Translate

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Κλάδεμα Ροδακινιάς

Το κλάδεμα της ροδακινιάς είναι είναι βασικής σημασίας εργασία και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Γενικά το κλάδεμα της ροδακινιάς είναι αυστηρό. Επειδή η ροδακινιά καρποφορεί σε βλαστούς του παρελθόντος έτους πρέπει η επιδίωξη του κλαδευτή να είναι:

 α) η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής παραγωγής, αφήνοντας πάνω στο δέντρο τον απαραίτητο αριθμό καρποφόρων βλαστών

β) ο σχηματισμός νέων βλαστών οι οποίοι θα φέρουν την καρποφορία του επόμενου έτους.

Στη ροδακινιά εφαρμόζονται βασικά δύο είδη κλαδέματος χειμερινό και θερινό. Το θερινό αποβλέπει στην αφαίρεση των λαιμάργων και καλό είναι να εφαρμόζεται μετά την σκλήρυνση του πυρήνα (Ιούνιο).
Το χειμερινό διακρίνεται σε βραχύ και μακρύ.

Το βραχύ κλάδεμα εφαρμόζεται σε λίγες περιπτώσεις και συνίσταται σε απαλείψεις καθώς και βραχύνσεις βλαστών. Στους βλαστούς που βραχύνονται αφήνονται 6-8 οφθαλμοί ανά βλαστό έτσι ώστε να έχουμε ταυτόχρονα καρποφορία και βλάστηση. Με το βραχύ κλάδεμα μειώνεται ο αριθμός των ανθοφόρων οφθαλμών οπότε στη συνέχεια δεν χρειάζεται καθόλου αραίωμα ή πολύ λίγο. Το κλάδεμα αυτό είναι κατάλληλο σε μεγαλόκαρπες ποικιλίες καθώς και σε γέρικα ή ασθενικά δένδρα.

Το μακρύ κλάδεμα εφαρμόζεται με απαλείψεις βλαστών και σχεδόν καθόλου βραχύνσεις. Εφαρμόζεται στις μικρόκαρπες ποικιλίες και σε δένδρα νεαρής ηλικίας. Όταν εφαρμόζεται το μακρύ κλάδεμα πρέπει να ακολουθεί αυστηρό αραίωμα καρπών για να επιτευχθεί το επιθυμητό μέγεθος. Πολλές φορές το κλάδεμα αυτό δημιουργεί γύμνωμα των βραχιόνων και αυτό συμβαίνει όταν τα δένδρα υπερφορώνονται και δεν δημιουργούνται νέοι βλαστοί.

Όταν τα δένδρα βρίσκονται σε πλήρη καρποφορία είναι προτιμότερο να εφαρμόζεται μικτό κλάδεμα. δηλαδή, να γίνονται απαλείψεις βλαστών αλλά και οι απαραίτητες βραχύνσεις έτσι ώστε να έχουμε ικανοποιητική καρποφορία κάθε χρόνο για πολλά χρόνια.


Πηγή: Βασιλακάκης Μ., Γεν. και Ειδ. Δενδροκομία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου