Translate

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Δήλωση εφαρμογής από 4 Απριλίου για βιολογικά, νιτρικά

Από τις 4 Απριλίου καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις εφαρμογής οι δικαιούχοι βιολογικής γεωργίας και νιτρικών για την πενταετία, προκειμένου κατόπιν να πληρωθούν για τις δεσμεύσεις του 2015 -όταν και εφόσον υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια.
Στη σχετική τροποποιητική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η χρονική μετάθεση κατά ένα μήνα στην υποβολή των σχετικών δηλώσεων εφαρμογής για τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα του 2015, η οποία αυτόματα θα καθυστερήσει και τις πληρωμές των δικαιούχων παραγωγών, κρίνεται αναγκαία –όπως αναφέρεται- «λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές δυσκολίες και την υστέρηση στη διαδικασία έναρξης καταχώρησης των τροποποιήσεων συμβάσεων/ΣΠΔ, των μεταβιβάσεων και των συμβάσεων κατόπιν έγκρισης αιτημάτων θεραπείας».
Αντίστοιχα, από τις 4 Απριλίου μπορούν να καταθέσουν δήλωση εφαρμογής του έτους 2015, οι δικαιούχοι αμειψισποράς σε καπνοπαραγωγικές περιοχές για την πρώτη και δεύτερη πρόσκληση, ολοκληρωμένης διαχείρισης καπνού για την πρώτη, δεύτερη και τρίτη πρόσκληση και ολοκληρωμένης τεύτλων για την πρώτη και τη δεύτερη πρόσκληση.
Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και σύμφωνα με το υπ. αριθμό 38595/15-02-2016 έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποίο γίνεται γνωστό ότι η υποβολή των δηλώσεων εφαρμογής για το έτος 2015 και για τις παρακάτω δράσεις:
1) Δράση 2.3Α: Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή καπνού
2) Δράση 2.3Β: Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή σακχαροτεύτλων
3) Δράση 1.1: Βιολογική Γεωργία
ξεκινάει στις 04 Απριλίου 2016 (αντί για τις 10 Φεβρουαρίου) και θα πρέπει να οριστικοποιηθεί στο μηχανογραφικό σύστημα μέσα σε είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες.
Για τη Δράση 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» ως ημερομηνία έναρξης υποβολής της δήλωσης εφαρμογής ορίζεται η 16η Αυγούστου 2016 και θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέσα σε είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες
Για τη Δράση 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» ως ημερομηνία έναρξης υποβολής δήλωσης εφαρμογής έτους 2015 ορίζεται η 16η Μαΐου 2016. Και σε αυτή τη περίπτωση η δήλωση εφαρμογής θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέσα σε είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες.
Σε όλες τις περιπτώσεις μέσα σε εβδομήντα (70) ημερολογιακές ημέρες από την οριστικοποίηση της δήλωσης εφαρμογής, θα πρέπει αυτή να κατατεθεί σε έντυπη μορφή με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Βρείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο Τροποποιητική απόφαση αγροπεριβαλλοντικά.pdf
Πηγή: agronews.gr

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Κάποιοι δεν θέλουν να λειτουργήσουν νόμιμα οι αγορές παραγωγών, καταγγέλλουν οι βιοκαλλιεργητές


Κάποιοι δεν θέλουν να λειτουργήσουν νόμιμα οι αγορές παραγωγών, καταγγέλλουν οι βιοκαλλιεργητές«Είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της νομοθέτησης των Αγορών Παραγωγών και των Αγορών Βιοκαλλιεργητών, η οποία αναμένεται να γίνει μέσα από το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που έχει πάει στη Βουλή», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μαΐστρος Καραμπάσης, πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής (ΣΥ.Β.Α.Α.) και προσθέτει «δυστυχώς τους τελευταίους μήνες ξεκίνησαν καταγγελίες προς δήμους περιφέρειες και αστυνομία. Είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε άδειες. Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε πρόστιμα και πολλές αγορές κινδυνεύουν να κλείσουν. Εδώ και ένα μήνα έχει κλείσει η αγορά βιοκαλλιεργητών στον Κορυδαλλό και αυτή την στιγμή κινδυνεύουν να κλείσουν οι αγορές της Κηφισιάς και του Ψυχικού».

Στην επιστολή που έστειλε ο ΣΥ.Β.Α.Α. προς την κυβέρνηση αναφέρει τα εξής:

«Μετά από 22 συνεχή έτη προτάσεων, δράσεων και αγώνα φτάσαμε επιτέλους ένα μόλις βήμα πριν από την ολοκλήρωση της Νομοθέτησης των Αγορών Παραγωγών και των Αγορών Βιοκαλλιεργητών.

Η πολυαναμενόμενη τροποποίηση του Ν. 4235/14 άρθρο 56 είναι πλέον στο δρόμο προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής καθώς και η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης έχει πάρει το δρόμο προς τη διαβούλευση με τους φορείς, ένα βήμα πριν την υπογραφή της, όπως μας διαβεβαιώνουν Βουλευτές και Σύμβουλοι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευ. Αποστόλου.

Η εν λόγω τροποποίηση αποτελεί κομμάτι του Νομοσχεδίου για τους Συνεταιρισμούς και συγκεκριμένα μιλάμε για το άρθρο 49. Είναι λοιπόν όλοι ευχαριστημένοι;

Οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών είναι θεσμός. Όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα Δελτία Τύπου λειτουργούν στη χώρα μας εδώ και 22 χρόνια ανελλιπώς, με επιτυχία και εξασφαλίζουν στους καταναλωτές πρόσβαση σε καθαρή, πιστοποιημένη και ποιοτική τροφή σε ανταγωνιστικές τιμές σε καθημερινή βάση.

Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες δεχόμαστε σωρεία καταγγελιών διότι λειτουργούμε τις Αγορές μας «δίχως άδειες», καταγγελίες οι οποίες όλως τυχαίως άρχισαν όταν πήρε διάσταση το γεγονός της Νομοθέτησης- Αδειοδότησης των Αγορών Παραγωγών – Βιοκαλλιεργητών.

22 χρόνια λειτουργίας με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία μας αγκάλιασε και κατανόησε την ανάγκη των καταναλωτών, μέσα σε μερικούς μήνες γκρεμίζεται γιατί κάποιοι δεν θέλουν τις Αγορές Βιοκαλλιεργητών. Ήδη μας έκλεισαν την Αγορά του Κορυδαλλού, κλείνουν την Αγορά της Κηφισιάς και του Ψυχικού και έπεται συνέχεια όπως μας πληροφόρησαν τα αρμόδια κλιμάκια. Κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, εκδιώκουν τους Βιοκαλλιεργητές από τις Αγορές τους, επιβάλλοντας πρόστιμα 5.000 €/ έκαστο βιοπαραγωγό διότι αυτό ορίζει ο Ν. 4264/14 για τις Λαϊκές Αγορές του Υπουργείου Ανάπτυξης (Υπ.Αν.), με την αιτιολογία ότι έχουν καταγγελίες «απόρρητες» και εντολές ελέγχου από ανώτερα κλιμάκια.

Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι εμείς είμαστε Αγορές Παραγωγών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι Λαϊκές Αγορές του Υπουργείου Ανάπτυξης! Κάποιοι - παρά τα 22 χρόνια λειτουργίας των Αγορών Βιοκαλλιεργητών Αττικής - επιμένουν να μην θέλουν να αποδεχτούν την πραγματικότητα, την ίδια στιγμή που και τα δύο Υπουργεία αποδέχτηκαν τη διαφορά αυτή.

22 χρόνια λειτουργίας των Αγορών Βιοκαλλιεργητών δίχως Νομοθετικό πλαίσιο και τώρα θυμήθηκαν να μας τις κλείσουν; Τώρα που Νομοθετούνται;

Ζητάμε άμεσα, έχοντας την πλήρη στήριξη των χιλιάδων καταναλωτών που μας εμπιστεύονται καθημερινά εδώ και 22 χρόνια:

1. Την παρέμβαση κατά την πάσα αρμόδια αρχή ώστε να σταματήσει αυτό το «θέατρο του παραλόγου» που βιώνουμε όλοι μας –παραγωγοί και καταναλωτές- τους τελευταίους μήνες! 
Οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών αποτελούν ένα σύγχρονο και υποδειγματικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο σέβεται απόλυτα τους καταναλωτές, το περιβάλλον και την κοινωνία αυτής της χώρας δίχως να επιβαρύνει απολύτως ΚΑΝΕΝΑΝ!

Ζητάμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου:
2. Την ΑΜΕΣΗ ολοκλήρωση της διαδικασίας έτσι ώστε να μπορούμε να εκδώσουμε τις άδειες μας και να είμαστε Νόμιμοι και Νομότυποι!

Ζητάμε από όλους τους Βιοκαλλιεργητές ανά την Επικράτεια
3. Την πλήρη στήριξη του παρόντος κειμένου καθώς και την προσυπογραφή και δημοσίευσή του».
Πηγή: agrotypos.gr

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ασφυκτικές πιέσεις στην βιολογική γεωργία στην Ελλάδα


 Ασφυκτικές πιέσεις στην βιολογική γεωργία στην Ελλάδα

SPECIAL REPORT: Η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα ξεκίνησε με ελπιδοφόρα μηνύματα αλλά μια σειρά παραγόντων όπως η οικονομική κρίση και η έλλειψη μιας «ενιαίας φωνής», κράτησαν πίσω τον τομέα. Παράλληλα, ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία είναι πιο γραφειοκρατικός περιπλέκοντας μια ήδη δύσκολη κατάσταση στον εν λόγω τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με βιοκαλλιεργητές.  
Η Βιολογική Γεωργία είναι ένα σύστημα παραγωγής που βασίζεται στην υγεία του εδάφους, των οικοσυστημάτων και των ανθρώπων. Στηρίζεται σε οικολογικές διαδικασίες, τη βιοποικιλότητα και κύκλους που είναι προσαρμοσμένοι στις τοπικές συνθήκες, και απαγορεύει τη χρήση εισροών, με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Η Ευρώπη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη βιολογική γεωργία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο τομέας αυξάνεται κατά 5% ετησίως και αυτό οφείλεται στην υψηλή ζήτηση της αγοράς, στις νομικές απαιτήσεις για τη βιολογική παραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στα μέτρα της ΕΕ που λειτουργούν ως οικονομικό κίνητρο για τη μετατροπή και τη συντήρηση της βιολογικής παραγωγής.
Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, το 2013 η γεωργική γη που καλλιεργήθηκε βιολογικά στην ΕΕ ήταν 10,2 εκατομμύρια εκτάρια. Το ποσοστό της βιολογικής γεωργικής γης έχει φτάσει το 5,7%. Οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη γεωργική έκταση είναι η Ισπανία – 1,6 εκατομμύρια εκτάρια, Ιταλία – 1,3 εκατομμύρια εκτάρια, Γαλλία και Γερμανία – 1,1 εκατομμύρια εκτάρια.
Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις για τη βιολογική γεωργία στην ΕΕ είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση για ένα νέο κανονισμό για τα βιολογικά τρόφιμα και τη βιολογική γεωργία και ένα νέο σχέδιο δράσης το 2014. Η πρόταση αυτή τη στιγμή είναι στον τρίλογο της ευρωπαϊκής νομοθετικής διαδικασίας και κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2016 και να εφαρμοστεί σε κράτη μέλη της ΕΕ από το 2018.
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) (2014-2020) αναγνωρίζει τον ρόλο της βιολογικής γεωργίας να ανταποκριθεί στη ζήτηση των καταναλωτών για πιο φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές: Στον πρώτο πυλώνα θα επωφεληθούν από τις πράσινες άμεσες πληρωμές χωρίς καμία περαιτέρω υποχρεώση, λόγω της συνολικής σημαντικής συμβολής τους στους περιβαλλοντικούς στόχους.
Από την άλλη πλευρά, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την περίοδο προγραμματισμού 2014 – 2020 θα τονίσει περαιτέρω τη σημασία της βιολογικής γεωργίας και θα αυξήσει την προβολή της στην ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω της δημιουργίας ενός ξεχωριστού μέτρου «βιολογική γεωργία» που χρηματοδοθείται μέσα από τον δεύτερο πυλώνα, την Αγροτική Ανάπτυξη.
Η ιστορία των βιολογικών στην Ελλάδα
Η βιολογική γεωργία ξεκίνησε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως ένα οικολογικό κίνημα από ανθρώπους που νοιάζονταν για το περιβάλλον και έψαχναν μια διαφορετική προσέγγιση της γεωργίας, των τροφίμων και του περιβάλλοντος.
Αναζητούσαν δηλαδή μια εναλλακτική στη συμβατική γεωργία.
Ένα από τα κύρια εμπόδια στην αρχή ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε επίσημος φορέας πιστοποίησης, αλλά τα πράγματα άρχισαν να εξελίσσονται όταν Ευρωπαίοι – κυρίως Ολλανδοί και Γερμανοί – έδειξε ενδιαφέρον για την πιστοποίηση ορισμένων βιολογικών προϊόντων, όπως η οργανική κορινθιακή σταφίδα και το βιολογικό ελαιόλαδο. Έτσι, η διαδικασία μετατροπής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων άρχισε με αργούς ρυθμούς και υπό την εποπτεία φορέων πιστοποίησης του εξωτερικού.
Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει πιο γρήγορα με την εισαγωγή του πρώτου κανονισμού της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία 2092/91 και την εισαγωγή των επιδοτήσεων για τις χώρες της ΕΕ το 1996, μετά την έκδοση του κανονισμού 2078/92. Με την εισαγωγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δημιουργήθηκε ο πρώτος ελληνικός φορέας πιστοποίησης,ΔΗΩ, ο οποίος ενίσχυσε την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας εκείνη την εποχή. Το 2011, υπήρξε μια μείωση στο μέγεθος της βιολογικής γεωργικής γης λόγω της οικονομικής κρίσης και τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις.
Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα
Το 2013, η Ελλάδα είχε μια περιοχή 383.606 εκταρίων υπό βιολογική καλλιέργεια, ενώ το 2012 ήταν 462.618 εκτάρια – μια μείωση της τάξης του 17%, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και των σοβαρών καθυστερήσεων της καταβολής των επιδοτήσεων.
Οι βιοκαλλιεργητές στην Ελλάδα ήταν 23.433, αρκετά μεγάλος αριθμός σε σχέση με το μέγεθος του καλλιεργήσιμης γης το οποίο δείχνει ότι η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα είναι ως επί το πλείστον μικρής κλίμακας, καθώς επίσης και για γεωμορφολογικής λόγους. Υπάρχουν 1551 επεξεργαστές και 4 εισαγωγείς. Το μερίδιο αγοράς της βιολογικής γεωργίας λιανικώς έχει φτάσει πλέον € 60.000.000 που αντιστοιχεί σε 0,4% της συνολικής αγοράς.
Τα κύρια κανάλια διανομής για τα βιολογικά προϊόντα είναι μέσα από σούπερ μάρκετ και καταστήματα βιολογικών προϊόντων, φθάνοντας περίπου το 50% της αγοράς. Ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων που πωλούν βιολογικά προϊόντα δεν μπορούν να τεκμηριωθούν με ακρίβεια διότι η πιστοποίηση είναι απαραίτητη μόνο για τα καταστήματα που πωλούν φρέσκα βιολογικά προϊόντα και όχι για αυτά που πωλούν τα μεταποιημένα προϊόντα.
Το υπόλοιπο μέρος των προϊόντων πωλείται μέσω των αγορών βιοκαλλιεργητών και απευθείας πωλήσεων. Δεδομένου ότι οι αγορές βιοκαλλιεργητών είναι αρκετά κοινές στην Ελλάδα, υπάρχουν επίσης μια σειρά από περιφερειακές ενώσεις που εκπροσωπούν και την οργάνωση των αγορών βιοκαλλιεργητών. Μερικές από τις κύριες οργανώσεις είναι ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας κλπ.
Δεν υπάρχει ενιαίος φορέας εκπροσώπησης των βιοκαλλιεργητών σε εθνικό επίπεδο, λόγω διαφωνίας πάνω σε βιολογικά ζητήματα των αγροτών βόρειας και νότιας Ελλάδας.
Αναφορικά με τα βιολογικά προϊόντα που πωλούνται, περίπου το 1/3 είναι ελληνικά και τα υπόλοιπα είναι εισαγόμενα. Τα πιο κοινά ελληνικά βιολογικά προϊόντα είναι το ελαιόλαδο και οι ελιές, το κρασί, η φέτα και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων, επειδή οι αγρότες επικεντρώνονται περισσότερο στα προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες οργανικές υπηρεσίες έρευνας ή παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων ή ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα (π.χ. καθηγητές πανεπιστημίου, φορείς πιστοποίησης, των αγροτών / κτηνοτρόφων αγορές ενώσεις, κλπ).
Τι λένε οι Έλληνες βιοκαλλιεργητές
Σχολιάζοντας την κατάσταση της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα, η Χρυσούλα Σκορδίτη, Πρόεδρος της  Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, είπε στην EurActiv.gr ότι είναι «δραματική».  «Αυτή τη στιγμή οι βιοκαλλιεργητές είναι απογοητευμένοι και είναι κρίμα να χαθεί όλη η προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια», υπογράμμισε.
Ένας λόγος της δύσκολης κατάστασης της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα είναι το κόστος παραγωγής.
