Translate

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Εκτός η Διαβρότικα από τον κατάλογο των επιβλαβών οργανισμών με καραντίνα της ΕΕ.

Η Κομισιόν βγάζει τη Διαβρότικα (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte) από τη λίστα με τους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας

Με δύο νομικές πράξεις, που δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, αποσύρεται η Διαβρότικα από τον κατάλογο των επιβλαβών οργανισμών με καραντίνα της ΕΕ και παράλληλα καταργούνται τα σχετικά μέτρα έκτακτης ανάγκης που εφαρμόζονταν για την αποφυγή της εξάπλωσης του εντόμου εντός της ΕΕ. Το κολεόπτερο Diabrotica virgifera virgifera LeConte (Coleoptera: Chrysomelidae) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2009, αρχικά στο νομό Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Δημήτρης Παπαχρήστος, εντομολόγος από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε μετά από πολύ συζήτηση στην ΕΕ. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι πλέον στις περιοχές που έχει παρουσιαστεί ο επιβλαβής οργανισμός δεν θα λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό του. Το ΥπΑΑΤ θα κληθεί να αποφασίσει ποια μέτρα θα υπάρξουν σε αυτές τις περιοχές. Εκτιμώ ότι θα προχωρήσει σε κάποιο μέτρο ολοκληρωμένης διαχείρισης. Το μόνο μέτρο που φαίνεται να έχει αποτελέσματα μακροχρόνια είναι η αμεψισπορά που όμως θα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση». 
«Πάντως το έντομο αυτό δεν δημιουργούσε πρόβλημα στις καλλιέργειες της χώρας μας επειδή ήταν πολύ χαμηλοί οι πληθυσμοί», τονίζει ο κ. Παπαχρήστος και προσθέτει «πριν από το 2009 δεν το ελέγχαμε και δεν ξέρουμε πότε ήρθε στη χώρα μας. Με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν φάνηκε ότι μειώνονταν οι πληθυσμοί και φαίνεται ότι είχαν αποτέλεσμα. Αν το δούμε συνολικά στην χώρα, περίπου το 68% των εκτάσεων που καλλιεργείται καλαμπόκι δεν είχε πρόβλημα. Η Κομισιόν θεωρεί ότι η αγροτική γη στην ΕΕ είναι ενιαία και επειδή πολλές βόρειες χώρες έχουν το έντομο, αποφάσισε ότι οι προσπάθειες για την περαιτέρω περιστολή της εξάπλωσης δεν θα έχει ιδιαίτερο νόημα».

Η Διαβρότικα (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte) είναι ένα μη ενδημικό έντομο που προσβάλει τον αραβόσιτο, που προέρχεται από τη Β. Αμερική και πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη το 1992. Τα υποχρεωτικά καλλιεργητικά μέτρα που θεσπίστηκαν το 2003 δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την εξάπλωσή της στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς το συγκεκριμένο έντομο έχει πλέον εγκατασταθεί σε 13 κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης αραβοσίτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με μελέτη, που διενεργήθηκε από την ίδια την Κομισιόν, σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων του εντόμου, η εξάλειψη του εντόμου από την ΕΕ δεν είναι εφικτή αλλά ούτε και η πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της σε περιοχές που είναι σήμερα απαλλαγμένες από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, η ρύθμιση που περιγράφει τη Διαβρότικα του αραβοσίτου ως παράσιτο καραντίνας δεν θεωρείται πλέον κατάλληλη. 
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η εμπειρία που αποκτήθηκε από αυτό το παράσιτο δείχνει ότι η καλλιέργεια του αραβοσίτου μπορεί να συνυπάρξει με τη Διαβρότικα, δεδομένου ότι υπάρχουν αποτελεσματικές και βιώσιμες μέθοδοι για τον έλεγχο του επιβλαβούς αυτού οργανισμού. Μεταξύ αυτών, η αμειψισπορά θα πρέπει να προτιμάται ως μέθοδος, όχι μόνο επειδή είναι η πιο αποτελεσματική, αλλά και λόγω των επιπρόσθετων αγροτικών και περιβαλλοντικών θετικών επιπτώσεων.

Επίσης εγκρίθηκε η σύσταση Επιτροπής, που θα ασχοληθεί με τα μέτρα για τον έλεγχο του επιβλαβούς αυτού οργανισμού με την εφαρμογή βιώσιμων γεωργικών πρακτικών στις περιοχές εκείνες της ΕΕ που εντοπίζεται το έντομο.
Σταύρος Παϊσιάδης
Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου