Translate

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Έμειναν εκτός πλάνου πληρωμών βιολογική γεωργία και καπνός

Θύελλα σφοδρών αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι βιοκαλλιεργητές με απλήρωτα τα έτη 2013 και 2014, αλλά και οι καπνοπαραγωγοί για αμειψισπορά και ολοκληρωμένη διαχείριση βρίσκονται εκτός του προγραμματισμού πληρωμών, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε το υπουργείο.
Βιοκαλλιεργητές και καπνοπαραγωγοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την «εξαίρεσή» τους άλλη μια φορά από το πλάνο του υπουργείου.
Βιοκαλλιεργητές και καπνοπαραγωγοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την «εξαίρεσή» τους άλλη μια φορά από το πλάνο του υπουργείου.

Με εξαίρεση τα βιολογικά του 2012, πρόκειται για δύο κατηγορίες παραγωγών, που είναι απλήρωτοι από τότε που μπήκαν στο πρόγραμμα, ενώ οι ίδιοι καλούνται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, πληρώνοντας τα τρέχοντα έξοδα (εταιρείες πιστοποίησης, γεωπόνους για τους φακέλους κτλ), όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αγρότες.
Οι παραγωγοί, με δεκάδες τηλεφωνήματα καθημερινά στο Agronews, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την «εξαίρεσή» τους άλλη μια φορά από το πλάνο του υπουργείου, περιμένοντας μια συμπληρωματική πληρωμή και δηλώνοντας αποφασισμένοι να «απαντήσουν» στις εκλογές της 20 Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, τόσο τα δύο προγράμματα για τον καπνό, όσο και η βιολογική γεωργία αριθμούν χιλιάδες καλλιεργητές, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί ούτε σεντ από τότε που μπήκαν στα δύο αυτά αγροπεριβαλλοντικά μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι στον προγραμματισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο, την περασμένη Παρασκευή 28 Αυγούστου, αναφορικά με τα βιολογικά, η πληρωμή που αναφέρεται –ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ- αφορά τη βιολογική κτηνοτροφία του 2012 και του 2013 και κάποιες ενστάσεις του 2014 για τη βιολογική γεωργία. Σημειωτέον ότι το πλάνο των αρμόδιων του υπουργείου «δείχνει» πιστώσεις λογαριασμών το αργότερο μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, μια ανάσα δηλαδή πριν τις επερχόμενες κάλπες, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι καμία αναφορά εκ μέρους του υπουργείου δεν έγινε και για τα υπόλοιπα οφειλόμενα από το αγροτικό πετρέλαιο.  
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου