Translate

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Επιλεκτικές στα φυτοφάρμακα οι μέλισσες



Τα φυτοφάρμακα μετατρέπουν τις μέλισσες σε εξαιρετικά «επιλεκτικούς καταναλωτές» που συνεχώς αναζητούν γλυκύτερο νέκταρ αγνοώντας τις διατροφικές πηγές που βρίσκονται δίπλα τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης δυο βιολόγων από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, οι οποίοι στο πλαίσιο της έρευνάς τους εξέτασαν το φυτοφάρμακο «imidacloprid», το οποίο ανήκει στη γενική κατηγορία των νεονικοτινοειδών.
Δεδομένου ότι ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη έχουν απαγορεύσει τη χρήση του imidacloprid, το οποίο έχει μπει και στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών, οι δύο βιολόγοι διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες που λάμβαναν μικρές δόσεις του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου γίνονταν ιδιαίτερα επιλεκτικές. Πιο συγκεκριμένα, τρέφονταν μονάχα με πολύ γλυκό νέκταρ και περιφρονούσαν το νέκταρ που δεν ήταν τόσο γλυκό, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες δεν θα το άφηναν ανεκμετάλλευτο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι επιλεκτικές μέλισσες μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αποθέματα που μεταφέρουν πίσω στη φωλιά τους. Η μελέτη θα μπορούσε να ρίξει φως στις κύριες αιτίες πίσω από τη συρρίκνωση του πληθυσμού των μελισσών τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται ότι από το 2006 οι μελισσοκόμοι στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη χάνουν σταθερά και σε ετήσια βάση το 1/3 των μελισσών τους λόγω του φαινομένου της «διαταραχής κατάρρευσης αποικίας μελισσών».


Πηγή: www.econews.gr

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ


Όσο απίθανο κι αν ακούγεται είναι εφικτό… αν και δε μπορεί να εξαλειφθεί η ζημιά, η οποία προκαλείται από εχθρούς κι ασθένειες, ωστόσο με διάφορες μεθόδους μπορεί να μειωθεί.
Επιλογή σωστής ποικιλίας
Η επιλογή σωστής ποικιλίας αφορά στην ικανότητά της να μην προσβάλλεται ή να ανακάμπτει γρήγορα από κάποια προσβολή, με λίγα λόγια να είναι ανθεκτική. Η ανθεκτικότητα έχει πέντε βαθμούς: ανοσία (η ποικιλία δεν προσβάλλεται), μεγάλη ανθεκτικότητα (η ζημιά θεωρείται αμελητέα), μικρή ανθεκτικότητα (η ποικιλία προσβάλλεται λιγότερο από τον μέσο όρο προσβολής των ποικιλιών), ευπάθεια (η ποικιλία προσβάλλεται το ίδιο ή λίγο περισσότερο από το μέσο όρο προσβολής των άλλων ποικιλιών) και μεγάλη ευπάθεια (η ποικιλία παθαίνει μεγάλη ζημιά). Το ζητούμενο από μας, λοιπόν, είναι να επιλέξουμε μία ποικιλία η οποία δεν παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια ως προς κάποιο εχθρό ή ασθένεια.
Αλλαγή χρόνου φύτευσης
Η αλλαγή του χρόνου σποράς ή φύτευσης σκοπό έχει να ρυθμίσει το κύκλο ζωής του φυτού έτσι ώστε το ευαίσθητο στάδιο του φυτού να συμπέσει με το χαμηλότερο πληθυσμό του παρασίτου. Επίσης, μπορεί να ρυθμιστεί και ο χρόνος συγκομιδής ώστε το παράσιτο να μην συμπληρώσει το βιολογικό του κύκλο, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Pentatomidae στα σιτηρά.
Αμειψισπορά
Αμειψισπορά είναι η εναλλαγή των καλλιεργειών σε ένα αγρό. Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα φυτά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια προσβάλλονται από εχθρούς που είναι προσαρμοσμένοι στην οικογένεια αυτή, με αποτέλεσμα η συνεχής καλλιέργεια του ίδιου είδους να προκαλεί μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των εντόμων αυτών. Η εναλλαγή σε καμία περίπτωση δεν εξαλείφει το πρόβλημα ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με έναν εχθρό που μετακινείται εύκολα και έχει πολλές γενεές, αλλά μειώνει κατά πολύ τον πληθυσμό.
Καταστροφή των φυτικών υπολειμμάτων
Πολλά έντομα επιζούν και διαχειμάζουν στα φυτικά υπολείμματα των καλλιεργειών, κατά αυτό τον τρόπο αν καταστραφούν τα υπολείμματα αυτά θα μειωθεί κι ο πληθυσμός του εχθρού. Η καταστροφή των υπολειμμάτων του βαμβακιού μειώνει τον πληθυσμό του ρόδινου σκουληκιού (Pectiniphora gossypiella) για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Καλλιέργεια του εδάφους και καλλιεργητικές τεχνικές
Η καλλιέργεια του εδάφους όπως το όργωμα με την αναμόχλευση του εδάφους εκθέτει στην επιφάνεια του εδάφους διαχειμάζουσες μορφές και προνύμφες οι οποίες θανατώνονται από άλλα ζώα ή τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Καλλιεργητικές τεχνικές όπως η συλλογή και καταστροφή των εντόμων και μολυσμένων βλαστών είναι από τις πιο παλιές μορφές καταπολέμησης των εχθρών κι ασθενειών.
Παγίδευση και φυτά-παγίδες
 Η παγίδευση είναι από τις πιο παλιές και κοινές μεθόδους καταπολέμησης των εντόμων. Μπορεί να είναι μαζική ή παρακολούθησης του πληθυσμού τους. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη παγίδων όπως φερομονικές, κολλητικές, μηχανικές, χρωματικές, ηχητικές, φωτεινές, τροφικές, παγίδες νερού κ.α. Το μεγαλύτερο, ίσως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φυτά- παγίδες. Είναι φυτά τα οποία προτιμούν τα έντομα είτε για να ωοτοκήσουν σε αυτά είτε για να τραφούν από αυτά είτε ως καταφύγιο, καταστρέφοντας τα φυτά αυτά την σωστή στιγμή μειώνουμε τον πληθυσμό τους.

Παραπάνω αναφέρονται μόνο μερικές από τις μεθόδους που εφαρμόζονται ή που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την καταπολέμηση εχθρών κι ασθενειών. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι ακόμα που θα αναφερθούν σε συνέχεια αυτού του άρθρου.
Από ΒΙΟΓΝΩΣΗ Α.Ε.