Translate

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Η βιολογική καλλιέργεια είναι ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους κλάδους του αγροτικού τομέα των ΗΠΑ



  Η βιολογική καλλιέργεια είναι ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους κλάδους του αγροτικού τομέα των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία. Όταν το Κογκρέσο πέρασε τον Νόμο περί Παραγωγής Βιολογικών Τροφίμων του 1990 (Organic Foods Production Act of 1990), υπήρχαν λιγότερο από 1 εκατ. στρέμματα πιστοποιημένου, από το κράτος, βιολογικά καλλιεργήσιμου εδάφους. Όταν το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εφάρμοσε τα εθνικά οργανικά πρότυπα το 2002, οι πιστοποιημένες εκτάσεις είχαν ήδη διπλασιαστεί, ενώ σήμερα έχουν φθάσει πλέον τα 6,5 εκατ. στρέμματα, με 3.000 φάρμες να βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο (από συμβατική σε βιολογική παραγωγή).
Σύμφωνα με στοιχεία του Organic Trade Association (ΟΤΑ), οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων έχουν εκτοξευθεί από 3,6 δις δολ. το 1997 σε περισσότερα από 39 δις δολ. το 2014 και σχεδόν 39,1 δις δολ. το 2015.

Παράλληλα η πλειοψηφία των Αμερικανών καταναλωτών φαίνεται να προτιμάει τα βιολογικά προϊόντα, σε ποσοστό που αγγίζει το 84%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για τις καταναλωτικές συνήθειες των Αμερικανών, που αναφέρει το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτων.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα βιολογικά τρόφιμα, έχει κινητοποιήσει τον λιανικό τομέα, ο οποίος στοχεύει πλέον επιθετικότερα στην ανάπτυξη των γραμμών των οργανικών προϊόντων. Έτσι, οι Αμερικανοί καταναλωτές προτιμούν ολοένα και περισσότερο τα οργανικά τρόφιμα ως πιο υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον, και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τις υψηλές τιμές (premiums) που διαμορφώνονται στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ΕΕ - ΗΠΑ έχουν υπογράψει Συμφωνία εταιρικής σχέσης για το εμπόριο οργανικών προϊόντων, από τις πλέον σημαντικές εξελίξεις, όσον αφορά στην εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ σε θέματα αγροτικών προϊόντων, καθώς αναγνωρίζει την πιστοποίηση των εν λόγω προϊόντων εκατέρωθεν (σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου 2012).
Πηγή:agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου