Translate

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ενίσχυση βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

Έργα συνολικού ύψους 185 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκηρυχθούν τον μήνα ιούλιο για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας "Αλέξανδρος Μπαλτατζής".

Σκοπός των δράσεων που αναλαμβάνονται, είναι να καλύψουν μέρος της απώλειας εισοδήματος και του πρόσθετου κόστους που συνεπάγεται η συμμετοχή των γεωργών και κτηνοτρόφων στην βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Με στόχο βεβαίως, την προστασία των φυσικών πόρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας , την προσφορά εγγυήσεων στους καταναλωτές για ασφαλή προϊόντα και την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη.
Οι δράσεις εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα και απευθύνονται σε αγρότες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, εφόσον αναλαμβάνουν για χρονικό διάστημα πέντε ετών να τηρούν τις ακόλουθες δεσμεύσεις:
Α) Εντάσσονται στον σύστημα της βιολογικής παραγωγής, τηρώντας το σύνολο των όρων και διαδικασιών που προβλέπονται από τον σχετικό κανονισμό (ΕΚ 834/2007)
Β) Συνάπτουν συμβόλαιο με εγκεκριμένο Οργανισμό Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων και προσκομίζουν στις ελεγκτικές αρχές βεβαίωση του Οργανισμού για την τήρηση των διατάξεων του κανονισμού και
Γ) Εφαρμόζουν πιστά τις κατευθύνσεις , προδιαγραφές και τεχνικές της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Επιπλέον, οι γεωργοί οφείλουν - στις αροτραίες καλλιέργειες τις οποίες καλλιεργούν βιολογικά για πρώτη φορά- να θέτουν σε αγρανάπαυση το σύνολο της έκτασης του αγροτεμαχίου τουλάχιστον μια φορά κατά το πρώτο ή δεύτερο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων.

Τι δείχνει μελέτη της ICAP
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η ICAP, η ανάπτυξη για τον κλάδο των βιολογικών προϊόντων συνεχίζεται, αλλά με μειωμένους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν. Ενδεικτικό της δυναμικής που είχε αναπτυχθεί είναι το γεγονός ότι στη διετία 2008/2007 η συνολική αξία της εγχώριας αγοράς βιολογικών τροφίμων είχε καταγράψει αύξηση της τάξης του 30%. Ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων στην χώρα μας αποτελείται κατά πλειοψηφία από επιχειρήσεις μικρού μεγέθους, οικογενειακού χαρακτήρα, το δε επίπεδο πωλήσεών τους είναι σχετικά χαμηλό.
Τα εισαγόμενα βιολογικά τρόφιμα εκτιμάται ότι καλύπτουν περίπου το 57% της αγοράς, ενώ οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ως κανάλι διακίνησης, εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν συνολικά το 50% των πωλήσεων του κλάδου των βιολογικών τροφίμων. Το μερίδιο συμμετοχής τους αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες αλυσίδες επεκτείνονται στην εμπορία βιολογικών τροφίμων δημιουργώντας στα καταστήματά τους "βιολογικές γωνιές". Τα καταστήματα αμιγώς βιολογικών τροφίμων (αλυσίδες και μεμονωμένα) εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν ποσοστό 46% περίπου. Το υπόλοιπο 4% μοιράζονται λοιπά σημεία πώλησης (λαϊκές αγορές κ.λπ.).
Όσον αφορά σε τρία από τα κυριότερα βιολογικά προϊόντα, η εγχώρια κατανάλωση τυποποιημένου βιολογικού ελαιόλαδου παρουσίασε αύξηση της τάξης του 15% την περίοδο 2008/07, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής (περίπου 63%) έχει σαν προορισμό χώρες του εξωτερικού. Η αγορά κρασιού από βιολογικά σταφύλια σημείωσε άνοδο της τάξης του 4% το 2008 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος (περίπου 79% το 2008) διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά. Τέλος, η κατανάλωση βιολογικών εσπεριδοειδών παρουσιάζεται αυξημένη κατά 5% περίπου το 2008, με το ποσοστό των εξαγωγών να ξεπερνά το 68%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου