Translate

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα στην 12άδα Προμηθευτών Κρασιού στην Γερμανία


Η χώρα μας είναι η 12η σημαντικότερη προμηθεύτρια κρασιού της Γερμανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου της πρεσβείας μας και, όπως σημειώνεται, η μεγαλύτερη ποσότητα των εισαγωγών της Γερμανίας προέρχεται από την Ιταλία, με μερίδιο 44%. Δεύτερη σημαντικότερη προμηθεύτρια χώρα της Γερμανίας το 2010 ήταν η Γαλλία, με μερίδιο 16,4%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ισπανία, με μερίδιο 15,2%. Συνολικά, οι τρεις αυτές χώρες καλύπτουν περί τα 3/4 των εισαγωγών της Γερμανίας (2008: 75,8%, 2009: 74,4%, 2010: 75,6%).
Οι εισαγωγές από τη Ν. Αφρική σημείωσαν εκ νέου άνοδο περίπου κατά 3%, ξεπερνώντας τους 73 χιλ. τόνους. 'Ανοδο σημείωσαν και οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία. Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι εισαγωγές από την Αργεντινή.

Συνολικά, από την ομάδα των έξι υπερπόντιων χωρών, που αναφέρονται συχνά και ως «Νέος Κόσμος» - Neue Welt προήλθε ποσοστό 15,1% επί του συνόλου των εισαγωγών, σημειώνοντας αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Η ομάδα των έξι ευρωπαϊκών χωρών που κατατάσσονται την τελευταία τριετία στις 15 σημαντικότερες προμηθεύτριες της Γερμανίας (Ελλάδα, Πορτογαλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ) κάλυψε ποσοστό 8,4% των εισαγωγών της Γερμανίας (έναντι 9,2% το 2009 και 8,6% το 2008). 'Ανοδο σημείωσαν οι εισαγωγές από την Πορτογαλία (+11%), την Ουγγαρία (+2,7%) και την Ελλάδα (+3,4%), ενώ αντιστρόφως σημαντική πτώση εμφάνισαν οι εισαγωγές από την ΠΓΔΜ (-22%), τη Ρουμανία (-35,5%) και την Αυστρία (-7%).

Έτσι, η Ελλάδα βρέθηκε και το 2010 στη δωδέκατη θέση μεταξύ των προμηθευτριών χωρών οίνου της Γερμανίας ενώ, με βάση τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εισαγωγές από τη χώρα μας γίνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους σε δοχεία έως 2 λίτρα. Έτσι, η χώρα μας κατατάσσεται όγδοη μεταξύ όλων των προμηθευτριών χωρών της Γερμανίας στην κατηγορία αυτή, ενώ μόλις 15η στη δασμολογική κατηγορία που αφορά τις εισαγωγές κρασιού «χύμα».

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές αφρώδους οίνου, το μεγαλύτερο μερίδιο της ποσότητας προέρχεται και πάλι κατά σειράν από τις Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, ενώ οι εισαγωγές από τη χώρα μας κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (18η θέση).

Σε όρους αξίας, οι εισαγωγές της Γερμανίας σημείωσαν αύξηση κατά 1% το 2010, φθάνοντας τα 2,09 δισ. ευρώ. Η αξία των εισαγωγών από τη χώρα μας αυξήθηκε στα περίπου 23,8 εκατ. ευρώ (+2,7%). Έτσι, φαίνεται ότι η πορεία των εισαγωγών από την Ελλάδα ακολουθεί την τελευταία τριετία ελαφρά ανοδική πορεία.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση οίνου στη Γερμανία κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο άνω των 20 λίτρων ετησίως, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση μπίρας βρίσκεται ακόμα σε πολύ υψηλότερο επίπεδο (άνω των 100 λίτρων ετησίως), ακολουθεί ωστόσο συνεχή καθοδική πορεία.

Η παραγωγή οίνου της Γερμανίας κυμαίνεται συνήθως σε επίπεδα μεταξύ 1.100 και 1.400 εκατ. φιαλών και οι εξαγωγές οίνου της Γερμανίας αυξάνονται συνεχώς την τελευταία δεκαετία, ενώ περίπου τα 2/3 της προσφοράς οίνου στη γερμανική αγορά καλύπτονται από εισαγωγές.

Η οικιακή κατανάλωση αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα της κατανάλωσης οίνου στη Γερμανία. Το μερίδιο της εστίασης στην κατανάλωση οίνου φτάνει μόλις το 15% και το σημαντικότερο κανάλι διανομής οίνου για την οικιακή κατανάλωση είναι οι αλυσίδες λιανικής (discounters, supermarkets).

Στις αλυσίδες λιανικής, το 70% των πωλήσεων αφορά κρασιά με τιμές κάτω των 2 ευρώ. Το μερίδιο αγοράς των κρασιών με τιμή άνω των 5 ευρώ είναι μόλις 1,5%, ενώ στις κάβες και τους παραγωγούς το μερίδιο των κρασιών με τιμή άνω των 5 ευρώ είναι 30,5%.

Τέλος, το κόκκινο κρασί έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών, με μερίδιο αγοράς άνω του 50%. Το 1/3 της οικιακής κατανάλωσης οίνου αφορά λευκό κρασί και το 10% ροζέ.

Πηγή: paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου