Translate

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Οι βιοκαλλιεργητές της Βορείου Ελλάδας αποκλείστηκαν στο 90'

Ανακοίνωση εξέδωσε Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας (EABBE) η οποία δεν έλαβε απάντηση σχετικά με το αίτημά της να συμμετάσχει στην συζήτηση για το Νομοσχέδιο των Συνεταιρισμών όπου ρυθμίζεται το ζήτημα των αγορών παραγωγών.
Η αναλυτική ανακοίνωση έχει ως εξής:
Μετά από 22 χρόνια λειτουργίας  των αγορών παραγωγών, το ελληνικό κράτος έκρινε ότι ήρθε η ώρα να τις θεσμοθετήσει. Πράγματι, σήμερα 13 Απριλίου 2016, στη μία το μεσημέρι, συνεδριάζει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και που στο άρθρο 47 προβλέπει την τροποποίηση των διατάξεων του ν. 4235/14 που αφορούσε τις αγορές παραγωγών και τις οικοτεχνίες.
Θεωρητικά, όταν συζητείται ένα αντικείμενο που αφορά ένα σεβαστό κομμάτι της κοινωνίας, είναι σωστό τουλάχιστον να προσκαλούνται στη συζήτηση όσο το δυνατόν περισσότεροι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να βοηθήσουν τη διαδικασία με την κατάθεση των απόψεων και των εμπειριών τους.
Η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας (EABBE) είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο. Ιδρύθηκε το 2002 και σκοποί του είναι μεταξύ άλλων η εξεύρεση, δημιουργία και οργάνωση τοπικώς κυρίων αγορών για τη διάθεση βιολογικών προϊόντων, η εκπροσώπηση των βιοκαλλιεργητών της Βόρειας Ελλάδας σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και η διοργάνωση εκδηλώσεων για τη διάθεση των προϊόντων των μελών της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ο μόνος φορέας εκπροσώπησης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών βιοκαλλιεργητών της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία & Θράκη).
Η ΕΑΒΒΕ έχει επανειλημμένα έρθει σε επαφή με πολλούς φορείς σχετικά με το φλέγον θέμα της θεσμοθέτησης των αγορών παραγωγών, τόσο σε συντονισμό με αντίστοιχες ενώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και από μόνη της. Αυτή τη φορά, κάποιοι επέλεξαν να μείνει έξω από τη συζήτηση για το μέλλον των αγορών παραγωγών. Για τη συζήτηση στην Επιτροπή όχι μόνο δεν προσκαλέστηκε η ΕΑΒΒΕ, αλλά αγνοήθηκε πλήρως όταν ζητήθηκε με επιστολή της προς την Επιτροπή να συμπεριληφθεί στους συμμετέχοντες στη συζήτηση.
Κανένας από τους υπεύθυνους δεν είχε καν την στοιχειώδη ευγένεια να απαντήσει έστω αρνητικά στο αίτημα της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας να συμμετέχει στη συζήτηση, για ένα θέμα που άλλωστε καίει όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και είναι του άμεσου συμφέροντος όλων των παραγωγών.
Μας κάνει εντύπωση ο χειρισμός της Επιτροπής, ο οποίος δείχνει μεγάλη προχειρότητα στην καλύτερη, απαξίωση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες βιοκαλλιεργητές στη χειρότερη περίπτωση.
Περιμένουμε με αγωνία να δούμε τα αποτελέσματα της συζήτησης που γίνεται για άλλη μια φορά για εμάς χωρίς εμάς. Αναρωτιόμαστε γιατί επελέγη ο αποκλεισμός του μοναδικού φορέα εκπροσώπησης των αγροτών βιοκαλλιεργητών όλης της Βόρειας Ελλάδας.
Το μόνο που ζητάμε από το ελληνικό Κράτος είναι να μας δώσει τα εργαλεία να λειτουργήσουμε νομότυπα, εξασφαλίζοντας καθαρά, πιστοποιημένα, ποιοτικά τρόφιμα σε ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές, από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Πηγή: agrotypos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου