Translate

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Βιολογικά:αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα Βιολογικές Καλλιέργειες 2017-2021 (με το κριτήριο NATURA).

Αποτέλεσμα εικόνας για βιολογικα πορτοκαλια

Στην Λακωνία από 1.293 αιτήσεις εγκρίθηκαν λόγω NATURA μόλις 138, τα κριτήρια που προτείνει ο Σύλλογος Γεωπόνων του νομού για τη νέα προκήρυξη

«Πασχαλιάτικο δώρο» έκανε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  στους Λάκωνες Βιοκαλλιεργητές. Την περασμένη Πέμπτη, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα Βιολογικές Καλλιέργειες 2017-2021 (με το κριτήριο NATURA). Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Νομού Λακωνίας κ. Θεοφάνης Λάζαρης, «τα αποτελέσματα αυτά είναι καταστροφικά για το νομό Λακωνίας».

Και προσθέτει: «στην Λακωνία δεν υπάρχουν πολλές περιοχές χαρακτηρισμένες NATURA. Με το κριτήριο αυτό μπήκαν στο πρόγραμμα κάποιοι νομοί που ποτέ δεν είχαν ενδιαφερθεί στο παρελθόν να παράγουν βιολογικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα η Λάρισα, όπου δηλώσαν σε όλο τον κάμπο μηδική (που δίνει 60 ευρώ το στρέμμα).

Η Λακωνία είναι ο δεύτερος νομός στην χώρα μας (μετά την Αιτωλοακαρνανία) με τα περισσότερα στρέμματα βιολογικών (κυρίως ελαιόδεντρα και πορτοκαλιές). Ζητάμε άμεσα να γίνει η προκήρυξη του προγράμματος πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ. Καταφέραμε να παράγουμε στην περιοχή της Σπάρτης 3-4 χιλιάδες τόνους βιολογικά πορτοκάλια όταν η συνολική παραγωγή της περιοχής ανέρχεται σε12 – 13 χιλιάδες τόνους. Το ίδιο κάναμε και με το βιολογικό ελαιόλαδο που έφτασε να πωλείται στην αγορά στα 5 ευρώ το κιλό, ενώ οι ελιές ποικιλίας Καλαμών στα 3,5 ευρώ. Καταφέραμε να στήσουμε ένα δίκτυο παραγωγής και τώρα έρχονται να το διαλύσουν».
Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά σύμφωνα με επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Νομού Λακωνίας:
  • Υπεβλήθησαν 1.293 αιτήσεις και εγκρίθηκαν μόνο 138.
  • Σε επίπεδο χώρας το ποσοστό έγκρισης ανέρχεται σε 22,6 % και στη Λακωνία μόλις φθάνει το 10,5 %.
  • Οι εγκεκριμένοι  στο Nομό αντιστοιχούν  στο 1,2 %  του συνόλου των εγκριθέντων πανελλαδικά.
Ας σημειωθεί ότι οι  παραδοσιακοί βιοκαλλιεργητές  του νομού υπερβαίνουν  τους  χίλιους και έχουν  πολυετή και αξιόλογη παρουσία στη παραγωγή – τυποποίηση και εμπορία βιολογικών προϊόντων.
Έτσι με την πρόσφατη αξιολόγηση, εκατοντάδες  γεωργικές εκμεταλλεύσεις  με υποδομές, με συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία απαξιώνονται με μια μονοκοντυλιά.
Βρίσκονται μετέωρες αναφορικά με τον σχεδιασμό τους και τα καλλιεργητικά τους πλάνα. Τούτο το αποτέλεσμα, είναι παράγωγο μεγάλων και σοβαρών λαθών της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Αυτή  έχει ευθύνες διότι:
- Παρουσίασε την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας ως μία ακόμη ευκαιρία για επιδότηση στο χώρο της γεωργίας.
- Ισοπέδωσε την βιολογική γεωργία, ως μία εναλλακτική  μορφή γεωργίας που εξοικονομεί φυσικούς πόρους, μειώνει τις εισροές, σέβεται τα οικοσυστήματα και βέβαια την ανθρώπινη ζωή.
- Επιχείρησε  να «στριμώξει» τη βιολογική γεωργία αποκλειστικά στις περιοχές του Δικτύου ΝΑΤURA 2000 !!!
- Εξέδωσε μία προκήρυξη – πρόσκληση πρόχειρη, χωρίς ουσιαστικά κριτήρια, η οποία  δεν υπηρετούσε  την στήριξη  της Βιολογικής Γεωργίας αλλά  μάλλον την ανάγκη να «παρουσιαστεί» έργο.
-Ενέκρινε διαδοχικές παρατάσεις  του προγράμματος, και  κατ΄ επέκταση  την αθρόα υποβολή αιτήσεων, ενώ  γνώριζε  ότι  εγκεκριμένος  προϋπολογισμός  είχε  υπερκαλυφθεί.
Το μέτρο 11 βιολογικές καλλιέργειες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2014-2020 «ναυάγησε» στα  ήρεμα νερά της Βιολογικής Γεωργίας.

Η μισή προκήρυξη που αφορά την κτηνοτροφία, σιωπηλά ακυρώθηκε!!
Η άλλη μισή που αφορά την φυτική παραγωγή τελεί υπό αμφισβήτηση και κατάρρευση υπό το βάρος των καταγγελιών και των προσφυγών.

Προκειμένου να διασωθεί το πρόγραμμα θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο:
Α. Να ακυρωθεί ολοσχερώς η τελευταία προκήρυξη και να μην ισχύσουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης αξιολόγησης.
Β. Να γίνει άμεσα νέα προκήρυξη του προγράμματος και πριν την ολοκλήρωση των εργασιών υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης  του έτους  2017.
Γ. Να υιοθετηθούν κριτήρια βαθμολόγησης των υποψηφίων που θα διασφαλίζουν, την εθνική επιλογή για την προώθηση της βιολογικής παραγωγής, την ομαλή συνέχιση του προγράμματος, και την διαφάνεια στην κατανομή των πόρων.
Ως τέτοια κριτήρια ενδεικτικά αναφέρονται:
- Η κύρια απασχόληση του υποψηφίου.
- Η ύπαρξη  επιχειρησιακού προγράμματος Νέου Αγρότη.
- Η περιοχή ανάπτυξης της εκμετάλλευσης (πεδινή - μειονεκτική).
- Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων σήμερα.
- Η συμμετοχή  σε συλλογικά σχήματα συγκέντρωσης - τυποποίησης εμπορίας βιολογικών προϊόντων.
- Η παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών.
- Το μέγεθος της εκμετάλλευσης (κατώτερο και ανώτερο όριο).
- Το είδος καλλιεργειών. 
Δ. Οι προς διάθεση πιστώσεις θα πρέπει να κατανεμηθούν ανά Περιφέρεια με βάση το ιστορικό προηγούμενο και  να διαφυλαχθεί το καλλιεργητικό προφίλ κάθε Περιφέρειας.
Ε. Να επανεξετασθεί το ύψος της ενίσχυσης ανά καλλιέργεια και  στρέμμα, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία  του ΥπΑΑΤ
Να αναλογιστεί τις ευθύνες της  απέναντι στους Έλληνες παραγωγούς,  να αναγνωρίσει τα λάθη της, να επιδείξει καλή θέληση και ταχύτατα να λάβει τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.
Κάθε καθυστέρηση και ολιγωρία την πληρώνει πανάκριβα ο δοκιμαζόμενος Έλληνας αγρότης - παραγωγός.
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Λακωνίας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΛΑΖΑΡΗΣ   ΘΕΟΦΑΝΗΣ
Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ - ΚΩΣΤΑΚΟΣ  ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ
Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου