Translate

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Με νέο τρόπο η αξιολόγηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Αλλαγές στον τρόπο που αξιολογείται το ελαιόλαδο ως «εξαιρετικά παρθένο» έρχονται στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με όσα ελέχθησαν κατά την διάρκεια παρουσιάσεων στο 7ο Συνέδριο Ελαιολάδου, Προοπτικές και Δυνατότητες», το Σαββατοκύριακο 15-16 Μαΐου.

Όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, γίνονται συναντήσεις, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, σχετικά με την αλλαγή του ορίου οξύτητας κάτω από το όριο του 0,8 για την αξιολόγηση ενός ελαιολάδου ως εξαιρετικά παρθένου, ενώ συζητείται να τεθούν και περαιτέρω χημικοί και οργανοληπτικοί περιορισμοί.
Οι αποφάσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, φαίνεται ότι θα υιοθετηθούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβάλλοντας την εφαρμογή τους στα κράτη – μέλη.
Η πτώση του ορίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου. Όπως διεφάνη μάλιστα από μία σειρά παρουσιάσεων πάνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, παρά το ότι στην συνολική ελληνική παραγωγή τα 2/3 με τα σημερινά δεδομένα, είναι εξαιρετικά παρθένο, η ποιότητά τους είναι «μεσαία» ( με οξύτητες γύρω από το 0,5). Κάτι που θέτει ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον ένα ποσοστό των ελληνικών ελαιόλαδων στην κατηγορία του Παρθένου και επομένως μειώνοντας την προστιθέμενη αξία του ελληνικού προϊόντος
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου