Translate

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Στα 100 κιλά το πλαφόν του γάλακτος στα αιγοπρόβατα, στα 25 ευρώ ανά στρέμμα η ενίσχυση στη μηδική με την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Με τον Πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) και Αντιπρόεδρο της ΣΕΚ κ. Ελευθέριο Γίτσα συνομίλησε ο ΑγροΤύπος μετά την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ σε ό,τι αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις όπως αυτές διαμορφώνονται από 1/1/2017 στα πλαίσια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν θετικά σημεία τα οποία προήλθαν μετά από χρονοβόρες διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου ώστε να δοθεί έμφαση στη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Κε Γίτσα σε δηλώσεις σας σχολιάζετε θετικά τις εξελίξεις στα καθεστώτα των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη ζωική παραγωγή
Τα όποια θετικά προέκυψαν ήταν αποτέλεσμα χρονοβόρων και επίπονων διαβουλεύσεων με την πλευρά του ΥπΑΑΤ. Ορισμένα υπηρεσιακά στελέχη δεν κατανοούσαν τι θα πρέπει να γίνει. Η ηγεσία του υπουργείου πείσθηκε και είδαμε ότι υπάρχει αυτή η αύξηση στις συνδεδεμένες για την κτηνοτροφία. Σε ό,τι αφορά στα αιγοπρόβατα δεν υπάρχει πλέον ο διαχωρισμός ορεινών με πεδινά κάτι πολύ σημαντικό. Επίσης σημαντικό είναι η ενίσχυση στη μηδική που αντιστοιχεί σε 25 ευρώ/ στρέμμα. Ως προς το πλαφόν του γάλακτος πήγαμε στα 100 κιλά από τα 120 που ήμασταν. Η δική μας πρόταση ήταν να έχουμε δύο κλίμακες: μία 100 η πρώτη κλίμακα με 11 ευρώ το ύψος της συνδεδεμένης και στα 200 κιλά να είναι  15 - 20 ευρώ.
Εμείς θέλουμε να ενισχύεται αυτός που πραγματικά ξοδεύει να να παράγει, ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι σταυλισμένος, εκτατικός ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς ενδιαφερόμαστε για το εθνικό προϊόν, αυτό πρέπει να βγει κερδισμένο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν αδικίες πολλές και πρέπει να διορθωθούν. Να πω και κάτι τελευταίο. Επειδή είναι πολύ της μόδας να χρησιμοποιείται η φράση της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, αλλού άδικα και αλλού δίκαια. Την εθνική κυριαρχία σου τη χάνεις όταν δεν έχεις επάρκεια τροφής για τον λαό σου. Πρόκειται για τη χειρότερη μορφή απώλειας εθνικής κυριαρχίας. Ο σκοπός των συνδεδεμένων είναι να πηγαίνουν στοχευμένα. Προσωπικά συμμετέχω στις διαβουλεύσεις από το 2011. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το 10% της ΚΑΠ θα πρέπει να πηγαίνει για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα πήγαινε μόνο το 8%. Τώρα δόθηκε το επιπλέον 2% και αυτό είναι θετικό. Σας πληροφορώ ότι υπάρχουν χώρες εντός ΕΕ που ξεπέρασαν το 13% του συνόλου της ΚΑΠ σε συνδεδεμένες.
Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου