Translate

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Επιδοτούμενη η κλωστική κάνναβη

Επιδοτούμενη η κλωστική κάνναβη μετά από απόφαση του ΥπΑΑΤ

Επιδοτούμενη η κλωστική κάνναβη μετά από απόφαση του ΥπΑΑΤ
Στις επιλέξιμες καλλιέργειες για ενιαία ενίσχυση μπαίνει πλέον και η κλωστική κάνναβη, σύμφωνα με σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  Στην εν λόγω απόφαση που ακολούθως θα υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς και θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μέχρι 0,2% (ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης), για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης, δίνοντας έτσι μια επιπλέον λύση στους αγρότες που αναζητούν  να καλλιεργήσουν κάτι καινούργιο στην γη τους και να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Ο ενδιαφερόμενος γεωργός που ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει βιομηχανική κάναβη, υποβάλλει, ηλεκτρονικά ή εγγράφως, αίτηση προέγκρισης στα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με αποδεικτικό για την ακριβή θέση και την έκταση την οποία πρόκειται να καλλιεργήσει και την άδεια χρήσης νερού. Μπορείτε να δείτε να δείτε παρακάτω τις υποχρεώσεις των παραγωγών που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν κλωστική κάνναβη
Άρθρο 6

Υποχρεώσεις γεωργών βιομηχανικής κάνναβης

Οι παραγωγοί ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης υποχρεούνται:

α) Να διαθέτουν την προέγκριση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης του άρθρου 4.

β) Να υποβάλλουν ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ), σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 17 του Κανονισμού 809/2014.

γ) Να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν σπόρους προς σπορά των ποικιλιών που περιλαμβάνονται στον «Κοινό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτικών ειδών», σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κανονισμού 639/2014.

δ) Να συνεργάζονται με τα ενωσιακά και τα εθνικά ελεγκτικά όργανα κατά τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων και να παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

ε) Να δηλώνουν στα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, τον χρόνο συγκομιδής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7.

στ) Να γνωστοποιούν, στα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, εντός δέκα (10) ημερών:

αα) την αλλαγή των προσωπικών στοιχείων και των στοιχείων επικοινωνίας τους,

ββ) την αλλαγή της ποικιλίας που χρησιμοποιήθηκε στην σπορά,

γγ) την αποτυχία φυτρώματος της καλλιέργειας και την καλλιέργεια άλλου είδους φυτού,

δδ) την καταστροφή της καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης.

ζ) Να καθαρίζουν προσεκτικά το μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την σπορά της καλλιέργειας μετά από κάθε χρήση για την αποφυγή της διασποράς της βιομηχανικής κάνναβης σε άλλα αγροτεμάχια.

η) Να πληρώνουν το κόστος των αναλύσεων των δειγμάτων που λαμβάνονται από τους ελεγκτές των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, ανά αγροτεμάχιο και ανά ποικιλία. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται από τα εργαστήρια στο οικείο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

θ) Να αναρτούν έντυπο ενημέρωσης, κατά τη σπορά της καλλιέργειας, σε εμφανή θέση σε κάθε αγροτεμάχιο (ιδίως κολώνες, πασσάλους), σχετικά με την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ του άρθρου 10

Άρθρο 4
Προέγκριση καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης

1. Για την καλλιέργεια ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης, ο ενδιαφερόμενος γεωργός, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, υποβάλλει, ηλεκτρονικά ή εγγράφως, αίτηση προέγκρισης στα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του άρθρου 10, συνοδευόμενη από:

α) αποδεικτικό για την ακριβή θέση και την έκταση την οποία πρόκειται να καλλιεργήσει και

β) την άδεια χρήσης νερού, σύμφωνα με την αριθ. οικ. 146896/17.10.2014 απόφαση (Β΄2878/27.10.2014).

Για την πληρότητα του φακέλου απαιτείται αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, το οποίο αναζητείται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Διαβάστε εδώ το σχέδιο της ΚΥΑ

Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου