Translate

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Δεν χρειάζεται καρτελάκι η συνδεδεμένη οσπρίων

∆εν απαιτείται πιστοποιηµένος σπόρος (τα γνωστά καρτελάκια) προκειµένου να λάβουν οι παραγωγοί τη συνδεδεµένη ενίσχυση τα όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Ένα τιμολόγιο αρκεί, οι όποιες αλλαγές από το 2017 και μετά

Σε σχετική ερώτηση της υπό σύστασης Οµάδας Παραγωγών Οσπρίων του Αγροτικού Συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών σχετικά µε το αν είναι υποχρεωτική η προσκόµιση αποδεικτικών για τη γνησιότητα του σπόρου σποράς (καρτελάκια πιστοποιηµένου σπόρου), οι αρµόδιοι απαντούν ως εξής: «οι λεπτοµέρειες εφαρµογής της συνδεδεµένης ενίσχυσης για τα όσπρια περιγράφονται στη σχετική υπουργική απόφαση µε αρ. 1703/43630 ΦΕΚ Β’ 855/15/5/2015 και στις προϋποθέσεις δεν περιλαµβάνεται η υποχρέωση χρήσης πιστοποιηµένου σπόρου σποράς.

Το νοµικό πλαίσιο των συνδεδεµένων ενισχύσεων δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης του καθεστώτος από το 2017 και µετά. Πριν από οποιεσδήποτε τροποποιήσεις θα αξιολογηθεί η κατάσταση της αγοράς και η πορεία των µέτρων, λαµβάνοντας υπόψη ότι η σποροπαραγωγή των οσπρίων είναι επίσης ενταγµένη σε συνδεδεµένη. Εφόσον υπάρχουν αποθέµατα σπόρων σποράς για τα επιλέξιµα είδη οσπρίων, ενδέχεται να συµπεριληφθεί η υποχρέωση πιστοποιηµένου σπόρου σε κάποιο ποσοστό µε σκοπό την παραγωγή ποιοτικού τελικού προϊόντος. Αν αυτό αποφασιστεί, θα υπάρξει έγκαιρη ενηµέρωση ώστε να είναι δυνατή η προετοιµασία των αγροτών για όποιες αλλαγές».
Σύµφωνα, λοιπόν, µε την απάντηση του υπουργείου, τόσο για πέρυσι όσο και για τη φετινή καλλιεργητική σεζόν ο παραγωγός δεν έχει υποχρέωση να προσκοµίσει καρτελάκια, αλλά µόνο ένα τιµολόγιο, το οποίο και αναγράφει την ποικιλία και την εταιρεία από την οποία αγοράστηκε ο σπόρος. Ωστόσο, οι καλλιεργητές που δεν ιδιοπαράγουν, επιλέγουν να αγοράσουν πιστοποιηµένο σπόρο, που σηµαίνει ότι έχουν στα χέρια τους και τα καρτελάκια, όπως αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος. Βέβαια, οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει µετά το 2017, σύµφωνα µε το υπουργείο.

Υπενθυµίζεται ότι βάσει του Άρθρου 5 της σχετικής ΚΥΑ 1703/43630 (ΦΕΚ 855), οι γεωργοί προκειµένου να τύχουν της ενίσχυσης υποχρεούνται:
1. Να τηρούν στο σύνολο της εκµετάλλευσής τους τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση σύµφωνα µε τα οριζόµενα στον κανονισµό αριθµ. 1306/2013.
2. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόµενους ελέγχους από τις αρµόδιες Εθνικές και Ενωσιακές Αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συµπληρωµατικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
3.    Να υποβάλλουν αίτηµα λήψης ενίσχυσης. Το αίτηµα λήψης της συνδεδεµένης οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόµενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης. Για την εν λόγω δήλωση συµµετοχής ισχύουν τα οριζόµενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση. Η εν λόγω δήλωση του γεωργού συνεπάγεται ότι ο γεωργός αποδέχεται τα οριζόµενα στην παρούσα απόφαση σχετικά µε τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.

Ποικιλίες από Κατάλογο 
Στους όρους επιλεξιµότητας (Άρθρο 3) υπογραµµίζεται ότι «δικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης είναι οι γεωργοί, που καλλιεργούν όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως αυτά ορίζονται στο παράρτηµα της παρούσας, σε επιλέξιµες εκτάσεις υπό την προϋπόθεση να χρησιµοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραµµένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή/και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών».

Εκτίμηση για περισσότερα στρέμματα το 2016
Περίπου στα 28 µε 30 ευρώ το στρέµµα υπολογίζεται η συνδεδεµένη ενίσχυση για την καλλιέργεια οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και που έχουν λαµβάνειν όσοι παραγωγοί έσπειραν την περσινή σεζόν. Βάσει της σχετική απόφασης, ο προϋπολογισµός για το 2015 ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ και η έκταση αναφοράς έχει καθοριστεί στα 165.000 στρέµµατα. Μικρότερο µερίδιο της πίτας, ωστόσο, σύµφωνα µε τα πρώτα στοιχεία αναµένεται για τη φετινή καλλιεργητικής σεζόν να µοιραστούν οι παραγωγοί, δεδοµένου ότι η πρόθεση σποράς δείχνει περισσότερα στρέµµατα.
Ήδη στον θεσσαλικό κάµπο τα µέλη της νεοσύστατης Οµάδας Παραγωγών στη Λάρισα αναµένεται να φυτεύσουν πάνω από 4.000 στρέµµατα, εκτάσεις που θα φύγουν από βαµβάκια και καλαµπόκια και θα προστεθούν στην έκταση αναφοράς, µειώνοντας την τελική τιµή της ενίσχυσης. Να σηµειωθεί, επιπλέον, ότι για το 2016 ελαφρά µειωµένος είναι και ο προϋπολογισµός της συνδεδεµένης, στα 4.941.136 ευρώ.
Να σηµειωθεί, τέλος, ότι η πρόσφατη εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ (για το καθεστώς των µικροκαλλιεργητών) τοποθετεί την ενδεικτική τιµή για τη συνδεδεµένη ενίσχυση στην καλλιέργεια βρώσιµων οσπρίων στα 24,5 ευρώ το στρέµµα.

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου