Translate

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Και νέα παράταση έως τις 30 Μαρτίου για τη Βιολογική Γεωργία

Δεύτερη παράταση μέσα σε λίγο διάστημα δίνεται από το ΥπΑΑΤ στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης για τη δράση 1.1 «Βιολογική γεωργία», του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013. Σύμφωνα με απόφαση του ΥπΑΑΤ η οποία δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων ορίζεται η 30η Μαρτίου. Υπενθυμίζουμε ότι για την Βιολογική Γεωργία το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ και αφορούν δημόσια δαπάνη.
Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι για τη δράση 1.1 «Βιολογική γεωργία», πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους στην οποία περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσής τους τα οποία είναι δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του 2011 του ενδιαφερόμενου. Στην αίτηση ενίσχυσης δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν αγροτεμάχια που δεν είναι δηλωμένα στην ΑΕΕ του 2011 του ενδιαφερόμενου.
Επίσης το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων ανέρχεται σε 1 στρέμμα. Τα ενταγμένα αγροτεμάχια δεν είναι δυνατόν να αντικαθίστανται από άλλα σε όλη τη διάρκεια της πενταετούς δέσμευσης. Σημαντικό ακόμα είναι ότι στην αίτηση ενίσχυσης δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν συνιδιόκτητα αγροτεμάχια. Επίσης σε περίπτωση συγκαλλιέργειας πρέπει και οι δύο καλλιέργειες να είναι επιλέξιμες.
Χ.Δ.
Δείτε εδώ την απόφαση για παράταση

πηγή:  www.agrotypos.gr

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Στους λογαριασμούς εντός της ημέρας η συνδεδεμένη βάμβακος 70,5 ευρώ/στρ


Πανάγος Γιάννης |  07/03/2012 - 08:57 πμ
Εντός της ημέρας (Τετάρτη 7 Μαρτίου) πιστώνονται στους λογαριασμούς των βαμβακοκαλλιεργητών τα ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ. Στην πληρωμή συμμετέχουν τελικά 50.569 παραγωγοί που θα εισπράξουν 70,5 ευρώ το στρέμμα (παρακράτηση 9% επιβάλλεται σε όσους εξ αυτών εισπράττουν συνδεδεμένη πάνω από 5.000 ευρώ).
Στην πληρωμή συμμετέχουν τελικά 50.569 παραγωγοί που θα εισπράξουν 70,5 ευρώ το στρέμμα.Στην πληρωμή συμμετέχουν τελικά 50.569 παραγωγοί που θα εισπράξουν 70,5 ευρώ το στρέμμα.
Στην πληρωμή δεν μπαίνουν τελικά 2.300 καλλιεργητές που είχαν δηλώσει την καλλιέργεια αλλά δεν παρέδωσαν ούτε ένα κιλό βαμβάκι, ενώ αποκλείονται και 4.268 καλλιεργητές (με 170.000 στρέμματα) που δεν κατάφεραν να καλύψουν τα αντίστοιχα όρια των ηρτημένων τιμών των περιοχών τους. Αντίθετα, δείχνουν να περνούν τις «εξετάσεις» περί τους 4.000 παραγωγούς με 46.000 στρέμματα, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα όρια των ηρτημένων, έχουν όμως υποβάλει σχετικές δηλώσεις στον ΕΛΓΑ και έχουν γίνει οι εκτιμήσεις για εκτεταμένες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι.

πηγή:http://www.agronews.gr

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Σε Υψηλά Επίπεδα η Ζήτηση Βιολογικών

Ο κλάδος των βιολογικών παραμένει πολύ δυναμικός με το σύνολο των εκτάσεων στην Ε..Ε. να αγγίζει τα 100 εκατ. στρμ. το 2010.

Αυτά διαπιστώνουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές της κορυφαίας εμπορικής έκθεσης για τα βιολογικά τρόφιμα, τη βιολογική γεωργία και την προώθηση των βιολογικών προϊόντων Biofach 2012 που έγινε 15 με 18 Φεβρουαρίου στη Νυρεμβέργη.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ραγδαία ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην Ανατολική και στην Κεντρική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα: ο όγκος πωλήσεων στην Τσεχία αυξήθηκε σε ποσοστό 20% ήτοι 130 εκατ. ευρώ το 2011, 25% στην Πολωνία, πάνω από 60% στην Κροατία το 2010. Η διεθνής εμπορική έκθεση βιολογικών τροφίμων με την παράλληλη έκθεση βιολογικών καλλυντικών Vivaness συγκέντρωσε τον κόσμο του κλάδου και 140 εκθέτες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.


Οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης των βιολογικών της Πολωνίας, Τσεχίας και Ρουμανίας είναι τρανά παραδείγματα επέκτασης του κλάδου. Το 2011 καταγράφηκαν 24.000 βιολογικοί παραγωγοί στην Πολωνία, 16% περισσότεροι από το 2010. Για την ίδια περίοδο, η έκταση των βιολογικών στην χώρα έφτασε τα 6 εκατ. στρμ. αλλά και οι επιχειρήσεις βιολογικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10%.


Οι αναλυτές πάντως προβλέπουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα τρόφιμα και τα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα. Κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης είναι ή αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και η μεγάλη γκάμα βιολογικών προϊόντων που είναι διαθέσιμα. Περί τα 97 εκατ. στρέμματα καλλιεργήθηκαν με βιολογικές μεθόδους το 2010, που ισοδυναμεί με 2% της συνολικής έκτασης βιολογικών στον κόσμο.



Πηγή:agronews.gr

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Οργανικές Εκτάσεις Περισσότερο Παραγωγικές


Οι καλλιέργειες τροφίμων υψηλής παραγωγικότητας που βασίζονται σε περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδουςσυμβάλλουν περισσότερο στην προστασία του περιβάλλοντος συγκριτικά τόσο με τις οργανικές όσο και με τις συμβατικές καλλιέργειες.
Έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συνέκρινε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο διαφορετικών συστημάτων καλλιέργειας.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “ολοκληρωμένες” καλλιέργειες που μεγιστοποιούν την απόδοση των καρπών χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους -όπως εναλλαγή καλλιεργειών, οργανικά λιπάσματα, αντιδιαβρωτικές καλλιέργειες κατά τη χειμερινή περίοδο και ελαχιστοποίηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων- απαιτούν λιγότερη ενέργεια και παράγουν χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα παραγωγής σε σύγκριση με τις οργανικές και τις συμβατικές καλλιέργειες.
Όπως αναφέρει η Δρ Χάνα Τουομίστο, επικεφαλής της σχετικής έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Agricultural Systems, “η φιλική προς το περιβάλλον καλλιέργεια δεν σημαίνει απαραίτητα μικρότερη παραγωγή τροφίμων”.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως “οι οργανικές καλλιέργειες απαιτούν μεγαλύτερες εκτάσεις για την ίδια ποσότητα τροφίμων σε σχέση με άλλες μεθόδους” και υπογραμμίζουν πως οι ολοκληρωμένες καλλιέργειες δείχνουν “πιο ελκυστικές ως προς τη χρήση ενέργειας, τις εκπομπές αερίων και τον αντίκτυπό τους στη βιοποικιλότητα”.
Πηγή:econews.gr