Translate

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ενημέρωση για τις Επιτραπέζιες Ελίες


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χαλκιδικής καλεί για ενημέρωση τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου καθώς επίσης τους μεταποιητές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Ε.Α.Σ. και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με θέμα :
  1. Το Μέτρο 132 «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΕΩΡΓΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ».

  1. Το Μέτρο 133 «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ».

  2. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής την Πέμπτη 1-3-2012 και ώρα 1 μμ.

  3. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2371039207 (Κος Σερβέτας Ιωάννης).
 
Πηγή:paseges.gr



Παράταση έως τις 12 Μαρτίου για την Βιολογική

Παρατείνεται και επίσημα έως την 12η Μαρτίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης για τη δράση 1.1 «Βιολογική γεωργία», του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013. Σύμφωνα με την ορθή επανάληψη της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (η οποία δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια) παρατείνεται για 12 ημέρες.


Για την συγκεκριμένη δράση του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» το ύψος των πιστώσεων ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ και αφορούν δημόσια δαπάνη. 
Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι για τη δράση 1.1 «Βιολογική γεωργία», πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους στην οποία περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσής τους τα οποία είναι δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του 2011 του ενδιαφερόμενου.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Βερτισιλλίωση

Αποτελεί τη σοβαρότερη ασθένεια της ελιάς, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί σε σημαντικό αριθμό ελαιώνων και σε διάφορες περιοχές. Πρόκειται για φυτοπαθογόνο μύκητα εδάφους, με πολύ μεγάλο κύκλο ξενιστών, ο οποίος μολύνει τα δένδρα από τις λεπτές ρίζες και προκαλεί απόφραξη των αγγείων του ξύλου. 


Η ασθένεια ξεκινά με το μεταχρωματισμό των φύλλων και γίνεται τελικώς φανερή είτε με τη μορφή μεμονωμένων ξερών κλάδων στα μεγαλύτερης ηλικίας δένδρα (ημιπληγία), είτε με την πλήρη ξήρανση των νεαρών δένδρων (αποπληξία). 


Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως από τα μολυσμένα φύλλα της ελιάς ή άλλων ευπαθών ξενιστών και είναι σοβαρότερη όταν ο ελαιώνας συγκαλλιεργείται με άλλα ευπαθή στο μύκητα φυτά, όπως βαμβάκι, τομάτες, πατάτες κ.ά. ή γειτονεύει με ευπαθείς καλλιέργειες.


Επειδή δεν υπάρχουν χημικά μέσα για τη θεραπεία της ασθένειας, συνιστάται η αυστηρή τήρηση των παρακάτω καλλιεργητικών μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης της ασθένειας: 
1) κοπή και καύση των προσβεβλημένων κλάδων με τα πρώτα συμπτώματα εκδήλωσης της ασθένειας. Τα μολυσμένα δένδρα συχνά αναβλαστάνουν από τη βάση και δίνουν νέα κλαδιά χωρίς συμπτώματα, ενώ είναι συχνό το φαινόμενο της ανάρρωσης, 
2) αποφυγή των οργωμάτων, 
3) άρδευση με σταγόνες και αποφυγή της κατάκλυσης και των αυλακιών, 
4) καταστροφή των ζιζανίων, 
5) χρησιμοποίηση υγιών δενδρυλλίων για την εγκατάσταση ενός ελαιώνα, 
6) αποφυγή φυτέματος εκεί όπου προηγήθηκε καλλιέργεια ευπαθών στην ασθένεια φυτών (πατάτα, τομάτα, βαμβάκι κ.ά.), 
7) αποφυγή συγκαλλιέργειας ή γειτνίασης με ευπαθή στην ασθένεια φυτά, 
8) εφαρμογή ηλιοαπολύμανσης σε εγκαταστημένους ελαιώνες.



Πηγή: agronews.gr

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Οινόραμα 2012


Το Οινόραμα, η πιο σημαντική έκθεση του αμπελοοινικού κλάδου και πλατφόρμα ανάδειξης των οινοποιείων της χώρας, οργανώνεται φέτος 16-19 Μαρτίου 2012, στο εκθεσιακό κέντρο ΕΚΕΠ (12ο χλμ. Αθηνών Λαμίας, Μεταμόρφωση). 
Το Οινόραμα διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, στην Αθήνα, από το 1994. Το φετινό, 11οΟινόραμα, θα διαρκέσει 3½ ημέρες, λειτουργώντας και Δευτέρα, ημέρα αφιερωμένη στους επαγγελματίες της εστίασης και στις κάβες, ενώ το Σαββατοκύριακο θα υποδεχθεί και καταναλωτές. 

Καταξιωμένοι και νεότεροι οινοπαραγωγοί, εισαγωγείς, διακινητές κρασιών και αποσταγματοποιοί όλης της Ελλάδας θα παρουσιάσουν χιλιάδες προϊόντα, ενώ εισαγωγείς και κατασκευαστές αμπελοοινικού εξοπλισμού και εφοδίων θα εκθέσουν νέα και καθιερωμένα προϊόντα τους, σε ειδικό τμήμα της έκθεσης. Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, την «Πλατεία Γευσιγνωσίας», θα εκτεθούν με πλήρη στοιχεία εκατοντάδες επιλεγμένα κρασιά της έκθεσης, για δοκιμή μόνο από επαγγελματίες. Όπως πάντα, θα λειτουργήσει χώρος VIP υποδοχής, για τον Τύπο, ξένους αγοραστές κ.λπ., καθώς και για επαγγελματικά ραντεβού εκθετών. 

Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), στο Οινόραμα 2012 αναμένονται σημαντικοί ξένοι αγοραστές, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου, που αναγνωρίζουν την έκθεση ως εργαλείο για τη δουλειά τους. Τώρα μάλιστα που το ελληνικό κρασί προσπαθεί να εδραιωθεί διεθνώς, πιο οργανωμένα από κάθε άλλη φορά, το Οινόραμα αποτελεί σημαντικό μέσο της προσπάθειας αυτής, για τόνωση των εξαγωγών. 

Το Οινόραμα απευθύνεται σε όλους όσοι εμπλέκονται επαγγελματικά με το αμπέλι και το κρασί, καθώς και σε όλους τους οινόφιλους καταναλωτές. Η είσοδος θα είναι δωρεάν για όλους τους σχετικούς επαγγελματίες και τους δημοσιογράφους και για όσους διαθέτουν πρόσκληση. Αλλιώς, το εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ και ισχύει και για τις 3½ ημέρες. 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε:http://www.oenorama.com/

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Κατάσταση Αγοράς Οίνου 2011-2012


    Στοιχεία για την κατάσταση της αγοράς οίνου της περιόδου 2011-12, παρουσίασε η Commission στην συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Ομάδας Οίνου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στις 15/2/2012.
Σύμφωνα με τις (φτωχές ομολογουμένως) παρουσιάσεις, η παραγωγή οίνου των κυριότερων (16) οινοπαραγωγών χωρών, παρουσίασε μια ελαφρά άνοδο (1,5% α΄ εκτίμηση) ανερχόμενη στα 165.000.000 HL, όταν την περίοδο 2006-7, η παραγωγή των ίδιων Κρατών - Μελών ανήλθε στα 186.107.000 HL, δηλαδή 20.000.000 HL περίπου μικρότερη από την μεγαλύτερη παραγωγή της τελευταίας πενταετίας.
Να σημειωθεί ότι η Ιταλία παρουσίασε μείωση της τάξης του 15%, η Ισπανία 2%, ενώ η Γαλλία σημείωσε αύξηση της τάξης του 7%.
Στην συνεδρίαση εκφράσθηκαν ανησυχίες για ανισορροπία της αγοράς σε μια ενδεχόμενη «κανονική παραγωγή», ο όγκος της οποίας την τρέχουσα περίοδο (2011/12) συνέβαλε στην ελαφρά αύξηση των τιμών μέσα στο 2011.
Η ΚΕΟΣΟΕ επισημαίνει ότι από την παρουσίαση απουσιάζουν στοιχεία κατανάλωσης που συνδέονται με την υποβόσκουσα κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση , αφού μάλιστα κατά την συνεδρίαση της Copa-Cogeca την προηγούμενη μέρα (14/2), Ιταλοί και Ισπανοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πτώση της εγχώριας κατανάλωσης.
Πηγή:keose.gr

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Bio-Agra 2012


18η Διεθνής Έκθεση για όλο τον αγροτικό τομέα. Διοργανώνεται ετησίως στο Plovdiv (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας. Διοργάνωση: International Fair Plovdiv. 
Από 6/3/2012 έως 10/3/2012
Για πρώτη φορά  η Έκθεση θα περιλαμβάνει και ένα τμήμα αφιερωμένο στη βιολογική γεωργία (BIO-AGRA). Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το ολλανδικό ίδρυμα AVALON  και το Αγροοικολογικό Ινστιτούτο του Αγροτικού Πανεπιστημίου Φιλιππούπολης. Βασικές θεματικές κατηγορίες που καλύπτει το εν λόγω κομμάτι είναι:
  • Βιολογική καλλιέργεια και εκτροφή ζώων
  • Οργανισμοί πιστοποίησης
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες
  • Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
  • Εμπόριο βιολογικών προϊόντων
  • Παράλληλα με την έκθεση θα διοργανωθεί, με τη συνεργασία της ολλανδικής Πρεσβείας στη Βουλγαρία, συνέδριο με θέμα: Το Μάρκετινγκ στην Βιολογική Γεωργία και Βραδιά Βιολογικών Τροφίμων.

Αδιάθετοι 40.000 τόνοι Πατάτας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Νευροκοπίου παραμένουν αποθηκευμένοι περίπου 40.000 τόνοι πατάτας που γεμίζουν αβεβαιότητα τους παραγωγούς εν όψει της εαρινής φύτευσης. Οι τιμές που δίνουν οι έμποροι για ελληνική πατάτα είναι 10-13 λεπτά το κιλό και η πληρωμή γίνεται με επιταγές, όπως μας πληροφορεί ο Δημήτρης Κουτσός, παραγωγός από το Περιθώρι Κάτω Νευροκοπίου, ωστόσο μεγαλύτερος προβληματισμός υπάρχει από την έλλειψη κινητικότητας στην αγορά.


Οι φετινές εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν με πατάτα ήταν αυξημένες, με αποτέλεσμα οι κατάλληλες αποθήκες να γεμίσουν γρήγορα και μέρος του προϊόντος να αποθηκευτεί σε ακατάλληλους χώρους. Αυτό προκάλεσε πάγωμα και καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής, όταν η θερμοκρασία υποχώρησε αρκετά κάτω από το μηδέν. Βέβαια ορισμένοι έμπειροι καλλιεργητές επέλεξαν την παραδοσιακή μέθοδο της αποθήκευσης σε «κουμούλες», σε σωρούς δηλαδή στο χωράφι καλυμμένους με άχυρο και χώμα, γλιτώνοντας την παραγωγή από τον παγετό.

Εν τω μεταξύ οι όποιες προσπάθειες των αρχών για να περιοριστούν οι εισαγωγές από Τρίτες χώρες φαίνεται να μην έχουν αντίκρισμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών, το 2011 μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου εισήχθησαν στην Ελλάδα 156 εκατ. κιλά, με αξία 70 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα την περσινή χρονιά είχαμε εισάγει 114 εκατ. κιλά, αξίας 41 εκατ. ευρώ.


Ταυτόχρονα, η απόφαση Δριβελέγκα, την οποία «θεωρεί» σημαντική, όπως δήλωσε και σε συνάντησή του με τους παραγωγούς, να απαγορεύσει την εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας μέσω του λιμανιού Πλατυγιαλίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και να επιτρέπεται μόνο σε Αλεξανδρούπολη και Βόλο, δεν βελτίωσε την κατάσταση στην εγχώρια αγορά, αφού συνεχίζονται οι ενδοκοινοτικές εισαγωγές από χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία και Κύπρος, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί. Οι εισαγωγές από τη βόρεια Ευρώπη δεν σταμάτησαν καθόλου, αφού η τιμή παραγωγού εκεί είναι κάτω από 10 λεπτά, με σημαντικά περιθώρια κέρδους για τους εμπόρους.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Diabrotica Virgifera Le Conte: Ημερίδα


Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ημαθίας ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και 18.00 σε αίθουσα του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία με θέμα: "Προληπτικά μέτρα κατά του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Diabrotica Virgifera Le Conte στον αραβόσιτο".

Το έντομο Diabrotica virgifera Le Conte είναι ένα κολεόπτερο.Η προνύμφη έχει μήκος 3-15mm, υπόλευκη με ένα σκούρο καστανό κεφάλι.  Τα ενήλικα έχουν μήκος 4-7mm μ’ ένα μακρύ ωοειδές σώμα. Οι κεραίες τους είναι πολύ μακριές. Τα ενήλικα πετούν καλά. Τα επάνω φτερά έχουν γραμμώσεις κατά μήκος αλλά στα νέο-εκκολαπτόμενα έντομα και στα αρσενικά  οι γραμμώσεις είναι λιγότερο ορατές.

 Τα ενήλικα τρέφονται στο υπέργειο τμήμα , ενώ οι προνύμφες του προσβάλλουν τις ρίζες ορύσσοντας στοές. Κατά συνέπεια καταστρέφεται το ριζικό σύστημα προκαλώντας πλάγιασμα του φυτού και σημαντικές οικονομικές ζημιές. Το D. virgifera έχει 1 γενεά το χρόνο και διαχειμάζει στο έδαφος ως αυγό. Μετά από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα παύει η διάπαυση του αυγού και η εκκόλαψη των προνυμφών γίνεται στις αρχές της άνοιξης. Τα ακμαία εμφανίζονται αρχές καλοκαιριού με το μέγιστο των πτήσεων από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου.


Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Τριχόδερμα (Trichoderma) και Βιολογική Γεωργία

Ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος για βιολογική καταπολέμηση έχει στραφεί στα παθογόνα εδάφους. Η δυνατότητα ενσωμάτωσης του βιολογικού παράγοντα στο έδαφος απασχόλησε πολύ σοβαρά τους ερευνητές.

Από τις εργασίες των Lewis και Παπαβίζας με τον μήκυτα Trichoderma spp. ένα ισχυρό υπερπαράσιτο των παθογόνων εδάφους  όπως Rhizoctonia, Sclerotinia e.t.c δίδονται οι παρακάτω οδηγίες.

Ο υπερπαράσιτος μύκητας καλλιεργείται σε ημιστέρεα θρεπτικά υποστρώματα όπως άχυρα σίτου, πίτουρα, πολτούς ξύλου, τμήματα αχυροκάλαμου σε διαλύματα ανόργανων αλάτων


Μία συνήθης αναλογία είναι 250 έως 500 κιλά τέτοιου υλικού ανά εκτάριο. Η επιτυχία της ενσωμάτωσης εξαρτάται από το υλικό καλλιέργειας.

Η εφαρμογή των απομονώσεων του γένους Trichoderma με σκοπό την αντιμετώπιση εδαφογενών μυκήτων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις κατά την ανάπτυξη των φυτών δενδροκομικού ενδιαφέροντος:
1) στο φυτώριο πριν τον εμβολιασμό των υποκειμένων,
2) στο φυτώριο στα εμβολιασμένα υποκείμενα,
3) στον οπωρώνα κατά την φύτευση των νεαρών δενδρυλλίων,
4) στον οπωρώνα με ριζοπότισμα σε ανεπτυγμένα δένδρα και
5) στον οπωρώνα σε συμπτωματικά – προσβεβλημένα δένδρα με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης του ή των παθογόνων στην υπόλοιπη γεωργική εκμετάλλευση.

Μύκητες του γένους Trichoderma χρησιμοποιούνται στην βιολογική γεωργία κατά των:
  • Chondrostereum purpureum: Προκαλεί αργυροφιλία στα δένδρα
  • Nectria, Seiridium, Eutypa spp: Προκαλούν εξασθένηση του δένδρου, ξήρανση κλάδων
  • Botrytis cinerea: Προκαλεί "τέφρα σήψη" αρνητικές επιπτώσεις στην οινοποίηση, επηρεάζοντας τη ζύμωση 
  • Venturea inaequalis: Προκαλεί την ασθένεια του Φουζικλάδιου της μηλιάς
  • Armillaria mellea: Προκαλεί σήψη των ριζών στα εσπεριδοειδή

Η Ελλάδα στην 12άδα Προμηθευτών Κρασιού στην Γερμανία


Η χώρα μας είναι η 12η σημαντικότερη προμηθεύτρια κρασιού της Γερμανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου της πρεσβείας μας και, όπως σημειώνεται, η μεγαλύτερη ποσότητα των εισαγωγών της Γερμανίας προέρχεται από την Ιταλία, με μερίδιο 44%. Δεύτερη σημαντικότερη προμηθεύτρια χώρα της Γερμανίας το 2010 ήταν η Γαλλία, με μερίδιο 16,4%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ισπανία, με μερίδιο 15,2%. Συνολικά, οι τρεις αυτές χώρες καλύπτουν περί τα 3/4 των εισαγωγών της Γερμανίας (2008: 75,8%, 2009: 74,4%, 2010: 75,6%).
Οι εισαγωγές από τη Ν. Αφρική σημείωσαν εκ νέου άνοδο περίπου κατά 3%, ξεπερνώντας τους 73 χιλ. τόνους. 'Ανοδο σημείωσαν και οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία. Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι εισαγωγές από την Αργεντινή.

Συνολικά, από την ομάδα των έξι υπερπόντιων χωρών, που αναφέρονται συχνά και ως «Νέος Κόσμος» - Neue Welt προήλθε ποσοστό 15,1% επί του συνόλου των εισαγωγών, σημειώνοντας αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Η ομάδα των έξι ευρωπαϊκών χωρών που κατατάσσονται την τελευταία τριετία στις 15 σημαντικότερες προμηθεύτριες της Γερμανίας (Ελλάδα, Πορτογαλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ) κάλυψε ποσοστό 8,4% των εισαγωγών της Γερμανίας (έναντι 9,2% το 2009 και 8,6% το 2008). 'Ανοδο σημείωσαν οι εισαγωγές από την Πορτογαλία (+11%), την Ουγγαρία (+2,7%) και την Ελλάδα (+3,4%), ενώ αντιστρόφως σημαντική πτώση εμφάνισαν οι εισαγωγές από την ΠΓΔΜ (-22%), τη Ρουμανία (-35,5%) και την Αυστρία (-7%).

Έτσι, η Ελλάδα βρέθηκε και το 2010 στη δωδέκατη θέση μεταξύ των προμηθευτριών χωρών οίνου της Γερμανίας ενώ, με βάση τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εισαγωγές από τη χώρα μας γίνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους σε δοχεία έως 2 λίτρα. Έτσι, η χώρα μας κατατάσσεται όγδοη μεταξύ όλων των προμηθευτριών χωρών της Γερμανίας στην κατηγορία αυτή, ενώ μόλις 15η στη δασμολογική κατηγορία που αφορά τις εισαγωγές κρασιού «χύμα».

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές αφρώδους οίνου, το μεγαλύτερο μερίδιο της ποσότητας προέρχεται και πάλι κατά σειράν από τις Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, ενώ οι εισαγωγές από τη χώρα μας κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (18η θέση).

Σε όρους αξίας, οι εισαγωγές της Γερμανίας σημείωσαν αύξηση κατά 1% το 2010, φθάνοντας τα 2,09 δισ. ευρώ. Η αξία των εισαγωγών από τη χώρα μας αυξήθηκε στα περίπου 23,8 εκατ. ευρώ (+2,7%). Έτσι, φαίνεται ότι η πορεία των εισαγωγών από την Ελλάδα ακολουθεί την τελευταία τριετία ελαφρά ανοδική πορεία.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση οίνου στη Γερμανία κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο άνω των 20 λίτρων ετησίως, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση μπίρας βρίσκεται ακόμα σε πολύ υψηλότερο επίπεδο (άνω των 100 λίτρων ετησίως), ακολουθεί ωστόσο συνεχή καθοδική πορεία.

Η παραγωγή οίνου της Γερμανίας κυμαίνεται συνήθως σε επίπεδα μεταξύ 1.100 και 1.400 εκατ. φιαλών και οι εξαγωγές οίνου της Γερμανίας αυξάνονται συνεχώς την τελευταία δεκαετία, ενώ περίπου τα 2/3 της προσφοράς οίνου στη γερμανική αγορά καλύπτονται από εισαγωγές.

Η οικιακή κατανάλωση αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα της κατανάλωσης οίνου στη Γερμανία. Το μερίδιο της εστίασης στην κατανάλωση οίνου φτάνει μόλις το 15% και το σημαντικότερο κανάλι διανομής οίνου για την οικιακή κατανάλωση είναι οι αλυσίδες λιανικής (discounters, supermarkets).

Στις αλυσίδες λιανικής, το 70% των πωλήσεων αφορά κρασιά με τιμές κάτω των 2 ευρώ. Το μερίδιο αγοράς των κρασιών με τιμή άνω των 5 ευρώ είναι μόλις 1,5%, ενώ στις κάβες και τους παραγωγούς το μερίδιο των κρασιών με τιμή άνω των 5 ευρώ είναι 30,5%.

Τέλος, το κόκκινο κρασί έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών, με μερίδιο αγοράς άνω του 50%. Το 1/3 της οικιακής κατανάλωσης οίνου αφορά λευκό κρασί και το 10% ροζέ.

Πηγή: paseges.gr

Αιτήσεις για Βιολογική Γεωργία


Σύμφωνα, με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΥπΑΑΤ, που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα (16 Ιανουαρίου), η κατάθεση των αιτήσεων για τη δράση «Βιολογική γεωργία» (πενταετία ενίσχυσης) του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 θα ολοκληρωθούν στις 29 Φεβρουαρίου.
Για την παρούσα πρόσκληση το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ και αφορούν δημόσια δαπάνη. 

Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι για τη δράση 1.1 «Βιολογική γεωργία», πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους στην οποία περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσής τους τα οποία είναι δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του 2011 του ενδιαφερόμενου. Στην αίτηση ενίσχυσης δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν αγροτεμάχια που δεν είναι δηλωμένα στην ΑΕΕ του 2011 του ενδιαφερόμενου. 

Επίσης το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων ανέρχεται σε 1 στρέμμα. Τα ενταγμένα αγροτεμάχια δεν είναι δυνατόν να αντικαθίστανται από άλλα σε όλη τη διάρκεια της πενταετούς δέσμευσης. Σημαντικό ακόμα είναι ότι στην αίτηση ενίσχυσης δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν συνιδιόκτητα αγροτεμάχια. Επίσης σε περίπτωση συγκαλλιέργειας πρέπει και οι δύο καλλιέργειες να είναι επιλέξιμες.
Η ΒΙΟΓΝΩΣΗ Α.Ε παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για την ένταξη αγροτών στο πρόγραμμα καθώς και χρήσιμες συμβουλές που απαιτούνται για την απασχόληση με την βιολογική καλλιέργεια.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε για τα Βιολογικά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι από την 1η Ιουνίου 2012, βιολογικά προϊόντα πιστοποιημένα στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πωλούνται εκατέρωθεν ως βιολογικά.


Αυτή η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων στον κόσμο παραγωγών βιολογικών προϊόντων θα αποτελέσει ισχυρό θεμέλιο για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας, προς όφελος του αναπτυσσόμενου κλάδου της βιολογικής γεωργίας, καθώς και της απασχόλησης και των επιχειρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα.


Ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί αποτιμάται σε€ 40 δισ. περίπου και αυξάνεται κάθε χρόνο.
Έως τώρα, οι καλλιεργητές και οι επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να εμπορεύονται τα προϊόντα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού χρειάζονταν ξεχωριστές πιστοποιήσεις με βάση δύο πρότυπα, γεγονός που σήμαινε διπλά τέλη, επιθεωρήσεις και γραφειοκρατία.
Με την εταιρική σχέση εξαλείφονται σημαντικά εμπόδια, ιδίως για τους μικρούς και μεσαίου μεγέθους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.
Επιτρέπονται πλέον η εμπορία όλων των προϊόντων που πληρούν τους όρους της εταιρικής σχέσης και η επισήμανση τους ως πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων, κρέατος, δημητριακών ή κρασιού.
Πριν καταλήξουν στην ανακοίνωση αυτή, οι δύο πλευρές διεξήγαγαν ενδελεχείς επιτόπιους ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι είναι συμβατές οι ρυθμίσεις που προβλέπουν τα προγράμματά τους, τα μέτρα ελέγχου της ποιότητας, οι απαιτήσεις πιστοποίησης και οι πρακτικές στην επισήμανση.
Μολονότι υπάρχουν ελάχιστες διαφορές μεταξύ των προτύπων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα βιολογικά προϊόντα, καθένα από τα δύο μέρη έκρινε ότι τα προγράμματά τους ήταν ισοδύναμα, εκτός από την απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Υπουργείου Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ για τις βιολογικές καλλιέργειες, απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών, εκτός εάν πρόκειται για αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών βακτηριακών λοιμώξεων (βακτηριακή φλόγωση) σε βιολογικές καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς.
Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις βιολογικές καλλιέργειες επιτρέπουν τα αντιβιοτικά μόνο για την αγωγή μολυσμένων ζώων. Για όλα τα προϊόντα των οποίων το εμπόριο καλύπτει η εν λόγω εταιρική σχέση, οι οργανισμοί πιστοποίησης οφείλουν να επιβεβαιώνουν ότι δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για κανένα λόγο.
Επιπλέον, όλα τα προϊόντα των οποίων το εμπόριο καλύπτει η εν λόγω εταιρική σχέση πρέπει να αποστέλλονται με πιστοποιητικό εξαγωγής βιολογικών προϊόντων.
Με το έγγραφο αυτό θα δηλώνεται ο τόπος παραγωγής, θα ταυτοποιείται ο οργανισμός πιστοποίησης του βιολογικού προϊόντος, θα βεβαιώνεται ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν απαγορευμένες ουσίες και μέθοδοι, θα πιστοποιείται η τήρηση των όρων της εταιρικής σχέσης και θα καθίσταται δυνατή η ιχνηλάτηση των διακινούμενων προϊόντων.
Σημειώνεται ότι επί του παρόντος η συμφωνία καλύπτει μόνο τα εξαγόμενα προϊόντα που είναι πιστοποιημένα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πηγή: econews.gr

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ιδιωτική Αποθεματοποίηση Ελαιολάδου



Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) στα πλαίσια των Καν(ΕΚ) 1234/2007 του Συμβουλίου, Καν(ΕΚ) 826/2008 της Επιτροπής και Καν (ΕΚ)111 /2012 της Επιτροπής και της ΚΥΑ αριθμ. 311914/24-06-2009,
καλεί
Τους ενδιαφερομένους φορείς που έχουν λάβει τη σχετική έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη συμμετοχή τους στο καθεστώς, να υποβάλουν τις προσφορές τους στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σύμφωνα με τους όρους και διαδικασίες που προβλέπονται στην παρούσα διακήρυξη.


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε:http://www.opekepe.gr/one.asp?id=1329290646&year=2012&cat=P

Κλάδεμα Ροδακινιάς

Το κλάδεμα της ροδακινιάς είναι είναι βασικής σημασίας εργασία και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Γενικά το κλάδεμα της ροδακινιάς είναι αυστηρό. Επειδή η ροδακινιά καρποφορεί σε βλαστούς του παρελθόντος έτους πρέπει η επιδίωξη του κλαδευτή να είναι:

 α) η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής παραγωγής, αφήνοντας πάνω στο δέντρο τον απαραίτητο αριθμό καρποφόρων βλαστών

β) ο σχηματισμός νέων βλαστών οι οποίοι θα φέρουν την καρποφορία του επόμενου έτους.

Στη ροδακινιά εφαρμόζονται βασικά δύο είδη κλαδέματος χειμερινό και θερινό. Το θερινό αποβλέπει στην αφαίρεση των λαιμάργων και καλό είναι να εφαρμόζεται μετά την σκλήρυνση του πυρήνα (Ιούνιο).
Το χειμερινό διακρίνεται σε βραχύ και μακρύ.

Το βραχύ κλάδεμα εφαρμόζεται σε λίγες περιπτώσεις και συνίσταται σε απαλείψεις καθώς και βραχύνσεις βλαστών. Στους βλαστούς που βραχύνονται αφήνονται 6-8 οφθαλμοί ανά βλαστό έτσι ώστε να έχουμε ταυτόχρονα καρποφορία και βλάστηση. Με το βραχύ κλάδεμα μειώνεται ο αριθμός των ανθοφόρων οφθαλμών οπότε στη συνέχεια δεν χρειάζεται καθόλου αραίωμα ή πολύ λίγο. Το κλάδεμα αυτό είναι κατάλληλο σε μεγαλόκαρπες ποικιλίες καθώς και σε γέρικα ή ασθενικά δένδρα.

Το μακρύ κλάδεμα εφαρμόζεται με απαλείψεις βλαστών και σχεδόν καθόλου βραχύνσεις. Εφαρμόζεται στις μικρόκαρπες ποικιλίες και σε δένδρα νεαρής ηλικίας. Όταν εφαρμόζεται το μακρύ κλάδεμα πρέπει να ακολουθεί αυστηρό αραίωμα καρπών για να επιτευχθεί το επιθυμητό μέγεθος. Πολλές φορές το κλάδεμα αυτό δημιουργεί γύμνωμα των βραχιόνων και αυτό συμβαίνει όταν τα δένδρα υπερφορώνονται και δεν δημιουργούνται νέοι βλαστοί.

Όταν τα δένδρα βρίσκονται σε πλήρη καρποφορία είναι προτιμότερο να εφαρμόζεται μικτό κλάδεμα. δηλαδή, να γίνονται απαλείψεις βλαστών αλλά και οι απαραίτητες βραχύνσεις έτσι ώστε να έχουμε ικανοποιητική καρποφορία κάθε χρόνο για πολλά χρόνια.


Πηγή: Βασιλακάκης Μ., Γεν. και Ειδ. Δενδροκομία 

ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ


«Η Βιολογική Κτηνοτροφία και τα προϊόντα της. Παραγωγή- Πιστοποίηση- Επιχειρηματικότητα»


Το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή διοργανώνουν την Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 17:00 ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «Η Βιολογική Κτηνοτροφία και τα προϊόντα της. Παραγωγή – Πιστοποίηση - Επιχειρηματικότητα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση,ς οι εισηγητές θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, θα αναλύσουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η βιολογική κτηνοτροφία και τα προϊόντα της και θα παρουσιάσουν τα εμπόδια και την εξέλιξη του κλάδου, καθώς και την τάση των καταναλωτών.

Οι ομιλητές που πλαισιώνουν το πάνελ, προέρχονται τόσο από τον επιχειρηματικό όσο και από τον ακαδημαϊκό χώρο και είναι ο κ. Μιχάλης Σαράντης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Όλυμπος ΑΕ, ο κ. Γιάννης Δραγατσίκης, Αντιπρόεδρος ΘΕΣ ΓΑΛΑ ΠΙΕΣ, αγελαδοτρόφος, ο Dr. Ευάγγελος Βέργος, Τμήμα Έρευνας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, ο κ. Χαράλαμπος Σαράφης του οργανισμού πιστοποίησης ΔΗΩ, ο κ. Αναστάσιος Μιχαηλίδης, Λέκτορας του ΑΠΘ και η κα Stela Cazaku, Βοηθός Εργαστηριακής Διδασκαλίας στο Κολέγιο Περρωτής.

Το περιεχόμενο των ομιλιών αφορά τόσο αυτούς που ασχολούνται με τη βιολογική κτηνοτροφία και τα προϊόντα της, όσο και εκείνους που επιθυμούν να ξεκινήσουν κάποια συναφή δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επιστροφή του πληθυσμού στην ύπαιθρο και έντονη επιθυμία για ενασχόληση τόσο με τη γεωργία, όσο και με την κτηνοτροφία. Η ύπαιθρος προβάλλεται ως ένα εναλλακτικό μοντέλο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και η ενασχόληση με τη βιολογική κτηνοτροφία και τα προϊόντα της αποτελούν μια τέτοια επιλογή. Παρόλα αυτά, για να μπορέσει να ευδοκιμήσει η όποια δραστηριότητα θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και ενημέρωση. Η συγκεκριμένη εκδήλωση επιδιώκει να μεταφέρει πολύτιμες εμπειρίες και να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Η είσοδος είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.

Το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και πρόκειται για ένα φορέα εργαλείων και υπηρεσιών ενημέρωσης και προώθησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Στοχεύει στη διασύνδεση όλων των εμπλεκομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης βιολογικών προϊόντων, σε πανελλαδικό επίπεδο. Σκοπό έχει να στηρίξει και να αναπτύξει την παραγωγή, μεταποίηση και διακίνηση των πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά, ώστε να προωθούνται ευκολότερα και ασφαλέστερα στον καταναλωτή.

Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων
Τηλ.: 2310539817 (εσωτ. 209), Fax: 2310541491.
Πηγή: zougla.gr

Καλλιεργητικά Μέτρα και Ψεκασμοί κατά τη διάρκεια του Ληθάργου


Τις απαραίτητες επεμβάσεις σε οπωρώνες πυρηνόκαρπων, που παρουσίασαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο από μια σειρά ασθενειών συστήνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.

Τα απαραίτητα καλλιεργητικά μέτρα αφορούν τα εξής: 
Οι ξεροί ή προσβεβλημένοι κλάδοι, βλαστοί και καρποί θα πρέπει να απομακρυνθούν με κλάδεμα  και να καούν. Το κλάδεμα πρέπει να γίνει με ξηρό καιρό, να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και τα εργαλεία να απολυμαίνονται συνεχώς με εμβάπτιση σε διάλυμα φορμόλης του εμπορίου σε αναλογία 2% σε νερό ή διάλυμα χλωρίνης σε αναλογία 10% σε νερό.
Στις μεγάλες τομές κλαδέματος θα πρέπει να τοποθετούνται κατάλληλα προστατευτικά σκευάσματα. 
Όπως συνιστούν οι γεωπόνοι, στον εξώασκο, το κορύνεο και το βακτηριακό έλκος απαραίτητος είναι ένας ψεκασμός κάλυψης. Μέχρι το «φούσκωμα των οφθαλμών» συνιστάται να γίνει ψεκασμός των δέντρων με κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα. Ο ψεκασμός πρέπει να πραγματοποιηθεί με ξηρό καιρό.
Άσπρη ψώρα (Βαμβακάδα) Όσον αφορά τη βαμβακάδα, συνιστάται ψεκασμός κάλυψης υψηλής πίεσης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια λάδι. Τα χειμερινά λάδια εφαρμόζονται μέχρι το φούσκωμα των ματιών ενώ τα θερινά εφαρμόζονται μέχρι το στάδιο της πράσινης κορυφής.  
Η επέμβαση αυτή επιδρά στις διαχειμάζουσες μορφές και άλλων  φυτοφάγων εντόμων και ακάρεων.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα στην αγορά βιολογικών προϊόντων της Γερμανίας


Παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα στην αγορά βιολογικών προϊόντων της Γερμανίας
Στις ευκαιρίες που μπορεί να έχει η χώρα μας στην αγορά βιολογικών προϊόντων της Γερμανίας αναφέρεται μεταξύ άλλων έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο. Επίσης στην έκθεση τονίζεται ότι οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων στη Γερμανία, αυξάνονται δυναμικά τα τελευταία χρόνια ενώ η εγχώρια γερμανική παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση και εκτιμάται ότι την τριετία 2008 - 2010 οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων διπλασιάσθηκαν.
Στην έκθεση την οποία υπογράφει η σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας, κα. Χριστίνα Στεφανίδου, τονίζεται ότι οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης βιολογικών προϊόντων για τη Γερμανία, είναι η Αίγυπτος, η Ιταλία και το Ισραήλ για τις πατάτες με αυξητική τάση κυρίως από την Αίγυπτο. Το 50% των βιολογικών καρότων είναι εισαγόμενο κυρίως από την Ολλανδία και το Ισραήλ. Βιολογικά προϊόντα εισάγονται, επίσης, από τη Δανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ισπανία και Αργεντινή.
Η Γερμανία σύμφωνα με τα στοιχεία παρουσίασε, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, τον υψηλότερο κύκλο πωλήσεων βιολογικών προϊόντων το 2009 (5,9 δισ. ευρώ), ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 3,04 δισ. ευρώ, την Αγγλία με 2,07 δισ. ευρώ και την Ιταλία με 1,5 δισ. ευρώ. Συνολικά η βιολογική αγορά της Ε.Ε. εκτιμάται σε 18,4 δισ. ευρώ. Η υψηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση παρουσιάζεται όμως στην Ελβετία με 139 ευρώ, στη Δανία με 132 ευρώ, στην Αυστρία με 104 ευρώ, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο νούμερο ανέρχεται σε 71 ευρώ.
Στην Ελλάδα με στοιχεία για το 2008, ο κύκλος πωλήσεων ανήλθε σε 58 εκ. ευρώ και η κατά κεφαλή κατανάλωση σε 5,2 ευρώ.
Το μερίδιο αγοράς των βιολογικών προϊόντων έναντι της συνολικής αγοράς τροφίμων, ανέρχεται στη Γερμανία σε 3,4%, στη Δανία σε 7,2%, στην Αυστρία σε 6% και στην Ελβετία σε 4,9%.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης η αγορά βιολογικών προϊόντων εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με συγκρατημένο ρυθμό έναντι του 2009. Τα καταστήματα χαμηλών τιμών (Discounter) επηρεάζουν το ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς, εξαιτίας της πολιτικής χαμηλών τιμών που εφαρμόζουν για βιολογικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (πατάτες και καρότα), ενώ η αύξηση προέρχεται κυρίως από τα εξειδικευμένα καταστήματα.
«Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τη γενικότερη τάση αποστροφής που διαφαίνεται προς τη βιομηχανοποιημένη γεωργία δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα. Τα εκ φύσεως χαρακτηριστικά των βιολογικών προϊόντων είναι συνδεδεμένα με τις επικρατούσες κλιματολογικές και γεωργικές συνθήκες παραγωγής στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει το απαιτούμενο υπόβαθρο κατάλληλων προδιαγραφών για συστηματική παραγωγή βιολογικών προϊόντων, προσανατολισμένα για εξαγωγή σε συγκεκριμένες αγορές - στόχους, με καταναλωτές υψηλού διαθέσιμου εισοδήματος, διατεθειμένους να καταβάλλουν υψηλότερο τίμημα» καταλήγει η έκθεση της πρεσβείας της Ελλάδας στο Μόναχο.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Καλλιέργεια της Ροδιάς: Ημερίδα στη Λάρισα


Ενημερωτική εκδήλωση για την καλλιέργεια της ροδιάς και τις προοπτικές της
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012
στη Γιάννουλη Λάρισας

Η Αντιδημαρχία Περιαστικής – Αγροτικής Ανάπτυξης & Τοπικής Οικονομίας σε συνεργασία με τον Α.Σ.Ο.Π. Αγίου Αθανασίου Δράμας-Υποκατάστημα Θεσσαλίας,
στοχεύοντας στην
έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των καλλιεργητών-παραγωγών ροδιάς, διοργανώνει
την Πέμπτη, 16-2-2012,
στις 6 μμ., στην αίθουσα εκδηλώσεων
του Γυμνασίου-Λυκείου Γιάννουλης

Εισαγωγή Πατάτας από την Αίγυπτο


Καθώς οι ‘Έλληνες πατατοπαραγωγοί μοίραζαν την παραγωγή τους (περίπου 10 τόνοι) έξω από την ΔΕΘ τις ημέρες της AGROTICA, το λιμάνι του  Πλατυγιαλίου  δεχόταν πατάτες από την Αίγυπτο. 
Αντί να υπάρξει  μέριμνα ως προς τους καλλιεργητές και την μοίρα των αδιάθετων ποσοτήτων (πάνω από 50% σε ολόκληρη την περιφέρεια) ο  υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα αλλάζει τις πύλες εισόδου.
Απέκλεισε το λιμάνι του Πλατυγιαλίου από την εισαγωγή της αιγυπτιακής πατάτας, με την αιτιολογία ότι στα λιμάνια του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος των εισαγόμενων ποσοτήτων.
Ίσως οι παραγωγοί πατάτας πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αναζητήσουν άλλες λύσεις που θα συμβάλλουν στην προώθηση και την καλύτερη απόδοση του προϊόντος τους, όπως η βιολογική καλλιέργεια που παρέχει πρόσβαση σε άλλες αγορές.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πρόσκληση του Μέτρου 133



Εκδόθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Μέτρο 133. Το μέτρο αποσκοπεί στην παροχή στήριξης σε ομάδες παραγωγών που παράγουν προϊόντα ποιότητας, με στόχο τόσο την ενημέρωση των καταναλωτών σε ότι αφορά την διαθεσιμότητα και τις προδιαγραφές των προϊόντων αυτών, όσο και την προώθησή τους. 




Τίτλος : Μέτρο 133 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Άξονας 1: Διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της δασοκομίας και του αγροδιατροφικού τομέα
Μέτρο 133: Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης
Δημόσια Έργα : Όχι                                                                             
Ιδιωτικές Επενδύσεις : Ναι
Τομέας : Ποιότητα-Προώθηση
Ιδιότητα : Φυσικά πρόσωπα (Μη Γεωργοί) - Νομικά πρόσωπα
Δημόσια Δαπάνη : € 4.000.000,00
Ποσοστό Ενίσχυσης : 70 %

Κατάσταση : Ανοικτή






Για την πρόσκληση του μέτρου πατήστε: http://www.agrotikianaptixi.gr/Uploads/Files/m133_prosklisi.pdf