Translate

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Καλές Γιορτές!




Η Βιογνώση Α.Ε. σας εύχεται Καλές Γιορτές!

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος!

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Κλείνει η ψαλίδα απόδοσης μεταξύ οργανικών και παραδοσιακών καλλιεργειών



Μία συστηματική εξέταση περισσότερων από 100 ερευνών σύγκρισης μεταξύ οργανικών και παραδοσιακών καλλιεργειών αποκάλυψε πως οι αποδόσεις των οργανικών καλλιεργειών είναι υψηλότερες από όσο πιστευόταν προηγουμένως.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια έδειξε επίσης πως ορισμένες τεχνικές μπορούν να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο τη διαφορά παραγωγικότητας μεταξύ των δύο μεθόδων καλλιέργειας.

«Όσον αφορά τη σύγκριση της παραγωγικότητας μεταξύ των δύο τεχνικών, η μελέτη μας παρουσιάζει μία πιο ρεαλιστική σύγκριση μεταξύ οργανικής και συμβατικής καλλιέργειας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Κλαιρ Κρέμεν, καθηγήτρια περιβαλλοντικής επιστήμης και διευθύντρια του Ινστιτούτου Τροφίμων του Μπέρκλεϋ.

«Με τις παγκόσμιες διατροφικές ανάγκες να αυξάνονται σημαντικά στα επόμενα 50 χρόνια, είναι κρίσιμο να εξετάσουμε πιο προσεκτικά την οργανική γεωργία, καθώς πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανικής γεωργίας, η ικανότητα των συνθετικών λιπασμάτων να αυξάνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών έχει μειωθεί», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 115 προηγούμενες μελέτες συγκρίνοντας τις δύο τεχνικές καλλιεργειών και ανακάλυψαν πως οι οργανικές καλλιέργειες σημειώνουν απόδοση 19,2 % χαμηλότερη από τις συμβατικές, μία διαφορά αρκετά μικρότερη από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε επίσης πως κάποιες πρακτικές μπορούν να μειώσουν ακόμα περισσότερο αυτή τη διαφορά. Συγκεκριμένα η ταυτόχρονη καλλιέργεια διαφορετικών προϊόντων μπορεί να φτάσει τη διαφορά στο 9 %, και η καλλιέργεια διαφορετικών προϊόντων σε κάθε διαδοχική χρονική περίοδο μπορεί να τη μειώσει στο 8%.

Εξάλλου για ορισμένους τύπους οσπρίων όπως τα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς, δεν παρουσιάζεται διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο μεθόδων καλλιέργειας, κάνοντας την οργανική γεωργία πλήρως ανταγωνιστική όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το υπάρχον γεωργικό σύστημα παράγει αρκετά περισσότερη τροφή από όσο χρειάζεται ο πλανήτης», δήλωσε η Κρέμεν. «Η εξάλειψη της παγκόσμιας πείνας απαιτεί αυξημένη πρόσβαση στις τροφές, όχι απλά βελτίωση της παραγωγής. Ωστόσο δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε τρόφιμα χωρίς να λαμβάνουμε υπ’όψιν μας το έδαφος, το νερό και την βιοποικιλότητα», πρόσθεσε.


Πηγή: naftemporiki.gr

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Πληρωμές Βιολογικής Γεωργίας


Χρήσιμα

Μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδεύσεων των υπαλλήλων των ΔΑΟΚ που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων, σας ενημερώνουμε ότι ήδη είναι ανοικτό και διαθέσιμο στους φορείς υλοποίησης (ΔΑΟΚ) το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει την διαδικασία πληρωμών του μέτρου 214 «Αγροπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» Δράση 1.1. Βιολογική Γεωργία προκειμένου να δημιουργηθούν οι παρτίδες πληρωμής και να αποσταλούν φάκελοι στην υπηρεσία μας για την καταβολή οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους της δράσης Βιολογική Γεωργία.

Πηγή:agrocapital.gr

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου προγραμματίζει τις πληρωμές Ενιαίας Ενίσχυσης και Εξισωτικής Αποζημίωσης το ΥπΑΑΤ

Το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου προγραμματίζει τις πληρωμές Ενιαίας Ενίσχυσης και Εξισωτικής Αποζημίωσης το ΥπΑΑΤΣε τεχνικά ζητήματα της τελευταίας στιγμής που έχουν να κάνουν με τους διασταυρωτικούς ελέγχους αποδίδουν στελέχη του ΥπΑΑΤ τη νέα καθυστέρηση στην πληρωμή του μέτρου της βιολογικής γεωργίας που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα (1η Δεκεμβρίου) σύμφωνα και με δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γ. Καρασμάνη. Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις οι πληρωμές θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα τα επόμενα 24ωρα. Όσον αφορά ωστόσο το μέτρο της βιολογικής κτηνοτροφίας κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα ξεκινήσουν εντός του έτους. Παράλληλα, η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης (ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ σε 660.000 δικαιούχους) προγραμματίζεται για τις 22 Δεκεμβρίου ενώ η Εξισωτική Αποζημίωση του 2014 όπως μας αναφέρουν στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετείται στις 30 - 31 Δεκεμβρίου.
Λίγο νωρίτερα (την ίδια περίοδο με την Ενιαία Ενίσχυση) θα πληρωθούν και τα υπόλοιπα της Εξισωτικής του 2013. Εν τω μεταξύ με δύο σημερινές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στον Διαδικτυακό τόπο Διαύγεια και υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ, κ. Δημήτρης Ιατρίδης, πιστώνονται 60 εκατ. ευρώ για τα Μέτρα 211 και 212, για τους αγρότες που δικαιούνται την εξισωτική αποζημίωση του 2014.
Ειδικότερα, στην πρώτη απόφαση που αφορά την ένταξη στο Μέτρου 211 - Ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών για φυσικά μειονεκτήματα του ΠΑΑ 2007-2013, προϋπολογισμού 91 εκατ. ευρώ, γίνεται «πίστωση έτους 2014 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 42 εκατ. ευρώ».
Στην δεύτερη απόφαση για την ένταξη στο Μέτρου 212 - Ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών με μειονεκτήματα εκτός των ορεινών περιοχών, του Άξονα 2 του ΠΑΑ 2007-2013, προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ, γίνεται «πίστωση έτους 2014 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 18 εκατ. ευρώ».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
Πηγή: agrotypos.gr

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Στο κενό πέφτουν για άλλη μια φορά οι πληρωμές των βιοκαλλιεργητών


