Translate

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

 

Τροφοπενία Σιδήρου - Ασθένεια των φυτών


Μια από τις πιο συνηθισμένες τροφοπενίες που συναντούμε σε καρποφόρα δένδρα, κηπευτικά, αλλά και καλλωπιστικά φυτά είναι η έλλειψη σιδήρου (Fe). Η αδυναμία αυτή του φυτού να προσλάβει σίδηρο από το έδαφος, προκαλεί το κιτρίνισμα στα φύλλα. Ο σίδηρος είναι ένα θρεπτικό στοιχείο που χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες στο φυτικό οργανισμό, αλλά είναι απαραίτητο για την σύνθεση της χλωροφύλλης. Για τον λόγο αυτό, η έλλειψή του γίνεται πολύ γρήγορα εμφανής στο φύλλωμα.

Όταν η έλλειψη σιδήρου είναι σε αρχικά στάδια (ήπιας μορφής) τα χλωρωτικά συμπτώματα εμφανίζονται στην τρυφερή - νεαρή βλάστηση του φυτού. Αργότερα, αν η έλλειψη αυτή δεν αποκατασταθεί, τότε τα συμπτώματα είναι εμφανέστατα και στα παλαιότερα φύλλα. H τυπική μορφή της τροφοπενίας σιδήρου είναι το κιτρίνισμα μεταξύ των νεύρων του φύλλου (σχέδιο ψαροκόκαλο).

Ποιες συνθήκες ευνοούν την έλλειψη σιδήρου
Ασβεστούχα εδάφη
Βαριά εδάφη, πλούσια σε άλατα ασβεστίου και μαγνησίου
Πολύ όξινα εκπλυμένα και φτωχά σε οργανική ουσία εδάφη
Ασβεστούχα εδάφη, όπου δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα καλίου
Ήδη επιβαρυμένα ή φτωχά εδάφη, όπου το πρόβλημα επιδεινώνεται από τον ψυχρό και υγρό καιρό ή την χαμηλή ένταση φωτισμού.
Σε περίπτωση που έχουμε βάλει στο χωράφι μας κοπριά ή κομπόστ στο οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση (δεν έχει χωνευτεί)
Εδάφη όπου έχουμε μεγάλες και συνεχείς αζωτούχες λιπάνσεις ή επανειλημένη εφαρμογή φωσφορικών λιπασμάτων.

Ποια φυτά είναι πιο ευαίσθητα στην έλλειψη σιδήρου
Φυτά που είναι ευαίσθητα στην έλλειψη σιδήρου είναι το αμπέλι, το ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή καθώς και ορισμένα καλλωπιστικά φυτά όπως γαρδένια, ορτανσία, καμέλια, ροδόδενδρο, αζαλέα κα.

Πώς αντιμέτωπίζουμε την τροφοπενία σιδήρου
Πρέπει να αποφεύγονται χειρισμοί και καλλιεργητικές εργασίες που προκαλούν συμπίεση και "πέτρωμα" του εδάφους.  Επίσης η κατεργασία του εδάφους πρέπει να έχει στόχο τον καλό αερισμό, την χαλάρωση του εδάφους και την εύκολη απομάκρυνση του νερού που τυχόν κατακρατείται στο έδαφος (το λίμνασμα).

Επίσης στην περίπτωση που προσθέσουμε κοπριά στο χωράφι, να είμαστε σίγουροι ότι αυτή είναι καλά χωνεμένη, έχει ολοκληρωθεί δηλαδή η ζύμωση. Επίσης καλό είναι να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα λίπανσης, έτσι ώστε να αποφεύγουμε τις υπερβολές και τις άσκοπες εφαρμογές.

Τέλος είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε στο έδαφος ή κατευθείαν στο φυτό με ψέκασμα, σκευάσματα που περιέχουν σιδήρο σε χηλική μορφή.

 

Πηγή:  www.fytokomia.gr