσοστό αλκαλοειδών έχουν πικρή γεύση και καλούνται πικρά 0,8% ενώ εκεί­να που έχουν μικρό ποσοστό 0,01% κα­λούνται γλυκά. Τα γλυκά Λούπινα προήλθαν από τα πικρά ύστερα από βελτίωση. Γλυκά Λούπινα δεν μπόρεσα να βρω στην Ελλάδα παρότι προσπάθησα παρά - πάρα πολύ.

Μετά από συνεχιζόμενη έρευνα μάθαμε για κάποιο ερευνη­τικό κέντρο Ανατολικής χώρας, ήρθαμε σε επαφή και μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες και την βοήθεια κάποιου γνωστού στη χώρα αυτή (πολύ γραφειοκρατία, 18 χαρτιά από διαφορετικές υπηρεσίες) κατάφερα να το φέρω στο τελωνείο της Θεσσαλονίκης.

Εκεί ενώ ζητούσαν 1.500.000 για άδεια εισαγωγής κατάφερα και το πήρα με τη βοήθεια του ΕΘΙΑΓΕ. Κατόπιν καλλιεργη­τικών πειραμάτων απεδείχθη ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν έφερε κανένα σημαντικό αποτέλεσμα.

Πρώτον γιατί είχαμε περισσότερα καλλιεργητικά προβλή­ματα και πιο χαμηλή απόδοση και το πιο σημαντικό ενώ ήταν γλυκό ήταν ελάχιστα πικρό τόσο που δεν μπορούσε να φαγωθεί ευχάριστα από άνθρωπο χωρίς αποπίκρανση, ή δε αποπίκρανση κρατούσε τόσες μέρες όσες και στα πικρά. Μετά από πειράματα περίπου 10 ετών απεδείχθη ότι ενώ δεν έχουμε κανένα σχεδόν πρόβλημα με την συμπεριφορά του φυτού έχου­με σημαντικά προβλήματα με τον καρπό του φυτού (κόλεόπτερα - λεπιδόπτερα) τόσο που για την συνέχεια της καλλιέργειας πρέπει να κάνουμε συστηματική χρήση βιολογικών σκευασμάτων (εντατική βιολογική Γεωργία) κάτι που είναι αντίθετο με την καλλιεργητική πρακτική και φιλοσοφία μας.

Πιστεύοντας ότι θα αντιμεποπίζαμε όλα αυτά τα προβλήματα με την πρωίμηση της καλλιέργειας (1,5 με 2 μήνες) κάνοντας τη σπορά το φθινόπωρο αντί για αρχή της άνοιξης, που αναγκαστι­κά κάνουμε λόγω κλιματολογικών συνθηκών γιατί τότε δεν θα είχαμε προσβολή από εχθρούς και αν είχαμε θα ήταν πάρα πολύ μικρή (ο πληθυσμός πολύ μικρός - αρχικά στάδια).

Αυτό όμως απέτυχε (μετά από πολλές προσπάθειες και σε διαφορετικά χωράφια) διότι στην περιοχή που καλλιεργούμε (όρια νομού Θεσσαλίας - Φθιώτιδας και σε υψόμετρο 350 - 650 μ. δεν άντεξε το φυτό στις συνθήκες του χειμώνα).

Το προϊόν του φυτού αυτού που έχει αρκετά προβλήματα στην δική μας περιοχή. Στη Σπάρτη (κατόπιν συζήτησης με φίλο Βιοκαλλιεργητή) δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα και δεν χρειάζεται να κάνει καμιά απολύτως επέμβαση.



Το πρακτικό συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι δεν πρέπει να καλλιεργούμε ότι θέλουμε και αρέσει σ’ εμάς αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και ευαίσθητοι στο μήνυμα που μας στέλνει το συγκεκριμένο φυτό στο γωράφι και στην συγκεκρι­μένη περιογή.

Η επιλογή μας πρέπει να γίνεται με αυτά τα δεδομένα και κριτήρια και να μην προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε επίμονα κάτι που δεν ταιριάζει και επιτρέπει το χωράφι μας (ίσως και λόγω ζήτησης της α­γοράς).

Πιστεύοντας στην μέθοδο αυτή και ακολουθώντας ένα πολύ καλό πρό­γραμμα αμειψισπο­ράς με χλωρές λι­πάνσεις και προσέ­χοντας ιδιαίτερα στην επιλογή των κατάλληλων ανθε­κτικών ντόπιων σπόρων, (είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι σχεδόν όλοι προτιμούν τα υβρίδια). Η επιλογή πρέπει να γίνεται μετά από πολλά πειράματα και ανάμεσα από πολλές ντόπιες ποικι­λίες κάθε φυτού. Δεν έχουμε ανάγκη από τεχνικούς συμβούλους, εταιρίες και ειδικούς άσχετους (τώρα τελευταία έχουμε παρά πολλούς) και δεν έχουμε ανάγκη από οποιαδήποτε εισροή.

Καλλιεργούμε λοιπόν αντέχοντας οικονομικά στον χρόνο αλλά και κάθε χρόνο ενώ τα έξοδά μας είναι πιο λίγα, η απόδοση είναι μεγαλύτερη, άρα έχουμε περισσότερα έσοδα και στην συνέχεια την δυνατότητα για πιο φθηνό βιολογικό προϊόν στο καταναλωτικό κοινό, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να τραφεί όλος ο κόσμος με βιολογικό προϊόν και όχι να είναι τροφή των λίγων.

Τελειώνοντας δεν θα αναφερθώ καθόλου σε ασθένειες και εχθρούς και μεθόδους καταπολέμησης διότι το θεωρώ περιττό. Στόχος μας πρέπει να είναι να ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες για κάθε είδους προσβολή εκ των προτέρων.

Η πρόληψη είναι η θεραπεία

Αφήνοντας μόνο μια μικρή εκδοχή σε πολύ ακραία φαινό­μενα σε βάθος χρόνου μόνο με επέμβαση με κάποιο βάκιλο. Στην καλλιεργητική εμπειρία από το 1985 έως και σήμερα και μετά από την τελική μας επιλογή σπόρου και φυτού παρ’ ότι καλλιεργούμε σε μεγάλες εκτάσεις και σχεδόν όλα τα φυτά χρειάστηκε μόνο 2 φορές να κάνουμε επέμβαση με κάποιο βάκιλο 1) Πατάτα - δορυφόρος 2) Ρεβίθι - πράσινο σκουλήκι.

Τέλος ευχόμαστε το καταπληκτικό αυτό Ελληνικότατο φυτό να καλλιεργηθεί και από άλλους Βιοκαλλιεργητές να κερδίσει την θέση που αξίζει και να αντικαταστήσει πλήρως την ξενό­φερτη και προβληματική σόγια.

Η προσπάθεια και τα πειράματα πρέπει να συνεχισθούν με τις αυτοφυείς, ποικιλίες τις Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Πρέπει όμως να βρεθεί ποικιλία που να μην ρίχνει εύκολα τον σπόρο (συνηθισμένο φαινόμενο στα αυτοφυή φυτά). Αυτό πρέπει να γίνει με την βοήθεια των βιοκαλλιεργητών της κάθε περιοχής.

Σύνθεση ξερών λούπινων


Υγρασία                                  9%
Πρωτεΐνες                            40%
Λιπαρές ουσίες                    13%
Ινώδεις ουσίες                       9%
Ελεύθερες αζώτου
εκχυλισματικές ουσίες    26 %
Τέφρα                                      3 %

Ασβέστιο                                0,900 γραμμ./χιλιόγρ.
Φώσφορος                             5,450           "
Σίδηρος                                    0,063           "
Νάτριο                                    11,210           "
Κάλι                                          8,440           "

θειαμίνη                                 0,024            "
Ριβοφλαβίνη                        0,004           "
Νιασίνη                                   0,026           "
Βιταμίνη C                             0,050           "

Πηγή: http://www.topikopoiisi.com/



2) Ζωοτροφές: Λούπινο

Λούπινο ζωοτροφή
Το Λούπινο είναι ένα ετήσιο φθινοπωρινό, ψυχανθές φυτό. Αποτελεί εξαιρετική ζωοτροφή, καθώς οι καρποί του έχουν πολύ πρωτεΐνη από 33% έως 47%. Το λούπινο σε φτωχά εδάφη αποδίδει καλύτερα από βίκο, μηδική ή μπιζέλι. Μπορούν να καλλιεργηθούν για καρπό, χλωρή μάζα ή σανό..

Καλλιέργεια: Μπορεί να καλλιεργηθεί σε εδάφη φτωχά, ξηρά, μέτριας γονιμότητας. Είναι καλύτερα να προτιμήσετε εδάφη ελαφρώς όξινα ως ουδέτερα. Ιδανικό pH  είναι 5,5 έως 6,5. Είναι αρκετά ευαίσθητο στο Ασβέστιο (Ca) εδάφους, μπορεί να αντέξει έως 10%.

Σπορά: Η κατάλληλη εποχή σποράς είναι από Οκτώβρη έως Νοέμβρη. Η ποσότητα που απαιτείται είναι 12 – 14 κιλά ανά στρέμμα. Η σπορά γίνεται µε σπαρτική μηχανή σε γραμμές που απέχουν 30-40 εκ. Επί των γραµµών οι σπόροι τοποθετούνται ανά 10-15 εκ. και σε βάθος 2-3 εκ.
       
Απόδοση: Τα λούπινα συγκομίζονται για καρπό µε θεριστική μηχανή, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των λοβών αρχίζει να δείχνει σημεία ωρίμανσης. Η συγκομιδή γίνεται από Μάιο έως Ιούλιο και φθάνει σε αποδόσεις 390 - 500 κιλά ανά στρέμμα.  Για παραγωγή χλωρής μάζας για νομή η συγκομιδή γίνεται κατά την άνθηση. Για παραγωγή σανού η κοπή των φυτών γίνεται στο τέλος της άνθησής τους.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η κλωστική κάνναβη στην Ελλάδα

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα (15/11/2013 13:26)

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα 


Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η διαδικασία δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα από τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης. Αν μάλιστα οι διαδικασίες προχωρήσουν μέσα στο προσδοκώμενο χρονοδιάγραμμα δεν αποκλείεται η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, πηγές του ΥπΑΑΤ μετά την ψήφιση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών 4139/2013, τον περασμένο Μάιο, αρκετοί υποψήφιοι καλλιεργητές έχουν ζητήσει ενημέρωση για το τι μέλει γενέσθαι με την συγκεκριμένη καλλιέργεια, ωστόσο όπως μας επισημαίνουν θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με την εποπτεία, τις ποινές και τις παραβάσεις έως ότου θα είμαστε έτοιμοι να καλλιεργήσουμε κλωστική κάνναβη στη χώρα μας.
«Θα πρέπει πρώτα να θεσμοθετηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις. Μέχρι στιγμής παρά την ψήφιση του νόμου 4139 στην ουσία η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης βρίσκεται ακόμα υπό απαγόρευση», μας αναφέρουν στελέχη του ΥπΑΑΤ που εμπλέκονται στην διαδικασία.
Και προσθέτουν: «Είμαστε ωστόσο σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να καταλήξουμε σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες (εποπτεία καλλιεργειών, ειδικές άδειες, αγορά πολλαπλασιαστικού υλικού, περιεκτικότητα ποικιλιών κ.α.)».
Σύμφωνα με τις προθέσεις της Πολιτείας οι πρώτες ζώνες καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης θα είναι σε περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Βοιωτίας, του Αγρινίου και της Ηλείας, όπου υπάρχουν ποτιστικά χωράφια. Μάλιστα η κλωστική κάνναβη στις περιοχές αυτές θα μπορούσε να καλλιεργηθεί ως αμειψισπορά με τις ήδη υπάρχουσες αροτραίες καλλιέργειες. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές από το ΥπΑΑΤ μας αναφέρουν ότι ένα βασικό σημείο που θα πρέπει να μελετηθεί και να προσδιοριστεί είναι αυτό της «περιεκτικότητας». Ειδικότερα, για παράδειγμα πως θα αντιμετωπίζεται από το νόμο ένας παραγωγός που θα καλλιεργήσει κλωστική κάνναβη και στην συνέχεια θα βρεθεί ότι η καλλιέργειά του έχει υψηλότερα ποσοστά εξαρτησιογόνων ουσιών από τα προβλεπόμενα (λόγω κλίματος, εδάφους κλπ). «Αν δεν δοθούν λύσεις και απαντήσεις σε τέτοια ζητήματα, τότε ο νόμος θα είναι αποτρεπτικός για τους υποψήφιους καλλιεργητές αφού κανείς δεν θα θέλει εν αγνοία του να βρεθεί αντιμέτωπος με το νόμο και την κατηγορία για εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Cannabis sativa L

Να σημειωθεί ότι ο «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών» 4139/2013 , που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, εξαιρεί από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά τα προϊόντα κλωστικής κάνναβης (Cannabis sativa L.), καθώς και την καλλιέργεια του φυτού.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 παράγραφος 3 του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών αναφέρεται ότι “στις παραπάνω ουσίες (ναρκωτικές ουσίες) δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κλωστική κάνναβη είναι ένα ετήσιο είδος, που ανήκει στην οικογένεια των Cannabaceae. Το είδος αυτό υποδιαιρείται σε πολλά υποείδη. Η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια για τις ίνες της, που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή σχοινιών.
Το είδος αυτό, που είναι κοινώς παραδεκτό ότι είναι ακίνδυνο και βρίσκει πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών, καλλιεργούνταν μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα.
Από το 1990 η Ευρωπαϊκή Ένωση (Οδηγία 1308/1990) προσπαθεί να υποστηρίξει την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης. Για το λόγο αυτό η E.E. ενισχύει τους παραγωγούς για την καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών κάνναβης που προορίζονται για την παραγωγή ινών. Βασική προϋπόθεση είναι η περιεκτικότητα των φυτών σε τετραϋδροκανναβινόλη να μην υπερβαίνει το 0,2%. Για τη χορήγηση της ενίσχυσης αυτής απαιτείται επίσης η σύναψη σύμβασης για τη μεταποίηση του προϊόντος. Παράλληλα, προβλέπεται και ενίσχυση για τους μεταποιητές.
Πηγή:Αγρότυπος,
Χρήστος Διαμαντόπουλος

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ανατροπές και πάλι στους δικαιούχους ενίσχυσης βιολογικής γεωργίας

Αλεξανδρής Πέτρος
Είναι θέµα µίας ή δύο εβδοµάδων να βγουν οι εγκρίσεις για τους δικαιούχους ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας, από την προκήρυξη του 2011. Τα παρατράγουδα, όµως, δεν τελείωσαν στις ενστάσεις και τις διορθώσεις της περασµένης άνοιξης.
Υπάρχουν αποκλίσεις µεταξύ των στρεµµάτων που έχουν δηλώσει οι υποψήφιοι βιοκαλλιεργητές και αυτών που «βλέπει» ο ΟΠΕΚΕΠΕ.Υπάρχουν αποκλίσεις µεταξύ των στρεµµάτων που έχουν δηλώσει οι υποψήφιοι βιοκαλλιεργητές και αυτών που «βλέπει» ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύµφωνα µε τις πληροφορίες της Agrenda, που προέρχονται από τη µέχρι τώρα εξέταση των ενστάσεων στις κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας, υπάρχουν για πολλοστή φορά αποκλίσεις µεταξύ των στρεµµάτων που έχουν δηλώσει οι υποψήφιοι βιοκαλλιεργητές και των στρεµµάτων που «βλέπει» το ηλεκτρονικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κι αυτό συµβαίνει γιατί, παρόλο που οι ενδιαφερόµενοι διόρθωσαν τους φακέλους και υπέβαλαν τις ενστάσεις όπως έπρεπε, οι εξατοµικεύσεις των επιλέξιµων εκτάσεων άλλαξαν µέσα στο εξάµηνο που µεσολάβησε κι έτσι υπάρχει πάλι έλλειµµα. Αποδεικνύεται για άλλη µια φορά µε αυτό τον τρόπο ότι η κρατική µηχανή λειτουργεί απελπιστικά αργά, µε αποτέλεσµα να υποπίπτει µόνη της σε φάουλ και να επαναλαµβάνει τον µύθο του Σισσύφου.

Η µόνη λύση, σύµφωνα µε όσους γεωπόνους-συµβούλους ασχολούνται µε το θέµα, είναι να βγουν οι οριστικές εγκρίσεις, να δούµε ποιοι απορρίπτονται και αν απορρίπτονται πάλι για µερικά µέτρα, να ανοίξει το σύστηµα για τις µικρο-διορθώσεις και να γίνει επανα-οριστικοποίηση των δικαιούχων. Βέβαια, οι διοικητικοί υπάλληλοι λένε ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει...

Πηγή: AgroNews.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ξεκολλάνε Νιτρορύπανση και Βιολογικά!


Αλεξανδρής Πέτρος
Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν από τις τοπικές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής οι αξιολογήσεις για το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης αλλά και για μια σειρά άλλων προγραμμάτων γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων μετά την υπογραφή της πολυαναμενόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Όσες Περιφέρειες ετοιμαστούν νωρίτερα, οι δικαιούχοι θα ενταχθούν νωρίτερα και θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους μετά την ένταξη.Όσες Περιφέρειες ετοιμαστούν νωρίτερα, οι δικαιούχοι θα ενταχθούν νωρίτερα και θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους μετά την ένταξη.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη 27 Αυγούστου υπογράφηκε από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί την αρχική ΚΥΑ και διευκολύνει τις εντάξεις στις «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις στο πλαίσιο ορισμένων δράσεων του μέτρου 2.1.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Α.Α 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Μετά την υπογραφή της σχετικής τροποποίησης, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι θα αρχίσουν άμεσα οι αξιολογήσεις από τις τοπικές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για τη βιολογική γεωργία, τη βιολογική κτηνοτροφία τις σπάνιες ελληνικές φυλές ζώων και τη μείωση της νιτρορύπανσης. 
Οι εντάξεις θα γίνουν με βάση τα ποσά που έχουν κατανεμηθεί σε κάθε Περιφέρεια. Όσες Περιφέρειες ετοιμαστούν νωρίτερα, οι δικαιούχοι των μέτρων θα ενταχθούν νωρίτερα και θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους μετά από την ένταξη.

Δηλώσεις Τσαυτάρη
Με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, τόνισε ότι «καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να μεγιστοποιήσουμε, μέσω της απλοποίησης του καθεστώτος ένταξης των δικαιούχων του προγράμματος, την απορρόφηση των Κοινοτικών και Εθνικών πόρων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», με γνώμονα πάντα το συμφέρον των Ελλήνων παραγωγών και κτηνοτρόφων, την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθή καταβολή των ενισχύσεων. Το μέτρο αυτό στηρίζει μεθόδους γεωργικής παραγωγής που αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην προστασία των σημαντικών φυλών εκτρεφόμενων ζώων του τόπου μας κ.α
Η ορθή και έγκαιρη αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων για την υποστήριξη του Έλληνα αγρότη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία».
Πηγή: AgroNews