Translate

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από το χαλάζι περιμένουν οι αγρότες του Δήμου Αλεξάνδρειας της Π.Ε. Ημαθίας

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από το χαλάζι περιμένουν οι αγρότες του Δήμου Αλεξάνδρειας της Π.Ε. Ημαθίας
Για τα προβλήματα των αγροτών του Δήμου Αλεξάνδρειας της Π.Ε. Ημαθίας μιλάει σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Μεσσαλάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών (δραστηριοποιείται περίπου ένα χρόνο και έχει 500 μέλη) της περιοχής. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ότι πέραν των ασυγκόμιστων βαμβακιών (περίπου το 30% των στρεμμάτων), πέραν των προβλημάτων με το εμπάργκο στα φρούτα, έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα περιοχές όπως η Μελίκη που χτυπήθηκαν από χαλάζι το 2013 έλαβαν πενιχρές αποζημιώσεις ενώ το 2014 λόγω έλλειψης εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας οι καλλιέργειές τους «χτυπήθηκαν» από χαλάζι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. «Αν συμπληρώσουμε σε όλα αυτά και τι γίνεται στη καλλιέργεια τεύτλων, (4.000 στρέμματα στα χωράφια) καταλαβαίνετε τη τραγική θέση των παραγωγών του Δήμου μας». μας αναφέρει ο κ. Μεσσαλάς.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Μεσσαλά, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Αλεξάνδρειας στον ΑγροΤύπο:

  • Κ. Μεσσαλά, τα τελευταία δύο χρόνια η περιοχή σας «χτυπήθηκε» δύο φορές από χαλαζοπτώσεις. Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ;
Το χαλάζι που έπεσε το 2013 στην περιοχή της Μελίκης είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί ολική καταστροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες μας. Τότε, καθυστέρησαν πολύ να γίνουν οι εκτιμήσεις και τελικά οι αποζημιώσεις που λάβαμε ήταν πενιχρές. Κάναμε ενστάσεις, και αποφασίσαμε αν τα πορίσματα δεν καλύψουν την ζημιά να κινηθούμε νομικά. Στο μεσοδιάστημα είχε επισκεφθεί την περιοχή μας ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Β. Έξαρχος και μας είχε καθησυχάσει. Τελικά τον Ιούνιο του 2014 έπεσε ξανά χαλάζι στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν πληρωθεί ακόμα ούτε το 2013 ούτε το 2014.
  • Στην περιοχή σας καλλιεργούνται και τεύτλα. Φέτος η καλλιέργεια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Ποια είναι η εικόνα στον Δήμο σας;
Όσον αφορά τα τεύτλα αυτήν τη στιγμή είναι ασυγκόμιστα περίπου 4.000 στρέμματα. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την μείωση του ζαχαρικού τίτλου (pol) από τις βροχές. Η ΕΒΖ μας λέει ότι υπεύθυνος είναι ο ΕΛΓΑ και ο ΕΛΓΑ ότι αν δεν συντρέχουν και άλλοι λόγοι δεν μπορεί να δώσει αποζημιώσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι δεν έχει πληρωθεί ακόμα η Ολοκληρωμένη Διαχείριση που οι παραγωγοί περίμενα από το καλοκαίρι.
  • Πως πήγε φέτος η συγκομιδή μήλων; Υπήρξαν και σε αυτή την καλλιέργεια προβλήματα;
Τα μήλα που καλλιεργούνται στην περιοχή μας έπαθαν ζημιές από το φουζικλάδιο και θέλαμε να κάνουμε δηλώσεις ζημιάς αλλά ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν περιλαμβάνει το φουζικλάδιο στους ασφαλιζόμενους κινδύνους εκτός όπως μας ανέφεραν αν υπάρχουν εκθέσεις από κάποιους συγκεκριμένους φορείς. Απευθυνθήκαμε στο Γεωπονικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από εκεί μας έδωσαν εκθέσεις οι οποίες καταδεικνύουν ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες (μεγάλη υγρασία από τις βροχές) που προκάλεσαν τις ζημιές. Αυτές τις εκθέσεις τις στείλαμε στον ΕΛΓΑ και περιμένουμε απάντηση για τα μήλα.
  • Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή βάμβακος στην περιοχή; Είστε και εσείς μεταξύ των περιοχών που αντιμετώπισαν προβλήματα από τις βροχοπτώσεις;
Το 30% του κάμπου αυτή την στιγμή είναι «αμάζευτο». Επίσης φοβόμαστε τι μέλλει γενέσθαι με την συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος. Η βασική μας ανησυχία είναι αν θα φορολογηθεί ή όχι; Μπορεί να λένε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την Ενιαία Ενίσχυση όμως κανείς δεν έχει αναφερθεί στην Συνδεδεμένη Βάμβακος. Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι δεν θα παίξουν με τις λέξεις.

Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου