Translate

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012


Μικρά μυστικά για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τα αρωματικά φυτά

Δημιουργία μικρών ευέλικτων ομάδων που θα θελήσουν να δοκιμάσουν διάφορα είδη αρωματικών φυτών. Η καταγραφή των αυτοφυών αρωματικών φυτών στην ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσει οδηγό για τα πρώτα υπό δοκιμή είδη καθώς θα είναι πιο εύκολος ο εγκλιματισμός τους στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής.

Εδαφολογικές αναλύσεις για τη γνώση της ποιότητας των εδαφών αλλά και των ειδών που μπορούν να προσαρμοστούν καλυτέρα.

Δοκιμαστικές καλλιέργειες σε μικρή έκταση σε διάφορες περιοχές με συμμέτοχη και καθοδήγηση γεωπόνων.

Καταγραφή ημερολογιακά του χρόνου απασχόλησης και προσδιορισμός του κόστους παραγωγής ανά είδος και του καθαρού εισοδήματος που μπορεί να προκύψει για τους παραγωγούς.

Καταγραφή της απόδοσης σε χλωρό και ξηρό βάρος και ποσοτικές και ποιοτικές αναλύσεις των αιθέριων ελαίων.

Ερευνά αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τελική επιλογή των ειδών που θα καλλιεργηθούν. Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε φτωχές, ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τέτοιες εκτάσεις υπάρχουν πολλές στη χωρά μας (περίπου το 44% της συνολικά καλλιεργούμενης γης) στην όποια υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης τους προκειμένου να αποτελέσουν σοβαρό συμπληρωματικό εισόδημα για τους κατοίκους της υπαίθρου. Σε περιοχές ορεινές και ημιορεινές, η ανταγωνιστικότητα των φυτών αυτών έναντι άλλων καλλιεργειών είναι δεδομένη.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


Να σημειώσουμε πως μέσο του μέτρου 2.1.4 "γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις" του ΠΑΑ 2007-2013 και της δράσης 1.1 για την βιολογική γεωργία τα αρωματικά φυτά επιδοτούνται με 32€/στρ./έτος με περίοδο προσαρμογής και με 24,7€/στρ./έτος. Επίσης, οι τιμές των βιολογικών αρωματικών φυτών είναι κατά πολύ υψηλότερες των συμβατικών, για παράδειγμα  η τιμή της ξηρής δρόγης ρίγανης κυμαίνεται από 1,8 ευρώ έως 2,3 ευρώ όταν αφορά σε συμβατική καλλιέργεια και μπορεί να φτάσει τα 6,5 ευρώ όταν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου