Translate

Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Οι βιοκαλλιεργητές κινδυνεύουν με πρόστιμα....

Αποτέλεσμα εικόνας για βιοκαλλιεργητές πρόστιμα

Οι βιοκαλλιεργητές κινδυνεύουν με πρόστιμα και φυλακίσεις ενώ το ΥπΑΑΤ συνεχίζει τη διαβούλευση για το καθεστώς λειτουργίας των αγορών.

Από την μια γίνεται «διαβούλευση» στο ΥπΑΑΤ για το καθεστώς λειτουργίας των βιολογικών αγορών και από την άλλη η αστυνομία φαίνεται ότι έχει «εντολές» να συλλαμβάνει τους παραγωγούς που τολμούν να πωλούν τα προϊόντα τους. Έτσι η χώρα μας έχει ακόμη μια «πρωτιά» στην ΕΕ, αντί να διευκολύνει την πώληση βιολογικών τροφίμων να προχωρά σε διώξεις των παραγωγών. Την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, στην αγορά βιολογικών προϊόντων στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί με πολιτικά έκαναν έλεγχο στους παραγωγούς και ζήτησαν από την Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας κ. Χρυσούλα Σκορδίτη να τους ακολουθήσει στο Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την έλλειψη αδειών σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς. Εκεί, η Πρόεδρος ενημερώθηκε ότι κανονικά θα έπρεπε να συλληφθούν με την αυτόφωρη διαδικασία, να επιβληθούν πρόστιμα και να γίνουν κατασχέσεις προϊόντων.
Τελικά μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εξηγούσε ότι το θέμα των αδειοδοτήσεων είναι σε στάδιο διαβούλευσης, σταμάτησε η διαδικασία.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας κ. Χρυσούλα Σκορδίτη «δεν γνωρίζουμε από ποιον έγινε η καταγγελία. Είμαστε σε διαβούλευση εδώ και δύο χρόνια με το ΥπΑΑΤ για το νομικό καθεστώς λειτουργίας των βιολογικών αγορών και ξαφνικά εμφανίζεται η αστυνομία και εξαπολύει απειλές στους παραγωγούς για αυτόφωρα και κατασχέσεις. Ζήτησα από τον σύμβουλο του Υπουργού κ. Αποστόλου να μεσολαβήσει για αυτά τα απαράδεκτα πράγματα. Δεν πιστεύω τίποτα πια από το ΥπΑΑΤ. Ο νόμος Τσαυτάρη το 2014 με τα «farmers market» που έλεγε ότι εκεί θα ενταχθούμε αλλά ποτέ δεν βγήκαν οι υπουργικές αποφάσεις και ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Το 2016 είχαμε τροποποίηση του νόμου αλλά από τότε συνεχίζεται η διαβούλευση χωρίς να φαίνεται «φως στο τούνελ». Εμείς ζητάμε να υπάρξει αυτόδιαχειριζόμενος φορέας στις βιολογικές αγορές αναμένουμε τις προτάσεις από το ΥπΑΑΤ».
Όπως επισημαίνει η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας, «είναι παράλογο και πάνω από όλα άδικο να βάλλεται η παραγωγική τάξη της χώρας κατά αυτόν τον τρόπο. Στα 22 χρόνια λειτουργίας των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων στη χώρα, οι αγρότες παρακαλάνε το ελληνικό κράτος για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν νόμιμα. Αντί αυτού, οι αγρότες-παραγωγοί βιολογικών προϊόντων υπόκεινται διώξεις και κυνηγητό, λες και διαπράττουν έγκλημα, εξ αιτίας της ολιγωρίας των αρμοδίων.
Ο Νόμος που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία αγορών παραγωγών ψηφίστηκε ήδη από το 2014, τροποποιήθηκε το 2016, επίκειται και νέα τροποποίηση, και δεν εφαρμόζεται ποτέ.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων τελούν υπό καθεστώς «ομηρίας». Γίνεται μία αέναη διαβούλευση, για κάτι που ήδη δουλεύει σωστά, με δημοκρατικές αρχές, με αυτοδιαχείριση και με κανόνες λειτουργίας βασισμένους σε επίσημα πρότυπα ποιότητας.
Οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων προσφέρουν φρέσκα, οικονομικά, ασφαλή, πιστοποιημένα προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων.
Το καταναλωτικό κοινό το έχει καταλάβει και τις έχει αγκαλιάσει. Το ότι 22 χρόνια τώρα λειτουργούν σε καθεστώς ημιπαρανομίας, οφείλεται στο ότι πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να χωρίσουν δύο γαϊδάρων άχυρα.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει πει επανειλημμένα ότι στηρίζει τους μικρούς παραγωγούς. Είναι ευκαιρία να το αποδείξει στην πράξη».
Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου