Translate

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ημερίδα για "Διαχείριση υδάτινων πόρων, βιολογικά προϊόντα, αγορές παραγωγών"

Η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας για τα βιολογικά προϊόντα, τις αγορές παραγωγών και το νερό

Αποτέλεσμα εικόνας για Διαχείριση υδάτινων πόρων, βιολογικά προϊόντα, αγορές παραγωγών
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, διοργανώθηκε ημερίδα με τίτλο «Διαχείριση υδάτινων πόρων, βιολογικά προϊόντα, αγορές παραγωγών» από την Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας και το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η ημερίδα είχε σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης του νερού, τα βιολογικά προϊόντα και τις αγορές παραγωγών έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από την υπό ψήφιση ΚΥΑ που συνδιαμορφώνουν οι οργανωμένοι βιοκαλλιεργητές και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Κατά την έναρξη της ημερίδας ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΒΒΕ κ. Νίκος Ιωάννου ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Λεκάκη για τη διαρκή και ουσιαστική στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στους βιοκαλλιεργητές της Βόρειας Ελλάδας και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Στην ενότητα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων η κα. Ιωάννα Μητρούση παρουσίασε την πρόταση της Κίνησης 136, ο κ. Κώστας Κουτής από την Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό ενημέρωσε για το ιστορικό της κίνησης αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Βόλου ενώ ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ κ. Γιώργος Αρχοντόπουλος τοποθετήθηκε εκ μέρους της κίνησης SOSτε το νερό σχετικά με την περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του κ. Κώστα Νικολάου από την Κίνηση 136, ο οποίος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα ελέγχου των υδάτινων πόρων από τους πολίτες στο εξωτερικό, δείχνοντας δεν πρόκειται για ουτοπία αλλά για εφαρμοσμένη και λειτουργική πρακτική.  
Στη θεματική των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων, ο γεωπόνος οργανικής γεωργίας κ. Γρηγόρης Δατσιάδης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των αγορών παραγωγών για τη σχέση του καταναλωτή με την τροφή του και η κα. Χριστίνα Βακάλη από το Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία «Αιγίλοπας» τόνισε τη σημαντικότητα της βιοποικιλότητας και πώς αυτή προωθείται μέσω των αγορών παραγωγών.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας κα. Χρυσούλα Σκορδίτη περιέγραψε τον αγώνα της ΕΑΒΒΕ για την τελική διευθέτηση της ΚΥΑ που θα κανονίσει μετά από 22 χρόνια προσπαθειών τη νομότυπη λειτουργία των αγορών παραγωγών και στα προβλήματα των βιοκαλλιεργητών στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων κα. Μαρία Ράπου μίλησε για το ρόλο των φορέων πιστοποίησης στη βιολογική γεωργία και τις κινήσεις της Ένωσης για τη διαμόρφωση του πλαισίου για τη βιολογική γεωργία στην Ελλάδα. Τέλος, πολύ σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών κ. Νικολάου Τσεμπερλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των αγορών βιολογικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη και στη σημαντικότητα των διαρκών ελέγχων για την προστασία των καταναλωτών.
Στο διάλειμμα της ημερίδας οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να γευτούν συνταγές με υλικά των παραγωγών των αγορών βιολογικών προϊόντων της Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα έγινε στα πλαίσια του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Βιολογικής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας, 12-15 Νοεμβρίου 2016 στο Πετρίτσι Σερρών. Μαζί με την ΕΑΒΒΕ, συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι το Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία «ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ», η Ένωση Βιοκαλλιεργητών ΠΕ Σερρών και ο Δήμος Σιντικής, ενώ το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία της ΕΑΒΒΕ (τηλ. 2313073004, eabbe2002@gmail.com).
Πηγή:agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου