Translate

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Αδιάθετοι 40.000 τόνοι Πατάτας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Νευροκοπίου παραμένουν αποθηκευμένοι περίπου 40.000 τόνοι πατάτας που γεμίζουν αβεβαιότητα τους παραγωγούς εν όψει της εαρινής φύτευσης. Οι τιμές που δίνουν οι έμποροι για ελληνική πατάτα είναι 10-13 λεπτά το κιλό και η πληρωμή γίνεται με επιταγές, όπως μας πληροφορεί ο Δημήτρης Κουτσός, παραγωγός από το Περιθώρι Κάτω Νευροκοπίου, ωστόσο μεγαλύτερος προβληματισμός υπάρχει από την έλλειψη κινητικότητας στην αγορά.


Οι φετινές εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν με πατάτα ήταν αυξημένες, με αποτέλεσμα οι κατάλληλες αποθήκες να γεμίσουν γρήγορα και μέρος του προϊόντος να αποθηκευτεί σε ακατάλληλους χώρους. Αυτό προκάλεσε πάγωμα και καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής, όταν η θερμοκρασία υποχώρησε αρκετά κάτω από το μηδέν. Βέβαια ορισμένοι έμπειροι καλλιεργητές επέλεξαν την παραδοσιακή μέθοδο της αποθήκευσης σε «κουμούλες», σε σωρούς δηλαδή στο χωράφι καλυμμένους με άχυρο και χώμα, γλιτώνοντας την παραγωγή από τον παγετό.

Εν τω μεταξύ οι όποιες προσπάθειες των αρχών για να περιοριστούν οι εισαγωγές από Τρίτες χώρες φαίνεται να μην έχουν αντίκρισμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών, το 2011 μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου εισήχθησαν στην Ελλάδα 156 εκατ. κιλά, με αξία 70 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα την περσινή χρονιά είχαμε εισάγει 114 εκατ. κιλά, αξίας 41 εκατ. ευρώ.


Ταυτόχρονα, η απόφαση Δριβελέγκα, την οποία «θεωρεί» σημαντική, όπως δήλωσε και σε συνάντησή του με τους παραγωγούς, να απαγορεύσει την εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας μέσω του λιμανιού Πλατυγιαλίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και να επιτρέπεται μόνο σε Αλεξανδρούπολη και Βόλο, δεν βελτίωσε την κατάσταση στην εγχώρια αγορά, αφού συνεχίζονται οι ενδοκοινοτικές εισαγωγές από χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία και Κύπρος, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί. Οι εισαγωγές από τη βόρεια Ευρώπη δεν σταμάτησαν καθόλου, αφού η τιμή παραγωγού εκεί είναι κάτω από 10 λεπτά, με σημαντικά περιθώρια κέρδους για τους εμπόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου