Translate
Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022
Επανάσταση στη γεωργία
Η Ολλανδία φέρνει παγκόσμια επανάσταση στη γεωργία και τη σωτηρία της ανθρωπότητας: Η θάλασσα και οι τουλίπες του μέλλοντος
Στο Naaldwijk της Νότιας Ολλανδίας, ακριβώς απέναντι από το δημοπρατήριο λουλουδιών, από όπου νταλίκες με τουλίπες, αμαρυλλίδες και κάθε είδους άνθη αναχωρούν ασταμάτητα για κάθε γωνιά της Ευρώπης, το μέλλον της γεωργίας είναι υπό μελέτη, δημιουργία και έκθεση
Ο λόγος για το κέντρο καινοτομίας και εκθετηρίου αγροτικών προϊόντων και υπηρεσιών «World Horti Center».
H λεγόμενη «κρίση του αζώτου» στην Ολλανδία, όπου λόγω της εντατικής καλλιέργειας τα νιτρικά έχουν φτάσει στον υδροφόρο ορίζοντα, ανεβάζει και τον πήχη της έρευνας για μια γεωργία νέας γενιάς, περιβαλλοντικά φιλική και ενεργειακά αποδοτική, ενώ με άλλους παράγοντες επηρεάζει και τον κατασκευαστικό τομέα, με τη ζήτηση για σπίτια να υπερκαλύπτει κατά πολύ την προσφορά.
Μπορεί η ολλανδική επικράτεια να είναι μικρή, αλλά η χώρα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα τροφίμων (εξαιρουμένων ψαριών) παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ (σε αξία, 2020).
Η μισή Ολλανδία (53,9%) είναι αγροτική γη (χωράφια και βοσκοτόπια) και η περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω και της γεωργίας επηρεάζει πολλούς και διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας ανάγκη για περισσότερη έρευνα και νέα μοντέλα.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε στην Ολλανδία, με αφορμή δημοσιογραφική αποστολή σε διάφορους φορείς, οργανισμούς και κέντρα της χώρας, που διοργάνωσε η ολλανδική πρεσβεία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει της επίσημης επίσκεψης, που θα πραγματοποιήσει προσεχώς το βασιλικό ζεύγος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Δύο κύβοι από το μέλλον – Ταΐζοντας τις πόλεις «από μέσα»
Ο Hans Ligtenberg ήταν καθηγητής, προτού μετακινηθεί στο «World Horti Center», έναν χώρο που προπανδημικά δεχόταν μέχρι 40.000 επισκέπτες ετησίως, από 80 χώρες, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και από Κίνα (20% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά μόλις 7% των καλλιεργειών), Αφρική, Ιαπωνία και Ταϊβάν.
Κατά τον Χανς, το μέλλον της γεωργίας βρίσκεται στα θερμοκήπια με φωτοβολταϊκά πάνελ, που αφενός συλλέγουν αρκετό φως ώστε να παράγεται ενέργεια και αφετέρου είναι διαπερατά από τις ακτίνες του ήλιου, ώστε το φυτό να μπορεί να φωτοσυνθέτει και να αποδίδει την επιθυμητή συγκομιδή.
Επίσης, σημαντικές προοπτικές διανοίγει και η κάθετη υδροπονική καλλιέργεια με φωτισμό LED.
Μπορεί η αρχική επένδυση για τη δημιουργία θερμοκηπίων με τεχνολογία LED να στοιχίζει -απαιτούνται περίπου 800.000 ευρώ για 10 στρέμματα θερμοκηπίων, με την τεχνολογία (και όχι την υποδομή) να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους- αλλά, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η απόσβεσή της είναι σχετικά γρήγορη και το όφελος για το περιβάλλον και την τσέπη του αγρότη μεγάλο.
Εκτός από γυάλινα θερμοκήπια, στον χώρο του «World Horti Center» υπάρχουν δύο ιδιαίτεροι κύβοι. Στο εσωτερικό τους, οι επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το μέλλον.
Στον πρώτο παρουσιάζονται -με προβολές και στους τέσσερις τοίχους- μοντέλα γεωργίας του μέλλοντος.
Ενώ στον δεύτερο, ο συνδυασμός κόκκινου και μπλε φωτός από τους λαμπτήρες LED κυριαρχεί, επιτρέποντας σε κάθετες υδροπονικές καλλιέργειες φυλλωδών λαχανικών να μεγαλώνουν πάνω στο νερό (που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί απεριόριστα ή να αντικατασταθεί από βρόχινο), χωρίς φυτοφάρμακα και χωρίς να χρειάζεται χώμα. Μάλιστα, η κάθετη παραγωγή μπορεί να φτάσει (σε «ορόφους») όσο… ψηλά επιθυμούν οι καλλιεργητές.
«Αυτός ο τρόπος καλλιέργειας, υδροπονική με LED, μπορεί να αποδώσει παραγωγή καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, όχι μόνο στις τυπικές καλλιεργητικές περιόδους και είναι κατάλληλος τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για το Ελσίνκι. Τέτοιες καλλιέργειες μπορούν να αναπτυχθούν στο υπόγειο ενός ξενοδοχείου ή στην αποθήκη ενός σούπερ μάρκετ, ταΐζοντας τις πόλεις “από μέσα”» παρατηρεί ο Χανς, διευκρινίζοντας:
«Λόγω του μοβ φωτισμού, ένας άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει για πολλή ώρα μέσα σε μια τέτοια καλλιέργεια, αφού βγαίνοντας από τον χώρο θα τα βλέπει όλα …πράσινα, ενώ συνολικά τα μάτια επιβαρύνονται και οι κεφαλόπονοι καιροφυλακτούν».
Συνεπώς -και αναλόγως της έκτασης της καλλιέργειας- για την επιτήρησή της και τη συγκομιδή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται drones και ρομποτικοί βραχίονες. Το επόμενο βήμα της υδροπονίας θα είναι η ενυδροπονεία, επιτρέποντας την ταυτόχρονη καλλιέργεια βρώσιμων φυτών και ψαριών.
Προς καλλιέργειες που θα αρδεύονται με θαλασσινό νερό;
Στο «World Horti Center», εξηγεί ο Χανς, εκπροσωπούνται και συνεργάζονται καλλιεργητές, εταιρείες του αγροτικού τομέα, τεχνολογικές επιχειρήσεις, φοιτητές/πανεπιστήμια και κυβέρνηση.
Πρακτικά, αυτό που αποκαλείται «τριπλός έλικας» (συνεργασία επιχειρήσεων, πανεπιστημίων-ερευνητικών κέντρων και Πολιτείας), γίνεται πράξη.
Καθημερινά, δεκάδες φοιτητές/φοιτήτριες και σπουδαστές επισκέπτονται το κέντρο για να επωφεληθούν από το εκπαιδευτικό του κομμάτι, που αποτελεί το 1/3 του συνολικού.
Ακόμα και ανταγωνιστικές εταιρείες/ ομάδες καλλιεργητών αναπτύσσουν εντός του κέντρου συνέργειες για εκπαίδευση και έρευνα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των περίπου 50 καλλιεργητών ανθοφόρων φυτών σε γλάστρες, που προσφέρουν δωρεάν προϊόντα τους, ώστε σπουδαστές ανθοκομίας να μαθαίνουν επί του πρακτέου και να ερευνούν τα μυστικά της εφαρμοσμένης επιστήμης και τέχνης τους.
«Βρισκόμαστε στη Silicon Valley της παραγωγής. Στόχος είναι η χειραγώγηση της φύσης, χωρίς να καταστρέφουμε τον πλανήτη» επισημαίνει ο Χανς.
Σημαντική είναι και η ερευνητική εργασία που γίνεται για την ανάπτυξη νέων σπόρων/ποικιλιών φυτών. Όπως σημειώνει ο Χανς, χρειάζονται έως δέκα χρόνια, για να αναπτυχθεί μια νέα ποικιλία. Μάλιστα, εκτιμά ότι, παρότι το μέλλον είναι αδύνατον να προβλεφθεί, πιθανώς σε 15-20 χρόνια να μπορούμε να έχουμε καλλιέργειες που θα αρδεύονται με θαλασσινό νερό!
«Πολλά μυαλά, γρήγορο Ιντερνετ και λιμάνια», αλλά… λίγα σπίτια
«Μυαλά, broadband και λιμάνια» αποτελούν τρία σημαντικότατα στοιχεία στο ενεργητικό της Ολλανδίας, όπως επισημαίνεται σε βίντεο που προβλήθηκε στους δημοσιογράφους στο «World Horti Center». Ωστόσο, μετά από λίγες συζητήσεις, ο επισκέπτης της χώρας διαπιστώνει πως αν της λείπει κάτι, αυτό είναι η στέγη.
Σύμφωνα με στοιχεία από διάφορες πηγές, που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το στεγαστικό πρόβλημα στην Ολλανδία «μεταφράζεται» σε υψηλές τιμές για τα ακίνητα και ισχυρές πιέσεις για την «κοινωνική στέγαση», ιδίως για μεμονωμένα άτομα.
Για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές οικιστικές ανάγκες, θα έπρεπε -κατά μία εκτίμηση- να χτιστούν πάνω από 845.000 σπίτια ώς το 2030, έτος κατά το οποίο ο πληθυσμός της Ολλανδίας αναμένεται να έχει ξεπεράσει τα 18 εκατ., έναντι περίπου 17 εκατ. σήμερα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος της στέγης είναι αυτό που συνδέεται με τη φοίτηση στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο TU DELFT, που αν και προσιτό σε Ευρωπαίους φοιτητές και φοιτήτριες από άποψη διδάκτρων, γίνεται απρόσιτο λόγω της έλλειψης -ή πολύ υψηλής τιμής- της στέγης.
Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις (όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελληνίδα που η κόρη της φοιτά στο Πανεπιστήμιο του Groningen, το ενοίκιο ενός δωματίου 10 τετραγωνικών με κοινόχρηστη τουαλέτα, ανέρχεται σε 600 ευρώ). Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο φοιτητές, αλλά και ντόπιους και μετανάστες.
Πόλεις όπως το Αμστερνταμ επιστρατεύουν οικονομικές ποινές, για να μη μένουν τα ακίνητα ανοίκιαστα. Βάσει νέων κανονισμών που προωθούνται, όσοι δεν δηλώνουν ότι το ακίνητό τους δεν είναι μισθωμένο για πάνω από εξάμηνο θα αντιμετωπίζουν πλέον σχεδόν διπλάσια πρόστιμα, ύψους 4500 ευρώ για τους ιδιώτες (2500 ευρώ σήμερα) και 9000 για τους επαγγελματίες εκμισθωτές (5000 ευρώ σήμερα).
Βάσει νομοθεσίας του 2016, το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από ιδιοκτήτες σπιτιών και γραφείων να δεχτούν ένοικο, αν το ακίνητό τους είναι άδειο πάνω από έναν χρόνο. Τ
ην αγορά στέγης επηρεάζει -πέρα από τις εισροές ξένων φοιτητών, μεταναστών και εκατομμυρίων τουριστών, αλλά και τα άδεια ακίνητα- και η «κρίση του αζώτου», καθώς άδειες για αγροτικές δραστηριότητες δίνονται πλέον φειδωλά, εκτός κι αν η περιοχή που προτίθεται να τις φιλοξενήσει, μπορεί αποδεδειγμένα να μειώσει τη ρύπανση που δημιουργούν άλλοι τομείς (όπως ο κατασκευαστικός).
Κουφώματα με… leasing
Το πρόβλημα με τη στέγη μπορεί να είναι σοβαρό, αλλά Ολλανδία εξακολουθεί να πειραματίζεται πάνω σε νέα μοντέλα στον κατασκευαστικό τομέα.
Σύμφωνα με την Όλγα Ιωάννου, επίκουρη καθηγήτρια αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας στο TU DELFT, μέρος των κουφώματων αλουμινίου σε πρόσοψη κτηρίου στο φημισμένο τεχνολογικό πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιόκτητα, αλλά έχουν αποκτηθεί με …leasing, στο πλαίσιο σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης μακράς διάρκειας.
Μετά την πάροδο της περιόδου αυτής, ο κατασκευαστής τα παίρνει πίσω και το πανεπιστήμιο μπορεί να εγκαταστήσει νέα, πιο ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα, ό,τι τελειότερο τεχνολογικά υπάρχει στη δεδομένη στιγμή, προς όφελος του περιβάλλοντος και της θερμικής άνεσης στο κτήριο.
Το νέο αυτό μοντέλο εφαρμόζεται προς το παρόν σε κτήριο του πανεπιστημίου, αλλά σταδιακά ανοίγει ο δρόμος και για ιδιωτικά έργα.
Οι αρχές της κυκλικής οικονομίας
Στο ερώτημα αν στη χώρα εφαρμόζονται οι αρχές της κυκλικής οικονομίας στον τομέα των κατασκευών (π.χ., ανακύκλωση μπάζων κατασκευών ή επανάχρηση δομικών υλικών), η Όλγα απαντά καταφατικά, έχουν παρεισφρήσει σημαντικά στον σχεδιασμό και κατασκευή κτηρίων.
«Οι συνήθεις πρακτικές της ανακύκλωσης αντικαθίστανται σταδιακά από άλλες, που έχουν στόχο την επιμήκυνση της ζωής υλικών και κατασκευαστικών μελών.
Παράλληλα, σε ορισμένες περιπτώσεις δοκιμάζονται οι αρχές της μείωσης της ποσότητας των υλικών, της εντατικοποίησης της χρήσης αυτών, αλλά και της εξαρχής αποφυγής, δηλαδή (οι αρχιτέκτονες και κατασκευαστές) λένε -ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού- “όχι” στη χρήση υλικών και τεχνικών, που δεν αποδίδουν τα ευκταία σε επίπεδο ενεργειακής κατανάλωσης και περιβαλλοντικής προστασίας» υπογραμμίζει.
Στο TU DELFT λειτουργεί το πρωτοποριακό ανοιχτό εργαστήριο πειραμάτων καινοτομίας «The Green Village», όπου ερευνητές/ερευνήτριες μπορούν να δοκιμάσουν στην πράξη τις ιδέες τους για το μέλλον του δομημένου περιβάλλοντος και των ενεργειακών λύσεων σε αυτό, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τρέχοντες κανονισμούς και νομοθεσία, ώστε να αισθάνονται απόλυτα ελεύθεροι/ες να πειραματιστούν.
Εκτύπωση φαρμάκων και έξυπνη άρδευση με ηλιακή ενέργεια
Στο Λάιντεν των περίπου 120.000 κατοίκων, όπου εδρεύει το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας (ιδρυθέν το 1575), και στην καρδιά του «Singelpark», πρόσφατα διαμορφωμένου πάρκου που αναπτύσσεται κατά μήκος των εξωτερικών καναλιών της πόλης, λειτουργεί η προθερμοκοιτίδα επιχειρήσεων PLNT.
Σε τμήμα ενός εργοστασίου ενέργειας, που ανακαινίστηκε από τον δήμο, ο «τριπλός έλικας» (ορισμός παραπάνω) γίνεται πράξη καθημερινά, από το 2015-2016, οπότε η προθερμοκοιτίδα άρχισε να λειτουργεί ως ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο. Από τους χώρους της περνούν πάνω από 500 φοιτητές και σχεδόν 180 επαγγελματίες και εδρεύουν 45 νεοφυείς επιχειρήσεις.
Όπως εξήγησαν οι Bastiaan de Roo, διευθυντής επιχειρηματικότητας του PLNT και Ruben Habraken, μάνατζερ επιχειρηματικότητας βιοεπιστημών στο PLNT Leiden, στον χώρο συναντώνται φορείς και θεσμοί γνώσης, μέσω των οποίων μπορεί να παραχθεί καινοτομία: το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν, η σχολή επαγγελματικής κατάρτισης και εκείνη των εφαρμοσμένων επιστημών της πόλης, ιδρύματα δηλαδή με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές συνολικά, αλλά και πάροχοι υπηρεσιών.
Κατά τον Ρούμπεν, πιθανώς εκατοντάδες αντίστοιχα hubs λειτουργούν συνολικά στην Ολλανδία, αφού σχεδόν κάθε πανεπιστήμιο έχει σημαντικό προϋπολογισμό για τέτοιες δράσεις.
Ήδη, με ορμητήριο τον χώρο της PLNT στο Λάιντεν έχουν ανοίξει τα φτερά τους για την ολλανδική και διεθνή αγορά νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η DOSER Medical και η HELIOSTROME, με την πρώτη να παρέχει λύσεις για τρισδιάστατη εκτύπωση φαρμάκων και τη δεύτερη για έξυπνη άρδευση.
Όπως εξήγησε ο Niels Ouwerkerk, CEO της DOSER Medical, παρότι τα ειδικά φτιαγμένα για τον/την ασθενή φάρμακα μπορούν να ωφελήσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ιδίως παιδιά και ηλικιωμένους, ωστόσο τα φαρμακευτικά σκευάσματα εξακολουθούν να παράγονται με τη λογική «οne size fits all» και να είναι ακριβά και όχι ευρέως διαθέσιμα.
Εντοπίζοντας το πρόβλημα, η εταιρεία ανέπτυξε τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης φαρμάκων, που θα μπορεί να είναι διαθέσιμη στα φαρμακεία, δίνοντας τη δυνατότητα για χαμηλότερες δόσεις αν χρειάζεται, για χάπια ευκολότερα στην κατάποση ή πιο εύγευστα για χρήση από παιδιά, αλλά και για προσωποποιημένες αγωγές, αναλόγως του προφίλ του/της ασθενούς, με στόχο την αποφυγή παρενεργειών.
Το 80% της καλλιεργήσιμης γης παγκοσμίως δεν αρδεύεται και εξαρτάται αποκλειστικά από τη βροχή.
Παράλληλα, λόγω της κλιματικής κρίσης, ο καιρός γίνεται σταδιακά ασταθής και απρόβλεπτος»: παρουσιάζοντας ένα βασικό πρόβλημα για τις καλλιέργειες παγκοσμίως, ο Ινδός ερευνητής και «ένοικος» της PLNT, Rishabh Ghotge, περιγράφει πώς ανέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία ενός τροφοδοτούμενου με ηλιακή ενέργεια λογισμικού, που επιτρέπει τον υπολογισμό των αναγκών σε νερό για συγκεκριμένη γεωργική έκταση και την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για την άντλησή του.
«Η χρήση της ηλιακής ενέργειας για να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης είναι σήμερα ο οικονομικότερος τρόπος για μια καλλιέργεια, καθώς την τελευταία δεκαετία η τιμή στις ηλιακές μονάδες έχει πέσει κατά 80%» λέει ο Rishabh, ο οποίος ξεκίνησε το 2020 την HELIOSTROME, που κατατάχθηκε -στο πλαίσιο διαγωνισμού- πρώτη στην Ευρώπη στην κατηγορία της «καθαρής» ενέργειας.
«Το όφελος για τον αγρότη είναι ότι, ασχέτως του πού βρίσκεσαι στον κόσμο, αν μεταβείς από τη γεωργία που βασίζεται αποκλειστικά σε βροχοπτώσεις σε εκείνη που χρησιμοποιεί συστήματα άρδευσης, έχεις αύξηση παραγωγής 40%-300%», λέει.
Πηγή: hellasjournal.com
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022
Ενισχύσεις 150 εκατομμυρίων στον τομέα Αγροδιατροφής.
Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια του νέου αναπτυξιακού νόμου 4887/2022.
Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη του πρώτου κύκλου του καθεστώτος ενισχύσεων "Αγροδιατροφή"
Σκοπός του καθεστώτος είναι η ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων.
Σύμφωνα με το δημοσιευμένο ΦΕΚ, ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το έτος 2022 ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 75.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Τα υπόλοιπα 75.000.000 ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε:
α) 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.
β) 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις.
γ) 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις.
δ) 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
ε) 50.000 ευρώ για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ), καθώς και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους αστικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών (Ο.Π.) και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ).
Τα ποσοστά ενίσχυσης φτάνουν έως και το 75% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης.
Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Δημιουργία νέας μονάδας.
– Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
Μέχρι τέλους του έτους οι αιτήσεις για την προκήρυξη του νέου αναπτυξιακού νόμου.
– Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν.
– Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.
Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη προκήρυξη, ειδικά, επιλέξιμα προς ενίσχυση είναι επενδυτικά σχέδια που αφορούν:
α) Την πρωτογενή γεωργική παραγωγή, που υποβάλλονται από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 92195/27-09-2022 κοινή απόφαση του υπουργού και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Καθορισμός των ειδών επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), με ανώτατο ποσό ενίσχυσης έως 500.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση, που μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4887/2022 και των προδιαγραφών, πρόσθετων όρων, περιορισμών και προϋποθέσεων, καθώς και κάθε σχετικού θέματος για την παροχή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια του τομέα αυτού».
β) Τη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων, ήτοι κάθε επέμβαση επί γεωργικού προϊόντος από την οποία προκύπτει επίσης γεωργικό προϊόν, με εξαίρεση τις εργασίες εντός της γεωργικής εκμετάλλευσης που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία προϊόντος ζωικής ή φυτικής προέλευσης για την πρώτη του πώληση, και περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 92172/27-09-2022 κοινή απόφαση του υπουργού και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Καθορισμός ειδικών όρων, προϋποθέσεων, προδιαγραφών και περιορισμών για την υπαγωγή σε καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4887/2022, επενδυτικών σχεδίων του τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, όπως αυτός ορίζεται στο σημείο 10 του άρθρου 2 του καν. (Ε.Ε.) υπ’ αρ. 651/2014 της επιτροπής».
γ) Την πρωτογενή γεωργική παραγωγή της περ. α και της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων της περ. β, που δύνανται να υποβληθούν σε ένα επενδυτικό σχέδιο με δύο διακριτές ενότητες, που υλοποιούνται στην ίδια περιφερειακή ενότητα και αποτελούν τμήματα καθετοποιημένης μονάδας.
δ) Την πρωτογενή γεωργική παραγωγή της περ. α και της μεταποίησης αυτών χωρίς να προκύπτει, κατ’ ανάγκην, από την επέμβαση γεωργικό προϊόν, που δύνανται σε ένα επενδυτικό σχέδιο με δύο διακριτές ενότητες, που υλοποιούνται στην ίδια περιφερειακή ενότητα και αποτελούν τμήματα καθετοποιημένης μονάδας.
Επισημαίνεται ότι στην παρούσα προκήρυξη δεν παρέχεται η δυνατότητα ενίσχυσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (Π.Σ.-Αv), στην ηλεκτρονική διεύθυνση (https://opsan.mindev.gov.gr).
Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ https://ependyseis.mindev.gov.gr/el/idiotikes/prokirikseis.
Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 30.12.2022.
Πηγή: kathimerini.gr
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022
Προσβολές σε καλλιέργειες προκαλεί έντομο της οικογένειας Crambidae.
Εκτεταµένες προσβολές σε καλλιέργειες προκαλεί επικίνδυνο σκουλήκι, που έχει εµφανιστεί τις τελευταίες περίπου δύο εβδοµάδες στον Έβρο, σε τεράστιους πληθυσµούς, προκαλώντας συναγερµό στους αγρότες
Αδηφάγο λεπιδόπτερο εξαφανίζει σοδειές σε Έβρο, Ορεστιάδα και Καβάλα
Εκτεταµένες προσβολές σε καλλιέργειες προκαλεί επικίνδυνο σκουλήκι, που έχει εµφανιστεί τις τελευταίες περίπου δύο εβδοµάδες στον Έβρο, σε τεράστιους πληθυσµούς, προκαλώντας συναγερµό στους αγρότες.
Το αδηφάγο λεπιδόπτερο ταυτοποιήθηκε από το Μπενάκειο ότι είναι το «Loxostege Sticticalis» της οικογένειας «Crambidae» και αρκούν λίγες ώρες σε ένα σµήνος, για να ισοπεδώσει ένα χωράφι. Ήδη εκτιµάται ότι έχει προσβάλλει εκτάσεις που ξεπερνούν τα 10.000 στρέµµατα σε όλο το νοµό Έβρου και παρά τη σποραδική ύφεση που εµφανίζει τις τελευταίες ώρες, εκφράζονται φόβοι ότι σύντοµα θα µεγαλώσει το αποτύπωµα της δράσης του, καθώς στο πρώτο 10ήµερο του Αυγούστου αναµένεται η επώαση της επόµενης γενιάς.
Ένα σµήνος δεν αφήνει τίποτα
«Επεκτείνεται µε τροµερή ταχύτητα. Μπορεί να πέσει ένα σµήνος σε ένα χωράφι και την επόµενη µέρα να µην έχει αφήσει τίποτε. Έχουµε δει εστίες στις οποίες οι κάµπιες, αφού είχαν ισοπεδώσει ένα τριφύλλι, περνούσαν το δρόµο για να πάνε σε διπλανό χωράφι µε βαµβάκι, ενώ έχουµε µετρήσει έως και πάνω από 50 άτοµα σε φυτό ηλίανθου. Τρώει µε το ρυθµό που τρώνε τα φύλλα οι µεταξοσκώληκες», µας εξήγησε ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Τυχερού Έβρου, Βαγγέλης Δέδογλου και πρόσθεσε πως «ανάλογα πόσο γρήγορα θα επέµβει ο παραγωγός, η ζηµιά µπορεί να κυµανθεί από 30% - 40% έως και 80% ή και 100% της παραγωγής. Γι’ αυτό πρέπει οι αγρότες να πηγαίνουν κάθε µέρα στα χωράφια τους, να τα ελέγχουν και να µην εφησυχάζουν».
Το αδηφάγο λεπιδόπτερο ταυτοποιήθηκε από το Μπενάκειο ότι είναι το «Loxostege Sticticalis» της οικογένειας «Crambidae» και αρκούν λίγες ώρες σε ένα σµήνος, για να ισοπεδώσει ένα χωράφι
Σκουλήκι που προσβάλει αδιακρίτως όλες τις καλλιέργειες
Η κατάσταση είναι ανησυχητική, προειδοποιεί ο ίδιος, δεδοµένου ότι το σκουλήκι προσβάλει αδιακρίτως όλες τις καλλιέργειες. «Προτιµά να ξεκινά από το τριφύλλι, αλλά έχουµε διαπιστώσει ότι πλήττει εξίσου και λαχανικά, βαµβάκι, πεπόνια και ηλίανθο», διευκρινίζει και αναφέρει ότι «κλιµάκια από τις δύο ΔΑΟΚ του Έβρου βγαίνουν καθηµερινά στα χωράφια και καταγράφουν εστίες, ενώ καθοδηγούµε τους αγρότες για το πώς θα το αντιµετωπίσουν µε εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά ώστε να αποσοβήσουν την επέκταση της καταστροφικής του δράση».
Δύσκολη η φυτοπροστασία
Βέβαια σε καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος, λόγω της πυκνής φύτευσης, είναι δύσκολο να πραγµατοποιηθεί φυτοπροστατευτική επέµβαση, χωρίς να προκληθούν ζηµιές στις καλλιέργειες και δεν είναι λίγοι όσοι προτείνουν να δοθεί άδεια από το υπουργείο, κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας, για να εφαρµοστούν ψεκασµοί από αέρος και να περιοριστεί το πρόβληµα µόνο στην περιφέρεια της Θράκης.
Ήδη εκτιµάται ότι έχει προσβάλλει εκτάσεις που ξεπερνούν τα 10.000 στρέµµατα σε όλο το νοµό Έβρου και παρά τη σποραδική ύφεση που εµφανίζει τις τελευταίες ώρες, εκφράζονται φόβοι ότι σύντοµα θα µεγαλώσει το αποτύπωµα της δράσης του, καθώς στο πρώτο 10ήµερο του Αυγούστου αναµένεται η επώαση της επόµενης γενιάς
Εξάπλωση σε όµορες περιοχές
Εκτός από το Τυχερό, πολυπληθείς εστίες του εντοµολογικού εχθρού έχουν εντοπιστεί επίσης σε χωράφια στους κάµπους του Πέπλου, των Φερών, του ∆ιδυµοτείχου και της Ορεστιάδας, ενώ τουλάχιστον µια καταγραφή υπάρχει και στην περιοχή της Καβάλας, που σηµαίνει πως υπάρχει εξάπλωσή του, προς γειτονικές περιοχές της περιφέρειας. Ίδια εικόνα υπάρχει επίσης στη βορειοδυτική Τουρκία
και στη Βουλγαρία.
Σε κάθε περίπτωση, σε αυξηµένη επαγρύπνηση καλούν οι αρµόδες ΔΑΟΚ τους παραγωγούς σε περιοχές των νοµών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κυρίως στον Έβρο µετά την εµφάνιση αυξηµένων πληθυσµών του λεπιδοπτέρου Loxostege sticticalis (Crambidae) σε καλλιέργειες βαµβακιού, ηλίανθου, οσπρίων και υπαίθριων κηπευτικών.
Οι ΔΑΟΚ συνιστούν την εφαρµογή εγκεκριµένων εντοµοκτόνων για την εκάστοτε καλλιέργεια κατά τις απογευµατινές, βραδινές ώρες, ενώ υπογραµµίζουν στους καλλιεργητές να παρατηρούν προσεκτικά τις καλλιέργειες τους για τυχόν εµφάνιση του εντόµου σε µορφή προνύµφης και να µην προβαίνουν σε άσκοπους προληπτικούς ψεκασµούς. Σε περίπτωση εµφάνισης γενικών υπόπτων συµπτωµάτων να επικοινωνούν µε τις κατά τόπους υπηρεσίες για να αξιολογείται η κατάσταση.
Πηγή: agronews.gr
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022
Αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας στο 25 % της γεωργικής γης στην Ευρώπη έως το 2030.
Με την απειλή μιας επισιτιστικής κρίσης να επικρέμαται πάνω από την Ευρώπη, ως επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία, το «εργαλείο» του σχεδίου της Κομισιόν για μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα διατροφής έχει γίνει πιο επίκαιρο από ποτέ. Ήδη, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της στρατηγικής της «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (Farm to Fork) προς μια ακόμη πιο … πράσινη κατεύθυνση, διαβουλεύεται με όσους συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, δηλαδή αγρότες, εκπροσώπους της μεταποιητικής βιομηχανίας, εμπόρους, καταναλωτές.
Το κέρδος της επιτάχυνσης της μετάβασης του διατροφικού μοντέλου σε έναν βιώσιμο τρόπο παραγωγής και διακίνησης είναι διττό. Αφενός θα διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων πολιτών και αφετέρου θα εξασφαλίσει ένα ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε αντίθεση με το σημερινό μοντέλο παραγωγής τροφίμων, το οποίο επιβαρύνει έδαφος, αέρα και ύδατα.
Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων φέρει το μεγαλύτερο βάρος για την απώλεια της βιοποικιλότητας, την αποψίλωση των δασών, την ξηρασία, τη ρύπανση των υδάτων (υπόγειων και επιφανειακών) και την κατάρρευση της υδρόβιας άγριας ζωής, ενώ μαζί με τον ενεργειακό τομέα αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες απειλές για το παγκόσμιο κλίμα. Περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τα συστήματα τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή (IPCC). Επιπλέον, το σύγχρονο διατροφικό μοντέλο έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία των πολιτών, δεδομένου ότι περισσότερο από το 50% των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η παραγωγή των τροφίμων είναι αποδοτική και τα τρόφιμα οικονομικά και προσιτά για όλους, όσο και υγιεινά. Τελευταία στροφή στην πολιτική τους έχουν κάνει και παραγωγοί, έμποροι και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίοι επιχειρούν να προωθήσουν νέες σειρές προϊόντων, πιο ασφαλή, τόσο για τους καταναλωτές, αλλά και για περιβάλλον, με ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό ετικετών που μπαίνει στα ράφια να προέρχεται από φάρμες οι οποίες φροντίζουν για την ευζωία των ζώων και το περιβάλλον, υιοθετώντας ήπιες μεθόδους καλλιέργειας ή εκτροφής.
Μάλιστα, πολλοί το αναγράφουν και στις συσκευασίες των προϊόντων που παράγουν, καθώς έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι καταναλωτές προτιμούν τα «πράσινα» προϊόντα, αν και αυτό δεν καταγράφεται στις αγοραστικές τους συνήθειες. Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, αν και οι πολίτες τάσσονται υπέρ των βιολογικών τροφίμων δεν είναι διατεθειμένοι να επιβαρύνουν το πορτοφόλι τους. Από έρευνα κοινής γνώμης που έγινε για λογαριασμό του WWF, στο πλαίσιο της εκστρατείας Eat4Change, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφάνηκε ότι οι Έλληνες καταναλωτές αν και σε ποσοστό 70% δηλώνουν πρόθυμοι να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες προς το καλύτερο, ωστόσο το οικονομικό κόστος αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα.
Όμως όπως έλεγαν και οι… παλιοί «δίνεις ότι θέλεις, αλλά παίρνεις ότι δίνεις». Τα συμβατικά τρόφιμα είναι φθηνότερα αλλά είναι «πλούσια» σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και άλλα χημικά και κατ΄ επέκταση επιβαρυντικά για το περιβάλλον και σε πολλές περιπτώσεις (όταν δεν ακολουθούνται οι σωστοί κανόνες εφαρμογής) για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, ο τομέα των τροφίμων απορροφά το 30% της ενέργειας που καταναλώνεται στον πλανήτη.
Στόχοι της ΕΕ είναι η μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων κατά 50% έως το 2030 και αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας στο 25 % της γεωργικής γης στην Ευρώπη έως το 2030. Επίσης, στη λίστα προτεραιοτήτων της Κομισιόν βρίσκεται η εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων, η προώθηση πιο βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων και υγιεινής διατροφής, η καταπολέμηση της απάτης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, αλλά και ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, κατά κεφαλήν πετούμε περίπου 196 κιλά τρόφιμα κατ΄ έτος, καταλαμβάνοντας την 4η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε επίπεδο ΕΕ, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας ζήτησαν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα βιωσιμότητας κατά τον καθορισμό προτύπων ασφάλειας των τροφίμων για το διεθνές εμπόριο και επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της ΕΕ για τήρηση υψηλών προτύπων και θεμιτών πρακτικών.
Πηγή: in.gr
Κυριακή 24 Απριλίου 2022
Σάββατο 12 Μαρτίου 2022
Θρεπτικά στοιχεία στις καλλιέργειες και πώς να αναγνωρίσουμε συμπτώματα τροφοπενιών
Τα φυτά παίζουν σπουδαίο ρόλο στο περιβάλλον. Είναι αυτότροφοι οργανισμοί που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τα ανόργανα στοιχεία σε οργανικές ενώσεις, απαραίτητες για τη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων.
Η αναγκαιότητα των θρεπτικών στοιχείων
Στο έδαφος υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία. Από αυτά, μόνο 16 είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των φυτών. Η αναγκαιότητα αυτή δεν έχει αποδοθεί στα στοιχεία ασφαλώς τυχαία, αλλά έχει καθοριστεί με πειραματικές διαδικασίες και βάση ορισμένων κριτηρίων, τα οποία είναι τα εξής:
Α) Έλλειψη του θρεπτικού στοιχείου καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου του φυτού.
Β) Μόνο με τη χορήγηση του στοιχείου που λείπει είναι δυνατή η διόρθωση της έλλειψης (τροφοπενίας).
Γ) Το στοιχείο παρεμβαίνει άμεσα στη θρέψη του φυτού ανεξάρτητα από τις επιδράσεις του στις χημικές και βιολογικές δραστηριότητες του εδάφους, ή γενικότερα του μέσου ανάπτυξης.
Τα στοιχεία που έχουν καθοριστεί, με βάση τα πιο πάνω επιστημονικά κριτήρια, ως αναγκαία ή ουσιώδη θρεπτικά στοιχεία είναι μέχρι σήμερα δεκαέξι (16) και αναφέρονται πιο κάτω:
Άνθρακας (C), Οξυγόνο (Ο), Υδρογόνο (Η), Άζωτο (Ν), Φώσφορος (Ρ), Κάλιο (Κ), Μαγνήσιο (Μg), Ασβέστιο (Ca), Θείο (S), Σίδηρος (Fe), Ψευδάργυρος (Ζn), Χαλκός (Cυ), Μαγγάνιο (Μn), Βόριο (B), Μολυβδαίνιο (Μο) και το Χλώριο (CΙ).
Ο ρόλος των θρεπτικών στοιχείων στα φυτά
Τα θρεπτικά στοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στη θρέψη, αύξηση και ανάπτυξη των φυτών. Συμμετέχουν σε διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις μέσω των οποίων παράγονται οι οργανικές και άλλες ενώσεις. Αποτελούν συμπαράγοντες των ένζυμων, ενεργοποιούν τα ενζυμικά συστήματα, συμμετέχουν ως συστατικά 2 διαφόρων ενώσεων και παίρνουν μέρος σε οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις μεταφοράς πρωτονίων και στις διεργασίες μεταφοράς ενέργειας.
Τροφοπενίες και Τοξικότητες των θρεπτικών στοιχείων
Σε φυσικές συνθήκες η τέλεια έλλειψη ενός θρεπτικού στοιχείου από το έδαφος δεν είναι συνηθισμένη. Η πρόσληψη όμως από τα φυτά της αναγκαίας ποσότητας ανόργανων θρεπτικών στοιχείων προϋποθέτει την παρουσία τους στο έδαφος υπό μορφή αφομοιώσιμη και επιπλέον τα στοιχεία πρέπει να αφομοιώνονται, σε ορισμένες αναλογίες, ανταποκρινόμενες στις φυσικές ανάγκες των φυτών. Επίσης, τα φυτά πρέπει να έχουν στην διάθεση τους διάφορα θρεπτικά στοιχεία σε ορισμένα φυσιολογικά στάδια κατά τα οποία οι εξωτερικές συνθήκες (θερμοκρασία, φως) επιτρέπουν το μεταβολισμό και την χρησιμοποίηση τους για την ανάπτυξη της νέας βλάστησης και καρποφορίας. Οι διαταραχές της ανόργανης θρέψης προκύπτουν, όχι μόνο όταν ο εφοδιασμός του φυτού με ένα θρεπτικό στοιχείο είναι σε ανεπάρκεια ή σε περίσσεια, αλλά και όταν δεν υπάρχει κανονική σχέση μεταξύ των θρεπτικών στοιχείων μέσα στα κύτταρα.
Τις ασθένειες από ανεπαρκή εφοδιασμό του φυτού με κάποιο θρεπτικό στοιχείο ονομάζουμε τροφοπενίες ενώ εκείνες από την περίσσεια ανόργανων στοιχείων τοξικότητες.
Οι τροφοπενίες έχουν μεγάλη σημασία γιατί παρόλο που μειώνουν την ποιοτική και ποσοτική απόδοση και την αντοχή των φυτών στις δυσμενείς συνθήκες του περιβάλλοντος, είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Υπάρχουν επίσης απλές και σύνθετες τροφοπενίες, ανάλογα, εάν οφείλονται στη στέρηση ενός ή περισσότερων θρεπτικών στοιχείων.
Γενικά συμπτώματα τροφοπενιών θρεπτικών στοιχείων
Όπως είναι γνωστό, η ανεπάρκεια εφοδιασμού του εδάφους με διάφορα θρεπτικά στοιχεία, δημιουργεί συγκεκριμένα συμπτώματα στα φύλλα, τα οποία χαρακτηρίζονται από σαφή μορφολογικά στοιχεία και συγκεκριμένη τάση εμφάνισης. Το πρόβλημα με τα συμπτώματα των τροφοπενιών είναι ότι συχνά η αναγνώριση και ταυτοποίησή τους είναι δύσκολη λόγω του γεγονότος ότι αυτά συγχέονται με συμπτώματα που δημιουργούνται στα φύλλα των φυτών από διάφορα περιβαλλοντικά στρες, (π.χ. αλατότητα, ιώσεις, υψηλές θερμοκρασίες κλπ.).
Οπότε απαιτείται μεγάλη εμπειρία και προ πάντων χρήση και άλλων μεθόδων για την επιβεβαίωση των συμπτωμάτων. Διαφορετικά, μπορεί να οδηγηθεί κανείς σε λανθασμένους χειρισμούς και να αποπροσανατολιστεί από την ουσία του πραγματικού προβλήματος.
Γενικά τα συμπτώματα των τροφοπενιών ακολουθούν διαφορετικές τάσεις εμφάνισης. Αντίθετα, τα συμπτώματα που οφείλονται σε περιβαλλοντικά στρες, εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του φυτού και εάν π.χ. είναι ίωση, μπορεί να επεκταθούν σ' όλα τα φυτά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα διάρκειας λίγων ημερών, ενώ τα συμπτώματα των τροφοπενιών εμφανίζονται βραδέως μεν, αλλά σταθερά και ακολουθούν συγκεκριμένη τάση. Οι τροφοπενίες εμφανίζονται στη διάρκεια του χρόνου σε περιόδους έντονης αυξητικής δραστηριότητας και εκδηλώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές των φύλλων ή των βλαστών, με σαφή συμπτωματολογία.
Ειδικότερα, από χρωματική άποψη, μορφολογική και τοπική ως προς τα φύλλα, τα συμπτώματα εμφανίζονται ως εξής:
Χλώρωση:
Η χλώρωση μπορεί να είναι μεσονεύρια, εντοπισμένη, περιφερειακή ή γενικευμένη, καλύπτοντας όλη την περιοχή του ελάσματος (κιτρινοπράσινο χρώμα διαφορετικής χρωματικής έντασης ανάλογα με την οξύτητα της έλλειψης).
Μεταχρωματισμός:
Εμφάνιση κίτρινου, πρασινοκίτρινου, λευκού, ιώδους, ερυθρωπού χρώματος και ενδιάμεσων αποχρώσεων.
Νέκρωση:
Μπορεί να είναι εντοπισμένη (π.χ. κορυφές), περιφερειακή και σε σοβαρές περιπτώσεις γενικευμένη. Ουσιαστικά η νέκρωση είναι το τελευταίο στάδιο της χλώρωσης, η οποία σε προχωρημένο στάδιο νεκρώνει την περιοχή που εμφανίζεται. Είναι μια κατάσταση μη αναστρέψιμη.
Μικροφυλλία:
Είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της έλλειψης Ζn.
Η τάση εμφάνισης των συμπτωμάτων τροφοπενίας έχει ως εξής:
► Αρχική εμφάνιση σε συγκεκριμένες θέσεις ή σημεία του φυλλώματος, των βλαστών ή των κλαδίσκων, ανάλογα με το βαθμό κινητικότητας του θρεπτικού στοιχείου μέσα στο φυτό. Εάν το στοιχείο είναι ευκίνητο, τα συμπτώματα εμφανίζονται στα ωριμότερα (παλαιότερα) φύλλα.
► Εάν το στοιχείο είναι δυσκίνητο μέσα στο φυτό, τα συμπτώματα έλλειψης εμφανίζονται καταρχήν στα , νεαρά φύλλα ή στα σημεία ενεργούς μεριστωματικής δραστηριότητας, (στις κορυφές των βλαστών).
► Τα συμπτώματα τροφοπενιών εμφανίζονται αργά αλλά σταθερά και καθώς οξύνεται η έλλειψη του συγκεκριμένου θρεπτικού στοιχείου, επεκτείνονται σταδιακά σε όλα τα φύλλα. Σε πολλές οξείες περιπτώσεις τροφοπενιών, το έλασμα νεκρώνεται και το φυτό καταστρέφεται.
Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο και αυτό αποτελεί τη διαφορά συγκριτικά με την εμφάνιση των συμπτωμάτων που οφείλονται σε προσβολές των φυτών από ιώσεις.
Πηγή: blog.farmacon.gr
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022
Έρχεται η πρόσκληση για τα Βιολογικά
✱ Από τις 16 Φεβρουαρίου και για έναν μήνα η υποβολή αιτήσεων στήριξης
✱ Ανά κατηγορία δράσης η αξιολόγηση και η ένταξη των δικαιούχων
Από τις 16 Φεβρουαρίου έως και τις 16 Μαρτίου 2022 θα είναι ανοιχτή η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της νέας μεγάλης πρόσκλησης των Βιολογικών, ύψους 490 εκατ. ευρώ, όπως αυτή αναμένεται να δημοσιευτεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Η πρόσκληση αφορά τόσο τη μετατροπή όσο και τη διατήρηση της βιολογικής καλλιέργειας/εκτροφής, σε φυτική και ζωική παραγωγή, με την κατανομή των πόρων να μη γίνεται ανά περιφέρεια, αλλά με βάση την καλλιέργεια και την εκτροφή. Σημειώνεται ότι η πρόσκληση πριμοδοτεί τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας.
Πιο συγκεκριμένα, στη φυτική παραγωγή υπάρχουν ουσιαστικά δύο κατηγορίες, μία για τις αροτραίες και μία που αφορά κηπευτικά, μόνιμες καλλιέργειες και αρωματικά φυτά. Στη ζωική παραγωγή υπάρχουν επίσης δύο κατηγορίες, μία που αφορά βοοειδή και αιγοπρόβατα και μία άλλη που αφορά κατεχόμενες κυψέλες/παραφυάδες.
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 49 είδη αροτραίων και μόνιμων καλλιεργειών και τέσσερα είδη εκτροφών, που αφορούν τη ζωική παραγωγή, μπορούν να ενταχθούν ως επιλέξιμες.
Η κατηγοροποίηση αυτή ισχύει και για τα δύο υπομέτρα, δηλαδή 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους» και 11.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους» και βάσει αυτής θα γίνει η αξιολόγηση και η έγκριση των αιτήσεων των υποψήφιων δικαιούχων στη χώρα. Σημειώνεται ότι κάθε δράση έχει τον δικό της προϋπολογισμό.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, που είναι ενεργοί γεωργοί.
✱ Επιλέξιμοι προς ένταξη στο Υπομέτρο 11.1 είναι οι υποψήφιοι που κατέχουν νεοεντασσόμενα στο σύστημα ελέγχου για τη βιολογική γεωργία αγροτεμάχια, βοσκότοπους ή εκτροφές ή κατεχόμενες κυψέλες και παραφυάδες.
✱ Επιλέξιμοι προς ένταξη στο Υπομέτρο 11.2 είναι υποψήφιοι που κατέχουν αγροτεμάχια, βοσκότοπους ή εκτροφές ή κατεχόμενες κυψέλες και παραφυάδες, που είναι ενταγμένα στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, η οποία έχει συναφθεί μέχρι και την 31/12/2020. Οι εν λόγω υποψήφιοι, εφόσον έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, βοσκότοπους, εκτροφές ή κατεχόμενες κυψέλες και παραφυάδες, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανωτέρω αναφερόμενη σύμβαση με Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου μέχρι και την 31/12/2020, είναι επιλέξιμοι προς ένταξη και στο Υπομέτρο 11.1.
Μέγιστο ετήσιο ύψος ενίσχυσης
Για τη Δράση 11.1.1 (μετατροπή/φυτική παραγωγή), το μέγιστο ετήσιο ύψος ενίσχυσης κυμαίνεται ανάλογα με την καλλιέργεια από 7,2 ευρώ/στρέμμα/έτος έως 85 ευρώ/στρέμμα/έτος. Για παράδειγμα, όσον αφορά την ελαιοκομία, το μέγιστο ύψος ενίσχυσης καθορίζεται στα 62,9 ευρώ/στρέμμα/έτος, όσον αφορά τα επιτραπέζια σταφύλια στα 85 ευρώ/στρέμμα/έτος, τα φυλλώδη λαχανικά/σταυρανθή/βολβώδη/καρότο/πατάτα στα 55 ευρώ/στρέμμα/έτος και η μηδική/τριφύλλι στα 53,5 ευρώ/στρέμμα/έτος.
Για τη Δράση 11.2.1 (διατήρηση/φυτική παραγωγή), το μέγιστο ετήσιο ύψος ενίσχυσης ανά είδος καλλιέργειας κυμαίνεται από 7 ευρώ/στρέμμα/έτος έως 85 ευρώ/στρέμμα/έτος. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα πυρηνόκαρπα, το μέγιστο ύψος ενίσχυσης καθορίζεται στα 85 ευρώ/στρέμμα/έτος, τα αρωματικά κουζίνας και τα άγρια λαχανευόμενα στα 60 ευρώ/στρέμμα/έτος.
Για τη Δράση 11.1.2 (μετατροπή/κτηνοτροφία και μελισσοκομία), το μέγιστο ύψος ενίσχυσης καθορίζεται στα 21,1 ευρώ/στρέμμα/έτος για τα αιγοπρόβατα, στα 26,7 ευρώ/στρέμμα/έτος για τα βοοειδή με κρεατοπαραγωγική/μεικτή κατεύθυνση, στα 33,3 ευρώ/στρέμμα/έτος για τα βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση και στα 26,39 ευρώ/κατεχόμενη κυψέλη ή παραφυάδα/έτος για κατεχόμενες κυψέλες/παραφυάδες.
Για τη Δράση 11.2.2 (διατήρηση/κτηνοτροφία), το μέγιστο ύψος ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 2,7 ευρώ/στρέμμα/έτος για τα αιγοπρόβατα, 28 ευρώ/στρέμμα/έτος για βοοειδή με κρεατοπαραγωγική/μεικτή κατεύθυνση, 34,7 ευρώ/στρέμμα/έτος για τα βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση και στα 32,89 ευρώ/κατεχόμενη κυψέλη ή παραφυάδα/έτος για κατεχόμενες κυψέλες/παραφυάδες.
Δεσμεύσεις
Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων ξεκινούν από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης πράξεων του Μέτρου 11 που τους περιλαμβάνει και είναι τριετούς διάρκειας.
Πηγή: ypaithros.gr
Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022
Συνδεδεμένη στο μαλακό σιτάρι και στο κριθάρι.
Παραμένει στη νέα ΚΑΠ η συνδεδεμένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι και μπαίνει συνδεδεμένη στο μαλακό και στο κριθάρι.
Όπως αναφέρει φάκελος του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, που κατατέθηκε από την χώρα μας στην ΕΕ, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στους τρεις αυτούς κλάδους στοχεύουν στην εξασφάλιση της διατροφικής και επισιτιστικής ασφάλειας (Food and Nutrition Security) για τα αντίστοιχα προϊόντα, καθώς και στη σταθεροποίηση και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων αυτών. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν με τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου στις τρείς αυτές καλλιέργειες (σκληρό σιτάρι, μαλακό σιτάρι και κριθάρι), που θα συμβάλει στην αύξηση των αποδόσεων.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης για αυτές τις καλλιέργειες θα είναι οι γεωργοί που καλλιεργούν σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1. Να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο σποράς που αποδεικνύεται με την προσκόμιση της ετικέτας και του πρωτότυπου τιμολογίου πώλησης.
2. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένων σπόρων σποράς για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 180 κιλά ανά εκτάριο.
Συνδεδεμένη Ενίσχυση Σκληρού Σιταριού
Η ενίσχυση καταβάλλεται ανά εκτάριο επιλέξιμης έκτασης που καλύπτεται με την αντίστοιχη καλλιέργεια, εφόσον η σπορά έχει γίνει με τουλάχιστον 18 κιλά/στρέμμα πιστοποιημένο σπόρο (έναντι 12 κιλά/στρέμμα την προηγούμενη περίοδο), δηλαδή επιδιώκεται το σύνολο του χρησιμοποιούμενου σπόρου να είναι πιστοποιημένο.
Προτεινόμενη Τιμή Ενίσχυσης: 100 ευρώ/εκτάριο, λόγω αύξησης της ενισχυόμενης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου/στρ. (από 12 κιλά/στρ. σε 18 κιλά/στρ.) και αύξησης της τιμής αγοράς του πιστοποιημένου σπόρου (0,8 ευρώ/κιλό). Υπενθυμίζεται ότι στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 η ενίσχυση αυτή ήταν 72 ευρώ/εκτάριο, δηλαδή 7,2 ευρώ/στρέμμα. Η νέα προτεινόμενη τιμή είναι 100 ευρώ/εκτάριο, δηλαδή 10 ευρώ/στρέμμα, ως πρόσθετο κόστος πλήρους χρησιμοποίησης πιστοποιημένου σπόρου, μείον την αξία του αντίστοιχου χρησιμοποιούμενου μη πιστοποιημένου σπόρου.
Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 1.600.000 στρέμματα, που αντιπροσωπεύουν το 64% της δηλούμενης έκτασης σκληρού σιταριού (Μέσος Όρος της περιόδου 2016-2020, στοιχεία του ΟΣΔΕ).
Ο προϋπολογισμός της συνδεδεμένης ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι 16.000.000 ευρώ, δηλαδή ο συνολικός προϋπολογισμός της περιόδου είναι 80.000.000 ευρώ.
Συνδεδεμένη Ενίσχυση Μαλακού Σιταριού
Προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι ίδια με το σκληρό σιτάρι, δηλαδή στα 10 ευρώ ανά στρέμμα. Η σπορά πρέπει να έχει γίνει με τουλάχιστον 18 κιλά/στρέμμα πιστοποιημένο σπόρο.
Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 582.400 στρέμματα, που αντιπροσωπεύουν το 64% της δηλούμενης έκτασης μαλακού σιταριού (Μέσος Όρος της περιόδου 2016-2020, στοιχεία του ΟΣΔΕ).
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι στα 5.824.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός για όλη την περίοδο είναι 29.120.000 ευρώ.
Συνδεδεμένη Ενίσχυση Κριθαριού
Προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι στα 10 ευρώ ανά στρέμμα. Η σπορά πρέπει να έχει γίνει με τουλάχιστον 18 κιλά/στρέμμα πιστοποιημένο σπόρο.
Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 832.000 στρέμματα, που αντιπροσωπεύουν το 64% της δηλούμενης έκτασης (Μέσος Όρος της περιόδου 2016-2020, στοιχεία του ΟΣΔΕ).
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι ΣΤΑ 8.320.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός για όλη την περίοδο είναι 41.600.000 ευρώ.
Πηγή: agrotypos.gr
Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022
Πληρώνει καλά το νέο πρασίνισμα για όποιον αγρότη πιάσει το νόημα
Με 60 ευρώ το στρέμμα αποζημιώνονται οι καινοτόμες σπορές, αφήνει 144 ευρώ στο βιολογικό σταφύλι και 3 ευρώ στο στρέμμα για βιοδιεγέρτες στις αροτραίες.
Τελικά, πληρώνει καλά το νέο πρασίνισμα για όποιον αγρότη πιάσει το νόημα και δράσει με τις νέες απαιτήσεις
1 - Χρήση ανθεκτικών και προσαρµοσµένων ειδών και ποικιλιών
α. Ενίσχυση παραγωγών για την καλλιέργεια συγκεκριµένων ποικιλιών χειµερινών σιτηρών και οσπρίων, για τροφή ή ζωοτροφές, µικρού βιολογικού κύκλου.
β. Ενίσχυση παραγωγών για την καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών ετησίων ή/και ειδών και ποικιλιών προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ή/και άγριων συγγενών σιτηρών.
γ. Ενίσχυση παραγωγών για την εισαγωγή νέων ή/και καινοτόµων ή/και µε καινοτόµο χρήση καλλιεργειών ανθεκτικών στις ξηροθερµικές συνθήκες και στις αναµενόµενες λόγω της κλιµατικής αλλαγής, µεταβολές.
Στα 60 ευρώ/στρέµµα η µέση αποζηµίωση.
∆εν είναι δυνατή η ενίσχυση εκµετάλλευσης για πάνω από µία από τις ανωτέρω περιγραφόµενες δράσεις στο ίδιο αγροτεµάχιο.
2 - Επέκταση της εφαρµογής περιοχών οικολογικής εστίασης
Η παρέµβαση συνίσταται στις παρακάτω τρείς εναλλακτικές δράσεις σε αρόσιµες εκτάσεις και αφορούν:
Σε εκµεταλλεύσεις των οποίων η διαθέσιµη αρόσιµη είναι µικρότερη των 10 εκταρίων: το 5% της αρόσιµης γης της εκµετάλλευσης µετατρέπεται σε περιοχή οικολογικής εστίασης εφόσον η περιοχή οικολογικής εστίασης αποτελείται από γη υπό αγρανάπαυση ή/και στοιχεία του αγροτικού τοπίου.
Σε όλες τις εκµεταλλεύσεις που διαθέτουν αρόσιµη έκταση : το 10% της αρόσιµης γης της εκµετάλλευσης µετατρέπεται σε περιοχή οικολογικής εστίασης εφόσον η περιοχή οικολογικής εστίασης αποτελείται από γη υπό αγρανάπαυση ή/και στοιχεία του αγροτικού τοπίου.
Σε εκµεταλλεύσεις που διαθέτουν αρόσιµη έκταση οι οποίες δηµιουργούν περιοχή οικολογικής εστίασης που αποτελείται από εµβόλιµες καλλιέργειες ή καλλιέργειες που δεσµεύουν το άζωτο (σε κάθε περίπτωση χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών), στοιχεία του αγροτικού τοπίου αλλά και αγρανάπαυση, θα πρέπει να δεσµεύεται το 10% εκ των οποίων τουλάχιστον το 60% να είναι γη υπό αγρανάπαυση ή/και µη παραγωγικά στοιχεία του τοπίου.
Ετήσια αποζηµίωση για ζώνες οικολογικής εστίασης 5%
Το ύψος της αποζηµίωση προκύπτει από την απώλεια εισοδήµατος.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 5% σε αγροτεµάχια µε αραβόσιτο υπολογίζεται σε 5,7 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 5% σε αγροτεµάχια µε πατάτες υπολογίζεται σε 32,1 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 5% σε αγροτεµάχια µε σακχαρότευτλα υπολογίζεται σε 6,5 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 5% σε αγροτεµάχια µε κηπευτικά υπολογίζεται σε 42,1 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 5% σε αγροτεµάχια µε βαµβάκι υπολογίζεται σε 9,9 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 5% σε αγροτεµάχια µε χειµερινά σιτηρά υπολογίζεται σε 7,25 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 5% σε αγροτεµάχια µε χειµερινά ψυχανθή υπολογίζεται σε 7,6 ευρώ/στρµ.
Ετήσια αποζηµίωση για ζώνες οικολογικής εστίασης 10% σε εκµεταλλεύσεις που διαθέτουν αρόσιµη έκταση άνω των 10 εκταρίων
Το ύψος της αποζηµίωση προκύπτει από την απώλεια εισοδήµατος.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10 % σε αγροτεµάχια µε αραβόσιτο υπολογίζεται σε 6,8 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10 % σε αγροτεµάχια µε πατάτες υπολογίζεται σε 38,5 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10 % σε αγροτεµάχια µε σακχαρότευτλα υπολογίζεται σε 7,8 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10% σε αγροτεµάχια µε κηπευτικά υπολογίζεται σε 50,5 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10% σε αγροτεµάχια µε βαµβάκι υπολογίζεται σε 11,9 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10% σε αγροτεµάχια µε χειµερινά σιτηρά υπολογίζεται σε 8,7 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10% σε αγροτεµάχια µε χειµερινά ψυχανθή υπολογίζεται σε 9,1 ευρώ/στρµ.
Το ύψος της αποζηµίωσης προκύπτει από την απώλεια εισοδήµατος.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10 % σε αγροτεµάχια µε αραβόσιτο υπολογίζεται σε 11,4 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10 % σε αγροτεµάχια µε πατάτες υπολογίζεται σε 64,2 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10 % σε αγροτεµάχια µε σακχαρότευτλα υπολογίζεται σε 13 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10% σε αγροτεµάχια µε κηπευτικά υπολογίζεται σε 84,2 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10% σε αγροτεµάχια µε βαµβάκι υπολογίζεται σε 19,8 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10% σε αγροτεµάχια µε χειµερινά σιτηρά υπολογίζεται σε 14,5 ευρώ/στρµ.
Μέση αποζηµίωση για ζώνη οικολογικής εστίασης 10% σε αγροτεµάχια µε χειµερινά ψυχανθή υπολογίζεται σε 15,2 ευρώ/στρµ.
3 - Εφαρµογή ζωνών οικολογικής εστίασης στις δενδρώδεις
Η παρέµβαση αφορά σε:
Σπορά εντός των µονίµων δενδρώνων, φυτών ξενιστών ωφελίµων ή/και επικονιαστών, ενδιαµέσως των δένδρων ή ειδών που δεν προορίζονται για παραγωγή ή/και ειδών (π.χ.ψυχανθών), µε στόχο την διατήρηση ή/και αύξηση της οργανικής ουσίας στο έδαφος, την µείωση της χρήσης συνθετικών λιπασµάτων µέσω της µερικής κάλυψης των αναγκών των καλλιεργειών σε θρεπτικά δια της χλωρής λίπανσης.
∆ηµιουργία λωρίδων πλάτους 2 τουλάχιστον µέτρων άγριας ζωής ή εµπλουτισµού των υπαρχουσών µε τη φύτευση ποωδών, πολυετών ή και θάµνων ιδίως φυτών ξενιστών ωφελίµων ή/και επικονιαστών, στα περιθώρια των αγροτεµαχίων µε µόνιµες φυτείες.
Η επιλογή των ειδών που χρησιµοποιούνται θα πρέπει να γίνεται µε τρόπο ώστε να µην αυξάνεται ο κίνδυνος διάδοσης εχθρών και ασθενειών και εξαρτάται από τις τοπικές οικολογικές, αγρονοµικές και κοινωνικοοικονοµικές συνθήκες.
Για να καταστεί αυτό δυνατό η παρέµβαση περιλαµβάνει και την κατάρτιση ειδικού σχεδίου διαχείρισης βιοποικιλότητας της εκµετάλλευσης στο οποίο θα τεκµηριώνεται η καταλληλότητα των προτεινόµενων ειδών.
4 - ∆ιατήρηση αγροδασικών οικοσυστηµάτων πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου
Η παρέµβαση συνίσταται σε δύο δράσεις:
Στις καλλιεργούµενες εκτάσεις των ορεινών και των ηµιορεινών περιοχών της χώρας απαντώνται µε αρκετή συχνότητα δασογεωργικά συστήµατα ήτοι συστήµατα όπου βρίσκονται δέντρα διάσπαρτα (αυτοφυή συνήθως) ή στα περιθώρια (φυτεµένα σε σειρές). Τα δέντρα αυτά µπορεί να είναι είτε δασικά (δρύες, πεύκα, λεύκες, κυπαρίσσια) είτε καρποφόρα/παραγωγικά (εσπεριδοειδή, µηλοειδή και πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, ελιές, χαρουπιές και µαστιχόδενδρα), τα οποία συνδυάζονται µε την καλλιεργεια σιτηρών, κηπευτικών η/και τη βόσκηση. Η δράση συνίσταται στη συστηµατική φροντίδα των δένδρων, στην παύση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων µε την αντιµετώπιση των προβληµάτων µε µεθόδους ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας. Επίσης υποχρέωση του παραγωγού είναι καρατόµηση και αποµάκρυνση ξενικών και εισβλητικών δένδρων και θάµνων από την επιλέξιµη έκταση που εφάπτεται των αγροτεµαχίων, κατά την χειµερινή περίοδο).
Η δράση αφορά στις µερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις (αραιά δάση) βοσκοτόπων µε κάλυψη δένδρων µέχρι 40% και υπόροφο µε ποώδη ή ξυλώδη βλάστηση. Τα δασολίβαδα αυτά έχουν υψηλή βιοποικιλότητα και η διατήρηση αυτών των συστηµάτων, που απειλούνται από την εγκατάλειψη συνήθως, και σε κάποιες περιπτώσεις από την εντατικοποίηση, συµβάλλει στη διατήρηση στοιχείων του τοπίου, τη διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας, την αύξηση της δέσµευσης άνθρακα και στη προστασία και βελτίωση της ποιότητας των εδαφών.
Ενίσχυση 25 ευρώ/στρέµµα. ∆ίνεται για τη συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας στις δύσπρόσιτες και µειωµένης παραγωγικότητας εκτάσεις αλλά και για τον καθαρισµό αποµάκρυνση χωροκατακτητικών ειδών, εκ περιτροπής / ελεγχόµενη βόσκηση. Το σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης ενισχύεται γιατί κρίνεται απαραίτητο έτσι ώστε να κατευθύνεται ο παραγωγός στην επιλογή των φυτών προς αποµάκρυνση ή περιορισµό έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα συµβάλλουν στην προστασία από τη διάβρωση, την πρόληψη των πυρκαγιών και τον εµπλουτισµό της βιοποικιλότητας. Η πληρωµή θεωρείται ως επαύξηση της βασικής ενίσχυσης λόγω των σηµαντικών περιβαλλοντικών υπηρεσιών που παρέχονται, ενδεικτικά καλύπτονται 4 από τους 6 τοµείς προτεραιότητας.
5 - Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρµογή µεθόδων γεωργίας ακριβείας
Η ενίσχυση είναι:
Για τη συνέχιση εφαρµογής της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων Confusio ανά καλλιέργεια:
Ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά 40ευρώ/στρµ.
∆αµασκηνιά 70,4 ευρώ/στρµ.
Μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά 50 ευρώ/στρµ.
Οινοποιήσιµο αµπέλι 42,6 ευρώ/στρµ.
Επιτραπέζιο αµπέλι στο οποίο συµπεριλαµβάνεται και η σταφίδα 56,4 ευρώ/στρµ.
Για την χρήση της εφαρµογής, την κατάρτιση, παρακολούθηση και προσαρµογή του σχεδίου διαχείρισης 3 ευρώ/στρµ.
Για την εξαπόλυση ωφέλιµων αρπακτικών εντόµων στην καλλιέργεια µηλιάς, ροδακινιάς και κερασιάς 43 ευρώ/στρµ ενώ για την καλλιέργεια αχλαδιάς 36 ευρώ/στρµ.
Για τη χρήση εντοµοπαθογόνων νηµατωδών ενάντια σε διάφορα έντοµα – εχθρούς στις καλλιέργειες ροδακινιάς, µηλιάς, δαµασκηνιάς 24 ευρώ/στρµ.
Για την εφαρµογή µηχανικής ζιζανιοκτονίας, µε παράλληλη κάλυψη µε mulch 22 ευρώ/στρµ
Για την εφαρµογή πολλαπλών καλοκαιρινών κλαδεµάτων για οπωρώνες χωρίς όψιµη φρέσκια βλάστηση 21 ευρώ/στρµ.
Για τη χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων µειωµένης διασποράς 3 ευρώ/στρµ.
Για τη διαχείριση των υπολειµµάτων ψεκαστικών υγρών στις αροτραίες 1 ευρώ/στρµ και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 3 ευρώ/στρµ.
Για τη χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια των ψεκασµών 7 ευρώ/στρµ.
Για τη χρήση λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης σε αροτραίες καλλιέργειες 4 ευρώ/στρµ και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 ευρώ/στρµ.
Για τη χρήση λιπασµάτων µε παρεµποδιστές σε αροτραίες καλλιέργειες 0,4 ευρώ/στρµ και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 0,6 ευρώ/στρµ.
12.Για χρήση προϊόντων µε βιοδιεγέρτες σε αροτραίες καλλιέργειες 3 ευρώ/στρµ και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 ευρώ/στρµ.
6 - Περιβαλλοντική διαχείριση βελτίωση µόνιµων βοσκοτόπων
Ενίσχυση για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιµων γαιών σε περιοχές που αντιµετωπίζουν κίνδυνο ερηµοποίησης λόγω διάβρωσης. Η αποζηµίωση για την αγορά ζωοτροφής για τον επιπλέον χρόνο που τα ζώα θα παραµείνουν στο στάβλο, εξαρτάται από την διοικητική περιφέρεια στην οποία δραστηριοποιείται η εκµετάλλευση και την υψοµετρική ζώνη στην οποία βρίσκεται. Κυµαίνεται για τους πεδινούς βοσκοτόπους από 1,7 έως 5 ευρώ/στρµ, για τους ηµιορεινούς από 3,5 έως 10,5 ευρώ/στρµ ενώ για τους ορεινούς από 2,7 έως 7,9 ευρώ/στρµ.
Η αποζηµίωση για τη κάλυψη των εξόδων µετακίνησης των ζώων σε ορεινό υποβοσκηµένο βοσκότοπο εξαρτάται από τη διοικητική περιφέρεια, την απόσταση που πρέπει να διανύσει αλλά και το είδος του εκτρεφόµενου ζώου. Για τα βοοειδή κυµαίνεται από 1,1 έως 7,4 ευρώ/στρµ ενώ για τα αιγοπρόβατα από 1,7 έως 8,5 ευρώ/στρµ.
7 - ∆ιατήρηση και προστασία καλλιεργειών σε εκτάσεις µε αναβαθµίδες
Η ενίσχυση εκτιµάται στα 25 ευρώ/στρµ. ∆ίνεται για τη συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας στις εκτάσεις µε αναβαθµίδες διότι αυτές έχουν πάψει σε µεγάλο βαθµό να επιτελούν το ρόλο για τον οποίο δηµιουργήθηκαν δηλαδή την εξασφάλιση γεωργικής γης σε περιπτώσεις που η γη βρίσκεται σε έλλειψη.
Η πληρωµή θεωρείται ως επαύξηση της βασικής ενίσχυσης λόγω των σηµαντικών περιβαλλοντικών υπηρεσιών που παρέχονται, ενδεικτικά καλύπτονται 3 από τους 6 τοµείς προτεραιότητας. Είναι δε εξαιρετικής σηµασίας για περιοχές και εκτάσεις που αντιµετωπίζουν πιέσεις που έχουν προκαλέσει ήδη σηµαντικές επιπτώσεις λόγω εγκατάλειψης, αλλαγών χρήσεων γης και εντατικοποίησης.
8 - ∆ιατήρηση µεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας
Οι εκτιµώµενες ενισχύσεις έχουν ως εξής:
Ελιά 50,5 ευρώ/στρµ
Σταφίδα 63,6 ευρώ/στρµ
Μηλοειδή 53,2 ευρώ/στρµ
Πυρηνόκαρπα 94,1 ευρώ/στρµ
Επιτραπέζια σταφύλια 144 ευρώ/στρµ
Εσπεριδοειδή 33,4 ευρώ/στρµ
Σταφύλια οινοποιήσιµα 65,7 ευρώ/στρµ
Ροδιά 112 ευρώ/στρµ
Ακτινίδιο 87 ευρώ/στρµ
Συκιά 101,5 ευρώ/στρµ\
Μικρόκαρπες / ∆άσους 94 ευρώ/στρµ
Αβοκάντο 105 ευρώ/στρµ
Ακρόδρυα 61,6 ευρώ/στρµ
Φραγκόσυκα 126,6 ευρώ/στρµ
Αραβόσιτος βρώσιµος 54,4 ευρώ/στρµ
Αραβόσιτος κτηνοτροφικός 64,4 ευρώ/στρµ
Μηδική, Τριφύλλι 57,4 ευρώ/στρµ
Χειµερινά σιτηρά 12 ευρώ/στρµ
Βαµβάκι 51,6 ευρώ/στρµ
Καπνός 66 ευρώ/στρµ
Ρύζι 44,6 ευρώ/στρµ
Λοιπές αροτραίες (Λινάρι, Ελαιοκραµβη, Ηλίανθος, Κινόα, Καµελία, Τσια) 49,3 ευρώ/στρµ
Αρωµατικά 129,5 ευρώ/στρµ
Όσπρια 49,1 ευρώ/στρµ
Κτηνοτροφικά ψυχανθή 49,1 ευρώ/στρµ
ΦυλλώδηΛαχανικά-Σταυρανθή /Βολβώδη/Καρότο/Πατάτα/Κολοκυνθοειδή 63,5 ευρώ/στρµ
Τοµάτα/Μελιτζάνα/Πιπεριά 114 ευρώ/στρµ
Ενίσχυση για την διατήρηση µεθόδων βιολογικής κτηνοτροφίας
Οι εκτιµώµενες ενισχύσεις έχουν ως εξής:
Αιγοπρόβατα 24,7 ευρώ/στρµ
Βοοειδή Κρεατοπαραγωγικής – Μικτής κατεύθυνσης 28 ευρώ/στρµ
Βοοειδή Γαλακτοπαραγωγής 34,7 ευρώ/στρµ
Το ρεπορτάζ για τα οικολογικά σχήματα διαθέσιμο εδώ
Πηγή:agronews.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)