Translate

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Το Βακτηριακό Κάψιμο.
 Αποτέλεσμα εικόνας για το βακτηριακό κάψιμο















 Η αιτία λοιπόν είναι το βακτήριο ερβίνια, Erwinia amylovora, που προκαλεί το βακτηριακό κάψιμο στην αχλαδιά, τη μηλιά και την κυδωνιά και συχνά οι ιδιοκτήτες μηλοειδών αντιμετωπίζουν την ασθένεια. 
 Αποτέλεσμα εικόνας για Erwinia amylovora
Η πιο ευαίσθητη από τις ποικιλίες των αχλαδιών είναι η Κοντούλα , ενώ στα μήλα φοβερή ευαισθησία παρουσιάζει η Pink Lady, κάποιες ποικιλίες Fungi και Golden, ενώ το (2010) εμφανίστηκε μέχρι και σε Granny Smith . Το κυδώνι είναι το πιο ευαίσθητο από όλα και προσβάλλονται όλες οι ποικιλίες.
Το παθογόνο μπορεί να καταστρέψει ένα πλήρως ανεπτυγμένο και υγιές δένδρο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ,συχνά μέσα σε ένα μήνα η κι ακόμα πιο γρήγορα. Επιπλέον η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα δέντρα γύρω από το μολυσμένο. Η αυξημένη σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια της άνθησης σε συνδυασμό με συνεχή επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών εκδηλώνουν την ασθένεια και διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές κυρίως σε αχλαδιές. Τα συμπτώματα είναι το μαύρισμα των ανθέων, των καρπιδίων, των φύλλων και των βλαστών που μοιάζουν σαν «κάψιμο από φωτιά».

Κατά την διάρκεια την βλάστησης, αρχικά μπορούν να φανούν τα πρώτα συμπτώματα από την μόλυνση των ανθέων. Στα σέπαλα στους μίσχους των λουλουδιών εμφανίζεται βακτηριακή κολλώδης ουσία, τα λουλούδια εξασθενούν και τα προκαταρκτικά φρούτα γίνονται μαύρα αλλά παραμένουν στο δέντρο. Τα μολυσμένα και νεκρά φρούτα μουμιοποιούνται στο δένδρο.
Τα καφετιά ή μαύρα προσβεβλημένα φύλλα δεν πέφτουν από τους βλαστούς ή τα κλαδιά. Στην περίπτωση έντονης μόλυνσης στα κλαδιά και στους μίσχους τον ευπρόσβλητων ειδών, εκκρίνεται άφθονη βακτηριακή κολλώδης ουσία. Η μόλυνση στους μίσχους ή στην βάση της ρίζας προκαλεί το σχίσιμο του φλοιού, ελκώδεις πληγές και καφεκόκκινο αποχρωματισμό των ξυλωδών μερών. Οι ιστοί του φλοιού του μολυσμένου δένδρου γίνονται σκούροι με βαθουλώματα και αργότερα μαραίνονται. Οι μολυσμένοι καρποί μαραίνονται και μουμιοποιούνται, γίνονται μαύροι και παραμένουν στο δένδρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Απαραίτητη έτσι, είναι η εκρίζωση και το κάψιμο των προσβεβλημένων δέντρων, καθώς και η αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων στα δέντρα που δεν έχει επεκταθεί ακόμη πολύ η προσβολή μαζί με υγιές τμήμα 30-35 εκατοστών και να καταστρέφονται.
Επίσης προληπτικά, πρέπει να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος συνεχώς κατά τις εργασίες αφαίρεσης με οινόπνευμα του εμπορίου ή διάλυμα ΥπερΜαγγανικού Καλίου και να ακολουθήσει ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα. Σημαντικό στάδιο για την καταπολέμηση του Βακτηρίου είναι το στάδιο τις ανθοφορίας, στήν αρχή και στο τέλος της να γίνονται ψεκασμοί με ΥπερΜαγγανικό Κάλιο και στο 100% αυτής ψεκασμός με φωσφονικά ιόντα καλίου(βιολογικά) ή αντιβιοτικά(συμβατικά).  Τέλος, ο έλεγχος της βλάστησης με περιορισμό της αζωτούχου λίπανσης ή με τη χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης εγκεκριμένων στην καλλιέργεια βοηθά στην πρόληψη της ασθένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου