Translate

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Diabrotica Virgifera Le Conte: Ημερίδα


Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ημαθίας ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και 18.00 σε αίθουσα του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία με θέμα: "Προληπτικά μέτρα κατά του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Diabrotica Virgifera Le Conte στον αραβόσιτο".

Το έντομο Diabrotica virgifera Le Conte είναι ένα κολεόπτερο.Η προνύμφη έχει μήκος 3-15mm, υπόλευκη με ένα σκούρο καστανό κεφάλι.  Τα ενήλικα έχουν μήκος 4-7mm μ’ ένα μακρύ ωοειδές σώμα. Οι κεραίες τους είναι πολύ μακριές. Τα ενήλικα πετούν καλά. Τα επάνω φτερά έχουν γραμμώσεις κατά μήκος αλλά στα νέο-εκκολαπτόμενα έντομα και στα αρσενικά  οι γραμμώσεις είναι λιγότερο ορατές.

 Τα ενήλικα τρέφονται στο υπέργειο τμήμα , ενώ οι προνύμφες του προσβάλλουν τις ρίζες ορύσσοντας στοές. Κατά συνέπεια καταστρέφεται το ριζικό σύστημα προκαλώντας πλάγιασμα του φυτού και σημαντικές οικονομικές ζημιές. Το D. virgifera έχει 1 γενεά το χρόνο και διαχειμάζει στο έδαφος ως αυγό. Μετά από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα παύει η διάπαυση του αυγού και η εκκόλαψη των προνυμφών γίνεται στις αρχές της άνοιξης. Τα ακμαία εμφανίζονται αρχές καλοκαιριού με το μέγιστο των πτήσεων από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου