Translate

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Βιολογικό Ελαιόλαδο: Όταν θέλουμε... εξάγουμε

Κι όμως, όταν θέλουμε... εξάγουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο συνεταιρικός βιολογικός ελαιώνας συνολικά 6.000 στρεμμάτων που δημιούργησε το 95% των καλλιεργητών του Κεφαλά, ενός μικρού χωριού 320 κατοίκων, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Σπάρτη.

Για την «Κεφαλάς – Σπάρτης ΑΕ.» ο λόγος, που εξάγει ελαιόλαδο σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία ελιές καλαμών και ελαιόλαδο.

Η απόφαση να στραφούν στις βιολογικές καλλιέργειες οι κάτοικοι δεν ήταν εύκολη. Αν και το κλίμα της περιοχής ευνοεί τα ελαιόδεντρα, χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων δεν παύει να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από τη γνωστή ασθένεια της ελιάς, τον δάκο.

Εξάλλου, σε σύγκριση με την απλή καλλιέργεια, η χρήση βιολογικών μεθόδων μειώνει την παραγωγή σε ποσοστό 40%, ενώ συγχρόνως αυξάνεται κατά πολύ το κόστος και η δουλειά στα χωράφια γίνεται πιο απαιτητική και χρονοβόρα.

Παρόλες τις δυσκολίες οι παραγωγοί τις περιοχής βλέπουν και τα εισοδήματα τους να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και τα προϊόντα τους να αναγνωρίζονται διεθνώς. Ο Κεφαλάς μοιάζει να είναι η πραγματοποίηση του «οράματος» για το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας.

Νέοι άνθρωποι που αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους, ξεκίνησαν κάτι διαφορετικό, συνεργάστηκαν και, όπως αποδεικνύεται, τα κατάφεραν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου