Translate

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Εν αναμονή έγκρισης σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης

Μορφή νέου σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης προσλαµβάνει, όπως όλα δείχνουν, το υπόµνηµα 80 σελίδων που κατέθεσε στις Βρυξέλλες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Ένα πόνημα 80 σελίδων κατατέθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις Βρυξέλλες εν είδει πολυετούς προγράμματος.

Ένα πόνημα 80 σελίδων κατατέθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις Βρυξέλλες εν είδει πολυετούς προγράμματος.

Είναι πιθανό το εν λόγω υπόµνηµα να συνδέεται µε ανάλογη έκθεση που ζητήθηκε από τον Επίτροπο Χόγκαν απ’ όλα τα κράτη -µέλη µε αφορµή την κρίση στο γάλα και τις κινητοποιήσεις των Γάλλων. Ήδη το κείµενο  έχει υποβληθεί εδώ και λίγες µέρες, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, για έγκριση στους Θεσµούς, από τον επιφορτισµένο µε θέµατα αγροτικής πολιτικής και κοινοτικών πόρων, Χαράλαµπο Κασίµη.
 Αναµένεται δε, σύµφωνα µε σχετικές γραπτές απαντήσεις του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στη βουλή, να δηµοσιοποιηθεί στο εσωτερικό εντός του προσεχούς Μαΐου και να αποτελέσει σύνθηµα «αντεπίθεσης» των επιτελών της Βάθη, µετά τους «τραυµατισµούς» από τις καθυστερήσεις πληρωµών και τα πολυήµερα µπλόκα των αγροτών.
Όπως λένε στη Βάθη αναφερόµενοι στο πόνηµα Κασίµη, τώρα που έχουν χρόνο ν’ ασχοληθούν όχι µόνο µε τα «καυτά» διαχειριστικά θέµατα (µπλόκα, επιδοτήσεις κ.λπ.), θα ρίξουν βάρος σε θέµατα ανάπτυξης. 

Τεχνοκρατικό κείµενο
Αν και δεν θα αποτυπωθεί σε νοµοσχέδιο, πρόκειται µε βάση το σχετικό άτυπο πλάνο, εκτός απροόπτου, να δοθεί σε διαβούλευση, ώστε να καταγραφούν αντιδράσεις και επισηµάνσεις των καθ’ ύλην αρµόδιων, των αγροτών δηλαδή και των κτηνοτρόφων.
Θα έχει εξάλλου καθαρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα, εντασσόµενο στις µνηµονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα µας το περασµένο καλοκαίρι, για να «κλειδώσει» το πρόγραµµα στήριξης της ελληνικής οικονοµίας.
Το µακροσκελές σχέδιο του υπουργείου για τον αγροτικό τοµέα περιλαµβάνει ένα εκτεταµένο σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη της υπαίθρου, πραγµατεύεται όµως ακροθιγώς, όπως προκύπτει από τα λεγόµενα Αποστόλου, το θέµα της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που είναι µπροστά (2017), αλλά και ζητήµατα που σχετίζονται µε την εγχώρια αγορά.
∆εν είναι τυχαίο ότι το προηγούµενο διάστηµα, ταυτόχρονα µε τη διαµόρφωση του συγκεκριµένου σχεδίου έφτιαξαν επιτροπές, για να παρακολουθούν µια σειρά από θέµατα τόσο προϊόντων (βαµβάκι, κάνναβη, γάλα, αµπέλι), όσο  και συγκεκριµένων κατηγοριών παραγωγών (σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων).
Εκτός αυτού, επιτροπές έγιναν και για άλλα θέµατα καθαρά διαχειριστικά, αλλά µε χαρακτήρα αναπτυξιακό, όπως αυτό της διαχείρισης βοσκήσιµων γαιών, όπως επίσης ζητήµατα εσωτερικού χαρακτήρα, όπως της απόσπασης υπαλλήλων στη Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως εκπροσώπων του υπουργείου.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου