Translate

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Στα όσπρια στρέφονται οι Λαρισαίοι αγρότες

Αυξανόμενη βαίνει η πρόθεση σποράς οσπρίων και ιδιαίτερα φασολιών και ρεβιθιών στη Λάρισα.
Αυτό αποκαλύπτουν οι δηλώσεις των παραγωγών περί πρόθεσης σποράς που υποβλήθηκαν στην νεοϊδρυθείσα Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων που συστήθηκε και λειτουργεί στους κόλπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών.
Η καλλιέργεια των οποίων στο νομό θα ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε τον Οκτώβριο και για τις φακές.
Να σημειωθεί ότι ο εσωτερικός κανονισμός της Ομάδας Παραγωγών του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών εγκρίθηκε πρόσφατα από τα 80 μέλη της, ενώ έχουν ήδη σπαρθεί 1.500 στρέμματα τον Οκτώβριο με φακές και αναμένεται να σπαρθούν άλλα 5.000 στρέμματα το επόμενο διάστημα με φασόλια και ρεβίθια.
Σημειωτέον ότι η Διαχειριστική Επιτροπή της Ομάδας θα προχωρήσει σε έρευνα αγοράς για την πώληση των προϊόντων, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για σπόρους, λιπάσματα, σε φασόλια και ρεβίθια.
Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις από τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής Νίκος Νούλας, Βασίλης Παπαστογιανούδης, Βασίλης Κουρεούδης και Ελευθερία Βαρδούλη «το ενδιαφέρον της αγοράς για τη σοδειά της Ομάδας Οσπρίων είναι έντονο, καθώς η αγορά είναι ελλειμματική σε εγχώρια όσπρια, ενώ και η οικονομική κρίση έχει στρέψει τον καταναλωτή προς αυτή την κατεύθυνση, αναφορικά με τη διατροφή του».
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας, «η επιβολή capital control στο τραπεζικό σύστημα περιόρισε τις εισαγωγές οσπρίων και ευνόησε την ελληνική παραγωγή. Να σημειωθεί ότι πριν από 3 χρόνια η ελληνική αγορά καλύπτονταν σε ποσοστό 80% από εισαγόμενα όσπρια. Στο παρελθόν οι ελληνικές ποικιλίες ήταν παραμελημένες, η πολιτεία δεν εφάρμοζε καμία προωθητική πολιτική στην αγορά και όλα γίνονταν πρόχειρα. Γενικότερα η κυβερνητική αγροτική πολιτική ήταν αδιάφορη για τα όσπρια. Για παράδειγμα στη Γαλλία αν δεν απορροφηθεί η ντόπια παραγωγή, εισαγωγές δεν γίνονται. Οι οικονομικές εξελίξεις όμως και η δημιουργία Ομάδων Παραγωγών αντέστρεψαν το κλίμα και ώθησαν αρκετούς αγρότες προς την καλλιέργεια οσπρίων και ψυχανθών. Είναι η ευκαιρία μας να επιβάλουμε τους δικούς μας κανόνες στην αγορά» καταλήγουν τα μέλη της τοπικής ΟΠ οσπρίων.
Μελλοντικοί στόχοι της ομάδας είναι η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, σιλό και η προμήθεια εξοπλισμού για ένα συσκευαστήριο.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου