Translate

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Το ελληνικό ελαιόλαδο «λύση» στην παγκόσμια ζήτηση, εκτιμά το Bloomberg

Σκούρτας Αποστόλης 

Καλά τα νέα για τους Έλληνες παραγωγούς ελαιολάδου, καθώς η Ελλάδα θα διπλασιάσει την παραγωγή της για να αντισταθμίσει την ισπανική παραγωγή που φέτος είναι μειωμένη, σύμφωνα με έκθεση του πρακτορείου Bloomberg.
«Η διεθνής παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί το 2014/15 και η τιμή του θα εκτοξευθεί, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και της καταστροφής των ελαιόδεντρων στην Ισπανία, αλλά και εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία», δήλωσε αναλυτής του πρακτορείου.
Κατά 3.190.000 τόνους το 2013/14 και κατά 2.550.000 το 2014/15 θα μειωθεί η παραγωγή ελαιολάδου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η χειρότερη ξηρασία που έπληξε την Ισπανία και περσινή παραγωγή ρεκόρ που εξουθένωσε τα δέντρα είναι η βασική αιτία της μείωσης. Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή και εξαγωγές ελαιολάδου, σύμφωνα με την έκθεση. Το ισπανικό ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στις σαλάτες, στην κονσερβοποίηση, στην παραγωγή σαπουνιού και σε προϊόντα ομορφιάς.
Η μείωση της ισπανικής παραγωγής θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως, και ειδικά εντός της ΕΕ. Η  τιμή του ελαιολάδου θα αυξηθεί αναλόγως και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα. Η Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της προκειμένου να αντισταθμίσει την μείωση στην Ισπανία,  σύμφωνα με το Bloomberg. Η Συρία επίσης θα έχει μειωμένη παραγωγή εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στη χώρα.
Εκτιμάται πως η Ελλάδα θα παράγει 300.000 τόνους την επόμενη χρονιά, σε αντίθεση με τους 158.000 τόνους  του 2014.

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου