Καλές αποδόσεις για τον ποτιστικό ηλίανθο, χάνεται όμως η παραγωγή των ξερικών χωραφιών
Αναμένονται οι συγκομιδές του ηλίανθου και σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα ποτιστικά χωράφια αντεπεξήλθαν επαρκώς στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Η υγρασία είναι καθοριστικός δείκτης συγκομιδής και όπως προκύπτει στα ξερικά χωράφια επηρεάζει την απόδοση.
Τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας οι στρεμματικές εκτάσεις με ηλίανθο έχουν αυξηθεί. Οι συγκομιδές φέτος ξεκινάνε μετά τις 15 Αυγούστου και όπως εκτιμάει ο κ. Γουδούτσης Κωνσταντίνος, γεωπόνος στο Καλαμπάκι Δραμας, θα είναι μία μέτρια χρονιά από άποψη παραγωγής. «Τα ξερικά χωράφια έχουν επηρεαστεί πολύ από την ανομβρία και τον καύσωνα. Τα φυτά έχουν εισέλθει στη περίοδο ωρίμανσης νωρίτερα από ότι συνήθως, μην έχοντας ολοκληρώσει το βιολογικό τους κύκλο επαρκώς. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μικρότερο μέγεθος πίτας, λιγότερο βάρος σπόρων και φυσικά λιγότερο βάρος λαδιού. Τα ποτιστικά επηρεάζονται αλλά σαφώς σε μικρότερο βαθμό. Η υγρασία του καρπού μετριέται με υγρασιόμετρα και έπειτα από το αλώνισμα πρέπει να είναι κάτω από 10%. Άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξει ο παραγωγός κατά τη διαδικασία του αλωνίσματος είναι τα κόσκινα. Χρησιμοποιούνται ειδικά κόσκινα για τον ηλίανθο, καθώς μεγαλύτερα κόσκινα αυξάνουν το ποσοστό ξένης ύλης από τα υπόλοιπα μέρη της πίτας με αποτέλεσμα να απορρίπτεται ποσότητα σπόρων από τα εργοστάσια. Τέλος, όσον αφορά τις τιμές ακούγεται ότι θα είναι αυξημένες και θα ανέλθουν στα 40 λεπτά, καταλήγει ο κ. Γουδούτσης».
Ο κ. Σταύρος Αμανατίδης, παραγωγός ηλίανθου στην περιοχή της Κοζάνης αναφέρει ότι φέτος η χρονιά είναι όψιμη και οι συγκομιδές ξεκινάνε στις 25 Αυγούστου. «Η τελευταία βροχή ήταν ιδιαίτερα ευεργετική ειδικά στην περιοχή μας που η καλλιέργεια είναι ξερική. Φέτος, η παραγωγή θα κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα με μέσο όρο 250-280 kg/στρέμμα ανάλογα βέβαια με την ποικιλία. Η περίοδος των αλωνισμάτων ξεκινάει όταν το ποσοστό υγρασίας των σπόρων είναι 9% και για τον λόγο αυτό, τυχόν ποτίσματα την περίοδο αυτή σταματούν. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει το σημείο κοπής του βλαστού του ηλίανθου για να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία. Το μέρος που αξιοποιείται είναι η πίτα η οποία έχει ξεραθεί με τη διαδικασία της φυσιολογικής ωρίμανσης. Οι παραγωγοί κόβουν το βλαστό 20 cm πάνω από το σημείο όπου έχει πράσινο-καφέ χρώμα. Την ίδια περίοδο στα χωράφια που έχουν αλωνιστεί μπαίνουμε με δυσκοσβάρνα για να καταστρέψουμε και το υπόλοιπο τμήμα του βλαστού. Τέλος, μετά από 2-3 μέρες οργώνουμε το χωράφι μας».
Ο κ. Παπαευστρατίου Μαργαρίτης γεωπόνος από την περιοχή των Κουμαριών Σερρών αναφέρει ότι μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις είναι πολύ καλές ιδιαίτερα για τα ποτιστικά χωράφια. «Οι συγκομιδές ξεκινάνε στις 25 Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου στην περιοχή. Συνήθως η καλλιέργεια αυτή είναι ξερική στην περιοχή των Σερρών και είναι απαραίτητο το πότισμα λίγο πριν την άνθηση. Πλέον τα φυτά έχουν ωριμάσει και τείναι στη διαδικασία της ξήρανσης.»