Οργισμένοι δηλώνουν στο Agronews οι βιοκαλλιεργητές με τις εξαγγελίες των αρμόδιων για τις πληρωμές των βιολογικών, οι οποίες για άλλη μια φορά έπεσαν στο κενό. Αφορμή αποτέλεσε η τελευταία ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη ότι από τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν να μπαίνουν τα λεφτά στους λογαριασµούς των δικαιούχων της βιολογικής γεωργίας, για να ακολουθήσει λίγες µέρες µετά η καταβολή των ποσών της βιολογικής κτηνοτροφίας.
Οι καταστάσεις των δικαιούχων βρίσκονται στις ΔΑΟΚ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους αγρότες ότι δεν έχει εντολή για πληρωμή.Οι καταστάσεις των δικαιούχων βρίσκονται στις ΔΑΟΚ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους αγρότες ότι δεν έχει εντολή για πληρωμή.
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί και αντίστοιχη ανακοίνωση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Αποστολάκου, που έκανε λόγο για προσπάθειες του οργανισμού να γίνουν οι πληρωμές των βιολογικών πριν βγει ο Νοέμβριος.
Ωστόσο, οι μέρες περνούν και οι βιοκαλλιεργητές ακόμα δεν βλέπουν τα χρήματα που δικαιούνται, ενώ συμπληρώνουν σχεδόν 3 χρόνια απλήρωτοι, σε μια περίοδο που η έλλειψη ρευστότητας και οι ανάγκες των παραγωγών συνεχώς αυξάνονται.  
Σύμφωνα με τις τελευταίες πάντως πληροφορίες, οι καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων βιοκαλλιεργητών βρίσκονται ακόμα στις αρμόδιες Διευθύνσεις Γεωργίας για έλεγχο, οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνουν τους αγρότες ότι δεν έχουν καμία σχετική εντολή για πληρωμές και οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ακόμα οδηγία για πιστώσεις πριν τα τέλη του Δεκέμβρη.

Πηγή: AgroNews.gr

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Μέσα στο Δεκέμβριο προγραμματίζει το ΥπΑΑΤ και την πληρωμή της 2ης δόσης της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου ύψους 54 εκατ. ευρώ

Μέσα στο Δεκέμβριο προγραμματίζει το ΥπΑΑΤ  και την πληρωμή της 2ης δόσης της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου ύψους 54 εκατ. ευρώΜήνας πληρωμών αναμένεται ο Δεκέμβριος αν επαληθευτούν τα χρονοδιαγράμματα του ΥπΑΑΤ, τα οποία το τελευταίο διάστημα κάθε άλλο παρά αξιόπιστα μπορούν να χαρακτηριστούν. Ειδικότερα, υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου μιλώντας στον ΑγροΤύπο, αποδίδουν τη μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή της 2ης δόσης της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αγροτικού πετρελαίου, στους συμψηφισμούς για τυχόν οφειλές στον ΟΓΑ μέσω του ενδιάμεσου λογαριασμού ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ).
Ωστόσο, μας διαβεβαιώνουν ότι η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί σίγουρα μέσα στο Δεκέμβριο και ότι ήδη έχει υπογραφεί η απόφαση για το ποσό που φθάνει τα 54 εκατ. ευρώ περίπου. Η πληρωμή αφορά 385.000 δικαιούχους περίπου ενώ υπενθυμίζουμε ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου.
Όσον αφορά τις επόμενες πληρωμές και συγκεκριμένα την εξισωτική αποζημίωση του 2014 - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - αναμένεται να πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, θα καταβληθεί και το υπόλοιπο της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 (το ποσό αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει υπόλοιπα δικαιούχων της περιόδου 2008 - 2012).
Στις αρχές Δεκεμβρίου, πρόκειται – σύμφωνα με το χρονιδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ - να ξεκινήσουν και οι πληρωμές των παραγωγών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ήδη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την τελευταία συνάντησή του με τους κτηνοτρόφους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) προανήγγειλε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να πληρώνονται οι δικαιούχοι της βιολογικής γεωργίας. Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η ακριβής ημερομηνία των πληρωμών για το μέτρο θα εξαρτηθεί από το πότε οι ΔΑΟΚ θα στείλουν τις λίστες με τα ονόματα των δικαιούχων. «Αυτές τις ημέρες στελέχη των ΔΑΟΚ εκπαιδεύονται για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά με το νέο σύστημα», μας αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΥπΑΑΤ.
Πηγή:agrotypos.gr 

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από το χαλάζι περιμένουν οι αγρότες του Δήμου Αλεξάνδρειας της Π.Ε. Ημαθίας

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από το χαλάζι περιμένουν οι αγρότες του Δήμου Αλεξάνδρειας της Π.Ε. Ημαθίας
Για τα προβλήματα των αγροτών του Δήμου Αλεξάνδρειας της Π.Ε. Ημαθίας μιλάει σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Μεσσαλάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών (δραστηριοποιείται περίπου ένα χρόνο και έχει 500 μέλη) της περιοχής. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ότι πέραν των ασυγκόμιστων βαμβακιών (περίπου το 30% των στρεμμάτων), πέραν των προβλημάτων με το εμπάργκο στα φρούτα, έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα περιοχές όπως η Μελίκη που χτυπήθηκαν από χαλάζι το 2013 έλαβαν πενιχρές αποζημιώσεις ενώ το 2014 λόγω έλλειψης εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας οι καλλιέργειές τους «χτυπήθηκαν» από χαλάζι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. «Αν συμπληρώσουμε σε όλα αυτά και τι γίνεται στη καλλιέργεια τεύτλων, (4.000 στρέμματα στα χωράφια) καταλαβαίνετε τη τραγική θέση των παραγωγών του Δήμου μας». μας αναφέρει ο κ. Μεσσαλάς.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Μεσσαλά, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Αλεξάνδρειας στον ΑγροΤύπο:

  • Κ. Μεσσαλά, τα τελευταία δύο χρόνια η περιοχή σας «χτυπήθηκε» δύο φορές από χαλαζοπτώσεις. Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ;
Το χαλάζι που έπεσε το 2013 στην περιοχή της Μελίκης είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί ολική καταστροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες μας. Τότε, καθυστέρησαν πολύ να γίνουν οι εκτιμήσεις και τελικά οι αποζημιώσεις που λάβαμε ήταν πενιχρές. Κάναμε ενστάσεις, και αποφασίσαμε αν τα πορίσματα δεν καλύψουν την ζημιά να κινηθούμε νομικά. Στο μεσοδιάστημα είχε επισκεφθεί την περιοχή μας ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Β. Έξαρχος και μας είχε καθησυχάσει. Τελικά τον Ιούνιο του 2014 έπεσε ξανά χαλάζι στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν πληρωθεί ακόμα ούτε το 2013 ούτε το 2014.
  • Στην περιοχή σας καλλιεργούνται και τεύτλα. Φέτος η καλλιέργεια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Ποια είναι η εικόνα στον Δήμο σας;
Όσον αφορά τα τεύτλα αυτήν τη στιγμή είναι ασυγκόμιστα περίπου 4.000 στρέμματα. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την μείωση του ζαχαρικού τίτλου (pol) από τις βροχές. Η ΕΒΖ μας λέει ότι υπεύθυνος είναι ο ΕΛΓΑ και ο ΕΛΓΑ ότι αν δεν συντρέχουν και άλλοι λόγοι δεν μπορεί να δώσει αποζημιώσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι δεν έχει πληρωθεί ακόμα η Ολοκληρωμένη Διαχείριση που οι παραγωγοί περίμενα από το καλοκαίρι.
  • Πως πήγε φέτος η συγκομιδή μήλων; Υπήρξαν και σε αυτή την καλλιέργεια προβλήματα;
Τα μήλα που καλλιεργούνται στην περιοχή μας έπαθαν ζημιές από το φουζικλάδιο και θέλαμε να κάνουμε δηλώσεις ζημιάς αλλά ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν περιλαμβάνει το φουζικλάδιο στους ασφαλιζόμενους κινδύνους εκτός όπως μας ανέφεραν αν υπάρχουν εκθέσεις από κάποιους συγκεκριμένους φορείς. Απευθυνθήκαμε στο Γεωπονικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από εκεί μας έδωσαν εκθέσεις οι οποίες καταδεικνύουν ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες (μεγάλη υγρασία από τις βροχές) που προκάλεσαν τις ζημιές. Αυτές τις εκθέσεις τις στείλαμε στον ΕΛΓΑ και περιμένουμε απάντηση για τα μήλα.
  • Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή βάμβακος στην περιοχή; Είστε και εσείς μεταξύ των περιοχών που αντιμετώπισαν προβλήματα από τις βροχοπτώσεις;
Το 30% του κάμπου αυτή την στιγμή είναι «αμάζευτο». Επίσης φοβόμαστε τι μέλλει γενέσθαι με την συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος. Η βασική μας ανησυχία είναι αν θα φορολογηθεί ή όχι; Μπορεί να λένε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την Ενιαία Ενίσχυση όμως κανείς δεν έχει αναφερθεί στην Συνδεδεμένη Βάμβακος. Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι δεν θα παίξουν με τις λέξεις.

Πηγή: agrotypos.gr

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ο βορδιγάλειος πολτός και η χρησιμότητά του


Αφιερώματα


Η χρήση του ξεκίνησε στο Μπορντό της Γαλλίας περί το 1880 και ήταν το πρώτο πραγματικό μυκητοκτόνο στην ιστορία της αμπελουργίας και της γεωργίας γενικότερα. Με τον όρο "πραγματικό μυκητοκτόνο" εννοούμε ότι υπήρξε το πρώτο χημικό σκεύασμα του οποίου η δράση κατά των μυκήτων που στόχευε (κυρίως κατά του περονόσπορου) ήταν αδιαμφισβήτητη.
Ο βορδιγάλειος πολτός ή γαλαζόπετρα με ασβέστη, είναι ένα χαλκούχο φάρμακο μυκητοτοξικό, που το χρησιμοποιούμε προληπτικά, για να εμποδίσουμε την προσβολή των φυτών από τους μύκητες, αλλά και για να καταπολεμήσουμε διάφορες ασθένειες, που οφείλονται σε αυτούς, ή σε βακτηρίδια.
Δεν εχει διασυστηματική δράση, αυτο σημαινει οτι με ένα καλό πλύσιμο μπορούμε να καταναλώσουμε τα προϊόντα χωρίς κανένα φόβο και ειναι απο τα ελαχιστα μηκυτοκτονα με την ιδιοτητα αυτη.
Χρησιμοποιειται στην Βιολογικη Γεωργια οταν χρησιμοποιειται σε συγκεκριμενη δοσολογια, υπερβαση της δοσολογιας σκοτωνει και τους ωφελιμους οργανισμους του εδαφους και σταματα την χουμοποιηση της οργανικης ουσιας, με αποτελεσμα τα φυτα να μην διατρεφονται σωστα.
Ειναι απο τα πιο αποτελεσματικα για καταπολεμηση μυκητων της ριζας και φυλλων, με διαφυλλικο ψεκασμο και σε καταλληλη δοσολογια σκοτωνει και τα επιβλαβη εντομα, χρησιμοποιειται ευρεως σε μικρα σποροφυτα λαχανικων.
Η Θειοχαλκινη θεωρειται πιο αποτελεσματικη αφου περιεχει Θειο (Θειαφι)+Χαλκο(Γαλαζοπετρα).
ΘΕΙΙΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ(ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ) κρυσταλικός/Kgr
Ο Θειικός χαλκός είναι χημική ένωση του δισθενούς χαλκού (Cu). Πρόκειται για θειικό άλας του χαλκού που φέρεται με το χημικό τύπο CuSO4. Χαρακτηρίζεται άνυδρος, σε αντίθεση με την ένυδρη μορφή του, (CuSO4.5Η2Ο) που είναι περισσότερο γνωστή ως γαλαζόπετρα.
Υλικά
Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του βορδιγάλειου πολτού εκτός του νερού είναι οθειικός χαλκός και το υδροξείδιο του ασβεστίου τα οποία μπορούμε εύκολα να τα προμηθευτούμε από το εμπόριο.
Ο θειικός χαλκός υπάρχει στο εμπόριο υπό τις εξής μορφές:
  • Γαλαζόπετρα - CuSO4.5H2O: Καθαρός θειικός χαλκός υπό την μορφή μπλε κρυστάλλου με περιεκτικότητα σε νερό 36%.
  • Θειικός χαλκός σε σκόνη - CuSO4: Καθαρός θειικός χαλκός υπό την μορφή λευκής σκόνης. Η μορφή αυτή του χαλκού προέρχεται από θερμική κατεργασία γαλαζόπετρας στους 200oC με αποτέλεσμα να απομακρύνονται τα 5 μόρια του νερού και να χάνει ο θειικός χαλκός την κρυσταλλική του δομή.
  • Βιτριόλι του Σάλτσμπουργκ: Θεικός χαλκός κατώτερης ποιότητας και χαμηλότερης τιμής λόγω της περιεκτικότητάς του σε θειικό σίδηρο. Ανάλογα με την περιεκτικότητα σε σίδηρο υπάρχουν 3 τύποι του συγκεκριμένου προϊόντος.
  • Βιτριόλι της Κύπρου: Θεικός χαλκός κατώτερης ποιότητας και χαμηλότερης τιμής λόγω της περιεκτικότητάς του σε θειικό ψευδάργυρο.

Το υδροξείδιο του ασβεστίου - Ca(OH)2 επίσης μπορούμε να το βρούμε πολύ εύκολα στο εμπόριο υπό τη μορφή λευκής σκόνης και ως πολτό με την ονομασία σβησμένη άσβεστος. Και οι δύο αυτές μορφές (σκόνη ή πολτός) παρασκευάζονται από το οξείδιο του ασβεστίου - CaO (άσβηστη άσβεστος) με ελεγχόμενη προσθήκη νερού. Ο πολτός (ή σβησμένη άσβεστος ή υγρός ασβέστης), που είναι και η πιο εμπορική μορφή σβησμένης ασβέστου στην Ελλάδα, παρασκευάζεται με ελεγχόμενη προσθήκη νερού έως κορρεσμού και μπορούμε να τον προμηθευτούμε από όλες τις μάντρες οικοδομικών υλικών.
Θα πρέπει να προσέξουμε η σβησμένη άσβεστος να είναι καλής ποιότητας, φρέσκια χωρίς ίχνος δημιουργίας ανθρακικού ασβεστίου (πέτρα) λόγω έκθεσης στον αέρα. Εάν έχουμε αμφιβολία για την ποιότητα της σβησμένης ασβέστου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άσβηστη ή άνυδρη άσβεστο την οποία θα πρέπει πρώτα να σβέσουμε εμείς. Η διαδικασία της σβέσης της ασβέστου είναι πολύ απλή αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι πρόκειτε για μία εξώθερμη αντίδραση και συνοδεύεται από ισχυρό κοχλασμό, έκλυση θερμότητας και παραγωγή υδρατμών. Για την σβέση της ασβέστου χρειάζεται περίπου ποσότητα νερού που να έχει 3 φορές το βάρος της άσβηστης ασβέστου αν και για την παραγωγή του βορδιγάλειου πολτού δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η συγκεκριμένη ποσότητα διότι θα προχωρήσουμε στην συνέχεια στον κορεσμό του διαλύματος σε νερό και στην παραγωγή γαλακτώματος ασβέστου. Θα πρέπει όμως να έχουμε εξασφαλίσει ικανοποιητικό δοχείο που να αντέχει την θερμοκρασία που θα αναπτυχθεί (τα απλά πλαστικά δοχεία είναι ακατάλληλα) και ο όγκος του να μας εξασφαλίζει την αποφυγή πιτσιλισμάτων στις γύρω επιφάνειες λόγω του έντονου κοχλασμού.
Αντίδραση σβέσης της άσβηστης ή άνυδρης ασβέστου:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Στη γεωργία χρησιμοποιείται ως ζιζανιοκτόνο και βακτηριοκτόνο
Στις διάφορες καλλιέργειες ως λίπασμα, ενισχυτικό του εδάφους π.χ. του σίτου προ της σποράς και στο ραντισμό των οπωροφόρων δένδρων και ιδιαίτερα στην αμπελουργία.
Στη παραγωγή διαφόρων φυτοφαρμάκων.
Στη βαφή υφασμάτων.
Ως συντηρητικό ξυλείας σε ειδικές βαφές, π.χ. εμποτισμό τηλεγραφικών στύλων, ξύλινων πέδιλων στήριξης σιδηροδρομικών γραμμών.
Ως συντηρητικό δέρματος.
Ως ηλεκτρολύτης ηλεκτρικών στοιχείων.
Λόγω της εύκολης αποσύνθεσής του σε ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται επίσης στη γαλβανοπλαστική και ηλεκτρομεταλλουργία.
Στη φαρμακευτική, ως τοπικό αντισηπτικό, μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο.
Σε πρώτες βοήθειες παρέχεται ως εμετικό - αντίδοτο σε κάποιες περιπτώσεις δηλητηριάσεων.
Σε απολυμάνσεις ευρύτερων χώρων, στρατοπέδων, νοσοκομείων, πλοίων κ.λπ.
Στην αναλυτική χημεία ως πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων χημικών ενώσεων του χαλκού.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΟΡΔΙΓΑΛΙΟΥ ΠΟΛΤΟΥ
Ο βορδιγάλιος πολτός παρασκευάζεται ως εξής για ποσότητα 100 περίπου κιλών: Διαλύουμε 1.5 έως 2.5 κιλά θειικού χαλκού μέσα σε ένα δοχείο ξύλινο ή πλαστικό, που να έχει 50 κιλά νερό. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικών δοχείων, γιατί τα τρυπάει ο θειικός χαλκός. Σε άλλο δοχείο ανακατεύουμε ένα-δύο κιλά σβησμένη ασβέστη (ασβεστόπετρα) με 50 κιλά νερό και φτιάχνουμε γάλα της ασβέστου. Κατόπιν χύνουμε το γάλα της ασβέστου λίγο - λίγο στο διάλυμα του θειικού χαλκού και ανακατεύουμε καλά.Χρησιμοποιόντας ένα πεχαμετρικό χαρτί αν θέλουμε βλέπουμε πότε το ΡΗ του διαλύματος της γαλαζόπετρας απο όξινο ΡΗ<7 nbsp="" p="">
Ο βορδιγάλιος πολτός πρέπει να χρησιμοποιείται την ίδια μέρα που θα παρασκευασθεί, γιατί όσο μένει, χάνει τις αρχικές του ιδιότητες και μπορεί να κάψει τα φυτά.

Παραδοσιακή μέθοδο

Για την παρασκευή 100 λίτρων βορδιγάλειου πολτού θα πρέπει να διαθέτουμε δύο δοχεία πλαστικά, πήλινα ή ξύλινα. Τα μεταλλικά δοχεία δεν είναι κατάλληλα διότι ο θειικός χαλκός τα διαβρώνει. Η χωρητικότητα του ενός δοχείου πρέπει να είναι 55-60 λίτρα ενώ η χωρητικότητα του δεύτερου δοχείου θα πρέπει να είναι 110 λίτρα. Για την παρασκευή του βορδιγάλειου πολτού ακολουθούμε τα εξής βήματα:
Προ-διάλυση θειικού χαλκού
Στο μικρό δοχείο διαλύουμε πολύ καλά την ποσότητα Υ του θειικού χαλκού σε 40-45 λίτρα νερού. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί γαλαζόπετρα, την θρυματίζουμε όσο μπορούμε και εν συνεχεία την βάζουμε μέσα σε λινάτσα την οποία κρεμάμε στην επιφάνεια του νερού ώστε το νερό να μπορεί να κυκλοφορεί στο εσωτερικό της. Με συνεχή ανάδευση ο χαλκός διαλύεται και στο εσωτερικό της λινάτσας μένουν συσσωματώματα τα οποία δεν διαλύθηκαν. Μια καλή πρακτική για να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ποσότητα θειικού χαλκού στην περίπτωση χρήσης γαλαζόπετρας είναι το ζύγισμα της γαλαζόπετρας πριν και μετά την διάλυση.
Προ-διάλυση σβησμένης ασβέστου
Στο μεγάλο δοχείο διαλύουμε την ποσότητα Ζ της σβησμένης ασβέστου σε 40-45 λίτρα νερού ώστε να παραχθεί ένα ομογενές εναιώρημα γαλακτώδους χρώματος το οποίο ονομάζεται γάλα ή γαλάκτωμα ασβέστου. Το παραγόμενο εναιώρημα είναι πολύ καλύτερης ποιότητας εάν χρησιμοποιηθεί νερό άριστης ποιότητας όπως είναι το βρόχινο.
Ανάμιξη των δύο μιγμάτων
Προσθέτουμε το διάλυμα του θειικού χαλκού σιγά-σιγά και με συνεχή ανάδευση στο γαλάκτωμα ασβέστου. Για την ανάδευση χρησιμοποιούμε έναν ξύλινο στύλο.
Ολοκλήρωση διαλύματος
Προσθέτουμε σαπούνι 100-200γρ ή άλλη διαβρεκτική ουσία ώστε να βελτιώσουμε την διαβρεκτικότητα του διαλύματος. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε 1000γρ ζάχαρης η οποία σταθεροποιεί το διάλυμα και βελτιώνει την προσκόλλησή του στην φυτική επιφάνεια. Σύμφωνα με τον P. Raja η προσθήκη της ζάχαρης σταθεροποιεί το διάλυμα και μας δίνει την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε εντός 5 ημερών από την ημέρα παρασκευής του αν και από τους περισσότερους συγγραφείς συνιστάται η χρήση του βορδιγάλειου πολτού αυστηρά κατά την ημέρα της παρασκευής του. Στο τέλος συμπληρώνουμε με νερό ώστε ο όγκος του τελικού διαλύματος βορδιγάλειου πολτού να είναι 100 λίτρα. Το τελικό προϊόν θα πρέπει να έχει ένα γαλανόλευκο ομοιόμορφο χρώμα.
Γέμισμα δοχείου ψεκαστήρα
Κατά το γέμισμα του ψεκαστικού δοχείου θα πρέπει το διάλυμα να περνάει από τουλπάνι (υφασμάτινη σίτα) προκειμένου να κατακρατώνται κομμάτια του θειικού χαλκού και της ασβέστου τα οποία δεν διαλύθηκαν κατά την παρασκευή του πολτού.
Τώρα όσον αφορά τις ποσότητες θειικού χαλκού (Υ) και σβησμένης ασβέστου (Ζ) που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του βορδιγάλειου πολτού, αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την καλλιέργεια, την ασθένεια και την εποχή. Στον πίνακα 1 αναφέρονται οι βασικές συγκεντρώσεις του βορδιγάλειου πολτού σε διάφορες περιπτώσεις.
Πίνακας 1:


ΑσθένειαΣυγκέντρωση βορδιγάλειου πολτούΕποχή
Αμπέλι - Περονόσπορος1,2-1,2-100Άνοιξη
Αμπέλι - Ασθένειες ξύλου1,2-1,2-100Λήθαργο
Πατάτα - Περονόσπορος1,2-1,2-100Άνοιξη - Φθινόπωρο
Ροδακινιά και Αμυγδαλιά - Εξώασκος0,5-0,5-100Λήθαργο
Μηλιά και Αχλαδιά - Βακτηριακό κάψιμο0,5-1-100Λήθαργο και Πράσινη κορυφή
Ελιά - Κυκλοκόνιο1,2-1,2-100Φθινόπωρο και Άνοιξη

Ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείτε για ψεκασμούς καλύψεως (βορδιγάλειος πολτός σε υγρή μορφή) ή για την επάλειψη μεγάλων τομών κλαδέματος και πληγών ή και του κορμού ως προληπτικό μέτρο (βορδιγάλειος πολτός σε μορφή πάστα
Αμπέλι
Στο αμπέλι η χρήση του βορδιγάλειου στοχεύει στην καταπολέμηση του περονόσπορου (Plasmopara viticola)αλλά και για την προστασία των πρέμνων από την ίσκα και άλλες ασθένειες του ξύλου.
Για τους ανοιξιάτικους ψεκασμούς κατά του περονόσπορου συνιστάται η χρήση βορδιγάλειου πολτού 1,2-1,2-100. Η χρήση του θα πρέπει να ξεκινάει αφού οι νέοι βλαστοί αποκτήσουν μήκος τουλάχιστον 10cm διότι ο χαλκός επιβραδύνει την βλαστική ανάπτυξη. Εφόσον η λήψη μέτρων κατά του περονόσπορου είναι απαραίτητη από πολύ νωρίς τότε συνιστάται αρχικά να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο κατάλληλο μή χαλκούχο σκεύασμα με έγκριση για το αμπέλι. Η προσθήκη σαπουνιού (100-200 γρ/100 λίτρα διαλύματος) ή άλλης διαβρεκτικής ουσίας στο μίγμα αυξάνει την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού.
Συνιστώνται οι εξής επεμβάσεις:
Μόλις οι βλαστοί ακοκτήσουν μήκος 10εκ. με 20 λίτρα/στρέμμα
Επανάληψη μετά από 10 ημέρες με 40 λίτρα/στρέμμα
Λίγο πριν την άνθηση με 60 λίτρα/στρέμμα
Λίγο μετά την γονιμοποίηση με 80 λίτρα/στρέμμα

Με τις παραπάνω επεμβάσεις και δεδομένης της σύνθεσης του βορδιγάλειου πολτού εξαντλούμε το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα μεταλλικού χαλκού ανά στρέμμα. Εφόσον χρειαστεί άλλη επέμβαση κατά του περονόσπορου ή άλλης ασθένειας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άλλο μη χαλκούχο σκεύασμα.
Για την προστασία των πρέμνων από την ίσκα αλλά και άλλες ασθένειες του ξύλου συνιστάται ο ψεκασμός των φυτών αμέσως μετά το χειμερινό κλάδεμα με βορδιγάλειο πολτό 1,2-1,2-100. Κατά την επέμβαση αυτή θα πρέπει να λαμβάνουμε μέριμνα για την καλή κάλυψη όλου του ξύλου και ιδιαίτερα των τομών του κλαδέματος. Η επέμβαση αυτή γίνεται αμέσως μετά το κλάδεμα και όταν ακόμα το αμπέλι είναι σε λήθαργο. Επίσης ο ψεκασμός αυτός συνιστάται μετά από χαλαζόπτωση για την απολύμανση των πληγών.
Πατάτα
Στην πατάτα χρησιμοποιούμε τον βορδιγάλειο πολτό σε αναλογία 1,2-1,2-100 για την προστασία των φυτών από τον  περονόσπορο (Phytophthora infestans. Οι ψεκασμοί αρχίζουν αφού τα φυτά αποκτήσουν ύψος 15 με 20cm εξαιτίας της επιβραδυντικής δράσης του χαλκού επί της βλάστησης και επαναλαμβάνονται ανά 10-15 περίπου ημέρες. Το πολύ 4 επεμβάσεις ανά καλλιεργητική περίοδο προκειμένου να μην υπαιρβούμε το όριο των 600γρ μεταλλικού χαλκού ανά στρέμμα ανά έτος. Για την παραπάνω σύνθεση βορδιγάλειου πολτού αυτό το όριο εξαντλείται εφόσον χρησιμοποιηθούν καθ' όλη τη καλλιεργητική περίοδο 200 λίτρα ανά στρέμμα.

Ροδακινιά και Αμυγδαλιά
Στην ροδακινιά και την αμυγδαλιά για την καταπολέμηση του εξώασκου συνιστάται η διεξαγωγή ενός και μόνο ψεκασμού κατά την ληθαργική περίοδο και πριν την έναρξη της διόγκωσης των οφθαλμών με βορδιγάλειο πολτό 0,5-0,5-100.

Μηλιά και Αχλαδιά
Για την καταπολέμηση του βακτηριακού καψίματος σε μηλιές και αχλαδιές συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με βορδιγάλειο πολτό 0,5-1-100 αμέσως μετά την πτώση των φύλλων και επανάληψη στο στάδιο της πράσινης κορυφής.
Ο Χ.Γ. Παναγόπουλος συστήνει έναν ψεκασμό με βορδιγάλειο πολτό 3,5-3,5-100 στο στάδιο της πράσινης κορυφής αλλά πλέον η επέμβαση αυτή ξεπερνάει το ετήσιο όριο που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα μεταλλικού χαλκού ανά στρέμμα και η οποία είναι 600γρ. Με την σύνθεση 3,5-3,5-100 το διάλυμα 100 λίτρων το οποίο είναι για περίπου 1 στρέμμα περιέχει 875γρ μεταλλικού χαλκού το οποίο υπερβαίνει το παραπάνω όριο. Έτσι ο ψεκασμός αυτός μπορεί να γίνει με βορδιγάλειο πολτό 2-2-100 και με την προϋπόθεση πως δεν θα γίνει άλλη επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα ή να γίνει με τον βορδιγάλειο 3,5-3,5-100 και με 60-65 λίτρα/στρέμμα στοχεύοντας κυρίως τα μολυσμένα δένδρα.
Ελιά
Στην ελιά έχει βρεθεί πως η χρήση του βορδιγάλειου πολτού και γενικά των χαλκούχων σκευασμάτων είναι πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου. Συνιστάται η διαξαγωγή ενός ψεκασμού με βορδιγάλειο πολτό 1,2-1,2-100 στις αρχές του φθινοπώρου πριν την έναρξη των βροχών και ένας δεύτερος στις αρχές της άνοιξης.

Σύγκριση με άλλα εμπορικά σκευάσματα
Πλέον στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε πολλά σκευάσματα βορδιγάλειου πολτού τα οποία τα διαλύουμε σε νερό και είναι έτοιμα για χρήση καθώς επίσης και άλλα χαλκούχα σκευάσματα. Στον παρακάτω πίνακα 2 αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του βορδιγάλειου πολτού σε σχέση με αυτά τα σκευάσματα.

Πίνακας 2: Σύγκριση του βορδιγάλειου πολτού με άλλα χαλκούχα σκευάσματα του εμπορίου
ΧαρακτηριστικόΧαλκούχα σκευάσματαΠαραδοσιακός βορδιγάλειος πολτός
Ευκολία αποθήκευσηςΠολύ εύκολη σε ξηρές συνθήκεςΔεν μπορεί να αποθηκευτεί
ΑποτελεσματικότηταΜικρότερη αποτελεσματικότητα και διάρκειαΜεγάλη αποτελεσματικότητα και διάρκεια
Επιπτώσεις στο περιβάλλονΕνεργό για μικρότερο χρόνοΕνεργό για μεγαλύτερο χρόνο
ΦυτοτοξικότηταΑσφαλές για τα περισσότερα φυτάΠολύ αλκαλικό με πολλά άλατα και φυτοτοξικό για πολλά φυτά
ΣυνδυαστικότηταΣυνδυάζεται με πολλά άλλα σκευάσματαΔεν συνδυάζεται με τα περισσότερα σκευάσματα
Ευκολία προετοιμασίαςΠολύ απλή διαδικασίαΠοιο δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί εμπειρία
Διαβρωτικές ιδιότητεςΛιγότερο διαβρωτικόΔιαβρωτικό υλικό


πηγη: green support.gr

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Το ελληνικό ελαιόλαδο «λύση» στην παγκόσμια ζήτηση, εκτιμά το Bloomberg

Σκούρτας Αποστόλης 

Καλά τα νέα για τους Έλληνες παραγωγούς ελαιολάδου, καθώς η Ελλάδα θα διπλασιάσει την παραγωγή της για να αντισταθμίσει την ισπανική παραγωγή που φέτος είναι μειωμένη, σύμφωνα με έκθεση του πρακτορείου Bloomberg.
«Η διεθνής παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί το 2014/15 και η τιμή του θα εκτοξευθεί, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και της καταστροφής των ελαιόδεντρων στην Ισπανία, αλλά και εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία», δήλωσε αναλυτής του πρακτορείου.
Κατά 3.190.000 τόνους το 2013/14 και κατά 2.550.000 το 2014/15 θα μειωθεί η παραγωγή ελαιολάδου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η χειρότερη ξηρασία που έπληξε την Ισπανία και περσινή παραγωγή ρεκόρ που εξουθένωσε τα δέντρα είναι η βασική αιτία της μείωσης. Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή και εξαγωγές ελαιολάδου, σύμφωνα με την έκθεση. Το ισπανικό ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στις σαλάτες, στην κονσερβοποίηση, στην παραγωγή σαπουνιού και σε προϊόντα ομορφιάς.
Η μείωση της ισπανικής παραγωγής θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως, και ειδικά εντός της ΕΕ. Η  τιμή του ελαιολάδου θα αυξηθεί αναλόγως και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα. Η Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της προκειμένου να αντισταθμίσει την μείωση στην Ισπανία,  σύμφωνα με το Bloomberg. Η Συρία επίσης θα έχει μειωμένη παραγωγή εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στη χώρα.
Εκτιμάται πως η Ελλάδα θα παράγει 300.000 τόνους την επόμενη χρονιά, σε αντίθεση με τους 158.000 τόνους  του 2014.

Πηγή: agronews.gr

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Μετά το τσεκ, τον Νοέμβρη, οι πληρωμές των βιοκαλλιεργητών

«Πρώτα το τσεκ και μετά τα βιολογικά» λέει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οπότε η ενίσχυση των βιοκαλλιεργητών πάει πλέον για Νοέμβρη, παρά τις «κούφιες» υποσχέσεις του ΥΠΑΑΤ µια πρώτη δόση µέσα στον Σεπτέµβριο, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως η αρχική οδηγία προέβλεπε τις πληρωμές να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα οι δικαιούχοι καλούνται να πληρώσουν για ακόμα μία χρονιά το 800ρι της πιστοποίησης σύμφωνα με τηλεφωνήματα στην Agrenda, ενώ, αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας αποφασίστηκε η αποστολή εξωδίκου στο ΥΠΑΑΤ λόγω των καθυστερήσεων.

Με αυτό τον τρόπο καλούν τους αρμόδιους για την άμεση και έντοκη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης που αφορά τα έτη 2012, 2013 και 2014, ενώ επίσης σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται πως θα γίνουν ενέργειες για την παράλληλη ενημέρωση του αρμοδίου γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αρμόδιου Επιτρόπου.

Πηγή: agronews.gr

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Αλλάζει το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων!


Αλλάζει το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων Μεγάλες αλλαγές στις αγροτικές και κτηνοτροφικές επιδοτήσεις φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς πλέον το σύστημα χορήγησης κοινοτικών κονδυλίων θα συνδέεται με την παραγωγή προϊόντων για την περίοδο 2014-2020. Όπως, αναφέρει το "Έθνος", ο εθνικός φάκελος για τη νέα ΚΑΠ προβλέπει αναδιανομή της πίτας των 20 δισ. ευρώ και το ύψος των ενισχύσεων θα είναι στρεμματικό και ανάλογο με το είδος του προϊόντος για τους αγρότες ή την εκτροφή ζώων για τους κτηνοτρόφους. Στη λίστα μπαίνουν 13 προϊόντα και τα ποσά επιδότησης για κάθε έτος από το 2014 μέχρι το 2020 ξεκινούν από 3,6 ευρώ και φτάνουν έως και τα 41,6 ευρώ ανά στρέμμα. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, η ενίσχυση ανά ζώο ανέρχεται έως 7 ευρώ για τα αιγοπρόβατα και έως 128 ευρώ για τις αγελάδες. Οι καπνοπαραγωγοί μένουν εκτός επιδοτήσεων ενώ οι ελαιοπαραγωγοί θα ενισχυθούν από τη δεξαμενή των 100 εκ. ευρώ που αφορά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με το νέο σύστημα, ο αγρότης θα λαμβάνει ενίσχυση με βάση τις παραγωγικές επιλογές του και τα συστήματα ποιότητας που θα χρησιμοποιεί, αξιοποιώντας όλη την εκμετάλλευση και το είδος των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται πλέον από το είδος της παραγωγής, την περιοχή στην οποία καλλιεργείται το προϊόν, τις περιβαλλοντικές πρακτικές που σχετίζονται με το "πρασίνισμα", καθώς και την κατηγορία του αγρότη. Κάθε χρόνοι οι αγρότες θα μοιράζονται 2 δισ. ευρώ που αποτελούν την πίτα των άμεσων ενισχύσεων. Η βασική (54%) και η "πράσινη" (30%) θα αποτελούν το 84% του συνόλου που μπορεί να πάρει ένας γεωργός. Ο αγρότης εφόσον καλλιεργεί ή παράγει ένα από τα 13 προϊόντα, η παραγωγή των οποίων συνδέεται πλέον με την παραγωγή, θα δικαιούται επιπλέον ένα ποσοστό 9%. Σε ποσοστό 5% της επιδότησης αναλογεί η δραστηριότητα σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές (φυσικοί περιορισμοί), ενώ το υπόλοιπο 2% αφορά τους νέους αγρότες έως 40 ετών. Τα 13 προϊόντα που επιδοτούνται είναι: Ρύζι, Δημητριακά, Βοοειδή, Βιομηχανική ντομάτα, πορτοκάλια, αιγοπρόβατα, όσπρια, ψυχανθή για ζωοτροφές, Σπόροι (πολλαπλασιαστικό υλικό), Σπαράγγια, Μεταξοσκώληκες, Τεύτλα, Συμπύρηνα ροδάκινα.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Χρονοδιάγραμμα Πληρωμής για Νιτρικά και Βιολογικά.

Καρασμάνης: Από βδομάδα τα νιτρικά και τέλος Αυγούστου τα βιολογικά

Γιουρουκέλη Μαρία

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών από πλευράς υπουργείου, μετά την εξισωτική, που περιλαμβάνει τη νιτρορύπανση του 2012 την επόμενη εβδομάδα, του 2013 μέχρι τις 20 Αυγούστου, της βιολογικής γεωργίας τέλος του μήνα και της βιολογικής κτηνοτροφίας αρχές Σεπτεμβρίου, ανέπτυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης στο βουλευτή Λάρισας Χρήστο Κέλλα.
Την άμεση έναρξη των πληρωμών των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων που αφορούν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στον βουλευτή ΝΔ του Ν. Λάρισας Χρήστο Κέλλα, κατά κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ο Λαρισαίος βουλευτής επισκέφθηκε τον κ. Καρασμάνη έχοντας μια μεγάλη ατζέντα αγροτικών θεμάτων, λαμβάνοντας από τον Υπουργό σημαντικές ειδήσεις που αφορούν γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε όλες τις πληρωμές που αφορούν γεωργούς και κτηνοτρόφους, με τον κ. Κέλλα να εκφράζει έντονα τη δυσαρέσκειά του για το συγκεκριμένο θέμα, αφού όπως επεσήμανε οι αγρότες εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και των μεγάλων καθυστερήσεων βρίσκονται σε αδιέξοδο χωρίς να  μπορούν να καλύψουν  τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να κάνουν τον σχεδιασμό για τη νέα χρονιά.
Πληρωμές για τη νιτρορύπανση
Ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Κέλλα ότι οι καταστάσεις έχουν σταλεί στις ΔΑΟΚ και χθες αναμένονταν η συνυπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Οικονομικών και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ξεκινήσουν οι πληρωμές για τους δικαιούχους του 2012 εντός της εβδομάδας, ενώ για τους δικαιούχους του 2013 οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου. Ο βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό αυτήν τη φορά να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και παλιότερα είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως οι πληρωμές του συγκεκριμένου προγράμματος θα ολοκληρώνονταν ως τα τέλη Ιουνίου.
Πληρωμές για την εξισωτική
Για την εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους ο Υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή πως από την Παρασκευή 8 Αυγούστου ξεκίνησε η πληρωμή της α’ δόσης που αποτελεί το 80% του συνολικού ποσού.
Πληρωμές για τη βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία
Ο βουλευτής έθεσε το θέμα των πληρωμών για τη βιολογική γεωργία για να τον ενημερώσει ο Υπουργός πως οι πληρωμές για τη βιολογική γεωργία του 2012 θα γίνουν στα τέλη Αυγούστου και θα ακολουθήσουν 10 – 15 ημέρες μετά οι πληρωμές για το 2013. Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για τη βιολογική κτηνοτροφία.
Εξαγωγές στη Ρωσία
Στη συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται και το θέμα των εξαγωγών προς τη Ρωσία, ύστερα και από το εμπάργκο που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας στα προϊόντα από Αμερική και Ευρώπη, με τον κ. Κέλλα να μην κρύβει την ανησυχία του για τους χιλιάδες αγρότες της χώρας που βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς  να μένει στα δέντρα, καθώς υπάρχει μηδενική ζήτηση. Ο κ. Καρασμάνης ενημέρωσε τον βουλευτή ότι η Ελλάδα μαζί με την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν ήδη στείλει από κοινού επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΕ, ζητώντας άμεση επίλυση του θέματος ή λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης μέσω αποζημιώσεων.
Καθορισμός βοσκοτόπων
Ο βουλευτής ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό, την κατάθεση  φακέλου με τον οποίο θα ζητά τον καθορισμό διαφορετικών κριτηρίων για την χώρα μας  από αυτά της ΕΕ για τον καθορισμό των βοσκοτόπων, καθώς η μορφολογία του εδάφους της Ελλάδας είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται στη χώρα μας ως μη επιλέξιμες, εκτάσεις στις οποίες βόσκουν κοπάδια, ελαττώνοντας σημαντικά τον αριθμό των στρεμμάτων. Ο Υπουργός δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο θέμα, μελετάται αυτήν πρόταση και αναμένονται εξελίξεις.
Νέα ΚΑΠ
Ο  κ. Κέλλας δήλωσε ικανοποιημένος από την τελική κατάθεση του φακέλου για τη νέα ΚΑΠ που χωρίζει τη χώρα σε 3 περιφέρειες, λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται η αγροτική οικονομία και η χώρα είναι μια στήριξη αυτών που πραγματικά παράγουν, και χαρακτήρισε αναγκαίο να θεσμοθετηθεί άμεσα ο όρος του ενεργού αγρότη (είχε καταθέσει ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα από τον Νοέμβριο του 2013).
Νέοι Αγρότες
Ο βουλευτής ζήτησε να μάθει και για την πορεία που υπάρχει για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, αφού χιλιάδες νέοι αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα του προγράμματος, με τον Υπουργό να τον ενημερώνει ότι οι φάκελοι βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σύντομα.
Πηγή: AgroNews.gr

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Καλλιέργεια φακής

Αγροτικές ΚαλλιέργειεςΜε την καλλιέργεια να ανήκει στην κατηγορία των ψυχανθών, διαθέτει ικανότητα αζωτοδέσμευσης απευθείας από το περιβάλλον, αποτελώντας  ιδανική λύση τόσο ως κύρια καλλιέργεια , όσο και για αμειψισπορά σιτηρών και ιδανικώς σίτου.


Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες φακής, με δύο κύριες να καλλιεργούνται κατά κόρον στη χώρα μας, αυτές είναι η λεπτόσπερμη και η πλατύσπερμη ποικιλία αντίστοιχα .
Κλίμα : Η καλλιέργεια ευδοκιμεί σε περιοχές με χαμηλό σχετικά υψόμετρο που δεν υπερβαίνει τα 1000μ. Χρειάζεται ήπιους χειμώνες ,καθώς παρατεταμένοι παγετοί κάτω των -10 βαθμών προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στα φυτά.
Εκτός από το ψύχος , ζημιές στα σπέρματα μπορούν να προκαλέσουν και υψηλές παρατεταμένες θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών ,κυρίως όταν αυτές λαμβάνουν χώρα κατά την περίοδο την άνθισης. Τη συγκεκριμένη περίοδο, δηλαδή Απρίλιο –Μάιο  τα φυτά χρειάζονται βροχές ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά υγρασίας και να βοηθηθεί η ανάπτυξη των σπερμάτων.
Έδαφος : Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, είναι ανθεκτική στην ξηρασία καλλιέργεια και προσαρμόζεται σε ποικιλία εδαφών, από αμμοπηλώδη ως και αργιλώδη. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η καλή αποστράγγιση ,καθώς δεν αγαπά την περίσσεια υγρασίας σε καμία περίπτωση. Άριστα αποτελέσματα φαίνεται να δίνουν τα ελαφριά εδάφη με καλή πάντα αποστράγγιση, ενώ αντίθετα δεν δίνει καλά αποτελέσματα σε εδάφη αλατούχα.
Προετοιμασία εδάφους : Πριν από τη σπορά ,καλό θα ήταν να προηγηθεί στις αρχές του φθινοπώρου ένα καλό όργωμα , με τη λίπανση να το ακολουθεί.
Αμέσως μετά θα πρέπει να γίνει ένα ψιλοχωμάτισμα , ενώ μετά τη σπορά και εφόσον χρησιμοποιούνται μηχανικά μέσα , καλό θα ήταν να ισοπεδωθεί το έδαφος.
Σπορά : Τα σπέρματα φυτεύονται στον αγρό κυρίως τον Οκτώβρη, ωστόσο καλό είναι η σπορά να γίνεται αργότερα μετά τα μέσα Νοεμβρίου ώστε η καλλιέργεια να αξιοποιήσει στο έπακρο τις κλιματικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν.
Τα σπέρματα τοποθετούνται με τη βοήθεια κοινής σπαρτικής μηχανής μετά από ρύθμιση , σε γραμμές , σε αποστάσεις 25-30 εκατοστά και 2-3 εκατοστά βάθος.
Οι ποσότητες που θα χρειαστούν είναι, για τη λεπτόσπερμη ποικιλία 5-8 κιλά σπερμάτων ανά στρέμμα , και 9-12 κιλά για την πλατύσπερμη αντίστοιχα.
Λίπανση : Η φακή όπως προαναφέρθηκε ανήκει στην κατηγορία των ψυχανθών. Ως εκ τούτου τα φυτά λόγω συμβίωσής τους με βακτήρια του γένους  Rhizobium  σε φυμάτια που σχηματίζονται στις ρίζες τους, έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν άζωτο από το περιβάλλον. Κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να επέμβουμε με προσθήκη επιπλέον αζώτου υπό μορφή λίπανσης.
Ωστόσο αν η καλλιέργεια εγκαθίσταται στον αγρό για πρώτη φορά, ίσως χρειαστεί   να εμβολιαστεί το έδαφος με τα συγκεκριμένα βακτήρια ώστε να αρχίζει η αζωτοδέσμευση.
Πολύ πιθανό επίσης να μη χρειαστεί καν και η προσθήκη καλίου ,εφόσον το έδαφος δεν έχει έλλειψη, γεγονός σύνηθες στα ελληνικά εδάφη.
Έτσι το μόνο που θα χρειαστεί να προστεθεί είναι φώσφορος , περίπου 6 μονάδες P205 ανά στρέμμα.
Καλό θα ήταν να αποφευχθεί η χρήση του ίδιου προϊόντος λίπανσης  που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως στα σιτηρά .
Νερό δεν απαιτεί ιδιαίτερα γι αυτό και κυρίως καλλιεργείται ξηρικά.
Συγκομιδή : Τα φυτά θερίζονται με θεριστική μηχανή μόλις κιτρινίσουν αλλά πριν αποξηρανθούν για αποφυγή απωλειών.
Στη συνέχεια τα κομμένα φυτά αφήνονται να αποξηρανθούν και αλωνίζονται με κοινές θεριζοαλωνιστικές μηχανές.
Ακολουθεί καθαρισμός των σπερμάτων και αποθήκευσή τους όταν η υγρασία τους δεν ξεπερνά το 13 %.
Εχθροί- Ασθένειες :  Σημαντικότατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η καλλιέργεια από τα ζιζάνια. Το μέγεθος των φυτών επιτρέπει στα ζιζάνια να καταπνίγουν την καλλιέργεια κυρίως κατά την άνοιξη οπότε και είναι απαραίτητη η άμεση αντιμετώπισή τους.
Τα φυτά πλήττονται σαφώς και από μια πληθώρα ασθενειών με τις κύριες ωστόσο και περισσότερο κοινές να είναι το φουζάριο( Fusarium sp), η ριζοκτόνια,(  Rhizoctonia sp) και η σκλερωτίνια (Sclerotinia) . Παρατηρούνται επίσης περονόσπορος ( Peronospora lentis) καθώς και σκωρίαση ( Uromyces fabae). Όλες είναι αντιμετωπίσιμες με κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα .
Επίσης έντομα όπως ο Βρούχος (Bruchus signaticornis) προκαλλούν σοβαρότατα προβλήματα και καλό θα ήταν να γίνονται προληπτικά  2 ψεκασμοί με deltamethrin είτε endosulfan κατά την άνθιση. Σε περίπτωση που βρεθεί ενήλικο αντιμετωπίζεται με aluminium phosphate.
Αφίδες και θρίπας μπορούν επίσης να βρεθούν.
Αποδόσεις  Οι αποδόσεις κυμαίνονται περίπου στα 100-120 κιλά ανά στρέμμα αριθμοί μικροί σχετικά για τις ικανότητες των ελληνικών εδαφών ,τα οποία διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για κατακόρυφη αύξηση του όγκου παραγωγής.
Η φακή αποτελεί ιδανική καλλιέργεια για αμειψισπορά σίτου κυρίως με εναλλαγή κάθε 2-3 χρόνια. Καλλιέργειες ψυχανθών είναι σημαντικό  και θα έπρεπε να επιλέγονται για εναλλαγή καλλιεργειών καθώς βοηθούν εξαιρετικά το έδαφος να ανακτήσει το χαμένο του άζωτο με ελάχιστο κόστος.
Ευθαλία Παυλίδου

Πηγή: agrocapital.gr