«Ένα παράδειγμα, παίρνουμε μια καλλιέργεια πχ πατζάρι […] ο συμβατικός καλλιεργητής θα ρίξει προφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο που σημαίνει ότι δεν θα έχει χόρτα […] Εμείς εάν σπείρουμε ένα στρέμμα πατζάρι θα πρέπει να το βάλουμε γραμμικά και να το τσατίσουμε γιατί θα μου το πνίξουν τα χόρτα. Δηλαδή, θα έχω ένα ποσό γύρω στα 200-300 ευρώ ενώ ο συμβατικός καλλιεργητής θα έχει ένα κόστος 15-20 ευρώ.
Έκανε επίσης λόγο και για έλλειψη φυτοφαρμάκων για να αντιμετωπίζονται οι ασθένειες, γεγονός που έχει απώλειες στην παραγωγή.
Τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να γίνεται χρήση λιγότερο δυνατού φυτοφαρμάκου  διότι «για να έρθει ισορροπία στο χωράφι δεν πρέπει να ρίχνεις φυτοφάρμακα, από μόνο το φυτό πρέπει να αντιμετωπίζει τις ασθένειες».
Πρόσθεσε ότι συγκριτικά με τους συμβατικούς παραγωγούς, οι βιοκαλλιεργητές δεν μπορούν να κάνουν πλήρεις λιπάνσεις.
«Σύμφωνα με έρευνες ένα βιοκαλλιεργητής παίρνει 30% λιγότερη παραγωγή από ό,τι ο συμβατικός, γιατί δεν έχει πλήρη λίπανση».
Υπογράμμισε ότι οι νέοι βιοκαλλιεργητές λαμβάνουν μη επαρκή στήριξη και ότι για να επιβιώσουν θα πρέπει να τους παρέχεται στήριξη για 5 χρόνια.
Ο νέος κανονισμός
Αναφερόμενη στο νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τη βιολογική γεωργία, είπε ότι έκανε πιο περίπλοκα τα πράγματα.
«Ο νέος κανονισμός της βιολογικής γεωργίας δεν απλοποίησε τα πράγματα, υπάρχει περισσότερη γραφειοκρατία από ό, τι στο παρελθόν […] Δεν μπορείς να απασχολείσαι όλη μέρα με τα γραφειοκρατικά και να μην είσαι στο χωράφι».
Τέλος έκανε λόγο και για τον ειδικό φόρο στο κρασί που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση δίνοντας έμφαση στο βιολογικό κρασί.
«Στην Ελλάδα παράγεται σε τόσο μικρές ποσότητες που και έχει αυξημένο κοστολόγιο […] ο ειδικός φόρος σημαίνει ότι το τελειώνεις. Είναι μια δυναμική καλλιέργεια το ελληνικό βιολογικό κρασί, με ποια λογική μπαίνει ο ειδικός φόρος;».
Σαράντης Μιχαλόπουλος- Βρυξέλλες
*φωτογραφία [Jason Riedy/Flickr]
Απόψεις
Η Ευφημία Χατζηνικολάου, Συντονίστρια σε θέματα πολιτικών της ΕΕ Ευρωπαϊκή στην Ομοσπονδία για τα Βιολογικά Τρόφιμα και τη Βιολογική Γεωργία, σχολίασε σχετικά στην EurActiv.gr:
Η βιολογική γεωργία προσφέρει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον – μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων (διατήρηση και αποκατάσταση της ποιότητας των υδάτινων πόρων και πιο υγιή εδάφη) και καλύτερο εισόδημα για τους αγρότες. Επίσης, παρέχει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης κατά μέσο όρο.
Στην Ελλάδα, από το 2012 έχει παρατηρηθεί μια απότομη μείωση του ποσοστού γεωργικής γης υπό βιολογική καλλιέργεια και του αριθμού των βιοκαλλιεργητών, κυρίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων των πληρωμών από την κυβέρνηση. Χρειάζεται περισσότερη στήριξη από τις ελληνικές αρχές για την ανάπτυξη του τομέα των βιολογικών προϊόντων, την ανάπτυξη της αγορά βιολογικών προϊόντων και για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βλέπουμε πως οι καταναλωτές αποκτούν διαφορετική αντίληψη προς τα τρόφιμα και παράλληλα, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση που δείχνει πως το φαγητό που επιλέγουμε έχει επιπτώσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές προτιμούν όλο και περισσότερο βιολογικά προϊόντα και η αγορά συνεχίζει να μεγαλώνει, και σύμφωνα με μια μελέτη της ΕΕ ο κύριος λόγος για την αγορά βιολογικών προϊόντων είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών, και στη συνέχεια, η αποφυγή κατανάλωσης Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών ΓΤΟ και χρήσης χημικών.
Πηγη: euractiv.gr

Ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά

Της Έλενας Δανάλη
Υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία
Τα ελληνικά πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά όπως το κουκί, το μπιζέλι, το ρεβίθι και το λούπινο αποτελούσαν για εκατοντάδες χρόνια στην Ελλάδα την αποκλειστική πηγή πρωτείνης για τα ζώα εκτροφής (πρόβατα, κοτόπουλα, κατσίκες, αγελάδες). Οι παραγωγοί καλλιεργούσαν αυτά τα χειμερινά ψυχανθή και τάιζαν τα ζώα τους χωρίς εξαρτήσεις από την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια της οποίας η τιμή καθορίζεται από διεθνή χρηματιστήρια και ανεβοκατεβαίνει συνεχώς.
Σήμερα, πολλοί πρωτοπόροι αγρότες και γεωργο-κτηνοτρόφοι έχουν επιστρέψει στις καλλιέργειες κτηνοτροφικών ψυχανθών για ζωοτροφή και έχουν ξεκινήσει να αντικαθιστούν τη σόγια από τη διατροφή των ζώων που παράγουν τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουμε: γάλα, αυγά, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, κοκ.
Όλοι οι παραγωγοί που τόλμησαν να προχωρήσουν μπροστά και να απεξαρτηθούν από την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια επιμένουν ότι η αντικατάσταση της σόγιας και η καλλιέργεια παραδοσιακών κτηνοτροφικών φυτών όχι μόνο γίνεται και συμφέρει αλλά βλέπουν διαφορά μέχρι και στη συμπεριφορά των ζώων τους!
Επιπλέον, καλλιεργώντας ψυχανθή επιπλέον εμπλουτίζουν τα εδάφη τους με οργανική ουσία και άζωτο αυξάνοντας τη γονιμότητα του εδάφους χωρίς τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων που δηλητηριάζουν το νερό, το έδαφος και την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος.
Οι καλλιέργειες αυτές έχουν περιβαλλοντικά, κοιvωνικά και οικονομικά οφέλη για τους ίδιους τους παραγωγούς, τις τοπικές οικονομίες αλλά και ολόκληρη τη χώρα που χρειάζεται επειγόντως τόνωση και ανασυγκρότηση στον αγροτικό τομέα και αυτάρκεια και απεξάρτηση από τις εισαγωγές στον κτηνοτροφικό.
10 λόγοι γιατί να καλλιεργήσουμε χειμερινά κτηνοτροφικά ψυχανθή
Αξιοποιούν ξηρικά αγροτεμάχια, δηλαδή μη αρδευόμενα, εκμεταλλευόμενα τις χειμερινές βροχοπτώσεις, ευδοκιμούν σε άγονα και φτωχά εδάφη και προσαρμόζονται στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας.
Συγκαταλέγονται στις εύκολες καλλιέργειες, με χαμηλό κόστος παραγωγής, καθώς έχουν ελάχιστες έως και μηδαμινές απαιτήσεις σε λίπανση, σεαντιμετώπιση αυτοφυούς βλάστησης, σε αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες.
Εμπλουτίζουν μέσω του ριζικού τους συστήματος το έδαφος με άζωτο, δηλαδή λειτουργούν ως φυσικό λίπασμα τόσο για την ίδια την καλλιέργειά τους όσο και για τις μετέπειτα σπορές ή φυτεύσεις, γι΄ αυτό και αποτελούν βασικό μέρος της αμειψισποράς.
Μπορούν να συγκαλλιεργηθούν μαζί με άλλα χειμερινά σιτηρά (π.χ. κτηνοτροφική βρώμη, κτηνοτροφικό κριθάρι και κτηνοτροφικό σιτάρι) εφόσον η παραγωγή προορίζεται για σανό, αυξάνοντας τις τελικές αποδόσεις σε παραγωγή και έσοδα.
Οι καλλιεργητές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε αρκετές γηγενείς, βελτιωμένες ποικιλίες, οι οποίες είναι άριστα προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας.
Μπορούν να επιφέρουν αυτάρκεια στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας και έσοδα στην εγχώρια οικονομία αντικαθιστώντας πλήρως τη σόγια στη διατροφή των ζώων, η οποία είναι κατά κύριο λόγο μεταλλαγμένη, εισαγόμενη και κοστίζει ακριβά στους κτηνοτρόφους.
Τα χειμερινά ψυχανθή προσφέρουν στον παραγωγό πολλαπλά προϊόντα για να προωθήσει στην αγορά των ζωοτροφών, αφού καλλιεργούνται για τον καρπό, το σανό, για χλωρή νομή (βόσκηση) ή για την παραγωγή ενσιρωμάτων.
Η καλλιέργεια ψυχανθών υποστηρίζεται από την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση τόσο παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας για τα ψυχανθή χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά, μιας και η εγχώρια παραγωγή δεν την καλύπτει.
Μπορούν να συγκαλλιεργηθούν μαζί με άλλα χειμερινά σιτηρά (π.χ. κτηνοτροφική βρώμη, κτηνοτροφικό κριθάρι και κτηνοτροφικό σιτάρι) εφόσον η παραγωγή προορίζεται για σανό, αυξάνοντας τις τελικές αποδόσεις σε παραγωγή και έσοδα.
Πηγή: agrocapital.gr