Translate
Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021
Νέο Πρόγραμμα Βιολογικών.
Στο ΦΕΚ η πρόσκληση για τα βιολογικά, όλες οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα
Στην απόφαση αναφέρονται και τα ποσά ενίσχυσης.
Η απόφαση αφορά στον Καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 2220/2020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Δράσεις
Οι διατάξεις της απόφασης αφορούν στα ακόλουθα υπομέτρα και Δράσεις του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020:
Υπομέτρο 11.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους
Δράση 11.1.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
Δράση 11.1.2: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
Υπομέτρο 11.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους
Δράση 11.2.1: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
Δράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.
Όπως είχαμε επίσης προαναγγείλει στην πρόσκληση περιλαμβάνονται 49 καλλιέργειες, η μελισσοκομία και η κτηνοτροφία.
Δείτε το ΦΕΚ πατώντας εδώ
Πηγή: agrotypos.gr
Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021
Βιολογικά καρύδια
Δυσκολία παραγωγής λόγω καρπόκαψας
Όπως μας λένε έμπειροι βιοκαλλιεργητές ακροδρύων, η επιτυχία της καρυδιάς εξαρτάται από την περιοχή καλλιέργειας, ενώ οι υψηλές απαιτήσεις της σε θρέψη οδηγούν σε ελλειμματική παραγωγή συγκριτικά με την συμβατική γεωργία.
Μιλήσαμε με τον κ. Νέστορα Γιάννη, βιοκαλλιεργητή ακροδρύων με δική του μεταποιητική μονάδα. Το κτήμα του βρίσκεται σε υψόμετρο 900m στην περιοχή των Γρεβενών. Έχει συνολικά 1.700 δέντρα σε μία έκταση 100 στρεμμάτων. Οι ποικιλίες των δέντρων είναι η Hartley, η Chandler και η Κ12. Όπως μας εξηγεί ο κ. Νέστορας «η βιολογική καλλιέργεια στην καρυδιά είναι εφικτή καθώς στην συγκεκριμένη τοποθεσία τα κτήματα είναι απομονωμένα από άλλες καλλιέργειες και δεν υπάρχουν μολύνσεις από εχθρούς που θα μπορούσαν να μεταφερθούν. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος επιζήμιος εχθρός της καρυδιάς είναι η καρπόκαψα (Cydia pomonella). Σε χαμηλότερα υψόμετρα όπου καλλιεργούνται και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή των Γρεβενών δεν μπορεί να γίνει εύκολα η βιολογική γεωργία. Παρακολουθούμε τον εχθρό με αυτοσχέδιες παγίδες. Στην αρχή της εμφάνισης του εντόμου εντοπίζουμε τα αρσενικά με τη χρήση των παγίδων. Γίνεται η προσέλκυση και η θανάτωσή τους καθώς εμφανίζονται πρώτα και έχουμε εικόνα για την αύξηση του πληθυσμού και για τον προληπτικό ψεκασμό που πρέπει να εφαρμόσουμε.
Μόλις εχθές ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των καρυδιών. Υπήρχε οψίμιση παραγωγής 10 ημέρες γεγονός που οφείλεται στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πιο αναλυτικά, στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και στην έλλειψη βροχοπτώσεων στις αρχές φθινοπώρου, που είχε ως αποτέλεσμα τα δέντρα να σοκαριστούν και να συρρικνωθούν οι καρποί. Τώρα με τον αέρα των τελευταίων ημερών έπεσαν όλοι οι καρποί κάτω. Υπάρχει επομένως απώλεια παραγωγής κατά 30% σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.
Αναφορά με την επεξεργασία και εμπορία του καρπού έχουμε καθετοποιημένη μονάδα, διαθέτουμε σπαστήρα και πουλάμε το τελικό προϊόν ως ψίχα σε διάφορες συσκευασίες. Διαθέτουμε το προϊόντα μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία, την Ρουμανία, την Κύπρο και τη Φιλανδία. Οι τιμές είναι 30% υψηλότερες από τα αντίστοιχα καρύδια συμβατικής γεωργίας. Ωστόσο η παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη εξαιτίας των περιορισμένων εισροών που χρησιμοποιούμε (φυτοφάρμακα, λιπάσματα) κατά 40% συγκριτικά με τα συμβατικά. Για παράδειγμα μία παραγωγική καρυδιά μέσης ηλικίας ως βιολογική θα παράξει 30 kg καρπού και ως συμβατική θα φτάσει μέχρι και 50 kg. Το θετικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα βιολογικά καρύδια και μπορεί ο παραγωγός να τα διαθέσει πιο εύκολα. Στην περιοχή δεν μπορούν να γίνουν νέες φυτεύσεις γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη γη».
Ο κ. Αχιλλέας Σαλπαγγίδης, βιοκαλλιεργητής από τη Λάρισα, από την πλευρά του αναφέρεται στις δυσκολίες της βιολογικής γεωργίας και στα προβλήματα διάθεσης στην εγχώρια αγορά. «Είμαι 20 χρόνια βιοκαλλιεργητής, ξεκίνησα αρχικά με αμύγδαλα και στην πορεία έβαλα και καρύδια. Σήμερα κάνω το τελευταίο χέρι συγκομιδής. Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταπόνησαν τους καρπούς και δημιουργήθηκαν ηλιεγκαύματα.
Επίσης οι βροχοπτώσεις 3-4 ημέρες πριν την συγκομιδή δημιούργησαν απώλειες καθώς οι καρποί έπεσαν και άνοιξαν τα καρύδια. Υπό κανονικές συνθήκες στρώνονται πανιά και η συγκομιδή γίνεται ελεγχόμενα με ραβδιστικά μηχανήματα. Τώρα στα 40 στρέμματα που διαθέτω όλοι οι καρποί είναι στο έδαφος και έχουν βραχεί. Τα καρύδια μετά την συγκομιδή μπαίνουν στο ξηραντήριο για 48 ώρες αλλά τώρα ο χρόνος διπλασιάστηκε. Η εμπειρία μου έχει διδάξει ότι η βιολογική καλλιέργεια καρυδιών μπορεί να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και καθοριστικός παράγοντας είναι η περιοχή καλλιέργειας. Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι το έντομο καρπόκαψα και σε περιοχές όπου υπάρχουν κτήματα με μήλα και αχλάδια η εμφάνιση της καρπόκαψας είναι δεδομένη και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν χρονιές που έχω χάσει παραγωγή μέχρι και 30% λόγω του εντόμου. Καταπολεμώ το έντομο ψεκάζοντας με βάκιλο θουρριγγίας ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
Άλλο μεγάλο πρόβλημα με τη βιολογική γεωργία είναι ότι το μέγεθος και η ποιότητα του καρπού είναι υποβαθμισμένα. Η καρυδιά είναι μία πολύ απαιτητική καλλιέργεια σε λίπανση. Χρησιμοποιώ κοπριά αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι αντίστοιχα της συμβατικής. Για παράδειγμα με την συμβατική καλλιέργεια ο καρπός μπορεί να φτάσει 16-17gr, ενώ με τη βιολογική είναι περίπου στα 13-14gr. Δεν συμβαίνει το ίδιο για την αμυγδαλιά όπου οι απαιτήσεις της σε θρέψη είναι λιγότερες. Τέλος το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι η διάθεση του προϊόντος. Η καρυδιά είναι μία νέα σχετικά καλλιέργεια και υπάρχουν προβλήματα ακόμα αναφορικά με το εμπόριο. Διαθέτω σπαστήρα και πουλάω ψίχα και άσπαστο καρύδι σε πελάτες μου στην Αθήνα.
Η τιμή για το βιολογικό καρύδι είναι 12,5 ευρώ με ΦΠΑ στη ψίχα και για το συμβατικό από 9,5-11 ευρώ το κιλό. Την υπεραξία της βιολογικής καλλιέργειας επωφελούνται τα καταστήματα λιανικής όπου η τιμή μπορεί να φτάσει και 23 ευρώ το κιλό. Επίσης μεγάλες ποσότητες εισάγονται από Ρουμανία και Ουκρανία. Τα καρύδια αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας και πολλές φορές επικίνδυνα προς κατανάλωση».
Πηγή: agrotypos.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)