Translate

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Τις παλιές καλές εποχές ξανάζησε φέτος η σταφίδα

Το δρόμο της ανάκαμψης δείχνει να βρίσκει η ελληνική παραγωγή της σταφίδας, μετά από τη δοκιμασία των προηγούμενων χρόνων, όπου τόσο η μαύρη ή κορινθιακή, όσο και η ξανθιά ή σουλτανίνα, έπιασαν πάτο από πλευράς τιμών και ποσοτήτων παραγωγής.
Αφορμή αποτέλεσε η μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) των οπωροκηπευτικών το 2007. Έκτοτε η τιμή της μαύρης σταφίδας ενισχύεται σταδιακά και από τα 60-65 λεπτά έχει φτάσει τα 1,45 ευρώ το κιλό, με εμφανή σημάδια βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς. Ομοίως και η ξανθιά που από τα 60 λεπτά πριν από μια πενταετία έχει ενισχυθεί στα 1,30-1,70 ευρώ, μια τιμή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής. 

Η ελληνική μαύρη σταφίδα για περισσότερο από 600 χρόνια κατέχει κυρίαρχη θέση στο παγκόσμιο εμπόριο και από το 1993 έχει καταχωρηθεί ως ΠΟΠ. Το 80-90% της παγκόσμιας παραγωγής του συγκεκριμένου τύπου παράγεται στην Ελλάδα και η υπόλοιπη στην Αυστραλία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η άριστη προσαρμογή της στις κλιματολογικές και τις εδαφολογικές συνθήκες της Δυτ. Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα ένα προϊόν ποιότητας. Το μεγαλύτερο μέρος της κορινθιακής σταφίδας που παράγεται στη χώρα μας εξάγεται στο εξωτερικό, κυρίως στη Μ. Βρετανία, όπου χρησιμοποιείται στην παρασκευή μπισκότων και κέικ.
Τη δεκαετία του ‘60 οι εκτάσεις με κορινθιακή σταφίδα ξεπερνούσαν τα 400.000 στρμ., ενώ σήμερα είναι 130.000  στρμ. σε Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ζάκυνθο και Κεφαλληνία.
Η ελληνική παραγωγή υπολογίζεται στους 20.000 τόνους, ωστόσο «βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να φτάσει τους 30.000 τόνους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας, τονίζοντας πως η απορρόφηση διεθνώς είναι πολύ καλή.
Τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμοστεί μια επιθετική πολιτική στην τιμολόγηση της μαύρης σταφίδας από συνεταιρισμούς και εμπόρους, η οποία αποδίδει. Αυτή η τάση στηρίζεται και από την ανοδική τάση στις μαύρες σταφίδες που σημειώνεται στις ΗΠΑ, όπου φέτος η τιμή παραγωγού για τη μαύρη, που είναι μεγαλύτερου μεγέθους από την ελληνική, διαμορφώνεται στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 1,9 δολαρίων το κιλό (1,5 ευρώ το κιλό).
Σταφυλίδες

Με τη λέξη σταφίδα οι αρχαίοι Έλληνες εννοούσαν γενικώς τα αποξηραμένα σταφύλια της αμπέλου. Σήμερα η λέξη σταφίδα χρησιμοποιείται για τα αποξηραμένα σταφύλια ορισμένων μόνο ποικιλιών της αμπέλου και συγκεκριμένα της σουλτανίνας, της κορινθιακής σταφίδας και του μοσχάτου Αλεξανδρείας. Οι παλαιότερες γνωστές μαρτυρίες για καλλιέργεια σταφιδαμπέλου στην Ελλάδα ανάγονται στον 14ο αιώνα μ.Χ.
Οι σταφίδες, ασταφίδες ή σταφυλίδες, αναφέρονται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς.
Τον περασμένο αιώνα, τα λιμάνια του Λονδίνου, του Λίβερπουλ, της Μασσαλίας, της Τεργέστης, του Άμστερνταμ και της Οδησσού ήταν ο προορισμός των πλοίων που έφευγαν φορτωμένα με σταφίδα από τα λιμάνια των Πατρών, του Κατάκολου, του Αιγίου, της Καλαμάτας και της Ζακύνθου.
Αντίθετες πορείες
Μαύρη και ξανθιά
Στην ελληνική αγορά και στον απόηχο των εξελίξεων στις ΗΠΑ η ΣΚΟΣ ΑΣΕ ανακοίνωσε  τιμή στα 1,45 ευρώ το κιλό για τη μαύρη σταφίδα, όπως μας πληροφορεί ο Γεράσιμος Καλλιμώρος, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας, ο οποίος συμπληρώνει: «Το 2007 η τιμή της σταφίδας είχε πέσει στα χαμηλά των 70 λεπτών το κιλό, ωστόσο από εκείνη τη χρονιά και μετά ενισχύεται σταθερά.
Όσον αφορά την ξανθιά σταφίδα, η ελληνική παραγωγή από τους 70.000 τόνους πριν από τρεις δεκαετίες, έχει περιοριστεί στην παραγωγή μιας μικρής μόνο ποσότητας κάτω από 1.000 τόνους, όπως μας πληροφορεί ο Θανάσης Κούστας, της εταιρείας Κουνινιώτης. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η παραγωγή της Τουρκίας από 70.000 τόνους τετραπλασιάστηκε στους 300.000 τόνους, αποδεικνύοντας πως το ελληνικό προϊόν μειώθηκε καθώς έπαψε να είναι ανταγωνιστικό. Οι φετινές τιμές που ανακοίνωσε η ΚΣΟΣ Ηρακλείου διαμορφώνονται στα 1,30 λεπτά το κιλό το τεσσάρι, 1,50 λεπτά το κιλό το δυάρι και 1,70 λεπτά το κιλό ο άσος.
Πηγή:  agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου